GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER |
ŞEKER VE ŞEKER MAMULLERİ 1701 Kamış veya pancar
şekeri ve kimyaca saf sakaroz ( katı halde) 1701 12 10 İlave
aroma veya renk verici madde içermeyen ham şeker ila 1701 14 90 Bu
fasla ilişkin 1 nolu alt pozisyon notuna bakınız. Aşağıdakiler bu
alt pozisyona dahildir: 1.
bazı beyaz rafine edilmemiş şekerler; 2.
genellikle ağırlık itibariyle % 85 ila % 98 arasında sakaroz
muhtevasına sahip, içerdikleri melas nedeniyle sarıdan koyu kahverengiye
doğru değişen çeşitli renklerde olan,
şeker imalat işlemlerinin ikinci veya üçüncü aşamasından elde edilen, düşük
derecede polarizasyonlu kahverengi şekerler; 3.
Rafine işlemi aşamasında veya şekerlemelerin imalatında gibi
imalatlarda ortaya çıkan daha az saflıkta olan şekerler (dördüncü, parçalar
halinde ve kahverengi şekerler gibi) 1701 12 10 Pancar
şekeri ve 1701 12 90 1701 12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize
Sistem İzahnamesine bakınız. 1701 13 10 Ve 1701 13 90 Bu
faslın 2 nolu alt pozisyon notunda belirtilen kamış şekeri 1701
12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesine bakınız. 1701 14 10 Ve 1701 14 90 Diğer
kamış şekeri 1701
12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesine bakınız. 1701 91 00 İlave
aroma veya renk verici maddeler içerenler Aroma veya renk verici maddeler içeren şekerler, sakaroz
muhtevası ağırlık itibariyle % 99.5’dan aşağıda olsa bile bu alt
pozisyonda sınıflandırılırlar. 1701 99 10 Beyaz
şeker Bu fasla
ilişkin 3 nolu ek notuna bakınız. Bu alt pozisyonda yer alan beyaz şekerler, rafine edilmiş olsun
olmasın, genellikle yüksek sakaroz muhtevasından ( ağırlık itibariyle % 99.5
ve daha fazla) dolayı beyaz renkte olan şekerlerdir. 1702 Diğer
şekerler (kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz dahil) (katı halde);
ilave aroma veya renk verici maddeler katılmamış şeker şurupları, suni bal
(tabii bal ile karıştırılmış olsun olmasın); karamel 1702
11 00 Laktoz ve laktoz
şurubu ve 1702
19 00 1702
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A), (1) ve (B) ilk
paragrafına bakınız. 1702 30 10 İzoglikoz Bu
fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız. 1702 30 50 Diğerleri ve 1702 30 90 Glikozun
ağırlık oranını hesaplamak amacıyla, “kuru halde” ifadesi kristalizasyon suyu
ile serbest suyun her ikisi de hariç bırakılarak göz önüne alınacaktır. 1702 40 10 İzoglikoz Bu
fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız. 1702 60 10 İzoglikoz Bu
fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız. 1702 60 80 İnilün
şurubu Bu
fasla ilişkin 6 (a) nolu ek notuna bakınız. 1702 90 30 İzoglikoz Bu
fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız. 1702 90 80 İnilün
şurubu Bu
fasla ilişkin 6 (b) nolu ek notuna bakınız. 1702 90 95 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir: 1.
Maltoz (kimyaca saf maltoz hariç) 2.
İnvert şeker 3.
Aromalandırılmamış ve renklendirilmemiş sakaroz şurupları (
Akçaağaç şurupları hariç) 4.
Ham kamış suyunun yoğunlaştırılması ve hidrolizi ile elde edilen
ve esas itibariyle antibiyotiklerin imalinde besleyici ortam olarak ve aynı
zamanda etil alkol imalinde de kullanılan yanlış bir şekilde “yüksek test
melasları” olarak isimlendirilen ürünler 5.
Laktuloz (kimyaca saf laktuloz hariç). 1703 Şeker ekstraksiyonundan
veya rafinajından elde edilen melaslar 1703 10 00 Kamış
melasları 1703
10 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız. 1704 Kakao içermeyen şeker
mamulleri (beyaz çikolata dahil) 1704 10 10 Çiklet
(şekerle kaplanmış olsun olmasın) ve 1704 10 90 “Şişirilen çikletler” dahil, çikle sakızı veya benzeri
yenilmeyen diğer ürünleri varlığı ile karakterize edilen tatlandırılmış
çikletler nasıl şekil verildiklerine bakılmaksızın (dilim, şeker kaplanış pastil, top vb.)
tatlandırılmış sakızlar bu alt pozisyonlarda yer alır. 1704 90 10 Ağırlık
itibariyle % 10’dan fazla sakaroz içeren fakat diğer katı maddeleri içermeyen
meyan kökü hülasaları Bu alt pozisyon, kalıp, çubuk,
pastil şeklinde olsun olmasın, ağırlık itibariyle % 10’dan fazla sakaroz
içeren fakat ilave diğer şekerleri, aroma verici maddeleri ve diğer
maddeleri içermeyen meyan kökü
hülasalarını kapsar. Diğer maddeler ilavesi ile şeker
mamulleri olarak hazırlanmış meyan kökü hülasası sakarozun oranına bakılmaksızın
1704 90 99 alt pozisyonunda yer alır. 1704 90 30 Beyaz
çikolata 1704
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (vi)’ye
bakınız. 1704 90 51 Diğerleri ila 1704 90 99 Bu
alt pozisyonlar, genellikle “tatlılar” veya “şekercilik mamulleri” olarak
bilinen şeker müstahzarlarını kapsar. Bu müstahzarlar, alkol esaslı likörler
veya içilebilir alkoller içerse bile bu alt pozisyonlarda yer alırlar. Bu alt pozisyonlar, aynı zamanda,
fondan, badem ezmesi, nugat vb. imalatına mahsus, genellikle bloklar ve
kalıplar halinde olan ve şekercilikte kullanılan yarı mamul ürünler olan
hamurları da kapsar. Yarı mamul bu ürünler, bileşimleri itibariyle sadece
bazı tip şekercilik ürünlerinin imalatında kullanılmak üzere özel olarak
hazırlanmış olmaları koşulu ile, nihai ürün aşamasında şeker muhtevaları daha
sonra yükseltilecek olsalar bile bu alt pozisyonda yer alırlar. Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahil
değildir: a)
lolipop şeklinde, bir çubukla birleştirilmiş dilimler halindeki
yenilebilen buz (2105 00 pozisyonu) b)
karışım olarak satış amacıyla paketlenmiş, kakao içermeyen
şekercilik mamulleri ile karıştırılmış kakao içeren şekercilik mamulleri (1806 pozisyonu) 1704 90 51 Net
muhtevası 1 kg. veya daha fazla ambalajlarda ezmeler (acı badem kurabiyesi
dahil) 1704 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci
paragraf (iv) ve (ix)’e bakınız. Bu alt pozisyon, şekerle kaplanmış veya sırlanmış karışımları
kapsar. 1704 90 55 Boğaz
pastilleri ve öksürük için şekerler 1704
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (v)’e bakınız. 1704 90 61 Drajeler Bu alt pozisyon, sert şekerle veya kabuk halinde şekerle
kaplanmış şeker kaplı badem gibi şekercilik mamullerini kapsar. “Drajeler”
şeker şurubu dolu bir kabın içine şekerlemenin iç kısmının (örneğin badem)
konulması ile elde edilirler; kab çevrilmeye başladığı zaman şekerlemenin iç
kısmını oluşturan ürün şekeri toplar. Soğutulmayla şeker bariz bir şekilde
dış kaplama biçimini alır. 1704 90 65 Sakızlı
ve jöleli şekercilik mamulleri ( şekercilik mamulü haline getirilmiş meyve
ezmeleri dahil) Sakızlı ve jöleli şekercilik mamulleri, şeker ve aroma verici
maddelerle birlikte jöle maddelerinden ( arap sakızı, jelatin, pektin ve bazı
nişastalar gibi) yapılırlar. Bunlar, örneğin insan ve hayvan biçimi gibi
çeşitli biçimler alırlar. 1704 90 71 Kaynatılmış
tatlılar ( dondurulmuş olsun olmasın) Kaynatılmış tatlılar, sert, kimi zamanda kırılgan olup, berrak
veya mat görünümlerde olabilirler. Bunlar esas itibariyle, çok değişik aroma,
yoğunluk veya renk elde edilmesi için az miktarda diğer maddeler katılmış (
yağ hariç) kaynatılmış şeker ihtiva ederler. Bu tip ürünler iç kısımlarında
dolgu maddeleri de içerebilirler. 1704 90 75 Karameller
ve benzer tatlılar Karameller
ve benzeri tatlılar, kaynatılmış tatlılar gibi olup, ancak ilave yağ içeren
kaynatılmış şekerden elde edilirler. 1704 90 81 Basınçla
elde edilen tabletler Basınçla
elde edilen tabletler, bağlayıcı maddesi olsun olmasın, basınçla elde edilen,
çeşitli biçimlerde olan şeker mamulleridir. 1704 90 99 Diğerleri Bu alt pozisyon daha önceki alt pozisyonlarda yer almayan
şekercilik mamullerini kapsar. Aşağıdakiler bu alt pozisyonda yer alırlar: 1.
fondanlar 2.
net muhtevası 1kg’dan daha az ambalajlara konulmuş hemen
tüketime uygun acı badem kurabiyesi ( diğer ambalajlarda olan acı badem
kurabiyeleri 1704 90 51 alt pozisyonunda yer alır) 3.
nugat 4.
şekercilik mamulü haline getirilmiş meyan kökü hülasası. |