Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER
ÜRÜNLER |
No |
GTİP |
Madde İsmi |
Ürün Adı |
Ürün
Özellikleri |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
1515.60.11.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin
imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız
defne yağı) |
Defne Yağı |
Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi
Numune Alma Genel Esaslar Numune alınmasında aşağıdaki esaslara
uyulmalıdır: - Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı
yerlerde alınmalı ve numune alan, numune alma süresince yağın arılığını
bozacak her türlü kirlenmeye karşı gerekli önlemleri almalıdır. - Numune alma aleti ve numunenin konacağı
kaplar, sıcak sabunlu su veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser
kalmayıncaya kadar sıcak su ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve
tadı önemli olan yağlardan numune alınmasında, numune alma aleti ve numune
kaplarının ayrıca buharla temizlenmeleri salık verilir. 18 Litre ve 18 Litreden Daha Küçük Kapalı
Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları
aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune, partiyi oluşturan birimlerden
Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan
numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur.
Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek
üzere firmaya teslim edilir,
bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune
ise firmaya teslim edilir. Denetimi
yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i
emin olarak firmaya bırakılır. Numune
Alma Çizelgesi
18 Litreden Daha
Büyük Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları
aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır.
Numune alımında, her ambalajdan tek tek örnek alınır. Alınan bu örnekler bir
kapta paçal haline getirilir. Ayrılan
numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur.
Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek
üzere firmaya teslim edilir,
bir takımı şahit numune olarak Denetim Birimi’nde saklanır, bir takım numune
ise firmaya teslim edilir.
Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler
yed-i emin olarak firmaya bırakılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.60.60.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.40.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.60.00.00 |
Teknik veya sınai amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) (yalnız defne yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
0409.00.00.00.11 |
Petek bal |
Bal |
Numune Alma Grubu, tipi, parti numarası ve
ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan ballar bir parti
sayılır. 5 kg ve altındaki ambalajlarda tüketiciye sunulmak üzere hazırlanan
aynı cins süzme ve petekli ballar ambalajları farklı olsa da tek bir parti
sayılır. Partiyi oluşturan
birimlerden numune, Numune Alma Çizelgesi’ne göre
ayrılır. Ayrılan petekli bal
numunelerinden 1000’er gramlık, süzme bal numunelerinden 500’er gramlık 4
takım numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz
ve şahit numunesi olarak analizin
yapılacağı laboratuvara
gönderilir ya da ilgili
laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Denetim
Birimi’nde saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan bal partisi denetim
aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır. Numune Alma Çizelgesi
İşaretleme Bal
ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve
bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar
kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde
kapatılmalıdır. -
- İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı
firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa
adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar
üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması), -
- Ürünün adı, -
- Grubu, -
- Tipi, -
- Parti, seri veya kod
numaralarından en az biri, -
- Net kütlesi (kg veya g olarak)
(çerçevenin muhafaza edildiği petek ballarda çerçeve ağırlığı hariç). Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde
yazılabilir. 5 kg ve daha küçük ambalajlarda
ürünün tipi ve parti numarası aranmaz. Bu durumda, ürünün tipi ve parti
numarası küçük ambalajların paketlenmek üzere konulduğu büyük ambalajlar
üzerine yazılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0409.00.00.00.12 |
Süzme bal |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3 |
0709.92.10.00.00 |
Yağ üretiminde kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
Sofralık Zeytin |
Net 20 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinler fermantasyonunu tamamlamış olmalıdır. TS/774 Sofralık Zeytin –Aralık 2015 Standardına göre alınan numunelerde; - Analizler net 20 kg. ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma, çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Eylül - 29 Şubat tarihleri arasında yapılmalı; - Luff metodu ile şeker analizinde şeker miktarı % 1,5’tan küçük, - Ph analizinde Ph’ı 5’ten küçük, - Oleurupein miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az % 4 olmalıdır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709.92.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0710.80.10.00.00 |
Zeytinler (Yalnız
net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.10.00.00 |
Zeytinyağı imalinde
kullanılmayan zeytinler (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytinler) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001.90.65.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.19 |
Diğerleri (Siyah zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.29 |
Diğerleri (Yeşil zeytin) (Yalnız net 20 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |