BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 18

 

KAKAO VE KAKAO MÜSTAHZARLARI

 

1801 00 00                             Kakao dane ve kırıkları (ham veya kavrulmuş, bütün veya kırık)

Kakao daneleri, (ağırlık itibariyle) kakao yağı olarak bilinen % 49 ila 54 oranında katı yağ, % 8 ila 10 nişasta, %8 ila 10 protein, %1 ila 2 teobramin, % 5 ila 10 tanen (catechine veya “kakao kırmızısı), % 4 ila 6 selüloz,  % 2 ila 3 mineral, sterol (D vitamini) ve çeşitli fermenler içerirler.

1803                                       Kakao hamuru (yağı alınmış olsun olmasın)

Bu pozisyon, parçalar halinde olsun olmasın, ancak çözünebilirliğini artırmak amacıyla alkali maddelerle işlem görmüş kakao hamurunu kapsar. Bu pozisyon aynı şekilde işlem görmüş, ancak toz halindeki kakao hamurunu kapsamaz ( 1805 pozisyonu)

1805 00 00                             Kakao tozu (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içermeyenler)

Kakao tozunun sıvı içinde dağılım kapasitesini artırmak ve bu suretle kakao esaslı içeceklerin ( suda eriyen kakao) hazırlanmasını kolaylaştırmak amacıyla az miktarda lesitin ilave edilmiş ( ağırlık itibariyle % 5 civarında) kakao tozu da bu pozisyonda yer alır.

1806                                       Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzaraları

1806 pozisyonu anlamında, sadece kakao taneleri, kakao hamuru veya kakao tozu içeren ürünler kakao içerenler olarak değerlendirilir.

1806 20 10                             Ağırlık itibariyle% 31 veya daha fazla kakao yağı içerenler veya kakao yağı ile katı süt yağının birlikte oranı ağırlık itibariyle % 31 veya daha fazla olanlar

                                               Bu alt pozisyon genellikle “ çikolata kaplaması” ve “sütlü çikolata kaplama” olarak bilinen ürünleri kapsar.

1806 20 30                             Ağırlık itibariyle kakao yağı ile katı süt yağının birlikte oranı % 25 veya daha fazla fakat % 35’den az olanlar

                                               Bu alt pozisyon genellikle  “sütlü çikolata” olarak bilinen ürünleri kapsar.

1806 20  50                            Ağırlık itibariyle % 18 veya daha fazla kakao yağı içerenler

                                               Bu alt pozisyon genellikle  “sade çikolata” olarak bilinen ürünleri kapsar.

1806 20 70                             Sütlü çikolata kırıntıları

                                               Sütlü çikolata kırıntıları, şeker, süt ve kakaonun iyice karıştırılmış sulu karışımlarının vakumla kurutulması ile elde edilirler; bu kırıntılar genellikle sütlü çikolataların imalinde kullanılmaktadır.Bunlar, düzenli olmayan gevrek parçalar halinde  veya toz halinde olabilirler. Sütlü çikolata kırıntıları genellikle ağırlık itibariyle % 35 ve %70 arasında şeker, % 15 ve %50 arasında katı süt ile % 5 ve %30 arasında kakao içerirler.

                                               Özel kırıntı yapma işlemi içerikteki bu maddeleri kristalize olma aşamasına getirir.

1806 20 95                             Diğerleri

                                               Bu alt pozisyon, özellikle pralin hamuru ve sürülerek yenilen çikolata gibi kakaolu diğer müstahzarları kapsar.

1806 31 00                             Doldurulmuş

                                               1806 31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

1806 32 10                             İlave hububat, meyve ve sert kabuklu meyve içerenler

                                               Bu alt pozisyon, çikolatanın içine konulmuş halde, parçalar halinde olsun olmasın, hububat, meyve ve sert kabuklu meyve içeren katı halde blok, dilim ve çubuk şeklindeki çikolataları kapsar.

1806 90 11                             Çikolatalar (doldurulmuş olsun olmasın)

ve

1806 90 19

                                               1806 31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi gerekli değişiklikler yapılarak “doldurulmuş” ifadesi için uygulanır.

                                               Bu alt pozisyonlar, normal olarak ağzın alabildiği miktarda yenilebilecek kadar aşağıda belirtilenlerden oluşan çikolataları kapsar:

                                               -  doldurulmuş çikolatalar; veya

                                               - tabaka halinde, herhangi bir yenilebilen bir maddeli çikolata kombinasyonları; veya

                                               -  herhangi bir yenilebilen yiyecek maddeli çikolata karışımları.

1806 90 11                             Alkol içerenler

                                               Bazı alkol içeren çikolatalar ile alkol içermeyen bazı çikolatalardan oluşan çikolata tasnifleri Tarifenin Yorumu ile İlgili Genel Yorum Kuralları 3 (b)’ye uygun olarak sınıflandırılacaktır.

1806 90 19                             Diğerleri

                                               1806 90 11 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1806 90 31                             Doldurulmuş

                                               1806 31 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi gerekli değişiklikler yapılarak “doldurulmuş” ifadesi için uygulanır.

                                               Bu alt pozisyon, Easter yumurtalarını ve diğer hediyelik şekillerdeki doldurulmuş çikolataları kapsar.

1806 90 39                             Doldurulmamış

                                               Bu alt pozisyon, tel şehriye şeklindeki, flakonlar halindeki  ve benzeri şekillerdeki çikolataları ve katı halde veya içi boş yumurta ve heykelcik şeklindeki çikolataları kapsar.

1806 90 50                             Kakaolu şekerci mamulleri ve şeker yerine kullanılan maddelerden imal edilmiş kakaolu şekerci mamulleri

                                               Bu alt pozisyon, kakao ilave edilmiş, toffees ve şeker kaplanmış ürünler gibi 1704 pozisyonunda yer alan şekercilik mamullerini kapsar.

1806 90 60                             Ekmeğe sürülerek yenilen kakaolu ürünler

                                               Bu alt pozisyon, net muhtevası 2 kg veya daha az kaplara konulmuş olan ekmeğe sürülerek yenilen kakaolu ürünleri kapsar.

1806 90 90                             Diğerleri

                Bu alt pozisyon, bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalar da belirtilen istisnalara uyulmak kaydıyla, krema, yenilen dondurmalar, tatlılar ve benzeri müstahzarların yapımında kullanılan kakao ihtiva eden bazı tozları kapsar.