|
|
Ek-1/D TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE
DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Diğer Ürünler |
No |
GTİP |
Madde İsmi |
İlgili Standart |
Standardın
Farklı Uygulanacak Maddesi |
||||||||||||||||||||||
1 |
0407.21.00.00.00 |
Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü) |
TS/1068 Tavuk Yumurtası – Kabuklu –Ekim 2015 |
3 Terimler ve Tarifler “3.2 A sınıfı yumurta”, “3.3 Ekstra taze yumurta” ve “3.4 B sınıfı yumurta” tarifleri uygulanmaz. 4.2.2 Duyusal Özellikler A ve B sınıfı yumurtaların duyusal özellikleri Çizelge 1’de verilen değerlere uygun olmalıdır. Çizelge 1- Yumurtanın
duyusal özellikleri
4.2.3 A ve B sınıfı yumurtaların fiziksel özellikleri Çizelge 2’de verilen değerlere uygun olmalıdır. Çizelge 2 – Yumurtanın
fiziksel özellikleri
4.3 Toleranslar 4.3.1 Boy toleransı Yumurta ambalajlarında diğer alt
boylardan karışma oranı sayıca % 6’yı, bir alt veya
bir üst boy ile diğer alt boylardan karışma oranı ise sayıca toplam % 10’u
geçemez. 4.3.2 Sınıf Toleransı Her sınıfta bir alt ve bir üst sınıftan yumurtalara sayıca toplam % 10 tolerans tanınır. Ancak alt sınıftan karışma oranı
sayıca % 6’yı geçemez. 5.1
Numune alma Numune partiden alınır. Sınıfı, boyu, ambalajları
aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan yumurtalar bir parti sayılır. 5.1.1
Büyük ambalajlardan numune alma Yumurta numunesi almak için, Çizelge 5’te
belirtilen partiyi oluşturan ambalaj birimlerinin miktarına göre karşılarında
gösterilen (n) sayıda ambalaj ayrılır. Bu ambalajlar parti içerisinden
tesadüfi olarak seçilmeli ve bunu yapmak için TS 2756-1’e göre aşağıdaki
sistematik yöntem uygulanmalıdır. Partiyi oluşturan birim ambalajlar birden
başlayarak 1,2,3,4,……N şeklinde numaralanır.
Herhangi bir ambalajdan başlanarak ambalajlar 1,2,3,4,…..N
şeklinde ( N/n=r ) kadar sayılır. (N/n) bir tam sayı değilse ( r ) tam sayıya tamamlanır ve ( r )’inci ambalaj, numune
alınmak üzere sayılır. Sayma ve ayırma işlemi Çizelge 5 ‘e göre ayrılması
gereken ambalaj sayısına erişilinceye kadar sürdürülür. Burada; N= Parti içerisindeki ambalaj sayısı, n=
Numune alınmak için ayrılacak ambalaj sayısıdır. Çizelge
5 - Numune almak için ayrılacak ambalaj sayısı
Numune almak
üzere ayrılan bu ambalajların içerisindeki yumurtalar alınır ve muayeneler bu
yumurtalar üzerinden yapılır. Gerekli görülen durumlarda, ayrılacak ambalaj
sayısı arttırılabilir. 5.2.3.2 Haugh
birimi muayenesi Bu madde hükümleri uygulanmaz. 6.2 İşaretleme Yumurtaların dağıtım ambalajlarının üzerinde aşağıdaki bilgiler bozulmayacak ve silinmeyecek şekilde damga vurularak veya ambalajların üst yüzüne etiketle eklenerek yer alır. - İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa
adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin
yazılması), - Malın adı, - Parti, seri veya kod numaralarından en az biri, - Bu standardın işaret ve numarası (TS 1068 şeklinde), - Sınıfı, - Boyu, - Firmaca belirtilen son tüketim tarihi (gün ve ay olarak) (isteğe bağlı), - Ambalajdaki yumurtaların sayısı. Bu bilgiler
Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak
ambalajın içindekilere aykırı veya alıcıyı yanıltıcı olmamak üzere, başka
yazı, resim veya işaretler de konulabilir.
6.3 Taşıma ve muhafaza Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen
sonra depolarda violler içinde temiz, kuru şartlar
altında ve yabancı kokulardan uzak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Nakil
esnasında (nakil araçlarında) yumurtalar, temiz, kuru, serin ve yabancı
kokulardan uzak tutulmalı ve şoklardan, hava şartlarının ve ışığın etkisinden
etkili bir şekilde korunmalıdır. |