GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER |
ET, BALIK, KABUKLU HAYVANLAR,
YUMUŞAKÇALAR VEYA DİĞER SU OMURGASIZLARININ MÜSTAHZARLARI Genel Açıklamalar Sebzeler,
spagetti, sosla birlikte sosis, et, sakatat, balık veya kabuklu hayvanlar,
yumuşakçalar veya suda yaşayan diğer omurgasızları veya bunların herhangi bir
birleşimini içeren bileşik gıda müstahzarlarının ( “hazır yiyecekler” olarak
isimlendirilenler dahil) sınıflandırılması ile ilgili olarak bu faslın 2 nolu
notuna ve bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamaların
sondan bir önceki paragrafa bakınız. 2
Nolu notun ilk paragrafının ikinci cümlesi (ağırlık itibariyle üstün gelen
unsura göre pozisyonda sınıflandırılması ) alt pozisyonların belirlenmesinde
de uygulanacaktır. Bununla beraber, ikinci cümle, 1601 ve 1602
pozisyonlarındaki karaciğer içeren müstahzarlar için uygulanmayacaktır (notun
ikinci paragrafına bakınız). Ek not 2 Genel
kural olarak, kısımların elde edildiği parçalar, sadece parçaların ölçüleri
yaklaşık olarak 100x80x2 mm veya daha fazla olduğunda anlaşılabilir. “Bunların parçaları” ifadesi sadece
parçaların elde edildiği kısımların (örneğin but) çıkarsama işleminden ziyade
gerçek yollarla belirlenebilir olduğunda uygulanır. 1601
00 Etten, sakattan veya
kandan yapılmış sosisler ve benzeri ürünler; esası bu ürünler olan gıda
müstahzarları Ticari uygulamalar açısından
ürünlerin “sosis veya benzeri ürünler” olarak kabul edilebilmesi bu pozisyonda
sınıflandırılmalarında belirleyici bir unsur değildir. Silindir şeklinde olsun olmasın,
kutularda veya diğer sert kaplarda ambalajlanmalarından dolayı şekillerine
göre kalıp halini almış kıyılmış veya ezilmiş et müstahzarları bu pozisyonun
amaçları açısından sosis olarak kabul edilmezler. 1601 00 10 Karaciğerden
yapılanlar Bu
alt pozisyon, karaciğerin ürüne asli karakterini vermesi koşulu ile, ilaveten
et, sakatat, yağ vb. ihtiva etsin etmesin karaciğer içeren sosis ve benzeri
ürünleri kapsar. Bu tür ürünler genellikle pişirilmiştir ve çoğunlukla
tütsülenmiş olup, esas olarak karaciğerin karakteristik tadı ile ayırt
edilirler. 1601 00 91 Sosisler
(kuru veya sürülmeye mahsus, pişirilmemiş) Bu
alt pozisyon, olgun hale gelmiş ( örneğin; açık havada kurutularak) ve hemen
tüketime elverişli olmak koşulu ile pişirilmemiş sosisleri kapsar. Bu tür ürünler, yüksek ısıda
tütsülenme gibi bir ısıl işlem ile toplam albumin pıhtılaşmasının oluşmasına
neden olmayan tütsüleme işlemine tabi tutulmak koşulu ile tütsülenmiş
olabilirler. Sonuç olarak, bu alt pozisyon,
sürülmeye mahsus olan sosislerin (örneğin Teewurst) yanı sıra normal olarak
dilimlenmiş halde yenilen sosisleri (salamlar, Arles sosisleri, Plockwurst
gibi) kapsar. 1601 00 99 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir: 1.
Herhangi bir olgunlaşma işlemine tabi tutulmamış taze sosisler
ve benzerleri; 2.
Frankfurt sosisi, Strasburg sosisi, Viyana sosisi, mortadellas,
“andouilles” ve andouilettes” olarak bilinen hayvan bağırsağından yapılan
sosisler, beyaz puding, siyah puding ve benzeri özel ürünler gibi pişirilmiş
sosisler. 1602 Hazırlanmış veya
konserve edilmiş et, sakatat veya kan 1602 10 00 Homojenize
müstahzarlar Bu
faslın 1 nolu alt pozisyon notuna bakınız. 1602 20 10 Hayvanların
karaciğerlerinden olanlar ve 1602 20 90 Bu alt pozisyonlar, karaciğerin ürüne asli karakterini vermesi
koşulu ile et veya diğer sakatat ile karıştırılmış olsun olmasın, karaciğer
içeren müstahzar veya konserve edilmiş ürünleri kapsar. Bu alt pozisyonlarda
yer alan ana ürünler kaz veya ördek karaciğerinden elde edilen ürünlerdir (
1602 20 10 alt pozisyonları). 1602 31 11 0105
pozisyonundaki kümes hayvanlarından olanlar ila 1602 39 85 Bu alt pozisyonlar pişirilme işleminden sonra konserve edilmiş
kümes hayvanları ile kümes hayvanlarının parçalarını kapsar. Bu ürünler aşağıdakileri kapsamaktadır: 1.
jöle içindeki tavuk 2.
Sos içindeki tavukların yarım ve çeyrekleri ile hindi, kaz veya
tavukların tüm butları (dondurulmuş olsun olmasın) 3.
Kümes hayvanlarının ezmeleri (esas itibariyle, dana eti, domuz
yağı domalan ve baharat ilave edilmiş kümes hayvanlarının etlerinden oluşan)
(dondurulmuş olsun olmasın) 4.
Ana yemeğin kümes hayvanlarının eti olan ve bu et yemeğine
destekleyici olarak sebze, pilav veya makarna türü bir ürünün birlikte yer
aldığı hazır yemekler. Bu katagoride yer alan yemeklere örnek olarak, tepsi
türü bir kapta ayrı bir şekilde etin ve çeşitli diğer parçaların konulduğu
dondurulmuş hazır kümes hayvanları yemeğinin yanı sıra, “pilavlı tavuk” “mantarlı tavuk” olarak
bilinen müstahzarlar verilebilir. Kümes hayvanlarının etlerinin veya
sakatının oranının belirlenmesinde kemiklerin ağırlığı göz ardı edilecektir. 1602 31 11 Sadece
pişmemiş hindi eti içerenler Bu
faslın 1 nolu ek notuna bakınız. 1602 32 11 Pişirilmemiş Bu
faslın 1 nolu ek notuna bakınız. 1602 39 21 Pişirilmemiş Bu
faslın 1 nolu ek notuna bakınız. 1602 41 10 But
ve but parçaları ve 1602 41 90 “Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu ek notuna ve ilgili Açıklama Notlarına
bakınız. Domuz budundan veya bunların parçalarından yapılmış olsa bile,
kıyılmış veya ince bir şekilde ezilmiş müstahzarlar bu alt pozisyonlar haricinde
kalırlar. 1602 42 10 Kol
ve kol parçaları ve 1602 42 90 “Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu ek notuna ve ilgili Açıklama Notlarına
bakınız. Kol kısmından veya bunların parçalarından yapılmış olsa bile,
kıyılmış veya ince bir şekilde ezilmiş müstahzarlar bu alt pozisyonlar
haricinde kalırlar. 1602 49 11 Evcil
domuzlardan olanlar ila 1602 49 50 Oranların
belirlenmesinde jelatin ve soslar göz önüne alınmayacaktır. 1602 49 15 But,
kol,bel ve boyun ve bunların parçalarını içeren karışımlar “Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu ek notuna
ve ilgili Açıklama Notlarına bakınız. Bu alt pozisyonda yer alan karışımlar, kısımlar karışımın asli
karakterini değiştirmesi gerekmese bile, bu alt pozisyonun pozisyon metninde
belirtilen kısımlardan ( ve/veya bunların parçalarından) en az birini
içermesi gerekmektedir. Karışımlar, aynı zamanda diğer hayvanların etlerini
veya sakatatını içerebilir. 1602 50 10 Pişirilmemiş;pişirilmiş
ve pişirilmemiş et ve sakatat karışımları Bu
faslın 1 nolu ek notuna bakınız. 1602 50 31 Hava
almayan kaplarda olanlar 1602 50 31 alt pozisyonunun uygulanmasında, “hava almayan
kaplarda” ifadesi, içerisine hava veya diğer gazların girişini veya bunların
dışarıya çıkmasını önlemek amacıyla vakum altında olsun olmasın, ürünlerin
ağızları sıkıca kapatılmış kaplara konulması anlamına gelmektedir. Kaplar
açıldığı zaman orijinal mühür kalıcı olarak parçalanır. Bu alt pozisyon, diğerleri meyanında, vakum altında olsun
olmasın, ağızları sıkıca kapatılmış
plastik torbalara konulan ürünleri de kapsar. 1602 90 61 Pişirilmemiş;pişirilmiş
ve pişirilmemiş et ve sakatat karışımları Bu
faslın 1 nolu ek notuna bakınız. 1604 Hazırlanmış veya
konserve edilmiş balıklar; balık yumurtalarından elde edilen havyar ve havyar
yerine kullanılan ürünler Bu
faslın 2 nolu alt pozisyon notuna bakınız. 1604 12 91 Hava
almayan kaplarda olanlar 1602
50 31 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 1604 14 26 Filetolar Bu
alt pozisyon, sadece 0304 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (1)
anlamındaki , aşağıda belirtilen üç özelliği taşıyan filetoları kapsar: -
pişirilmiş -
vakumlu veya ağızları ısıl işlemle kapatılmış olsun olmasın,
yiyeceklerin ambalajlanmasında kullanılan türdeki torbalarda (veya
paketlerde) içlerinde sıvı olmayacak şekilde paketlenmiş; ve -
dondurulmuş 1604 14 36 Filetolar 1604
14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 1604 14 46 Filetolar 1604
14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 1604 19 31 Filetolar 1604
14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 1604 20 05 Surimi
müstahzarları 0304
93 10 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. Bu alt pozisyonda yer alan
müstahzarlar, diğer ürünlerle ( örneğin un, nişasta, protein, kabuklu
hayvanların etleri, baharatlar, lezzet vericiler ve boyayıcı maddeler)
karışım halinde bulunan surimiden hazırlanmışlardır. Bunlar ısı işlemine tabi
tutulmuşlardır ve genelllikle dondurulmuş haldedirler. 1605 Hazırlanmış veya
konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları Bu
faslın 2 nolu alt pozisyon notuna bakınız. 1605 29 00 Diğerleri Bu
alt pozisyon hava almayan kaplara konulmuş karidesleri kapsar (1602 50 31 alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notlarına bakınız.) 1605 53 10 Hava
almayan kaplarda olanlar 1602 50 31 alt pozisyonuna alt
pozisyonlara ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. |