BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 17

 

ŞEKER VE ŞEKER MAMULLERİ

 

1701                       Kamış veya pancar şekeri ve kimyaca saf sakaroz ( katı halde)

1701 12 10             İlave aroma veya renk verici madde içermeyen ham şeker

ila

1701 14 90

                               Bu fasla ilişkin 1 nolu alt pozisyon notuna bakınız.

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.        bazı beyaz rafine edilmemiş şekerler;

2.        genellikle ağırlık itibariyle % 85 ila % 98 arasında sakaroz muhtevasına sahip, içerdikleri melas nedeniyle sarıdan koyu kahverengiye doğru değişen  çeşitli renklerde olan, şeker imalat işlemlerinin ikinci veya üçüncü aşamasından elde edilen, düşük derecede polarizasyonlu kahverengi şekerler;

3.        Rafine işlemi aşamasında veya şekerlemelerin imalatında gibi imalatlarda ortaya çıkan daha az saflıkta olan şekerler (dördüncü, parçalar halinde ve kahverengi şekerler gibi)

1701 12 10             Pancar şekeri

ve

1701 12 90

1701 12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

1701 13 10

Ve

1701 13 90             Bu faslın 2 nolu alt pozisyon notunda belirtilen kamış şekeri

                1701 12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

1701 14 10

Ve

1701 14 90             Diğer kamış şekeri

                1701 12, 1701 13 ve 1701 14 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

 

1701 91 00             İlave aroma veya renk verici maddeler içerenler

Aroma veya renk verici maddeler içeren şekerler, sakaroz muhtevası ağırlık itibariyle % 99.5’dan aşağıda olsa bile bu alt pozisyonda  sınıflandırılırlar.

1701 99 10             Beyaz şeker

                               Bu fasla ilişkin 3 nolu ek notuna bakınız.

Bu alt pozisyonda yer alan beyaz şekerler, rafine edilmiş olsun olmasın, genellikle yüksek sakaroz muhtevasından ( ağırlık itibariyle % 99.5 ve daha fazla) dolayı beyaz renkte olan şekerlerdir.

1702                                       Diğer şekerler (kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz dahil) (katı halde); ilave aroma veya renk verici maddeler katılmamış şeker şurupları, suni bal (tabii bal ile karıştırılmış olsun olmasın); karamel

1702 11 00             Laktoz ve laktoz şurubu

ve

1702 19 00

                               1702 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A), (1) ve (B) ilk paragrafına bakınız.

1702 30 10             İzoglikoz

                               Bu fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız.

1702 30 50             Diğerleri

ve

1702 30 90

                               Glikozun ağırlık oranını hesaplamak amacıyla, “kuru halde” ifadesi kristalizasyon suyu ile serbest suyun her ikisi de hariç bırakılarak göz önüne alınacaktır.

1702 40 10             İzoglikoz

                               Bu fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız.

1702 60 10             İzoglikoz

                               Bu fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız.

1702 60 80             İnilün şurubu

                               Bu fasla ilişkin 6 (a) nolu ek notuna bakınız.

1702 90 30             İzoglikoz

                               Bu fasla ilişkin 5 nolu ek notuna bakınız.

1702 90 80             İnilün şurubu

                               Bu fasla ilişkin 6 (b) nolu ek notuna bakınız.

1702 90 95             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.        Maltoz (kimyaca saf maltoz hariç)

2.        İnvert şeker

3.        Aromalandırılmamış ve renklendirilmemiş sakaroz şurupları ( Akçaağaç şurupları hariç)

4.        Ham kamış suyunun yoğunlaştırılması ve hidrolizi ile elde edilen ve esas itibariyle antibiyotiklerin imalinde besleyici ortam olarak ve aynı zamanda etil alkol imalinde de kullanılan yanlış bir şekilde “yüksek test melasları” olarak isimlendirilen ürünler

5.        Laktuloz (kimyaca saf laktuloz hariç).

1703                       Şeker ekstraksiyonundan veya rafinajından elde edilen melaslar

1703 10 00             Kamış melasları

                               1703 10 Alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

1704                       Kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil)

1704 10 10             Çiklet (şekerle kaplanmış olsun olmasın)

ve

1704 10 90

“Şişirilen çikletler” dahil, çikle sakızı veya benzeri yenilmeyen diğer ürünleri varlığı ile karakterize edilen tatlandırılmış çikletler nasıl şekil verildiklerine bakılmaksızın  (dilim, şeker kaplanış pastil, top vb.) tatlandırılmış sakızlar bu alt pozisyonlarda yer alır.

1704 90 10             Ağırlık itibariyle % 10’dan fazla sakaroz içeren fakat diğer katı maddeleri içermeyen meyan kökü hülasaları

                               Bu alt pozisyon, kalıp, çubuk, pastil şeklinde olsun olmasın, ağırlık itibariyle % 10’dan fazla sakaroz içeren fakat ilave diğer şekerleri, aroma verici maddeleri ve diğer maddeleri  içermeyen meyan kökü hülasalarını kapsar.

                               Diğer maddeler ilavesi ile şeker mamulleri olarak hazırlanmış meyan kökü hülasası sakarozun oranına bakılmaksızın 1704 90 99 alt pozisyonunda yer alır.

1704 90 30             Beyaz çikolata

                               1704 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (vi)’ye bakınız.

1704 90 51             Diğerleri

ila

1704 90 99

                               Bu alt pozisyonlar, genellikle “tatlılar” veya “şekercilik mamulleri” olarak bilinen şeker müstahzarlarını kapsar. Bu müstahzarlar, alkol esaslı likörler veya içilebilir alkoller içerse bile bu alt pozisyonlarda yer alırlar.

                               Bu alt pozisyonlar, aynı zamanda, fondan, badem ezmesi, nugat vb. imalatına mahsus, genellikle bloklar ve kalıplar halinde olan ve şekercilikte kullanılan yarı mamul ürünler olan hamurları da kapsar. Yarı mamul bu ürünler, bileşimleri itibariyle sadece bazı tip şekercilik ürünlerinin imalatında kullanılmak üzere özel olarak hazırlanmış olmaları koşulu ile, nihai ürün aşamasında şeker muhtevaları daha sonra yükseltilecek olsalar bile bu alt pozisyonda yer alırlar.

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahil değildir:

a)        lolipop şeklinde, bir çubukla birleştirilmiş dilimler halindeki yenilebilen buz (2105 00 pozisyonu)

b)       karışım olarak satış amacıyla paketlenmiş, kakao içermeyen şekercilik mamulleri ile karıştırılmış kakao içeren şekercilik mamulleri  (1806 pozisyonu)

1704 90 51             Net muhtevası 1 kg. veya daha fazla ambalajlarda ezmeler (acı badem kurabiyesi dahil)

                              

1704 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (iv) ve (ix)’e bakınız.

Bu alt pozisyon, şekerle kaplanmış veya sırlanmış karışımları kapsar.

1704 90 55             Boğaz pastilleri ve öksürük için şekerler

                1704 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragraf (v)’e bakınız.

1704 90 61             Drajeler

Bu alt pozisyon, sert şekerle veya kabuk halinde şekerle kaplanmış şeker kaplı badem gibi şekercilik mamullerini kapsar. “Drajeler” şeker şurubu dolu bir kabın içine şekerlemenin iç kısmının (örneğin badem) konulması ile elde edilirler; kab çevrilmeye başladığı zaman şekerlemenin iç kısmını oluşturan ürün şekeri toplar. Soğutulmayla şeker bariz bir şekilde dış kaplama biçimini alır.

1704 90 65             Sakızlı ve jöleli şekercilik mamulleri ( şekercilik mamulü haline getirilmiş meyve ezmeleri dahil)

Sakızlı ve jöleli şekercilik mamulleri, şeker ve aroma verici maddelerle birlikte jöle maddelerinden ( arap sakızı, jelatin, pektin ve bazı nişastalar gibi) yapılırlar. Bunlar, örneğin insan ve hayvan biçimi gibi çeşitli biçimler alırlar.

1704 90 71             Kaynatılmış tatlılar ( dondurulmuş olsun olmasın)

Kaynatılmış tatlılar, sert, kimi zamanda kırılgan olup, berrak veya mat görünümlerde olabilirler. Bunlar esas itibariyle, çok değişik aroma, yoğunluk veya renk elde edilmesi için az miktarda diğer maddeler katılmış ( yağ hariç) kaynatılmış şeker ihtiva ederler. Bu tip ürünler iç kısımlarında dolgu maddeleri de içerebilirler.

1704 90 75             Karameller ve benzer tatlılar

                               Karameller ve benzeri tatlılar, kaynatılmış tatlılar gibi olup, ancak ilave yağ içeren kaynatılmış şekerden elde edilirler.

1704 90 81             Basınçla elde edilen tabletler

                               Basınçla elde edilen tabletler, bağlayıcı maddesi olsun olmasın, basınçla elde edilen, çeşitli biçimlerde olan şeker mamulleridir.

1704 90 99             Diğerleri

Bu alt pozisyon daha önceki alt pozisyonlarda yer almayan şekercilik mamullerini kapsar. Aşağıdakiler bu alt pozisyonda yer alırlar:

1.        fondanlar

2.        net muhtevası 1kg’dan daha az ambalajlara konulmuş hemen tüketime uygun acı badem kurabiyesi ( diğer ambalajlarda olan acı badem kurabiyeleri 1704 90 51 alt pozisyonunda yer alır)

3.        nugat

4.        şekercilik mamulü haline getirilmiş meyan kökü hülasası.