HAYVANSAL VE BİTKİSEL KATI VE SIVI
YAĞLAR VE BUNLARIN PARÇALANMA ÜRÜNLERİ; HAZIR YEMEKLİK KATI YAĞLAR; HAYVANSAL
VE BİTKİSEL MUMLAR |
HAYVANSAL VE BİTKİSEL KATI VE SIVI
YAĞLAR VE BUNLARIN PARÇALANMA ÜRÜNLERİ; HAZIR YEMEKLİK KATI YAĞLAR; HAYVANSAL
VE BİTKİSEL MUMLAR Genel Açıklamalar Bu
fasıldaki alt pozisyonların uygulanmasında, ‘sınai kullanımlar’ terimi sadece
temel ürünün değişime uğramasını içeren kullanımlara uygulanır. Öte
yandan, bazı alt pozisyonlarda görülen ‘teknik kullanılanlar’ terimi de bu
tür bir değişimi göstermez. Arıtma,
rafine etme veya hidrojene etme gibi muameleler ‘sınai kullanımlar’ veya
‘teknik ullanımlar’ olarak kabul edilmez. İnsan
tüketimine mahsus ürünlerin dahi teknik veya sınai kullanımlar için
ayrılabileceği vurgulanmalıdır. İnsanların
tüketimine mahsus gıdaların üretimi hariç, sınai ve teknik kullanımlara
mahsus ürünlere tahsis edilen bu
faslın alt pozisyonları, hayvan yemi imaline mahsus sıvı ve katı yağları
içerir. Ek Not 1 (a) Organik
çözücülerin, yüzey gerilimini azaltıcı maddelerin vb. kullanımıyla, örneğin
soğutulma işlemi ile katı kısımlarının ayrıştırılarak elde edilen bitkisel
yağların sıvı fraksiyonu ham yağlar olarak kabul edilmeyecektir. 1502
Sığır, koyun veya
keçi yağları (1503 pozisyonundakiler hariç) Bu pozisyon, ilave olarak, kendi hücresel zarları ile çevrili
olan yağlar gibi, eritilmiş yağları ve eritilmemiş yağları kapsar. Bu nedenle aşağıda
belirtilenler bu pozisyona dahildir: 1.
ham veya don yağı halinde olan eritilmemiş yağlar (mezbaha
yağları, kasaplık yağlar, mide ve bağırsakları çevreleyen yağlar) 2.
Aşağıda belirtilen eritilmiş yağlar: (a)
Yenilebilir don yağının en iyi durumunda olan birinci derecedeki
yağları (premier jus) (b)
Don yağı tortu yağları (c)
Dokudaki albüminoid maddeleri hidroliz eden ve bunun sonucunda
yağları serbest bırakan, sülfirik asitin sulu solüsyonu içinde en düşük
kalitedeki eritilmemiş yağların kaynatılması işlemi ile elde edilen asidik
yağlar 3.
Sığırların, koyun ve keçilerin kemiklerinden veya artıklarından
elde edilen yağlar Bununla birlikte, bu pozisyon kemik ve ilik yağlarını ve ayak
kısımlarından elde edilen yağları kapsamaz (1506 00 00 pozisyonu). 1503
00 Lard
stearini, sıvı lard, oleostearin, oleoyağ ve sıvı don yağı (emilsiyon haline
getirilmemiş, karıştırılmamış veya başka şekilde hazırlanmamış) 1503 00 11 Lard
stearini ve oleostearin ve 1503 00 19 Bu
alt pozisyonlar 1503 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ikinci
paragrafında ve sondan bir önceki paragrafında belirtilen ürünleri kapsar. 1503 00 30 Sınai
amaçlar için kullanılan sıvı don yağı (insan gıdası olarak kullanılan
ürünlerin imalinde kullanılanlar hariç) Bu
alt pozisyon, insan gıdası olarak kullanılan yiyeceklerin imalindekilerin
dışında, sınai amaçlar için uygun olmak koşulu ile, 1503 pozisyonuna ilişkin
Armonize Sistem İzahnamesi beşinci paragrafında belirtilen ürünleri kapsar
(bu fasla ilişkin İzahnamenin Genel Açıklamalarına bakınız). 1503 00 90 Diğerleri 1503
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi üçüncü ve dördüncü
paragraflarda belirtilen ürünlere ilaveten, bu alt pozisyon 1503 00 30 alt
pozisyonunda belirtilen koşulları karşılamayan sıvı don yağını (örneğin;
sınai amaçlar için kullanılmaya mahsus sıvı don yağı) kapsar. 1504 Balıkların veya deniz
memelilerinin katı veya sıvı yağları ve bunların fraksiyonları (rafine
edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) Bu
fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A) kısmının altıncı ve yedinci
paragraflara bakınız. 1504 10 10 Balık
karaciğerlerinin sıvı yağları ve bunların fraksiyonları ila 1504 10 99 1504
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragrafa bakınız. 1504 10 10 Gramında
2500 ünite veya daha az A vitamini içerenler Gadidae’lardan
(morina, haddock, kuzey denizlerine mahsus morinalar, barlam, vb.) elde
edilen karaciğer yağlarının A vitamini muhtevası genellikle gramında 2500
üniteyi geçmemektedir. 1504 10 91 Diğerleri ve 1504 10 99 Tütün
balıkları, ton balıkları ve bazı köpek balığı türlerinden elde edilen
karaciğer yağlarının A vitamini muhtevası, genellikle gramında 2500 üniteyi
geçmektedir. Vitamin muhtevası artırılmış yağlar,
balık karaciğerlerinin sıvı yağları özelliklerini kaybetmemek koşuluyla bu
alt pozisyonlarda yer alırlar. Bu husus, örneğin A vitamini muhtevası
gramında 100 000 üniteyi geçmeyen balık karaciğeri yağlarında söz konusudur. 1504 20 10 Balıkların
katı ve sıvı yağları ve bunların fraksiyonları (karaciğerlerin sıvı ve yağları
hariç) 1504 20 90 Bu
alt pozisyonlar, özellikle balık karaciğerlerinden çıkarılan sıvı yağlar hariç,
balıkların bütün türlerinden elde edilen katı ve sıvı yağları ve bunların
fraksiyonlarını kapsamakta olup, aşağıdakileri içine almaktadır: 1.
Ringa balıkları ve menhaden ( ringa balıklarının benzeri,
özellikle sıvı yağ fraksiyonlarına mahsus balıklar) elde edilen sıvı yağlar 2.
Saklama işlemleri sonucu ortaya çıkan artıklardan elde edilen,
yukarıda bahsedilen sıvı yağlardan daha düşük kıymetteki sıvı yağlar.
Bunların ticari önemi olanlar, Clupeidae cinsi balıkların döküntülerinden,
ton balığı ve torik balığı döküntülerinden ve Salmonidae cinsi balıkların
döküntülerinden elde edilen sıvı yağlardır. 3.
Çok çeşitli karışımlardan oluşan ve daha düşük kıymetteki, balık
ticareti sonucunda oluşan döküntülerden elde edilen sıvı yağlar. 4.
1504 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin beşinci
paragrafında tanımlanan balık stearini. Bu alt pozisyonda yer alan katı ve sıvı yağlar esas itibariyle
dabaklama, boya müstahzarları, keme yağları gibi teknik ve sınai amaçlar için
kullanılmaktadır. 1504 30 10 Deniz
memelilerinin katı ve sıvı yağları ve bunların fraksiyonları ve 1504 30 90 Aşağıdakiler
bu alt pozisyonlara dahildir: 1.
1504 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin üçüncü ve
dördüncü paragraflarında tanımlanan balina yağı ve ham sperm yağı; 2.
Deniz memelilerinin don yağları; 3.
Fok balıklarından ( ayı balığı, mors, deniz aslanı) elde edilen
sıvı yağlar. Bu alt pozisyonlar, 1504 10 10, 1504 10 91 ve 1504 10 99 alt
pozisyonlarında yer alan balık karaciğeri sıvı yağlarından olanlara çok
benzer özelliklere sahip, A vitamini açısından çok zengin halde olan sperm
balina karaciğeri yağları gibi bunların karaciğerlerinden elde edilenler
dahil olmak üzere deniz memelilerinden elde edilen sıvı yağlar ile bunların
fraksiyonlarını kapsar. 1505
00 Yapağı yağı ve
bundan elde edilen yağlı maddeler (lanolin dahil) 1505 00 10 Ham
yapağı yağı 1505
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk paragrafa bakınız. 1505 00 90 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir: 1.
1505 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci,
üçüncü ve dördüncü paragraflarında tanımlanan lanolin; 2.
yapağı yağının sırasıyla damıtılma işlemi ve daha sonra
preslenmesiyle sıvı ve katı kısımlarının elde edildiği, yapağı yağından (
yapağı oleini ve yapağı yağı stearini) çıkarılan yağlı maddeler. 1506
00 00 Diğer hayvansal katı
ve sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat
kimyasal olarak değiştirilmemiş) Bu
pozisyon, çeşitli türdeki hayvanlardan elde edilen mezbaha yağları gibi
hayvansal katı ve sıvı yağların yenilmeyen karışımları veya müstahzarları ile
artık kızartma yağları gibi hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağların
karışımları veya müstahzarlarını kapsamaz (1518 pozisyonu). 1507 Soya yağı ve
fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş) 1507 10 10 Ham
yağ (sakızı ayrılmış olsun olmasın) ve 1507 10 90 “Ham”
ifadesinin tanımı için bu faslın 1 nolu ek notunun (a),(b) ve (c)
paragraflarına bakınız. 1507 90 10 Diğerleri ve 1507 90 90 Bu alt pozisyonlar rafine edilmiş
soya yağını kapsar. 1508 Yer fıstığı yağı ve
fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş) 1508 10 10 Ham
yağ ve 1508 10 90 Bu
faslın 1 nolu ek notunun (a) ve(b) paragraflarına bakınız. 1508 90 10 Diğerleri ve 1508 90 90 Bu
alt pozisyonlar rafine edilmiş yer fıstığı yağını kapsar. 1509 Zeytinyağı ve
fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş) Bu
pozisyonda yer alan zeytinyağı aşağıda belirtilen üç şartı taşıması
gerekmektedir: 1.
Bu yağlar sadece zeytin ağacının (Olea europaea L) meyvelerinin
işlenmesi ile elde edilmiş olmalıdır. 2.
Bunlar sadece mekanik veya diğer fiziksel yöntemlerle ( örneğin
preslenme işlemi ile) elde edilmiş olmalıdır, bu nedenle çözücülerin kullanımı hariç tutulmuştur (
bu faslın 2 nolu notuna bakınız). 3.
Bu yağlar yeniden esterlenmiş olmamalı veya 1510 pozisyonunda
yer alan zeytin posası sıvı yağı da dahil olmak üzere diğer sıvı yağlar ile
karıştırılmış olmamalıdır. 1509 10 10 Lampant
zeytinyağı Bu
fasla ilişkin 2 (B) (I) nolu ek nota bakınız. 1509 10 90 Diğerleri Bu
fasla ilişkin 2 (B) (II) nolu ek nota bakınız. 1509 90 00 Diğerleri Bu
fasla ilişkin 2 (C) nolu ek nota bakınız. Bu alt pozisyon sadece rafine zeytinyağını değil, aynı zamanda
saf zeytinyağı ile karıştırılmış rafine zeytinyağını da kapsar. 1510
00 Sadece zeytinden
elde edilen diğer sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun
olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş)(bu yağların ve
fraksiyonlarının 1509 pozisyonundaki yağlar ve fraksiyonları ile olan
karışımları dahil) Bu
pozisyon 1509 pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarının 1 nolu şıkkında
belirtilen şartı taşıyan yağları kapsar. 1509 pozisyonunda yer alanlar gibi,
1510 pozisyonunda yer alanlar, zeytin yağı haricindeki yağlar gibi diğer
yağlar ile karıştırılmamış veya yeniden esterlenmemiş olmalıdır.Ancak; -
bu yağlar çözücüler ile veya fiziksel yöntemlerle çıkarılmış
olabilirler; -
bunlar 1509 pozisyonunda yer alan yağlarla veya fraksiyonlarla
karıştırılmış olabilirler; en yaygın olan karışımlar, rafine zeytin posası
sıvı yağı ve saf zeytinyağı karışımlardan oluşanlardır. 1510 00 10 Ham
yağlar Bu
fasla ilişkin 2 (D) nolu ek nota bakınız 1510 00 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, rafine zeytin posası sıvı yağını ve saf
zeytinyağı ile karıştırılmış rafine zeytin posası sıvı yağı karışımını
kapsar. 1511 Palm yağı ve
fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak
değiştirilmemiş) 1511 10 10 Ham
yağ ve 1511 10 90 Bu
faslın 1 nolu ek notu (a) ve (b)’ ye bakınız. Ham palm yağı diğer yağlardan daha
hızlı bir şekilde ayrışmaktadır ve bunun sonucu olarak yüksek serbest yağ
asidi muhtevasına sahiptir. 1511 90 11 Katı
fraksiyonlar ve 1511 90 19 Bu alt
pozisyonlar palm stearinini kapsamaktadır. 1511 90 91 Diğerleri ve 1511 90 99 Bu alt
pozisyonlar aşağıdakileri kapsamaktadır: 1.
rafine palm yağı 2. soğutulma yöntemi ile veya organik
çözücüler veya yüzey gerilimini giderici maddeler kullanılarak katı durumunun
giderilmesi ile elde edilen palm yağının akıcı fraksiyonları. bazı
durumlarda, fraksiyon işlemi yapılmamış palm yağına çok benzeyen yağ asidi
yapısına sahip olan (palm olein) bu fraksiyon, , trigliserid unsurunun nispi
oranının fraksiyon işlemi yapılmamış palm yağınki ile karşılaştırılmasıyla
ayrılabilir. Katı fraksiyonlarda nispeten daha düşük sayıda karbon
atomlarının (C50 ve C48
) baskın olmasına karşılık, yüksek sayıda karbon atomu (C52 ve
C54) içeren trigliseridler akıcı fraksiyonlarda fraksiyon işlemi
görmemiş yağlardan daha fazla miktarda bulunurlar. 1512 Ayçiçeği tohumu, aspir
veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun
olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) 1512 11 91 Ayçiçeği
tohumu yağı Bu
faslın 1 nolu ek notu (a) ve (b)’ ye ve 1512 pozisyonuna ilişkin Armonize
Sistem İzahnamesinin (A) kısmına birlikte bakınız. 1512 11 99 Aspir
yağı Bu
faslın 1 nolu ek notu (a) ve (b)’ ye ve 1512 pozisyonuna ilişkin Armonize
Sistem İzahnamesinin (B) kısmına birlikte bakınız. 1512 19 90 Diğerleri Bu
alt pozisyon rafine ayçiçeği tohumu yağını
ve rafine aspir yağını kapsar. 1512 21 10 Pamuk
tohumu yağı ve fraksiyonları ila 1512 29 90 1512
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin (C) kısmına bakınız. 1514 Rep, kolza ve hardal
yağı ve bunların fraksiyonları (rafine edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal
olarak değiştirilmemiş) 1514 11 10 ila 1514 19 90 Düşük
erusik asit muhtevalı rep veya kolza yağı ve fraksiyonları Bu
faslın 1 nolu ek notuna ve 1514 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesinin (A) kısmının ikinci paragrafının ikinci cümlesine bakınız. 1515 Diğer bitkisel sabit
katı ve sıvı yağlar (jojoba yağı dahil) ve bunların fraksiyonları (rafine
edilmiş olsun olmasın, fakat kimyasal olarak değiştirilmemiş) 1515 30 10 Hint
yağı ve fraksiyonları ve 1515 30 90 Hint
yağı “palma Cristi yağı” ve “kerva yağı” olarak ta bilinirler. Bu
alt pozisyonlar, çoğunlukla “Amerikan Hint yağı” veya “yabani Hint yağı”
olarak bilinen Euphorbiaceae ailesine mensup “Jatraopha curcas” ağacının
tohumlarından çıkartılan Curcas yağlarını (iç sürdürücü yağlar) kapsamaz
(1515 90 40 ila 1515 9099 alt pozisyonları). 1517 Margarin; bu fasılda
yer alan hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağların veya farklı katı veya
sıvı yağ fraksiyonlarının yenilen karışımları veya müstahzarları (1516
pozisyonundaki yenilen katı veya sıvı yağlar ve bunların fraksiyonları hariç) “Margarin”
ifadesinin tanımı için Armonize Sistem İzahnamesi 1517 10 ve 1517 90 alt
pozisyonlarına bakınız. 1517 10 10 Margarin
(sıvı margarin hariç) ve 1517 10 90 1517
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin (A) kısmının beşinci
paragrafına bakınız. Şunu da belirtmek gerekir ki, su
muhtevası, ürünlerin bu alt pozisyonlarında sınıflandırılmasında belirleyici
bir unsur değildir. 1517 90 91 Sabit
bitkisel sıvı yağlar (akışkan, karıştırılmış) Bu alt pozisyon kimyasal olarak
değiştirilmiş bitkisel yağ karışımlarını da kapsar. 1521 Bitkisel mumlar
(trigliserdler hariç), bal mumu veya diğer böcek mumları, ispermeçet (rafine
edilmiş veya boyanmış olsun olmasın) 1521 10 00 Bitkisel
mumlar 1521
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin (I). kısmında belirtilen
ürünlere ilaveten, bu alt pozisyon, kahve ağacının tüm parçalarında
(daneleri, ince zarları, yaprakları vb.) tabii olarak oluşan ve kafeini
alınmış kahve imalinin ara ürünü olan kahve mumlarını kapsar. Bu ürün kahve
benzeri kokuya sahip, siyah renkte olup, bazı temizleme ürünlerinin imalinde
kullanılırlar 1521 90 91 Ham
olanlar Bu
alt pozisyon tabii tarak halindeki mumları kapsar. 1521 90 99 Diğerleri Bu
alt pozisyon preslenmiş veya rafine edilmiş (beyazlatılmış veya
renklendirilmiş olsun olmasın) mumları kapsar. 1522
00 Degra; yağlı
maddeler ve hayvansal veya bitkisel mumların işlenmesinden meydana gelen
artıklar 1522 00 31 Zeytinyağı
karakterine haiz sıvı yağ içerenler ve 1522 00 39 Bu alt pozisyonlar haricinde kalan
artıkları tanımlayan, bu fasla ilişkin 3 nolu ek nota bakınız. |