GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER |
KAKAO VE KAKAO MÜSTAHZARLARI 1801
00 00 Kakao
dane ve kırıkları (ham veya kavrulmuş, bütün veya kırık) Kakao daneleri,
(ağırlık itibariyle) kakao yağı olarak bilinen % 49 ila 54 oranında katı yağ,
% 8 ila 10 nişasta, %8 ila 10 protein, %1 ila 2 teobramin, % 5 ila 10 tanen
(catechine veya “kakao kırmızısı), % 4 ila 6 selüloz, % 2 ila 3 mineral, sterol (D vitamini) ve
çeşitli fermenler içerirler. 1803 Kakao
hamuru (yağı alınmış olsun olmasın) Bu pozisyon, parçalar
halinde olsun olmasın, ancak çözünebilirliğini artırmak amacıyla alkali
maddelerle işlem görmüş kakao hamurunu kapsar. Bu pozisyon aynı şekilde işlem
görmüş, ancak toz halindeki kakao hamurunu kapsamaz ( 1805 pozisyonu) 1805
00 00 Kakao
tozu (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içermeyenler) Kakao tozunun sıvı
içinde dağılım kapasitesini artırmak ve bu suretle kakao esaslı içeceklerin (
suda eriyen kakao) hazırlanmasını kolaylaştırmak amacıyla az miktarda lesitin
ilave edilmiş ( ağırlık itibariyle % 5 civarında) kakao tozu da bu pozisyonda
yer alır. 1806 Çikolata
ve kakao içeren diğer gıda müstahzaraları 1806
pozisyonu anlamında, sadece kakao taneleri, kakao hamuru veya kakao tozu
içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir. 1806 20 10 Ağırlık itibariyle% 31 veya daha fazla
kakao yağı içerenler veya kakao yağı ile katı süt yağının birlikte oranı
ağırlık itibariyle % 31 veya daha fazla olanlar Bu
alt pozisyon genellikle “ çikolata kaplaması” ve “sütlü çikolata kaplama”
olarak bilinen ürünleri kapsar. 1806 20 30 Ağırlık itibariyle kakao yağı ile katı
süt yağının birlikte oranı % 25 veya daha fazla fakat % 35’den az olanlar Bu
alt pozisyon genellikle “sütlü
çikolata” olarak bilinen ürünleri kapsar. 1806 20
50 Ağırlık
itibariyle % 18 veya daha fazla kakao yağı içerenler Bu
alt pozisyon genellikle “sade
çikolata” olarak bilinen ürünleri kapsar. 1806 20 70 Sütlü çikolata kırıntıları Sütlü
çikolata kırıntıları, şeker, süt ve kakaonun iyice karıştırılmış sulu
karışımlarının vakumla kurutulması ile elde edilirler; bu kırıntılar
genellikle sütlü çikolataların imalinde kullanılmaktadır.Bunlar, düzenli
olmayan gevrek parçalar halinde veya
toz halinde olabilirler. Sütlü çikolata kırıntıları genellikle ağırlık itibariyle
% 35 ve %70 arasında şeker, % 15 ve %50 arasında katı süt ile % 5 ve %30
arasında kakao içerirler. Özel
kırıntı yapma işlemi içerikteki bu maddeleri kristalize olma aşamasına
getirir. 1806 20 95 Diğerleri Bu
alt pozisyon, özellikle pralin hamuru ve sürülerek yenilen çikolata gibi
kakaolu diğer müstahzarları kapsar. 1806 31 00 Doldurulmuş 1806
31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız. 1806 32 10 İlave hububat, meyve ve sert kabuklu
meyve içerenler Bu
alt pozisyon, çikolatanın içine konulmuş halde, parçalar halinde olsun
olmasın, hububat, meyve ve sert kabuklu meyve içeren katı halde blok, dilim
ve çubuk şeklindeki çikolataları kapsar. 1806 90 11 Çikolatalar (doldurulmuş olsun
olmasın) ve 1806 90 19 1806
31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi gerekli değişiklikler
yapılarak “doldurulmuş” ifadesi için uygulanır. Bu
alt pozisyonlar, normal olarak ağzın alabildiği miktarda yenilebilecek kadar
aşağıda belirtilenlerden oluşan çikolataları kapsar: - doldurulmuş çikolatalar; veya -
tabaka halinde, herhangi bir yenilebilen bir maddeli çikolata
kombinasyonları; veya - herhangi bir yenilebilen yiyecek maddeli
çikolata karışımları. 1806 90 11 Alkol içerenler Bazı
alkol içeren çikolatalar ile alkol içermeyen bazı çikolatalardan oluşan
çikolata tasnifleri Tarifenin Yorumu ile İlgili Genel Yorum Kuralları 3
(b)’ye uygun olarak sınıflandırılacaktır. 1806 90 19 Diğerleri 1806
90 11 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 1806 90 31 Doldurulmuş 1806
31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi gerekli değişiklikler
yapılarak “doldurulmuş” ifadesi için uygulanır. Bu
alt pozisyon, Easter yumurtalarını ve diğer hediyelik şekillerdeki
doldurulmuş çikolataları kapsar. 1806 90 39 Doldurulmamış Bu
alt pozisyon, tel şehriye şeklindeki, flakonlar halindeki ve benzeri şekillerdeki çikolataları ve
katı halde veya içi boş yumurta ve heykelcik şeklindeki çikolataları kapsar. 1806 90 50 Kakaolu şekerci mamulleri ve şeker yerine
kullanılan maddelerden imal edilmiş kakaolu şekerci mamulleri Bu
alt pozisyon, kakao ilave edilmiş, toffees ve şeker kaplanmış ürünler gibi
1704 pozisyonunda yer alan şekercilik mamullerini kapsar. 1806 90 60 Ekmeğe sürülerek yenilen kakaolu
ürünler Bu
alt pozisyon, net muhtevası 2 kg veya daha az kaplara konulmuş olan ekmeğe
sürülerek yenilen kakaolu ürünleri kapsar. 1806 90 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, bu fasla ilişkin
Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalar da belirtilen istisnalara uyulmak
kaydıyla, krema, yenilen dondurmalar, tatlılar ve benzeri müstahzarların
yapımında kullanılan kakao ihtiva eden bazı tozları kapsar. |