BÖLÜM IV

 

GIDA SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT, ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE;

TÜTÜN VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER

YORUM KURALLARI

FASIL 16

 

ET, BALIK, KABUKLU HAYVANLAR, YUMUŞAKÇALAR VEYA DİĞER

SU OMURGASIZLARININ MÜSTAHZARLARI

 

Genel Açıklamalar

Sebzeler, spagetti, sosla birlikte sosis, et, sakatat, balık veya kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya suda yaşayan diğer omurgasızları veya bunların herhangi bir birleşimini içeren bileşik gıda müstahzarlarının ( “hazır yiyecekler” olarak isimlendirilenler dahil) sınıflandırılması ile ilgili olarak bu faslın 2 nolu notuna ve bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamaların sondan bir önceki paragrafa bakınız.

2 Nolu notun ilk paragrafının ikinci cümlesi (ağırlık itibariyle üstün gelen unsura göre pozisyonda sınıflandırılması ) alt pozisyonların belirlenmesinde de uygulanacaktır. Bununla beraber, ikinci cümle, 1601 ve 1602 pozisyonlarındaki karaciğer içeren müstahzarlar için uygulanmayacaktır (notun ikinci paragrafına bakınız).

 

Ek not 2                 Genel kural olarak, kısımların elde edildiği parçalar, sadece parçaların ölçüleri yaklaşık olarak 100x80x2 mm veya daha fazla olduğunda anlaşılabilir.

                               “Bunların parçaları” ifadesi sadece parçaların elde edildiği kısımların (örneğin but) çıkarsama işleminden ziyade gerçek yollarla belirlenebilir olduğunda uygulanır.

 

1601 00                  Etten, sakattan veya kandan yapılmış sosisler ve benzeri ürünler; esası bu ürünler olan gıda müstahzarları

                               Ticari uygulamalar açısından ürünlerin “sosis veya benzeri ürünler” olarak kabul edilebilmesi bu pozisyonda sınıflandırılmalarında belirleyici bir unsur değildir.

                               Silindir şeklinde olsun olmasın, kutularda veya diğer sert kaplarda ambalajlanmalarından dolayı şekillerine göre kalıp halini almış kıyılmış veya ezilmiş et müstahzarları bu pozisyonun amaçları açısından sosis olarak kabul edilmezler.

1601 00 10             Karaciğerden yapılanlar

                               Bu alt pozisyon, karaciğerin ürüne asli karakterini vermesi koşulu ile, ilaveten et, sakatat, yağ vb. ihtiva etsin etmesin karaciğer içeren sosis ve benzeri ürünleri kapsar. Bu tür ürünler genellikle pişirilmiştir ve çoğunlukla tütsülenmiş olup, esas olarak karaciğerin karakteristik tadı ile ayırt edilirler.

1601 00 91             Sosisler (kuru veya sürülmeye mahsus, pişirilmemiş)

                               Bu alt pozisyon, olgun hale gelmiş ( örneğin; açık havada kurutularak) ve hemen tüketime elverişli olmak koşulu ile pişirilmemiş sosisleri kapsar.

                               Bu tür ürünler, yüksek ısıda tütsülenme gibi bir ısıl işlem ile toplam albumin pıhtılaşmasının oluşmasına neden olmayan tütsüleme işlemine tabi tutulmak koşulu ile tütsülenmiş olabilirler.

                               Sonuç olarak, bu alt pozisyon, sürülmeye mahsus olan sosislerin (örneğin Teewurst) yanı sıra normal olarak dilimlenmiş halde yenilen sosisleri (salamlar, Arles sosisleri, Plockwurst gibi) kapsar.

1601 00 99             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.        Herhangi bir olgunlaşma işlemine tabi tutulmamış taze sosisler ve benzerleri;

2.        Frankfurt sosisi, Strasburg sosisi, Viyana sosisi, mortadellas, “andouilles” ve andouilettes” olarak bilinen hayvan bağırsağından yapılan sosisler, beyaz puding, siyah puding ve benzeri özel ürünler gibi pişirilmiş sosisler.

1602                       Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya kan

1602 10 00             Homojenize müstahzarlar

                               Bu faslın 1 nolu alt pozisyon notuna bakınız.

1602 20 10             Hayvanların karaciğerlerinden olanlar

ve

1602 20 90

Bu alt pozisyonlar, karaciğerin ürüne asli karakterini vermesi koşulu ile et veya diğer sakatat ile karıştırılmış olsun olmasın, karaciğer içeren müstahzar veya konserve edilmiş ürünleri kapsar. Bu alt pozisyonlarda yer alan ana ürünler kaz veya ördek karaciğerinden elde edilen ürünlerdir ( 1602 20 10 alt pozisyonları).

1602 31 11             0105 pozisyonundaki kümes hayvanlarından olanlar

ila

1602 39 85

Bu alt pozisyonlar pişirilme işleminden sonra konserve edilmiş kümes hayvanları ile kümes hayvanlarının parçalarını kapsar.

Bu ürünler aşağıdakileri kapsamaktadır:

1.        jöle içindeki tavuk

2.        Sos içindeki tavukların yarım ve çeyrekleri ile hindi, kaz veya tavukların tüm butları (dondurulmuş olsun olmasın)

3.        Kümes hayvanlarının ezmeleri (esas itibariyle, dana eti, domuz yağı domalan ve baharat ilave edilmiş kümes hayvanlarının etlerinden oluşan) (dondurulmuş olsun olmasın)

4.        Ana yemeğin kümes hayvanlarının eti olan ve bu et yemeğine destekleyici olarak sebze, pilav veya makarna türü bir ürünün birlikte yer aldığı hazır yemekler. Bu katagoride yer alan yemeklere örnek olarak, tepsi türü bir kapta ayrı bir şekilde etin ve çeşitli diğer parçaların konulduğu dondurulmuş hazır kümes hayvanları yemeğinin yanı sıra,  “pilavlı tavuk” “mantarlı tavuk” olarak bilinen müstahzarlar verilebilir. Kümes hayvanlarının etlerinin veya sakatının oranının belirlenmesinde kemiklerin ağırlığı göz ardı edilecektir.

1602 31 11             Sadece pişmemiş hindi eti içerenler

                               Bu faslın 1 nolu  ek notuna bakınız.

1602 32 11             Pişirilmemiş

                               Bu faslın 1 nolu ek notuna bakınız.

1602 39 21             Pişirilmemiş

                               Bu faslın 1 nolu ek notuna bakınız.

1602 41 10             But ve but parçaları

ve

1602 41 90

“Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu  ek notuna ve ilgili Açıklama Notlarına bakınız.

Domuz budundan veya bunların parçalarından yapılmış olsa bile, kıyılmış veya ince bir şekilde ezilmiş müstahzarlar bu alt pozisyonlar haricinde kalırlar.

1602 42 10             Kol ve kol parçaları

ve

1602 42 90

“Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu  ek notuna ve ilgili Açıklama Notlarına bakınız.

Kol kısmından veya bunların parçalarından yapılmış olsa bile, kıyılmış veya ince bir şekilde ezilmiş müstahzarlar bu alt pozisyonlar haricinde kalırlar.

1602 49 11             Evcil domuzlardan olanlar

ila

1602 49 50

                               Oranların belirlenmesinde jelatin ve soslar göz önüne alınmayacaktır.

1602 49 15             But, kol,bel ve boyun ve bunların parçalarını içeren karışımlar

“Parçaları” ifadesinin kapsamı için bu faslın 2 nolu ek notuna ve ilgili Açıklama Notlarına bakınız.

Bu alt pozisyonda yer alan karışımlar, kısımlar karışımın asli karakterini değiştirmesi gerekmese bile, bu alt pozisyonun pozisyon metninde belirtilen kısımlardan ( ve/veya bunların parçalarından) en az birini içermesi gerekmektedir. Karışımlar, aynı zamanda diğer hayvanların etlerini veya sakatatını içerebilir.

1602 50 10             Pişirilmemiş;pişirilmiş ve pişirilmemiş et ve sakatat karışımları

                               Bu faslın 1 nolu ek notuna bakınız.

1602 50 31             Hava almayan kaplarda olanlar

1602 50 31 alt pozisyonunun uygulanmasında, “hava almayan kaplarda” ifadesi, içerisine hava veya diğer gazların girişini veya bunların dışarıya çıkmasını önlemek amacıyla vakum altında olsun olmasın, ürünlerin ağızları sıkıca kapatılmış kaplara konulması anlamına gelmektedir. Kaplar açıldığı zaman orijinal mühür kalıcı olarak parçalanır.

Bu alt pozisyon, diğerleri meyanında, vakum altında olsun olmasın, ağızları  sıkıca kapatılmış plastik torbalara konulan ürünleri de kapsar.

1602 90 61             Pişirilmemiş;pişirilmiş ve pişirilmemiş et ve sakatat karışımları

                               Bu faslın 1 nolu ek notuna bakınız.

1604                       Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar; balık yumurtalarından elde edilen havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler

                               Bu faslın 2 nolu alt pozisyon notuna bakınız.

1604 12 91             Hava almayan kaplarda olanlar

                               1602 50 31 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1604 14 26             Filetolar

                               Bu alt pozisyon, sadece 0304 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (1) anlamındaki , aşağıda belirtilen üç özelliği taşıyan filetoları kapsar:

-          pişirilmiş

-          vakumlu veya ağızları ısıl işlemle kapatılmış olsun olmasın, yiyeceklerin ambalajlanmasında kullanılan türdeki torbalarda (veya paketlerde) içlerinde sıvı olmayacak şekilde paketlenmiş; ve

-          dondurulmuş

1604 14 36             Filetolar

                               1604 14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1604 14 46             Filetolar

                               1604 14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1604 19 31             Filetolar

                               1604 14 26 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1604 20 05             Surimi müstahzarları

                               0304 93 10 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

                               Bu alt pozisyonda yer alan müstahzarlar, diğer ürünlerle ( örneğin un, nişasta, protein, kabuklu hayvanların etleri, baharatlar, lezzet vericiler ve boyayıcı maddeler) karışım halinde bulunan surimiden hazırlanmışlardır. Bunlar ısı işlemine tabi tutulmuşlardır ve genelllikle dondurulmuş haldedirler.

1605                       Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları

                               Bu faslın 2 nolu alt pozisyon notuna bakınız.

1605 29 00             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon hava almayan kaplara konulmuş karidesleri kapsar (1602 50 31 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.)

1605 53 10             Hava almayan kaplarda olanlar

                1602 50 31 alt pozisyonuna alt pozisyonlara ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.