DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELER VE BUNLARDAN MAMUL EŞYA
Notlar. 1.- Aşağıda yazılı olanlar bu bölüme dahil değildir: (a) Fırça imalinde kullanılan hayvan kılları (05.02 pozisyonu); at kılı ve döküntüleri (05.11 pozisyonu); (b) İnsan saçı ve insan saçından eşya (05.01, 67.03 veya 67.04 pozisyonları) [genellikle yağ preslerinde veya benzeri teknik işlerde kullanılan insan saçından mamul filtre veya tasir torbaları ile kaba dokumalar hariç (59.11 pozisyonu)]; (c) 14. fasıldaki linter pamuğu veya diğer bitkisel maddeler; (d) 25.24 pozisyonundaki amyant "asbest" ve 68.12 veya 68.13 pozisyonlarındaki amyanttan eşya ve diğer ürünler; (e) 30.05 veya 30.06 pozisyonlarındaki eşya; 33.06 pozisyonundaki bireysel kullanım amacıyla perakende satışa hazırlanmış diş aralarını temizlemede kullanılan iplikler (diş iplikleri); (f) 37.01 ila 37.04 pozisyonlarındaki hassas hale getirilmiş dokumaya elverişli maddeler; (g) Enine kesitinin en geniş yeri 1 mm.yi geçen plastikten monofiller veya genişliği 5 mm.yi geçen plastikten şerit ve benzerleri (suni hasır gibi) (Fasıl 39) veya bu tür monofilden veya şeritten örgüler, mensucat, diğer hasırcı veya sepetçi eşyası (Fasıl 46); (h) Plastik emdirilmiş veya sıvanmış, plastikle kaplanmış veya lamine edilmiş dokunmuş veya örülmüş mensucat, keçe veya dokunmamış mensucat ve bunlardan eşya (Fasıl 39); (ij) Kauçuk emdirilmiş veya sıvanmış veya kauçukla kaplanmış veya lamine edilmiş dokunmuş veya örülmüş mensucat, keçe veya dokunmamış mensucat ve bunlardan eşya (Fasıl 40); (k) Kıllı veya yünü alınmamış deriler (Fasıl 41 veya 43) ve 43.03 veya 43.04 pozisyonlarındaki kürk eşya, taklit kürk veya taklit kürkten eşya; (l) 42.01 veya 42.02 pozisyonlarındaki dokumaya elverişli maddelerden eşya; (m) 48. fasıldaki ürünler veya eşya (selüloz vatka gibi); (n) 64. fasıldaki ayakkabılar ve aksamı, getrler, tozluklar ve benzeri eşya; (o) 65. fasıldaki saç fileleri veya diğer başlıklar ve aksamı; (p) 67. fasıldaki eşya; (q) Aşındırıcı maddelerle kaplı dokumaya elverişli maddeler (68.05 pozisyonu) ve 68.15 pozisyonundaki karbon lifleri veya karbon liflerden eşya; (r) Cam lifleri veya cam liflerden eşya (mensucatın görülen zemini üzerine cam iplikli işlemeler hariç) (Fasıl 70); (s) 94. fasıldaki eşya (möble, yatak, lamba ve aydınlatma cihazları gibi); (t) 95. fasıldaki eşya (oyuncaklar, oyun ve spor levazımatı, ağ ve fileler gibi); (u) 96. fasıldaki eşya (fırçalar, dikiş dikmekte kullanılan seyahat takımları, kayarak işleyen fermuarlar, yazı makineleri için mürekkepli şeritler, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya gibi); veya (v) 97. fasıldaki eşya.
2.- (A) 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. fasıllarda veya 58.09 veya 59.02 pozisyonlarında sınıflandırılabilen ve iki veya daha fazla dokumaya elverişli maddeden meydana gelen karışımlardan eşya, dokumaya elverişli maddelerin her birine ağırlık itibariyle üstün gelen dokumaya elverişli maddeden mamul olarak kabul edilip sınıflandırılırlar. Dokumaya elverişli maddelerin hiç birisinin ağırlık itibariyle üstün gelmemesi halinde bu eşya, tamamen dokumaya elverişli tek bir maddeden meydana gelmiş gibi, her biri geçerli olabilecek pozisyonların numara sırasına göre sonuncusunda sınıflandırılır.
(B) Yukarıdaki kuralın uygulanmasında: (a) Gipe edilmiş at kılı ipliği (51.10 pozisyonu) ve metalize iplikler (56.05 pozisyonu) tek bir dokumaya elverişli madde olarak kabul edilir ve bu maddenin ağırlığı kendini meydana getiren unsurların toplam ağırlığıdır; dokunmuş mensucatın sınıflandırılmasında metal iplik, dokumaya elverişli madde olarak kabul edilir; (b) Uygun pozisyonun seçimi, önce uygun fasılın ve sonra bu fasıldaki uygun pozisyonun seçimi ile mümkün olur; bu fasılda sınıflandırılmayan herhangi bir madde dikkate alınmaz; (c) 54. ve 55. fasılların her ikisi de bir başka fasılla ilgili olduğunda 54. ve 55. fasıllar tek bir fasıl olarak kabul edilir; (d) Bir fasıl veya pozisyonun, dokumaya elverişli farklı maddelerden meydana gelmiş eşyaya atıfta bulunması halinde bu maddeler dokumaya elverişli tek bir madde olarak kabul edilir.
(C) Yukarıdaki (A) ve (B) paragraflarındaki hükümler, aşağıdaki 3, 4, 5 veya 6 nolu notlarda belirtilen ipliklere de uygulanır.
3.-(A) Bu bölüm anlamında aşağıdaki (B) paragrafındaki istisnalar saklı kalmak şartıyla, aşağıda yazılı olan tanımlara uyan iplikler [tek katlı, çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) ] " sicim, ip ve halat " sayılırlar: (a) İpek veya ipek döküntülerinden olup 20,000 desiteksten fazla olanlar; (b) Suni veya sentetik liflerden (54. fasıldaki monofillerden iki veya daha fazlasından meydana gelen iplikler dahil) 10,000 desiteksten fazla olanlar; (c) Keten veya kendirden: (i) Cilalanmış veya parlatılmış 1,429 desiteks veya daha fazla olanlar; veya (ii) Cilalanmamış veya parlatılmamış 20,000 desiteksten fazla olanlar. (d) Üç veya daha fazla katlı koko iplikleri; (e) Diğer bitkisel liflerden 20,000 desiteksten fazla olanlar; veya (f) Metal iplikle takviye edilmiş olanlar.
(B) Yukarıdaki hükümler aşağıda yazılı olanlara uygulanmaz: (a) Yünden veya diğer hayvan kılından iplikler ve kağıt iplikler (metal ipliklerle takviye edilmiş olan iplikler hariç); (b) 55. fasıldaki suni ve sentetik lif demeti ve 54. fasıldaki bükülmemiş veya metrede 5 turdan az bükülmüş çok flamanlı iplikler; (c) 50.06 pozisyonundaki ipek böceği guddesi ve 54. fasıldaki monofiller; (d) 56.05 pozisyonundaki metalize iplikler; metal telle takviye edilmiş olan iplikler yukarıdaki A (f) paragrafı kapsamındadır ve (e) 56.06 pozisyonundaki tırtıl iplikler, gipe iplikler ve şenet (chainette) iplikler. 4.- (A) 50, 51, 52, 54 ve 55. fasıllar anlamında, ipliklerle ilgili olarak " perakende satış için hazırlanmış " tabiri aşağıda (B) paragrafındaki istisnalar saklı kalmak şartıyla, aşağıda yazılan şekillerde hazırlanmış iplikleri [tek katlı, çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable)] ifade eder: (a) Karton, makara, tüp veya benzeri mesnetlere sarılı olup, ağırlığı (mesnetler dahil): (i) İpek, ipek döküntüsü veya suni ve sentetik liflerden iplikler için 85 gr.ı geçmeyenler veya (ii) Diğer iplikler için 125 gr.ı geçmeyenler. (b) Top, çile veya küçük çile halinde olup ağırlığı: (i) İpek, ipek döküntüsü veya 3,000 desiteksten az olan suni ve sentetik liflerden iplikler için 85 gr.ı geçmeyenler; (ii) 2,000 desiteksten az diğer iplikler için 125 gr.ı geçmeyenler; veya (iii) Diğer iplikler için 500 gr.ı geçmeyenler. (c) Birini diğerinden ayırmaya yarayan ayırıcı ipliklerle eşit ağırlıkta müstakil çile veya küçük çilelere bölünmüş çileler veya küçük çileler halinde olup, her bir birimin ağırlığı: (i) İpek, ipek döküntüsü veya suni ve sentetik liflerden iplikler için 85 gr.ı geçmeyenler veya (ii) Diğer iplikler için 125 gr.ı geçmeyenler.
(B) Yukarıdaki hükümler aşağıda yazılı olanlara uygulanmaz: (a) Dokunmaya elverişli maddelerden tek kat iplik, ancak aşağıda yazılı olanlar hariç: (i) Yünden veya ince hayvan kılından ağartılmamış tek kat iplik; ve (ii) Yünden veya ince hayvan kılından ağartılmış boyanmış veya baskılı tek kat iplik (5,000 desiteksten fazla olan). (b) Ağartılmamış çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler: (i) Her şekilde ipek veya ipek döküntüsünden veya (ii) Çile veya küçük çileler halindeki diğer dokumaya elverişli maddelerden (yün veya ince hayvan kılı hariç);
(c) İpek veya ipek döküntüsünden ağartılmış, boyanmış veya baskılı olup,133 desiteks veya daha az olan çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler; ve (d) Dokumaya elverişli herhangi bir maddeden tek katlı, çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler: (i) Çapraz sarılmış çileler veya küçük çileler halinde; veya (ii) Mesnet üzerinde olanlar veya mensucat sanayinde kullanımını gösteren diğer şekilde olanlar (büküm makinalarına ait tüplere, masuralara, bobinlere, konik bobinlere sarılı iplikler veya işleme yapan tezgahlarda kullanılmak üzere koza şeklinde sarılmış iplikler gibi).
5.- 52.04, 54.01 ve 55.08 pozisyonları anlamında " dikiş ipliği " tabirinden, aşağıdaki şartlara uyan çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplik anlaşılır: (a) Mesnet (makara, tüp gibi) üzerine sarılmış olup, ağırlığı (mesnetle beraber) 1000 gr.ı geçmeyenler; (b) Dikiş ipliği olarak kullanılmak amacıyla aprelenmiş olanlar; ve (c) "Z" bükülü olanlar.
6.- Bu bölüm anlamında " yüksek mukavemetli iplik " tabirinden, cN/tex'teki centinewton olarak gösterilen, mukavemeti aşağıda yazılı olanlardan daha fazla olan iplik anlaşılır: - Naylon veya diğer poliamidlerden veya poliesterlerden tek kat iplikler ----------- ------60 cN/tex; - Naylon veya diğer poliamidlerden veya poliesterlerden çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler ----------------------------------------- 53 cN/tex; - Suni viskoz ipeğinden tek katlı, çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler ----------------------------------------------------------------- 27 cN/tex.
7.- Bu bölüm anlamında, " hazır eşya " tabirinden aşağıda yazılı olanlar anlaşılır: (a) Kare veya dikdörtgenden başka şekillerde kesilmiş olanlar; (b) Dikilmeksizin veya başka bir işçilik olmaksızın (bazı temizlik bezleri, havlular, masa örtüleri, kare boyun atkıları, battaniyeler gibi) bitmiş durumda üretilen kullanıma hazır (veya sadece ayırıcı ipliklerin kesimine ihtiyaç duyulan) eşya; (c) Belirli bir şekle göre kesilmiş ve en az bir kenarı ısıyla birleştirilmiş görülebilir konik veya sıkıştırılmış şekilde ve diğer kenarlara bu notun herhangi bir alt bendinde belirtilen işlemler uygulanmış eşya, fakat sıcak kesim veya başka basit yöntemlerle sökülmeyi önleyici şekilde kenarları kesilmiş mensucat hariç; (d) Kesilmiş kenarların dikilmesi suretiyle veya diğer basit yollarla ipliğin kaçmasını önlemek üzere kenarları bastırılmış, sarma yapılmış veya herhangi bir kenarında düğümlü saçakları olan eşya (mensucat hariç); (e) Belli bir şekle göre kesilmiş ve aradan iplik çekme işlemine tabi tutulmuş eşya; (f) Dikerek, yapıştırarak veya başka surette birleştirilmiş eşya [iki veya daha fazla aynı kumaş parçalarının daha uzun bir parça teşkil edecek şekilde uç uca birleştirilmiş olanları ve iki veya daha fazla mensucatın bütün satıhlarıyla birbirleri üzerine konulmak suretiyle birleştirilmiş olanları (vatkalı olsun olmasın) hariç]; (g) Örülerek şekil verilmiş eşya (ayrı birimler veya uzunlamasına bir kaç parçalardan biçimler halinde bulunan).
8.- 50 ila (51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59) 60. fasılların uygulanmasında: (a) 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. ve 60. fasıllar ve metinde aksi belirtilmedikçe, 56 ila (57, 58) 59. fasıllar yukarıdaki 7 no.lu not kapsamına giren hazır eşyaya uygulanmaz; ve (b) 50 ila (51, 52, 53, 54) 55 ve 60. fasıllar 56 ila (57, 58) 59. fasıllardaki eşyaya uygulanmaz.
9.- 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. fasıllardaki dokunmuş mensucata, dokumaya elverişli paralel ipliklerin dar ve dik açı teşkil edecek şekilde birbirleri üzerine konularak meydana getirdiği tabakalardan oluşan mensucat dahildir. Bu tabakalar, ipliklerin kesişme noktalarında bir birleştirici ile veya sıcak yapıştırma usulü ile birbirleriyle birleştirilmişlerdir.
10.- Dokumaya elverişli maddelerin kauçuk ipliklerle birleştirilmesiyle meydana gelen elastiki ürünler bu bölümde sınıflandırılır.
11.- Bu bölüm anlamında, " emdirilmiş " tabirine, " batırılmış " dahildir.
12.- Bu bölüm anlamında, " poliamidler " tabirine, " aramitler " dahildir.
13.- Bu bölüm anlamında ve uygulanabilir olması halinde bütün tarifede, “ elastomerik iplik” tabirinden, orijinal uzunluğunun üç katına kadar gerilmesiyle kopmayan (tekstüre iplik hariç) ve 5 dakika süreyle orijinal uzunluğunun iki katı uzunlukta gerilmesinden sonra orijinal uzunluğunun 1,5 katından fazla olmayan uzunluğa dönüşen dokumaya elverişli sentetik maddelerden filament iplikleri (monofilament dahil) anlaşılır.
14.- Metinde aksi belirtilmedikçe, değişik pozisyonlardaki mensucattan giyim eşyası, perakende satışa hazır hale getirilmiş olsalar bile kendi pozisyonlarında sınıflandırılırlar. Bu not anlamında '' dokumaya elverişli maddelerden giyim eşyası '' tabirinden, 61.01 ila 61.14 ve 62.01 ila 62.11 pozisyonlarındaki giyim eşyası anlaşılır.
15.- XI. Bölümün 1 nolu notu saklı kalmak üzere, ilave bir işlevsellik için kimyasal, mekanik veya elektronik bileşenler ihtiva eden (yerleşik bileşenler veya elyaf veya kumaş içine dahil edilmiş olsun olmasın) dokumaya elverişli maddeler, giyim eşyası ve diğer dokumaya elverişli maddeden eşyalar, bu bölümdeki eşyanın esas karakterini korumaları şartıyla XI. Bölümde kendilerine uygun pozisyonlarda sınıflandırılır. * * *
Alt Pozisyon Notları. 1.- Bu bölümde ve uygulanabilir olması halinde bütün tarifede, aşağıdaki tanımlardan şunlar anlaşılır: (a) Ağartılmamış iplik: (i) Kendini meydana getiren liflerin doğal renginde olup, ağartılmamış, boyanmamış (kütle halinde olsun olmasın) veya baskı yapılmamış veya (ii) Renksiz olduğu açıkça belli (" gri iplik " denilen) olan ve ditme suretiyle elde edilen ipliktir. Bu tür iplikler, renksiz apreleme işlemi görmüş veya uçucu boya (sabunla yıkandığında uçan) ile boyanmış olabilirler ve suni ve sentetik lifler söz konusu olduğunda matlaştırma maddeleri ( örneğin titanyum dioksit) ile kütle halinde işlem görmüş olabilirler. (b) Ağartılmış iplik: (i) Ağartma işlemine tabi tutulmuş, ağartılmış liflerden meydana gelmiş veya metinde aksi belirtilmedikçe, beyaza boyanmış (kütle halinde boyanmış olsun olmasın) veya beyaz apreleme işlemine tabi tutulmuş; (ii) Ağartılmış ve ağartılmamış lif karışımlarından meydana gelmiş; veya (iii) Çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplik olup, ağartılmış ve ağartılmamış ipliklerden meydana gelmiş ipliktir. (c) Renklendirilmiş (boyanmış veya baskı yapılmış) iplik: (i) Beyaz veya uçucu renkler dışındaki renklere boyanmış (kütle halinde olsun olmasın), veya baskı yapılmış veya boyalı veya baskılı liflerden meydana gelmiş; (ii) Değişik renklerde boyanmış lif karışımından veya ağartılmamış veya ağartılmış liflerin renkli liflerle karışımından (alacalı veya karışık iplikler) meydana gelmiş veya benek izlenimi vermesi için üzerlerine ara ara bir veya daha fazla renkle baskı yapılmış; (iii) Baskı yapılmış dokumaya elverişli maddelerden fitil veya şeritlerden elde edilmiş; veya (iv) Çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) olup, ağartılmamış veya ağartılmış iplik ve renklendirilmiş iplikten meydana gelen ipliktir. Yukarıdaki tanımlar, gerekli değişiklikler yapılmak kaydıyla, 54. fasıldaki monofilamentlere ve şeritleri veya benzerlerini de kapsar. (d) Ağartılmamış dokunmuş mensucat: Ağartılmamış iplikle dokunmuş olup, ağartılmamış, boyanmamış veya baskı yapılmamış mensucattır. Bu mensucat renksiz apreleme işlemi görmüş veya uçucu boyayla boyanmış olabilir. (e) Ağartılmış dokunmuş mensucat: (i) Parça halinde ağartılmış veya metinde aksi belirtilmedikçe beyaza boyanmış veya beyaz apreleme işlemi görmüş; (ii) Ağartılmış iplikten meydana gelmiş; veya (iii) Ağartılmamış ve ağartılmış iplikten meydana gelen mensucattır. (f) Boyalı dokunmuş mensucat: (i) Parça halinde, beyaz dışında tek bir renge boyanmış (metinde aksi belirtilmedikçe) veya beyaz dışında başka bir renkle apreleme işlemine tabi tutulmuş; veya (ii) Tek bir renkle boyanmış iplikten meydana gelen mensucattır. (g) Değişik renklerdeki ipliklerden dokunmuş mensucat (baskılı dokunmuş mensucat hariç): (i) Değişik renklerdeki ipliklerden veya aynı rengin değişik tonlarındaki ipliklerden (ipliği meydana getiren elyafların doğal rengi hariç) meydana gelmiş; (ii) Ağartılmamış veya ağartılmış iplik ve renkli iplikten meydana gelmiş; veya (iii) Alacalı veya karışık ipliklerden meydana gelen mensucattır. (Her halükarda kumaş kenarında ve parça sonunda kullanılan iplik dikkate alınmaz.) (h) Baskılı dokunmuş mensucat: Değişik renklerdeki ipliklerden yapılmış olsun olmasın, parça halinde baskı yapılmış dokunmuş mensucattır. (Aşağıda yazılı olanlar da baskılı dokunmuş mensucat olarak kabul edilirler: Örneğin; fırça veya püskürtme tabancasıyla çıkartma kağıdı, flokaj veya batik işlemiyle desenleri yapılan dokunmuş mensucat.)
Merserizasyon işlemi, yukarıdaki kategorilerde belirtilen ipliklerin ve mensucatın sınıflandırılmasını etkilemez. Yukarıdaki (d) ila (h) bentlerinde yer alan tanımlar, gerekli değişiklikler yapılmak kaydıyla örme mensucata da uygulanır. (ij) Bez ayağı (düz dokuma): Her bir atkı ipliğinin art arda gelen çözgü ipliklerinin sırası ile bir altından bir üstünden geçmesiyle ve her bir çözgü ipliğinin art arda gelen atkı ipliklerinin bir altından bir üstünden geçmesiyle meydana gelen mensucattır.
2.- (A) 56. ila (57, 58, 59, 60, 61, 62) 63. fasıllardaki, iki veya daha fazla dokumaya elverişli madde içeren ürünler tamamen, bu bölümün 2. notuna (50 ila (51, 52, 53, 54) 55. fasıllar veya 58.09 pozisyonundaki dokumaya elverişli aynı maddelerden meydana gelen ürünün sınıflandırılmasına ilişkin) göre seçilecek olan dokumaya elverişli maddeden meydana gelmiş gibi kabul edilecektir. (B) Bu kuralın uygulanması için: (a) Uygun olduğu takdirde tarifenin yorumu ile ilgili 3 No.lu Genel Kural’ın sadece sınıflandırmayı belirleyen kısmı dikkate alınacaktır; (b) Bir mensucat zeminden ve tüylü veya ilmekli bir satıhtan meydana gelmiş dokuma ürünleri söz konusu olduğunda, zemin mensucat dikkate alınmaz; (c) 58.10 pozisyonundaki işlemeler ve bunlardan eşya söz konusu olduğunda yalnızca zemin kumaş dikkate alınacaktır. Ancak, zemini görünmeyen işlemeler ve bunlardan eşya yalnız işleme iplikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.
GENEL AÇIKLAMALAR
XI. Bölüm, genel
olarak, tekstil sanayiinin hammaddelerini (ipek, yün, (a) İnsan saçı ve insan saçından mamul eşya (genellikle 05.01, 67.03 veya 67.04 pozisyonları). (Genellikle yağ preslerinde kullanılan tasir torbaları ve benzerleri hariç)(59.11 pozisyonu). (b) Asbest (amyant) lifleri ve
amyant liflerinden mamul eşya (iplikler, (c) Karbon lifleri ve diğer metalik
olmayan mineral lifler (silikon (d) Cam lifleri, iplikleri,
mensucatı ve bunlardan mamul eşya ile cam XI. Bölüm, on
dört Fasıldan oluşan iki kısım altında incelenebilir.
50 ila (51, 52, 53, 54) 55. Fasıllardan
her biri, dokumaya elverişli maddelerden bir
Dokumaya elverişli maddelerden hiçbiri ağırlıkça üstün gelmezse, bu ürünler eşit değerde göz önünde tutulan dokumaya elverişli maddelerden, nümerik olarak Fasıl sıralamasında "en sonda yer alan dokumaya elverişli maddeden" mamul olarak sınıflandırılmalıdır.
- Eğirmeden önce veya
eğirme sırasında;
Benzer şekilde, XI. Bölümün
2 numaralı Not hükmünün dokumaya elverişli
Bu Bölümün 2 numaralı hükmünün uygulanmasında aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekir: (1) Bir Fasıl veya pozisyonun dokumaya elverişli farklı maddelerden meydana gelmiş eşyaya atıfta bulunması halinde, bu maddeler diğerleri ile karıştırılan malzemeleri ihtiva eden bazı ürünlerin sınıflandırılması amacıyla biraraya getirilir. Uygun pozisyonun seçimi önce uygun Fasılın ve sonra bu Fasıldaki uygun pozisyonun seçimi ile mümkün olur; bu Fasılda sınıflandırılmayan herhangi bir madde dikkate alınmaz.
Örnekler:
oluşuyorsa 55.15 pozisyonunda sınıflandırılmayıp (sentetik
devamsız liflerden dokunmuş diğer veya ince hayvan kıllarından dokunmuş
mensucat olarak 51.12
pozisyonuna dahil olur. Çünkü bu durumda ince hayvan kılı ve yün
oranları toplamı dikkate alınmalıdır. %40 oranında pamuk %30 oranında suni devamsız lifler ve %30 oranında sentetik devamsız liflerden oluşuyorsa 52.11 pozisyonunda (ağırlık itibariyle %85'den az pamuk ihtiva eden, sentetik ve suni liflerle karıştırılmış olup ağırlığı 200g/m2 den fazla olan pamuklu mensucat) veya 55.14 pozisyonunda (ağırlık itibariyle %85'den az m2 ağırlığı 170 gr.ı geçen esas itibariyle veya sadece pamukla karışık sentetik devamsız liflerden dokunmuş mensucat) sınıflandırılmayıp, 55.16 pozisyonunda (suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat) sınıflandırılır. Bu sınıflandırma önce uygun Fasılın seçimi ile mümkün olur (Bu durumda, sentetik devamsız lifler ve suni devamsız liflerin oranları toplamı alındığından 55 Fasılda, daha sonra yer aldığı Fasılda her biri geçerli olabilecek pozisyonların numara sırasına göre sonuncusunda (örnekte 55.16 pozisyonunda) mütalaa edilir).
(c) Dokunmuş mensucat, ağırlık olarak; %35 oranında keten, %25 oranında jüt, %40 oranında pamuktan oluşuyorsa 52.12 pozisyonunda (pamuktan mamul diğer dokunmuş mensucat) sınıflandırılmayıp, 53.09 pozisyonunda (ketenden dokunmuş mensucat) sınıflandırılır. Bu sınıflandırma önce uygun Faslın belirlenmesiyle (bu durumda 53. Fasıl çünkü jüt ve keten karışımı dokumaya elverişli tek bir madde sayılır) ve sonra Fasıl içindeki uygun pozisyonun belirlenmesiyle (bu durumda 53.09 pozisyonu, çünkü keten jütten daha ağırlıklı olup, pamuk oranı Bölüm notu2 (B) (b) hükmüne göre dikkate alınmaz) yapılmıştır. (2) Gipe edilmiş at kılından iplik ve metalize iplik tekbir dokumaya elverişli madde olarak kabul edilir ve bu maddelerin ağırlığı kendini meydana getiren unsurların toplam ağırlığıdır. (3) Dokunmuş mensucatın sınıflandırılmasında; metal iplik dokumaya elverişli madde olarak mütalaa edilir. (4) 54 ve 55. Fasılların her ikisi de bir başka Fasılla ilgiliyse 54 ve 55. Fasıllar tek bir Fasıl olarak kabul edilir. Örnek: %35 oranında sentetik filament, %25 oranında sentetik devamsız lifler ve %40 oranında taranmış yün İçeriyorsa 51.12 pozisyonunda (taranmış yünden dokunmuş mensucat) sınıflandırılmayıp, 54.07 pozisyonunda (sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat) yer alır. Çünkü sentetik devamsız lifler ile sentetik filamentlerin oranları toplam olarak ele alınmalıdır. (5)Haşıllar veya apreler (ipek olması durumunda ağırlaştırıcılar) ile tekstil liflerini; emdirme, sıvama, kaplama maddeleri veya laminasyon maddeleri haline getirme için kullanılan maddeler, dokumaya elverişli olmayan maddeler olarak kabul edilmezler. Başka bir deyişle dokumaya elverişli liflerin ağırlığı, eşyanın sunulduğu anda bulunduğu durumdaki ağırlık esas alınarak hesaplanır. Bir karışımın esas
itibariyle hangi dokumaya elverişli malzemeden meydana geldiğine karar
verilirken, ağırlık itibariyle diğer dokumaya elverişli maddelerin her birine
ayrı ayrı üstün gelen dokumaya elverişli malzeme dikkate alınır. %55 oranında pamuk %22 oranında suni veya sentetik lifler %21 oranında yün ve %2 oranında ipek İçeriyorsa 52.12 pozisyonunda yer almayıp, (pamuktan mamul diğer mensucat), 52.10 pozisyonunda (ağırlık itibariyle %85'den az pamuk içeren sentetik veya suni liflerle karıştırılmış olup m2 ağırlığı 200 gr.ı geçmeyen pamuk mensucat) yer alır.
(1) Genel Açıklamalar. Tekstil iplikleri tek katlı (yalın kat), çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü kablo (kable) olabilir. Tarifenin uygulanmasında: (i) Tek katlı iplikler ifadesi aşağıdakilerden oluşan iplikleri anlatır: (a) Genellikle bükülerek bir araya getirilmiş devamsız liflerden olanlar(bükülmüş iplik); veya (b) Bükülerek veya bükülmeksizin bir araya getirilmiş olan, 54.02 ila 54.05 pozisyonlarında yer alan tek filamentten (monofilament) ya da 54.02 veya 54.03 pozisyonlarında yer alan iki ya da daha fazla filamentten (multifilament) (devamlı iplikler). (ii) Çok katlı bükülü (rötor) iplikler ifadesi; 54.04 ya da 54.05 pozisyonlarında yer alan(iki katlı, üç katlı, dört katlı, vb. iplikler) monofilamentlerden elde edilenler de dahil olmak üzere iki ya da daha fazla sayıdaki tek katlı ipliğin bir arada tek bir katlama işlemiyle bükülmesi suretiyle elde edilen ipliklerdir. Ancak, yalnızca 54.02 veya 54.03 pozisyonlarında yer alanmonofilamentlerin bir arada bükülmesi suretiyle elde edilen iplikler, çok katlı bükülü (rötor) iplikler olarak mütalaa edilmemelidir. Rötor ipliklerde "kat" ifadesi, bunları oluşturan tek katlı ipliklerden her birini ifade eder. (iii) Kablo (kable) iplikler ifadesi, bir ya da daha fazla katlama işlemiyle bir arada bükülen, iki veya daha çok iplikten oluşan (bu ipliklerden en az birisi çok katlıdır) iplikleri anlatır. Kablo (kable) ipliklerde "kat" ifadesi, bunları oluşturan tek katlı ipliklerden her birini ifade eder.
Tek katlı, rötor ve kablo (kable) iplikler belli
aralıklarla ilmek veya şekilsiz yumrular (halka, şişkinlikler) (bukle veya
ilmekli, topaklı (yumrulu) veya flame iplik) ihtiva edebilirler. Bunlar
bir tanesi aralıklarla kendi üzerinde geriye katlanmak suretiyle bukle veya
şişkinlik efekti veren iki veya daha fazla iplikten oluşabilirler.
İplikler ağartılmamış, yıkanmış (scoured), ağartılmış, krem rengi verilmiş, boyanmış, baskılı, alacaklı veya diğer şekilde muamele edilmiş olabileceği gibi, gazelenmiş (alevden geçirilmek suretiyle üzerindeki tüylülük giderilmiş) merserize edilmiş (yani gergin halde olarak kostik soda ile muamele görmüş), yağlanmış, vb. olabilir. Bununla beraber, 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. Fasıllar aşağıda belirtilenleri içermez:
(a) Dokumaya elverişli maddelerle kaplanmış kauçuk iplikler ve kauçuk ya da plastik emdirilmiş (batırılmış dahil), sıvanmış, kaplanmış veya kılıflanmış tekstil iplikleri (56.04 pozisyonu) (b) Metalize iplikler (56.05 pozisyonu) (c) Gipe edilmiş iplikler, şenil (tırtıllı) iplikler ve şenet (ilmekli) iplikler (loop-waleyarn) (56.06 pozisyonu). (d) Triko tekstil iplikleri (duruma göre, 56.07 veya 58.08 pozisyonları). (e) Metal iplikle takviye edilmiş tekstil iplikleri (56.07 pozisyonu). (f) İplikler, monofilamentler ya da paralel hale getirilip yapıştırılmış dokumaya elverişli lifler (58.06 pozisyonu). (g) 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuk ile aglomore edilmiş ve birbirine paralel hale getirilmiş tekstil iplikleri. (2) 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. Fasıllarda yer alan tek katlı, çok katlı (rötor) ya da kablo (kable) iplikler ile 56.07 pozisyonundaki sicim, kordon, ip veya halatlar ve 58.08 pozisyonunda yer alan triko iplikleri arasındaki farklar. (XI. Bölümün 3 No lu Notuna bakınız)
Dipnotlar. (**) 50.06 pozisyonunda yer alan ipek böceği guddesi, 54.Fasılda yer alan bükülmemiş veya metrede 5 turdan az bükümlü multifilament iplikler ve monofilamentler ve 55.Fasıldaki suni ve sentetik filament demetleri hiç bir durumda 56.07 pozisyonunda yer almaz.
(XI. Bölümün 4 No lu notuna bakınız)
Aşağıda yazılan iplikler hiç
bir zaman perakende olarak satılacak hale (a) İpekten, ipek döküntüsünden, pamuktan ya da suni ve sentetik liflerden tek katlı iplikler. (b) Yünden veya ince hayvan kılından, numarası 5.000desiteks ya da daha az olan, ağartılmış, boyanmış ya da baskılı, paketlenmiş, tek katlı iplikler. (c) İpekten ya da ipek döküntüsünden mamul rötor veya kablo (kable) ipliklerin ağartılmamış olanları(paketlenmiş). (d) Ağartılmamış, suni ve sentetik liflerden veya pamuktan mamul çok katlı bükülü (rötor) veya katlı bükülü (kable) iplikler (çileler veya yumaklar halinde). (e) İpek ya da ipek döküntüsünden mamul ağartılmış boyalı veya baskılı numarası 133 desiteks ya da daha az olan rötor veya kablo (kable) iplikler. (f) Dokumaya elverişli her nevi tek katlı, rötor veya kablo (kable) ipliklerden çapraz sarma usulüyle çile veya yumak haline getirilmiş olanlar.(*) (g) Dokumaya elverişli her nevi tek katlı, rötor veya kablo (kable) ipliklerden tekstil sanayiinde kullanılacağını gösteren bir mesnet üzerine sarılmış bulunanlar (kopslara, büküm makinelerine alt tüplere, masuralara, bobinlere veya konik bobinlere sarılı iplikler gibi), veya dokuma sanayiinde kullanılacağını belirten başka şekillerde (örneğin; nakış tezgahları için kozalar şeklinde, santrifüj eğirme ile yapılan "kekler") olanlar.
* * *
Dipnot: Çapraz sarma, genellikle çileler boyama işlemine mahsus olduğunda benimsenen bir yöntemdir.
Çapraz Sarılmamış Çapraz Sarılmış
TABLO II
Dipnotlar: (*) Dokumaya elverişli farklı maddelere yapılan atıflar XI. Bölümün 2 numaralı Not hükümleri çerçevesinde aynı yerde tarifelendirilmesi gereken karışımlara da uygulanır. (Bu Genel Açıklama Notunun (I) (A) Kısmına bakınız).
(4) Dikiş ipliği. (XI. Bölümün 5 No lu notuna bakınız)
beraber) 1.000 gr.ı geçmeyenler; (b) Dikiş ipliği olarak kullanılmak üzere aprelenmiş olanlar; ve (c) Nihai olarak "Z" bükülü olanlar.
(5) Yüksek mukavemetli iplik.
Bu bölüm anlamında "yüksek mukavemetli iplik" tabirinden, cN/tex (centinewton/tex) olarak gösterilen mukavemeti, aşağıda yazılı olanlardan daha fazla olan iplik anlaşılır:
Naylon veya diğer poliamidlerden veya poliesterlerden tek katiplikler....................................................................................................... 60 cN/tex
Naylon veya diğer poliamidlerden veya
poliesterlerden çok katlı bükülü
(6) Elastomerik ve tekstüre iplikler
(XI. Bölümün 13 No lu Notuna bakınız)
Elastomerik iplik bu Bölümün 13 nolu Notunda tanımlanmıştır. Şu da dikkate alınmalıdır ki, atıfta bulunulan tekstüre iplikler 5402.31 ila 5402.39 altpozisyonları Altpozisyon Açıklama Notunda tanımlanmıştır.
Örneğin; (b) 58.01 pozisyonunda yer alan kadife ve şenil (tırtıl) mensucat, peluş ve tırtıl mensucat, 58.02 pozisyonunda yer alan havlu cinsi bukleli mensucat, 58.03 pozisyonunda yer alan gaz mensucat, 58.05 pozisyonunda yer alan el ile dokunmuş duvar halıları, 58.06 pozisyonundaki dar enli dokumalar ve 58.09 pozisyonundaki metalize ipliklerden ya da metal iplikten dokunmuş mensucat. (c) 59.01 ve 59.03 ila 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış mensucat; 59.02 pozisyonunda yer alan her nevi nakil vasıtası için iç ve dış lastiğinde kullanılan mensucat; 59.11 pozisyonunda yer alıp, teknik amaçla kullanılan dokumaya elverişli maddelerden mensucat. (d)XI. Bölümün 7 No lu not hükmü anlamında hazır hale getirilmiş türden eşya (Genel Açıklama Notunun kısım (II) hükmüne bakınız).
- Birbirine paralel "çözgü" ipliklerinden oluşan bir tabaka ile paralel "atkı" ipliklerden meydana gelen bir tabakanın dar veya dik açı teşkil edecek şekilde birbiri üzerine konulması; - Birbirine paralel "çözgü" ipliklerinden oluşan iki tabaka arasına, paralel "atkı" ipliklerinden oluşan bir tabakanın dar veya dik bir açı teşkil edecek şekilde yerleştirilmesi. Bu mensucatın esas
özelliği ipliklerin geleneksel (yöntemle dokunmuş) Bu mensucat bazen ağ
gözlü dokunmuş ince perdelik kumaş olarak ifade 50 ila (51, 52, 53, 54) 55. Fasıllar,
aynı zamanda atkı iplikleri yer yer eritilmek
Farklı renklerdeki ipliklerden dokunmuş mensucat. Tamamen veya kısmen
farklı renklerde baskılı ipliklerden veya aynı rengin farklı tonlarında
baskılı ipliklerden oluşan dokunmuş mensucat "boyanmış, dokunmuş
mensucat" veya "baskılı dokunmuş mensucat" olarak değil “farklı
renklerdeki ipliklerden dokunmuş mensucat" olarak bilinir. Düz dokuma, XI. Bölümün 1(ij) altpozisyon not hükmünde tarif edilmiş olup, "her bir atkı ipliğinin art arda gelen çözgü ipliklerinin sırayla bir altından bir üstünden geçmesi ve her bir çözgü ipliğinin birbirini izleyen atkı ipliklerinin bir altından bir üstünden geçmesiyle meydana gelen mensucattır".
Düz Dokuma
Düz dokuma, en basit ve en
çok kullanılan dokumadır. Düz dokunmuş Dimi, ilk
çözgü ipliğinin yine ilk atkı ipliğine bağlanması, ikinci çözgü ipinin ikinci
atkı ipiyle bağlanması, üçüncü çözgü ipinin üçüncü atkı ipine bağlanması ve
bu şekilde devam etmesiyle yapılır. Bu dokumada adım sayısı çözgü ve atkı
ipliklerinin her ikisi için de tektir. Raporu (deseni
Çözgü Yüzlü 4-İplikli Kırık Dimi Şekli
Hazır eşya.
Bu bölümün 7 No lu notu gereği, 56 ila (57, 58, 59, 60, 61, 62) 63. Fasıllarda belirtilen "hazır eşya" tabirinden aşağıda yazılı olanlar anlaşılır:
(1) Kare veya dikdörtgenden başka şekilde kesilmiş olanlar; (örneğin; dokumaya elverişli maddelerden elbise patronları; kenarları tırtıllı şekilde kesilmiş eşya (bazı temizlik bezleri gibi) hazır eşya sayılır.
(2) Bitmiş halde üretilen, kullanıma hazır eşya (bunlar, dikilmeyi veya başka bir işçiliği gerektirmeyen ya da sadece ayırıcı ipliklerin kesimine ihtiyaç duyulan hazır eşyadır). Bu tür eşya doğrudan şekil verilerek örülmüş ürünleri ve çözgü boyunca dokunmadan bırakılmış iplikleri veya saçak oluşturmak üzere kesilmiş atkı kenarları iplikleriyle bulunan bazı toz (temizlik) bezleri, havlular, masa örtüleri, başörtüsü şeklindeki kareleri, battaniyeleri vb.lerini kapsar. Bu türlü eşya tezgah üzerinde ayrık olarak dokunmuş olabileceği gibi, aynı zamanda belirli aralıklarla dokunmamış ipliklerden (genellikle çözgü iplikleri) şeritleri olan mensucattan basitçe (sadece) uzunlamasına kesilmiş de olabilirler. Sadece ayırıcı ipliklerin kesilmesiyle yukarıda tanımlanan tipten hazır eşyanın elde edilebildiği uzunlamasına bulunan bu mensucat da "hazır eşya" olarak kabul edilirler. Bununla beraber daha genişçe parçalardan başkaca işçilik olmaksızın basitçe kesilen dikdörtgen (kare dahil) şekilli eşya ve ayırıcı ipliklerin kesilmesi ile şekillendirilen saçakları içermeyen eşya bu not anlamında "tamamlanmış ürün" olarak mütalaa edilmez. Bu eşyanın katlanmış veya ambalajlanmış (örn; perakende satış için) olarak arz edilmiş olması (hususu) sınıflandırılmalarını etkilemez.
(3) Belirli bir şekle göre kesilmiş ve en az bir kenarı ısıyla birleştirilmiş görülebilir konik veya sıkıştırılmış şekilde ve diğer kenarlara bu notun herhangi bir alt bendinde belirtilen işlemler uygulanmış eşya, fakat sıcak kesim veya başka basit yöntemlerle sökülmeyi önleyici şekilde kenarları kesilmiş mensucat hariç;
(4) Kenarlar bastırılmış veya sarmalanmış veya düğümlü saçakları olan mensucat; Kesilmiş kenarların dikilmesi suretiyle veya diğer basit yollarla ipliğin kaymasını önlemek üzere kenarları bastırılmış, sarma yapılmış veya herhangi bir kenarında düğümlü saçakları olan eşya (mensucat hariç). Kenarları bastırılmış mendiller ile saçaklı masa örtüleri bu çeşit eşyaya örnek olarak gösterilebilir. Bununla beraber kesilmiş kenarları sürfile yöntemi veya basit metotlarla çözülerek elde edilen mensucat yukarıdaki eşya dışında kalır. (5) Belli bir şekle göre kesilmiş ve aradan iplik çekme işlemine tabi tutulmuş eşya. Bu bağlamda "çekilmiş iplik işi" tabiri basitçe eşya üzerinde dokumadan sonra ileri derecede işlemler (örn; nakış işleme) yapmaksızın bazı çözgü ve atkı ipliklerinin birlikte çekilmeleri anlamındadır. Bu şekilde işleme tabi tutulmuş malzemenin parçaları sıklıkla iç çamaşırı imalinin daha ileri safhalarında kullanılır.
(6) Dikişle, yapıştırma yoluyla veya başka bir surette birleştirilmiş eşya. Bunlar, çok sayıda giyim eşyalarını içerir. Bununla beraber aynı malzemeden iki veya daha fazla arka arkaya eklenmiş parçalardan oluşan parça eşya veya tabakalar halinde birleştirilmiş iki ya da daha fazla dokumaya elverişli malzemeden oluşan eşyanın "hazır (eşya)"olarak mütalaa edilmediğini belirtmek gerekmektedir. Dikilerek veya başka suretle vatkalama ile birleştirilen bir veya daha fazla tabakadan oluşan dokumaya elverişli maddelerden ürünler "hazır (eşya)" değildirler.
(7) Örülerek veya tığ kullanılarak şekil verilmiş eşya. Uzunlamasına parçalar halinde veya ayrı ayrı parçalar şeklinde olsun olmasın.
Altpozisyon Açıklama Notu. 56 ila (57, 58, 59, 60, 61, 62) 63. Fasıllarda yer alan yüzeyi havlı veya ilmekli ürünler. XI. Bölümün 2(B)(b) altpozisyon notundaki hükümler, zemin (taban) mensucat, havlı veya ilmekli olan yüzde kısmen görünsün veya görünmesin uygulanacaktır.
Kauçuk ipliklerle birleştirilmiş dokumaya elverişli maddelerden oluşan elastik ürünler bu Bölümün 10 no lu Not hükmü çerçevesinde XI. Bölümde sınıflandırılırlar. Dokumaya elverişli
maddelerle kaplanmış kauçuk ip ve halatlar 56.04
pozisyonunda yer alır.
(IV) KİMYASAL, MEKANİK VEYA ELEKTRONİK BİLEŞEN İÇEREN DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELER XI. Bölümün 1 nolu notu saklı kalmak üzere, ilave bir işlevsellik için kimyasal, mekanik veya elektronik bileşenler ihtiva eden (yerleşik bileşenler veya elyaf veya kumaş içine dahil edilmiş olsun olmasın) dokumaya elverişli maddeler, giyim eşyası ve diğer dokumaya elverişli maddeden eşyalar, bu bölümdeki eşyanın esas karakterini korumaları şartıyla XI. Bölümde kendilerine uygun pozisyonlarda sınıflandırılır. Dokumaya elverişli maddelerden eşyalar giyilebilir olabilir veya olmayabilir. Bunlar örneğin: - Entegre LED aydınlatması ve/veya ses cihazı olan giysiler; - Cep telefonu veya benzeri bir eşya için bir yerleştirme istasyonu dahil olmak üzere entegre kulaklıklı giysiler; - Entegre vücut fonksiyonları izleme ekipmanına sahip giysiler (örneğin, kalp atış hızı ve sıcaklık izlemeli spor sütyenleri); - Basınç veya hareket algılamalı halı (insan yere düşme algılama veya düşme algılama); - Isıtmalı eldivenler veya çoraplar;
-Optik sensörler veya fiberler gibi elektronik bileşenleri entegre eden ve inşa edilen yapıların güçlendirilmesi ve izlenmesi için binaların inşasında veya yenilenmesinde kullanılan, bazen 'sismik duvar kağıdı' olarak adlandırılan parasismik duvar kaplaması; ve -Örneğin toprak işlerinden kaynaklanan deformasyonları ve gerilmeleri ölçmek amacıyla sensörler veya tamamen entegre optik fiberler içeren jeotekstiller.
(V) DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELERİN KONDİSYONU VE TEST
EDİLMESİ İÇİN STANDART ATMOSFERLER Dokumaya elverişli maddelerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin tespiti ve uygun duruma getirilmesi (Kondisyonlama) için standart atmosferlerin kullanımı ve nitelikleri aşağıda yol gösterici mahiyette ortaya konulmuştur. (B) Tanımlar. (a) Nispi (göreli) nem: Atmosferdeki su buharı basıncının aynı sıcaklıkta doymuş buhar basıncına olan oranıdır. Bu oran genellikle yüzde olarak ifade edilmiştir. (b) Standart optimum atmosfer:20ºC sıcaklık ve %65 nispi nem oranı olan atmosferdir. (c) Deney için standart optimum atmosfer: 20ºC sıcaklık ve %65 nispi nem oranı olan atmosferdir. NOT: Yukarıda kullanılan "ılımlı" sıfatının kullanımı tekstil endüstrisiyle sınırlıdır. (C) Ön hazırlama. Dokumayı uygun
duruma getirmeden önce (Kondisyonlama), bir ön hazırlık gerekebilir. Böyle
bir durumda, dokumaya elverişli madde, takriben nispi nem oranı %10 ve %25
arasında olan ve sıcaklığı 50ºC'yi geçmeyen bir atmosfer içinde takriben
dengeye (D) Uygun duruma getirme (Kondisyonlama). Dokuma, fiziksel ve mekanik özelliklerinin tespiti için test edilmeden önce standart optimum atmosfer ortamına getirilmelidir. Bu ise, test için standart optimum atmosferde dokumadan havanın serbestçe geçmesi yoluyla ve bu işlemin dokumanın atmosferle dengeye getirilmesi için gereken sürede tutulmasıyla sağlanır. Test yönteminde başka şekilde belirtilmediği takdirde, dokumanın iki saat aralıklarla yapılan ölçümü ağırlıkça %0.25'den daha fazla bir ilerleme, değişiklik göstermediği takdirde dengede olduğu kabul edilmelidir. (E) Test etme. Özel haller dışında (örneğin; ıslak testler gibi), dokumanın fiziksel ve mekanik yönden test edilmesi, test için standart optimum atmosferde hazırlanmış (kondisyonlanmış) uygun hallerde gerçekleştirilir.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ÖRME VEYA KROŞE EŞYA
Fasıl Notları. 1.- Aşağıda yazılı olanlar bu fasıla dahil değildir: (a) 58.04 pozisyonunda yer alan tığla yapılmış dantelâlar; (b) 58.07 pozisyonunda yer alan örme veya kroşe etiketler, armalar ve benzeri eşya veya (c) 59. fasılda yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş örme veya kroşe mensucat. Bununla beraber emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş tüylü örme veya kroşe mensucat 60.01 pozisyonunda yer alır. 2.- Metal ipliklerden imal edilip giyim eşyasında, döşemecilikte ve benzeri işlerde kullanılan türden olan eşya da bu fasılda yer alır. 3.- Tarifenin neresinde geçerse geçsin " örme eşya " tabirine yapılan herhangi bir atfa, ilmikleri dokumaya elverişli iplikten olan dikiş- trikotaj eşyası da dahildir.
Alt Pozisyon Notu. 1.- 6005.35 alt pozisyonu, ağırlığı 30 g/m²’den az -55 g/m²’den fazla olmayan, ağ gözü büyüklüğü 20 göz/cm²’den az- 100 göz/cm²’den fazla olmayan, alfa-sipermetrin (ISO), klorfenapir (ISO), deltametrin (INN, ISO), lamda-sihalotrin (ISO), permetrin (ISO) veya pirimifos-metil (ISO) ile emprenye edilmiş veya kaplanmış, polietilen monofialmentlerden veya polyester multiflamentlerden kumaşları kapsar.
GENEL AÇIKLAMALAR
Bu Fasıl, çözgü ve atkı ipliklerinin birbirini çaprazlaması suretiyle dokunan mensucat gibi olmayıp, birbirinin içinden geçerek birbirlerini zincirleme bağlayan ilmek serilerinden meydana gelen mensucatı kapsar. Bu tür eşya, genel olarak, aşağıdakileri kapsar:
(A) Örme mensucat (atkılı örmeler ve çözgülü örmeler)
(I) Atkı mensucat yönünde devamlı tek bir ipliğin, elde edilecek örmenin eninin bir başından diğer başına aynı yönde devam eden ilmek sıraları oluşturması ve bir sıradaki ilmeklerin diğer sıradaki komşu ilmeklerin içlerinden geçerek gözler teşkil etmesi suretiyle meydana gelen örmeler. Bu tür örmeler, ilmeklerin birbirine geçmeleri gevşek durumda olduğundan, her yönde kolaylıkla uzayabilmekte ve ipliğin kopması halinde ilmekler birbirinden kolaylıkla çözülerek sökülmekte ve bir "kaçık" oluşmaktadır.
(II) Çözgü yönünde devam eden ipliklerden meydana gelen örmeler. Bu tür örmelerde, her iplik ilmekler oluşturarak sağ ve sol taraflarındaki komşu ipliklerin ilmekleriyle iç içe geçmek suretiyle devam eder. Çözgü örmelerdeki ilmekler genellikle örgünün çapraz genişliğince meydana gelmektedir. Bu türlü örmelerin bazı çeşitlerinde, çözgü iplikleri birbirine zıt yönde ve diyagonal olarak bir ileri bir geri gitmek suretiyle devam eden iki seri halinde olur. Bu örmelerde "kaçık" olmaz. Çözgü yönünde örülmüş trikodan küçük bir kare kesildiğinde, iplikler herhangi bir yönden kolaylıkla koparılmazlar; iplikler örnekten çekildiklerinde, çözgü yönünde çekilip çıkarılabilirler (görülen ilmek çubuklarına dik açıda).
Bu çözgü örgülere aşağıda yazılı olanlar da dahildir: (1) Zincir dikişlerin (ilmeklerin) tekstil ipliklerinden oluşturulduğu dikiş- trikotaj eşyalar. Dikiş-trikotaj işleminde, çözgü tipi örme makinesine benzer sivri uçlu, açık çengelli iğneler ve tarak telleriyle çalışan makineler kullanılır. Bu iğnelerle, tekstil ipliklerinin bir veya daha fazla katından oluşan örtülerle veya zemin olarak kullanılan örneğin, dokunmuş mensucat veya plastik levhalarla tekstil iplikleri vasıtasıyla dikişle yapılacak şekillendirme suretiyle kumaşlar üretmek mümkündür. Bazı durumlarda bu dikişler (kesik olsun olmasın) bukleleri oluşturur veya sabit hale getirir. Dikiş-trikotaj usulüyle birleştirilmiş kapitoneli ürünler, bu pozisyon haricindedir (58.11 pozisyonu).
(2) Çözgülü örme makinelerinde yapılan çözgülü atkı ipliklerini bazen bir desen oluşturarak yerinde tutan tığ işi (kroşe) ilmikler zincirinden oluşan mensucat. Yukarıda (I) ve (II). kısımlarda yer alan eşyanın dikiş tarzları basit veya az çok kompleks olabilir. Bazı durumlarda dantelaya benzeyen ajurlu bir görünüşte olmakla beraber, bu fasılda sınıflandırılırlar. Bunlar, kendilerine has örgü-dikiş tarzlarıyla (özellikle ajurlu olmayan kısımlarındaki örgü tarzlarıyla) ve dantelalardan kolayca ayırt edilebilirler.
(B) Kroşe işi örmeler, bunlar, devamlı tek bir iplikten tığ ile elde yapılan ve birbirinin içinden geçirilmek suretiyle meydana gelen ilmeklerden oluşan örmeler olup ilmeklerin gruplanma tarzlarına göre sık veya gevşek, sade veya desenli olabilir. Bazı ajurlu mensucat, kare, altıgen veya diğer süs desenleri meydana getiren ilmek zincirlerini içerir. * * * Bu Fasılda yer alan ürünler, el ile iki veya daha fazla örgü iğnesi (şişi) veya bir tığ ile yapılabilir. Bu ürünler özel şekillendirilmiş kancalı küçük iğneler (yaylı iğneler, gagalı veya dilli iğneler ve boru şeklindeki iğneler) ile donatılmış düz örgü yapan makineler veya dairesel örgü yapan örgü makinelerinde de yapılabilirler. Bu Fasılın pozisyonları, XI. Bölüme dahil dokumaya elverişli maddelerin hangisinden yapılırsa yapılsın (ve bunlar elastomerik iplik veya kauçuk ipliklerle birleştirilmiş olsun olmasın) örme veya kroşe eşyayı kapsar. İnce metal tellerden yapılan örme veya kroşe eşya da giyim eşyasında, döşemecilikte veya benzeri amaçlarda kullanılan türden olmaları kaydıyla bu pozisyonda yer alır. Bu Fasıl, parça (boru şeklinde parçalar dahil) veya sadece basitçe dikdörtgen (kare dahil) şeklinde kesilmiş olan örme veya kroşe mensucatı kapsar. Bu mensucatlara düz ve çizgili mensucat ile dikme veya yapıştırma usulü ile birleştirilmiş çift taraflı dokuma mensucat da dahildir. Bütün bu mensucat boyanmış, basılmış veya değişik renklerde ipliklerden yapılmış olabilir. 60.02 ila 60.06 pozisyonlarında bulunan mensucatlar bazen o kadar taranmıştır ki mensucatın esas doğası görülemeyebilir.
Bu Fasıl aşağıda yazılı olanları kapsamaz: (a) Dokumaya elverişli maddelerin liflerinden oluşan tülbentten bu liflerin toplanması suretiyle elde edilen dikme-örme yöntemiyle imal edilen mensucat (56.02 pozisyonu). (b) 56.08 pozisyonunda yer alan ağ ve fileler. (c) Örgü işi halılar ve kaplamalar (57.05 pozisyonu). (d) Ağ mensucat ve kroşe (tığ işi) danteller (58.04 pozisyonu). (e) Daha ileri bir işleme tabi tutulmuş olan (örneğin kenarı bastırılmış) dikdörtgen (kare dahil) şeklinde kesilmiş mensucat parçaları, kullanıma hazır halde imal edilmiş (örneğin boyun atkıları) ve biçimlendirilerek örülmüş veya kroşe mensucat, tek halde veya uzunlamasına pek çok eşya halinde arz edilsin veya edilmesin (özellikle 61, 62 ve 63 üncü Fasıllardaki mamul eşya).
Altpozisyon Açıklama Notu. 6005.21 ila 6005.44 ve 6006.21 ila 6006.44 alt pozisyonları Değişik renklerde ipliklerden örme veya kroşe mensucat ağartılmamış, ağartılmış veya boyanmış veya basılı mensucat
XI. Bölümün 1 nolu notunun (d) ila (h) bendi, gerekli değişiklikler yapılmak koşuluyla, değişik renklerde ipliklerden ağartılmamış, ağartılmış veya boyanmış veya basılı örme veya kroşe mensucata da uygulanır. Tamamen veya kısmen değişik renklerdeki basılı iplik veya aynı rengin değişik tonlarındaki basılı iplikler ihtiva eden mensucat, boyanmış mensucat veya basılı mensucat olarak değil, değişik renklerde ipliklerden oluşan mensucat olarak kabul edilir.
_______________
60.01 - ÖRME VEYA KROŞE TÜYLÜ MENSUCAT ("UZUN TÜYLÜ" MENSUCAT VE HAVLU MENSUCAT DAHİL).
6001.10 - "Uzun tüylü" mensucat
- Bukleli mensucat
6001.21 -- Pamuktan
6001.22 -- Sentetik veya suni liflerden
6001.29 -- Dokumaya elverişli diğer maddelerden
- Diğerleri
6001.91 -- Pamuktan
6001.92 -- Sentetik veya suni liflerden
6001.99 -- Dokumaya elverişli diğer maddelerden
Bu pozisyonda yer alan ürünler, 58.01 pozisyonundaki mensucattan farklı olarak, örme yoluyla elde edilirler. Bu ürünlerin üretimi için temel olarak aşağıda yazılı metotlar kullanılmaktadır: (1) İlave iplikler eklenmesi ile ilmeklerin dışarıya çıkartılması suretiyle dairesel örgü makinalarında örme mensucat üretilir; bundan sonra ilmekler bukle oluşturacak şekilde kesilirler ve bu da kadife gibi bir yüzey oluşmasını sağlar. (2) Özel bir çözgü örme makinesinde ortak bir bukle ipliğiyle iki mensucat yüz yüze örülür, sonra bu iki mensucat birbirinden kesik tüylü iki örme mensucat elde etmek için kesilerek ayrılır. (3) Tarak şeridinden gelen dokumaya elverişli madde lifleri, ilmeklerin oluşturulması sırasında örme zemin mensucatın arasına sokulur (“uzun tüylü” mensucat). (4) İlmekler oluşturan dokumaya elverişli maddelerden iplikler ile ("taklit havlu mensucat") (Genel Açıklama Notuna bakınız). Bu tür havlu cinsi bukleli mensucat, mensucatın arkasında mensucatın uzunluğu boyunca görülen devamlı dikişe sahip 58.02 pozisyonunda yer alan tüylü mensucattan farklıdırlar ve mensucatın arkasında zincir dikiş sıraları bulunmaktadır. Emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş örme veya kroşe mensucat bu pozisyonda sınıflandırılır.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir: (a) 43.04 pozisyonunda yer alan suni kürk. (b) Dokunmuş havlı mensucat (58.01 pozisyonu). (c) Tufte edilmiş örme veya kroşe mensucat (58.02 pozisyonu).
- - - - - - - - - - - - - - -
6002.40 - Ağırlık itibariyle %5 veya daha fazla elastomerik iplik içeren fakat kauçuk iplik içermeyenler
6002.90 - Diğerleri
60.01 pozisyonundaki örme tüylü mensucat hariç olmak üzere bu pozisyon eni 30 cm.‘yi geçmeyen, ağırlık itibariyle %5 veya daha fazla elastomerik iplik veya kauçuk iplik içeren örme veya kroşe mensucatı kapsar. Elastomerik iplik XI. Bölümün 13 nolu notunda tanımlanmaktadır. Bu notta geçen tekstürize iplik 54.02 pozisyonunun açıklama notunun sonundaki açıklama notunda tanımlanmaktadır.
Ayrıca aşağıda geçenler bu pozisyon haricindedir:
(a) Tıbbi ve cerrahi amaçlarda kullanılmak üzere perakende satılacak şekilde ambalajlanmış örme mensucattan sargılar (30.05 pozisyonu). (b) Şenet iplikler (56.06 pozisyonu). (c) Örme veya kroşe eşyadan etiketler, armalar ve benzeri eşya (58.07 pozisyonu). (d) 58.10 pozisyonunda yer alan işlemeli mensucat. (e) 59.Fasılda yer alan neviden örme mensucat (örneğin 59.03 veya 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş mensucat; 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuklu mensucat). (f) XI. Bölümün 7 nci notu (ayrıca bölümün genel açıklama notlarının II. Kısmına da bakınız) anlamındaki hazır eşya.
- - - - - - - - - - - - - - -
60.03- ENİ 30 CM’Yİ GEÇMEYEN ÖRME VEYA KROŞE MENSUCAT ( 60.01 VE 60.02 POZİSYONLARINDAKİLER HARİÇ)
6003.10 - Yünden veya ince hayvan kıllarından
6003.20 - Pamuktan
6003.30 - Sentetik liflerden
6003.40 - Suni liflerden
6003.90 - Diğerleri
60.01 pozisyonundaki örme tüylü mensucat hariç olmak üzere bu pozisyon eni 30 cm’yi geçmeyen, elastomerik iplik veya kauçuk iplik ihtiva etmeyen veya bu tür ipliklerden ağırlık itibariyle %5’den az ihtiva eden örme veya kroşe mensucatı kapsar.
Bu pozisyondan aşağıdakiler hariçtir. (a) Tıbbi ve cerrahi amaçlarda kullanılmak üzere perakende satılacak şekilde ambalajlanmış örme mensucattan sargılar (30.05 pozisyonu). (b) Şenet iplikler (56.06 pozisyonu). (c) Örme veya kroşe eşyadan etiketler, armalar ve benzeri eşya (58.07 pozisyonu). (d) 58.10 pozisyonunda yer alan işlemeli mensucat. (e) 59.Fasılda yer alan neviden örme mensucat (örneğin 59.03 veya 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş mensucat; 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuklu mensucat ve 59.08 pozisyonunda yer alan fitiller ve beyaz alevli lambalar için gömlekler gibi). (f) XI. Bölümün 7 nci notu (ayrıca bölümün genel açıklama notlarının II. Kısmına da bakınız) anlamındaki hazır eşya.
- - - - - - - - - - - - - - -
6004.10 - Ağırlık itibariyle %5 veya daha fazla elastomerik iplik içeren fakat kauçuk iplik içermeyenler 6004.90 - Diğerleri
60.01 pozisyonundaki örme tüylü mensucat hariç bu pozisyon eni 30 cm’yi geçen, ağırlık itibariyle %5 veya daha fazla elastomerik iplik veya kauçuk iplik ihtiva eden örme veya kroşe mensucatı kapsar. Elastomerik iplik XI. Bölümün 13 nolu notunda tanımlanmıştır. Bu notta adı geçen tekstürize iplikler 54.02 pozisyonunun açıklama notlarının en sonundaki açıklama notlarında tanımlanmıştır. Bu pozisyondan ayrıca aşağıdakiler hariçtir: (a) Tıbbi ve cerrahi amaçlarda kullanılmak üzere perakende satılacak şekilde ambalajlanmış örme mensucattan sargılar (30.05 pozisyonu). (b) Örme veya kroşe eşyadan etiketler, armalar ve benzeri eşya (58.07 pozisyonu). (c) 58.10 pozisyonunda yer alan işlemeli mensucat. (d) 59.Fasılda yer alan neviden örme mensucat (örneğin 59.03 veya 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş mensucat; 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuklu mensucat). (e) XI. Bölümün 7 nci notu (ayrıca bölümün genel açıklama notlarının II. Kısmına da bakınız) anlamındaki hazır eşya.
- - - - - - - - - - - - - - -
- Pamuktan
6005.21 -- Ağartılmamış veya ağartılmış
6005.22 -- Boyanmış
6005.23 -- Farklı renkteki ipliklerden
6005.24 -- Baskılı
- Sentetik liflerden
6005.35 - - Bu Faslın 1 no.lu alt pozisyon notunda belirtilen kumaşlar
6005.36 - - Diğerleri, ağartılmamış veya ağartılmış
6005.37 - - Diğerleri, boyanmış
6005.38 - - Diğerleri, farklı renkteki ipliklerden
6005.39 - - Diğerleri, baskılı
- Suni liflerden
6005.41 -- Ağartılmamış veya ağartılmış
6005.42 -- Boyanmış
6005.43 -- Farklı renkteki ipliklerden
6005.44 -- Baskılı
6005.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, 60.01 pozisyonundaki örme tüylü mensucat hariç, eni 30cm.’yi aşan, hiçbir elastomerik iplik veya kauçuk iplik içermeyen veya bu ipliklerden %5 veya daha az içeren çözgü ilmeklerini kapsar. Bu pozisyon aynı zamanda, ağırlığı 30 g/m²’den az -55 g/m²’den fazla olmayan, ağ gözü büyüklüğü 20 göz/cm²’den az- 100 göz/cm²’den fazla olmayan, alfa-sipermetrin (ISO), klorfenapir (ISO), deltametrin (INN, ISO), lamda-sihalotrin (ISO), permetrin (ISO) veya pirimifos-metil (ISO) ile emprenye edilmiş veya kaplanmış polietilen monofialmentlerden veya polyester multiflamentlerden kumaşları da kapsar. Çözgü ilmeği imalatıyla (galloon örgü makineleri ile yapılanlar dahil) alakalı detaylar 60. Fasılın (A) Bölümünün (II). Maddesinde bulunabilir.
Çözgü tipi örgülü mensucat değişik şekiller alabilir. Açıklıkları olmayan geleneksel mensucattan (örneğin elbise yapmak için olanlar) ayrı olarak, bunlara gevşek örgülü mensucat da dahildir. Bu tür çözgü tipi örgü makinelerinde (özellikle Raschel tipi makineler) yapılan mensucat çoğu zaman ağ mensucat veya dantelaya benzer (fakat dantela ile karıştırılmamalıdır: 58.04 pozisyonunun Açıklama Notlarına bakınız) ve çoğunlukla perde yapımında kullanılır. Makine yapımı dantela gibi bu tür örme taklit dantela, finisaj işlemi sırasında şeritler halinde kesilen oldukça geniş parçalar halinde üretilir. Bu tür belirsiz uzunlukta şeritler kenarlarının muntazam ve paralel olması ve genişliğinin 30cm.’yi geçmesi şartıyla bu pozisyonda yer alırlar. Ayrıca aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir: (a) Tıbbi ve cerrahi amaçlarda kullanılmak üzere perakende satılacak şekilde ambalajlanmış örme mensucattan sargılar (30.05 pozisyonu). (b) Örme veya kroşe eşyadan etiketler, armalar ve benzeri eşya (58.07 pozisyonu). (c) 58.10 pozisyonunda yer alan işlemeli mensucat. (d) 59.Fasılda yer alan neviden örme mensucat (örneğin 59.03 veya 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş mensucat; 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuklu mensucat ve 59.08 pozisyonunda yer alan fitiller ve beyaz alevli lambalar için gömlekler gibi). (e) XI. Bölümün 7 nci notunda (ayrıca bölümün genel açıklama notlarının II. Kısmına da bakınız) anlamındaki hazır eşya.
- - - - - - - - - - - - - - -
60.06 - DİĞER ÖRME VEYA KROŞE MENSUCAT.
6006.10 - Yünden veya ince hayvan kıllarından
- Pamuktan
6006.21 -- Ağartılmamış veya ağartılmış
6006.22 -- Boyanmış
6006.23 -- Farklı renkteki ipliklerden
6006.24 -- Baskılı
- Sentetik liflerden
6006.31 -- Ağartılmamış veya ağartılmış
6006.32 -- Boyanmış
6006.33 -- Farklı renkteki ipliklerden
6006.34 -- Baskılı
- Suni liflerden
6006.41 -- Ağartılmamış veya ağartılmış
6006.42 -- Boyanmış
6006.43 -- Farklı renkteki ipliklerden
6006.44 -- Baskılı
6006.90 - Diğerleri
Bu pozisyon bu Fasılın daha önceki pozisyonlarındakiler hariç olmak üzere örme veya kroşe mensucatı kapsar. Bu pozisyon, örneğin, genişliği 30cm.’yi aşan örme mensucatı, hiçbir elastomerik iplik veya kauçuk iplik içermeyen veya ağırlık itibariyle bu ipliklerden %5 veya daha az içeren atkılı örme ve kroşe işi (tığ işi) mensucatı kapsar. Bu Fasılın Açıklama Notları “atkı örme ” ve “kroşe işi mensucat” tabirlerini tanımlamaktadır (sırasıyla Genel Açıklamalar, Bölüm (A) (I) ve (B)‘ye bakınız). Ayrıca aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir: (a) Tıbbi ve cerrahi amaçlarda kullanılmak üzere perakende satılacak şekilde ambalajlanmış örme mensucattan sargılar (30.05 pozisyonu). (b) Örme veya kroşe eşyadan etiketler, armalar ve benzeri eşya (58.07 pozisyonu). (c) İşlemeli mensucat (58.10 pozisyonu). (d) 59.Fasılda yer alan neviden örme mensucat (örneğin 59.03 veya 59.07 pozisyonlarında yer alan emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş mensucat; 59.06 pozisyonunda yer alan kauçuklu mensucat ve 59.08 pozisyonunda yer alan fitiller ve beyaz alevli lambalar için gömlekler gibi). (e) XI. Bölümün 7 nci notunda (ayrıca bölümün genel açıklama notlarının II. Kısmına da bakınız) anlamındaki hazır eşya.
_____________________________________________________
|