BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 24

 

TÜTÜN ve TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

 

2401                                       Yaprak tütün ve tütün döküntüleri

Yaprak tütün ve işlenmemiş tütünlerle ilgili olarak 2401 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi  birinci paragrafa bakınız. 

a)        Virginia tipi  hava akımında kurutulmuş tütünler, ısı ve havalandırmanın ayarlanması usulüyle suni atmosferik şartlarda sıcak havayla ve dumanla tütün yapraklarını temas ettirmeksizin kurutulmuş tütünleri ifade eder; kurutulmuş tütünün rengi normalde limon sarısından çok koyu portakal rengine veya kırmızıya kadar  değişmektedir. Diğer renkler ve renk kombinasyonları sıklıkla, olgunlaşma, kültür ve kurutma teknikleri farklılıklarından kaynaklanmaktadır;

b)       Burley tipi açık havada kurutulmuş tütünler  (Burley tipi hibritler dahil), tabii atmosferik şartlarda sıcak havada kurutulmuş ve ısı ve hava sirkülasyonuna maruz kalmalarına rağmen duman kokusu bulunmayan  tütünleri ifade eder;   yaprakları hakiden kırmızımtıraka kadar değişen renklere sahiptir. Diğer renkler ve renk kombinasyonları sıklıkla, olgunlaşma, kültür ve kurutma teknikleri farklılıklarından kaynaklanmaktadır;

c)        Maryland tipi açık havada  kurutulmuş tütünler, tabii atmosferik şartlarda kurutulmuş ve ısı ve hava sirkülasyonuna maruz kalmalarına rağmen duman kokusu bulunmayan tütünleri ifade eder; yaprakları açık sarıdan koyu kiraz kırmızısına kadar değişen renklere sahiptir. Diğer renkler ve renk kombinasyonları sıklıkla, olgunlaşma, kültür ve kurutma teknikleri farklılıklarından kaynaklanmaktadır;

d)       Ateşte kurutulmuş tütünler, odun dumanının kısmen tütün yaprakları tarafından emildiği, açık ateşin kullanılarak suni atmosferik şartlarda kurutulmuş tütünleri ifade eder; ateşte kurutulmuş tütün yaprakları, Burley tipin yapraklardan, hava akımında kurutulmuş veya uygun sapları olan Maryland tipi  tütün yapraklarından daha kalındır. Renkleri sarımsı- kahverengiden çok koyu kahverengiye kadar değişen renklerdedir. Diğer renkler ve renk kombinasyonları sıklıkla, olgunlaşma, kültür ve kurutma teknikleri farklılıklarından kaynaklanmaktadır.

Güneşte kurutulmuş tütünler, açık havada doğrudan güneşin ısısıyla ve gün ışığıyla kurutulmuş tütünlerdir.

Canlı tütün fideleri bu pozisyonda yer almaz (0602 pozisyonu).

2401 30 00                             Tütün döküntüleri

2401 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin  paragraf (2)’de belirtilen ürünlere ilaveten aşağıda belirtilenler de da bu alt pozisyonda yer alır:

1. Tütün yapraklarının maniplasyonu sonucu elde edilen döküntüler; bunlar ticarette “küçük parçalar”, “süprüntü”, “kırıntı” veya “broquelins (yığın halinde tütün döküntüsü), gibi adlarla tanınırlar. Bunlar  genellikle toz, bitki döküntüleri, tekstil iplikleri gibi  kirler veya yabancı maddeler ihtiva ederler. Tozlar bazen elekten geçirme suretiyle bu döküntülerden temizlenmektedir.

2. Ticarette “eleklik (siftings) adıyla bilinen  ve yukarıda sayılan döküntülerin elenmesi suretiyle elde edilen tütün yapraklarının döküntüleri.

3. Yaprakların kesim parçalardan oluşan ve  kıymık olarak tabir edilen puro imalinden arta kalan döküntüler;

4. Yukarıda sayılan döküntülerin elenmesi suretiyle elde edilen toz.

İçim tütünü veya çiğnemeye mahsus tütün,enfiye veya tütün tozu olarak  perakende satışa hazırlanmış tütün döküntüleri ile  içim tütünü veya çiğnemeye mahsus tütün,enfiye veya tütün tozu olarak bulundukları halde kullanılmaya hazır olan tütün döküntüleri  bu alt pozisyonda yer almaz. (2403 pozisyonu).

2402                                        Tütün veya tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar

2402 10 00                              Tütün içeren purolar, uçları açık purolar ve sigarillolar

Purolar (uçları açık olanlar dahil)ve sigarillolar  bulunduğu halde içilmeye hazır tütün ruloları olup;

                                              

1.        içlerine harmanlanmış tütün konulmuş ve uç kısımları kapatılmış purolarda uç kısımları hariç, uygun olduğunda filitre kısmı dahil ürünü bir bütün olarak saran puroların normal renginde olan dış yaprağa sahip, uç veya

2.        İçlerine harmanlanmış tütün konulmuş ve uç kısımları kapatılmış purolarda uç kısımları hariç, uygun olduğunda filitre kısmı dahil ürünü bütünüyle saran 2403 91 00 alt pozisyonunda yer alan yeniden tertip edilmiş tütünden puronun normal rengindeki bir dış yaprğa sahip, birim olarak ağırlığı filitre veya ağız kısmı hariç 2.3 gramdan az olmayan ve dairevi çevresinin uzunluğunun ez azından üçte biri olup, 34 mm.den aşağı olmayan,

 purolardır.

Yukarıda sayılan ön şartları sağlamak koşulu ile, kısmen tütün dışındaki maddelerden oluşabilen, yeniden tertip edilmiş tütünden dış yaprak veya dış yaprak ve iç kısmı olan ürünler bu alt pozisyonda yer alır.

2402 20 10                             Tütün içeren sigaralar                        

ve

Sigaralar, bulunduğu halde içilmeye uygun ve puro veya sigarillo olarak kabul edilemeyen tütün rulolarıdır (2402 10 00 alt pozisyonuna ilişkin  Açıklama Notlarına bakınız).

Yukarıda belirtilen ön şartlara uymak koşulu ile kısmen tütünden başka maddelerden  terkip ürünler de bu alt pozisyonlarda yer alır.

Tamamen tütünden başka maddelerden  terkip ürünler bu alt pozisyonlarda yer almaz (2402 90 00 alt pozisyonu veya tıbbi kullanıma mahsus iseler 30. Fasıl).

2402 90 00                             Diğerleri

Nikotin veya tütün içermeyen, bir marul çeşidinin yapraklarıyla  özel olarak hazırlanmış sigaralar gibi tamamen tütün yerine kullanılan maddelerden terkip, purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar  bu alt pozisyonda yer alır.

2403                                       Diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler;     

“homojenize” veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve salçaları

2403 11 00                             Bu faslın 1 nolu alt pozisyon notunda belirtilen nargile tütünleri

Bu faslın 1 nolu alt pozisyon notuna ve AS 2403 11 alt pozisyonu açıklama notlarına bakınız.

2403 19 10                             Diğerleri

ve                                           

2403 19 90                            

İçilen tütün, kesilmiş veya başka bir şekilde parçalara ayrılmış (kırılmış), bükülmüş, kütle halinde sıkıştırılmış ve başkaca daha ileri endüstriyel işleme tabi tutulmaksızın kullanıma uygun tütündür.

Sigar, sigarillo veya sigara tanımına uymasa da, içilmeye uygun olan ve perakende satışa sunulmuş haldeki tütün döküntüleri, içilmeye uygun tütünlerdir (2402 10 00, 2402 20 10 ve 2402 20 90 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız).

Yukarıdaki tanıma uymaları şartıyla tütün dışındaki maddelerle karıştırılmış içilen tütün karışımları da bu alt pozisyonlarda sınıflandırılırlar, tıbbi kullanıma mahsus ürünler hariç (30. Fasıl).

Sigara imali için kullanılan tütünün  nihai (imali tamamlanmış) karışımı olan kıyılmış tütün kırpıntısı bu alt pozisyonlarda yer alır.

2403 91 00                             Homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün

2403 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk paragraf (6)’ya bakınız.

2403 99 10                             Enfiye ve çiğnenmeye mahsus tütün

Çiğnenmeye mahsus tütün, rulolar, şeritler, çubuklar, küpler ve bloklar şeklinde ve perakende satış için  hazırlanmış , içilmek için değil çiğnenmek için olan tütündür.

Enfiye, özel olarak hazırlanmış toz veya granül halinde enfiye olarak kullanılmaya mahsus fakat  içilmeyen tütündür.

Bu alt pozisyon,yukarıda belirtilen şartlara uymak koşulu ile tütün dışında kısmen başka maddelerden oluşan ürünleri kapsar.

2403 99 90                             Diğerleri

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.         24.03 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk paragraf (7)’ de sayılan tütün sos ve hülasaları;

2.        Öğütülmüş tütün (tütün tozu);

3.        Bükülmüş, soslanmış ve fermente edilmiş , balyalar halinde derilerin içinde preslenmiş (Mangotes) Brezilya tütünleri;

4.        Genleştirilmiş tütün;

Tamamıyla tütün yerine geçenler veya tütünden başka maddelerden  oluşan içmeye mahsus ürünler (nargile tütünü gibi).