EK-VII
SU DIŞINDAKİ SIVILARIN MİKTARLARININ SÜREKLİ VE DİNAMİK ÖLÇÜMÜ İÇİN ÖLÇME SİSTEMLERİ (MI – 005)
EK-I'in ilgili temel gerekleri, EK-VII’nin özel gerekleri ve EK-VII’da listelenen uygunluk değerlendirme işlemleri, su dışındaki sıvı miktarlarının (hacimsel veya kütlesel) sürekli ve dinamik ölçümü için ölçüm sistemlerine uygulanır. Uygun hallerde, bu Ek içindeki terimler "hacim ve L", "kütle ve kg" olarak yorumlanabilir.
TANIMLAR
ÖZEL GEREKLER
1. Nominal çalışma şartları İmalatçı ölçü aleti için nominal çalışma şartlarını belirtmelidir, özellikle; 1.1 Debi aralığı Debi aralığı, aşağıdaki şartlara tabidir: (i) Bir ölçme sisteminin debi aralığı, her bir unsurunun, özellikle sayacının debi aralığında olmalıdır. (ii) Sayaç ve ölçme sistemi:
Tablo 1
1.2. Ölçü aleti ile ölçülecek sıvının nitelikleri, sıvının adı veya tipi veya ilgili özelliklerinin belirtilmesini içerir. Örneğin: - Sıcaklık aralığı, - Basınç aralığı, - Yoğunluk aralığı, - Viskozite aralığı. 1.3. AC gerilim kaynağı ve/ veya DC gerilim kaynağı sınırlarının nominal değeri. 1.4. Dönüştürülen değerler için temel şartlar. Not: 1.4 üncü madde, Üye Devletlerin enerji ürünleri ve elektriğin[1] vergilendirilmesinin çerçeve mevzuatı olan 27 Ekim 2003 tarih ve 2003/96/EC sayılı Konsey Direktifinin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak 15 0C’lik bir sıcaklığı kullanma gerekliliği ile ilgili yükümlülüklerine halel getirmeksizin düzenlenmiştir.
2. Doğruluk sınıflandırması ve izin verilebilir maksimum hatalar (MİH’ler) 2.1. İki litreye eşit veya daha fazla miktarlar için sayaç göstergelerindeki MİH değerleri aşağıda verilmiştir:
Tablo 2
2.2. İki litreden az miktarlar için sayaç göstergelerindeki MİH değerleri aşağıda verilmiştir:
Tablo 3
2.3. Ancak, ölçülen miktarın ne olabileceğine bakılmaksızın, MİH değeri aşağıdaki iki değerden büyük olanı ile verilir: - Tablo 2 veya Tablo 3’de verilen MİH'nin mutlak değeri - Ölçülen minimum miktar (Emin) için MİH'nin mutlak değeri. 2.4.1. İki litreye eşit ya da daha büyük ölçülen minimum miktarlar için aşağıdaki şartlar uygulanır: Şart 1 Emin, Emin ≥ 2R şartını yerine getirmelidir, burada R, gösterge aygıtının en küçük taksimat aralığıdır. Şart 2 Emin , Emin = (2 ÖMM) x ( A / 100) formülü ile verilmektedir, burada: - ÖMM; ölçülen minimum miktardır. - A; Tablo 2’nin A satırında belirtilen sayısal değerdir. 2.4.2. İki litreden az ölçülen minimum miktarlar için, yukarıda belirtilen şart 1 uygulanır ve Emin, Tablo 3 de belirtilen değerin iki mislidir ve Tablo 2'nin A satırı ile ilgilidir. 2.5. Dönüştürülen gösterge Dönüştürülen gösterge durumunda MİH' ler, Tablo 2'nin A satırındaki gibidir. 2.6. Dönüştürme cihazları Bir dönüştürme cihazından dolayı dönüştürülmüş göstergeler üzerindeki MİH'ler ± (A -B)'ye eşit olup, A ve B Tablo 2’de belirtilen değerlerdir. Dönüştürme cihazlarının parçaları ayrıca test edilebilir. a) Hesaplayıcı Hesaplanabilir sıvı gösterim miktarları üzerindeki MİH'ler pozitif veya negatif olarak Tablo 2'nin A satırında tanımlanan MİH’lerin 10'da birine eşittir. b) Birleştirilmiş ölçü aletleri Birleştirilmiş ölçü aletleri, en az Tablo 4'deki değerler kadar doğruluğa sahip olmalıdır;
Tablo 4
Bu değerler, dönüştürme cihazı tarafından görüntülenen karakteristik sıvı miktarlarının göstergelerine uygulanır. c) Hesaplama fonksiyonunun doğruluğu Her bir karakteristik sıvı miktarının hesaplanması için MİH değeri, pozitif veya negatif olarak, yukarıda (b)’de belirlenen değerin beşte ikisine eşittir. 2.7. 2.6 ncı maddedeki (a) şartı, sadece dönüştürmeye değil herhangi bir hesaplamaya da uygulanır. 2.8. Ölçüm sistemi, MİH’leri istismar etmemeli veya sistematik olarak herhangi bir tarafın lehine çalışmamalıdır.
3. İzin verilebilir maksimum bozukluk etkisi 3.1. Ölçme sistemine ilişkin elektromanyetik bozukluk etkisi aşağıda belirtilenlerden biri olabilir: - Ölçüm sonucundaki değişiklik, 3.2. nci maddede tanımlanan kritik değişim değerinden daha büyük değildir veya - Ölçüm sonucunun gösterimi, bir ölçüm sonucu olarak iletilemeyen, hafızaya alınamayan ya da yorumlanamayan anlık değişikler gibi geçerli bir sonuç olarak değerlendirilemez niteliktedir. Bunun yanı sıra, kesintisiz sistemlerde, bu aynı zamanda her hangi bir ölçüm yapılmasının imkansız olması anlamına gelir veya - Ölçme sisteminin kritik değişim değerinin meydana gelmesinden ve akımın kesilmesinden hemen önce, ölçüm sonucunun düzeltilmesine izin vermesi durumunda, ölçüm sonucundaki değişiklik kritik değişim değerinden daha büyüktür. 3.2. Ölçülen özel bir miktar ya da Emin için kritik değişim değeri MİH/5’den büyüktür.
4. Dayanıklılık İmalatçı tarafından öngörülen bir zaman süresi dikkate alınarak yapılan uygun bir testten sonra aşağıdaki kriterler sağlanmalıdır: Dayanıklılık testinden sonra ölçüm sonucundaki değişiklik, ilk ölçüm sonucu ile kıyaslandığında, Tablo 2'nin B satırında sayaç için tanımlanan değeri ölçüm değerlerini aşmamalıdır.
5. Uygunluk 5.1 Aynı ölçümle ilgili ölçülen herhangi bir miktar için, aynı taksimat aralığına sahip farklı cihazların göstergeleri, bir taksimat aralığından fazla sapmamalıdır. Farklı taksimat aralığına sahip cihazlarda sapma, en büyük taksimat aralığından fazla olmamalıdır. Ancak, self servis düzenlemesi durumunda, ölçme sistemi üzerindeki ana gösterim cihazının ve self servis cihazının taksimat aralıkları aynı olmalı ve ölçüm sonuçları birinden diğerine değişiklik göstermemelidir. 5.2. Açıkça belli olmadığı sürece, normal şartlardaki kullanımda, ölçülen miktardan sapılması mümkün değildir. 5.3. Sıvı içinde kolayca tespit edilemeyen hava veya gazın yüzde oranı, aşağıdaki değerlerden daha büyük sapma hatalarına yol açmamalıdır: - İçilebilir sıvılar dışındaki sıvılar ve viskozitesi 1 mPa.s'ı geçmeyen sıvılar için % 0,5 veya, - İçilebilir sıvılar ve viskozitesi 1 mPa.s'ı geçen sıvılar için % 1. Ancak izin verilen değişiklik hiçbir halde ÖMM değerinin %1'inden daha küçük olmamalıdır. Bu değer, hava veya gaz kabarcıkları olması durumunda uygulanır. 5.4. Doğrudan satışlar için ölçü aletleri 5.4.1. Doğrudan satışlar için ölçme sistemi, göstergedeki gösterimin sıfırlanmasını mümkün kılan araçlar ile donatılmalıdır. Ölçülen miktardan sapma mümkün olmamalıdır. 5.4.2. İşleme dayanak teşkil eden miktarın gösterimi, işlem içindeki tüm taraflar ölçüm sonucunu kabul edinceye kadar sabit kalmalıdır. 5.4.3. Doğrudan satış amaçlı ölçme sistemleri, kesintili olmalıdır. 5.4.4. Sıvı içindeki herhangi bir hava veya gaz miktarı, 5.3 üncü maddede tanımlanan değerden büyük bir hata sapmasına yol açmamalıdır. 5.5. Yakıt dispenserleri 5.5.1. Yakıt dispenserleri üzerindeki görüntüler ölçme sırasında sıfırlanamaz özelliğe sahip olmalıdır. 5.5.2. Gösterge sıfırlanana kadar yeni bir ölçümün başlanması engellenmelidir. 5.5.3. Ölçme sistemine fiyat göstergesi takılması durumunda, gösterilen fiyat ile birim fiyat ve gösterilen miktar üzerinden hesaplanan fiyat arasındaki fark, Emin'a karşılık gelen fiyatı aşmamalıdır. Ancak bu fark, en küçük parasal değerden daha düşük olmamalıdır.
6. Güç kaynağı arızası Ölçme sistemi, ana güç kaynağı cihazının arızalanması sırasında tüm ölçme fonksiyonlarını koruyacak bir acil durum güç kaynağı cihazı ile veya ana güç kaynağı cihazının arızası anında akışı durduran cihazlar ve devam eden işlemin tamamlanmasına izin vermek amacıyla mevcut verileri kaydeden ve görüntüleyen cihazlar ile donatılmalıdır.
7. Kullanıma sunma
Tablo 5
8. Ölçü birimleri Ölçülen miktar, mililitre, santimetreküp, litre, metreküp, gram, kilogram veya ton olarak gösterilmelidir.
UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde atıfta bulunulan ve imalatçının aralarından seçim yapabileceği uygunluk değerlendirme işlemleri: B + F veya B + D veya H1 veya G dir.
|