BÖLÜM II

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 13

 

LAK;SAKIZ; REÇİNE VE DİĞER BİTKİSEL ÖZSU VE HÜLASALAR

 

1301                                       Lak; tabii sakızlar, reçineler, sakız reçineler ve oleoresinler (örneğin, pelesenkler)

1301 20 00             Arap zamkı

                               Arap zamkı (veya akasya zamkı veya Senegal zamkı) sarımsı veya kırmızımsı

parçalar halinde sunulur, yarı saydamdır ve suda çözünür fakat alkolde çözülmez.

1302                       Bitkisel özsu ve hülasalar; pektik maddeler, pektinatlar ve pektatlar; agar-agar, bitkisel ürünlerden elde edilen diğer yapışkan ve kıvam verici maddeler (modifiye edilmiş olsun olmasın)

                               Bu pozisyondaki bitkisel özsu ve hülasalar örneğin solvent ekstrasyonu ile elde edilmiş, daha ileri bir kimyasal değişiklik veya işçilik görmemiş ham bitkisel maddelerdir. Diğer taraftan inert katkılar (örneğin topaklanmayı önleyici ajanlar) ve standardizasyon ile ilgili işlemler veya kurutma veya filtrasyon gibi fiziksel işlemler kabul edilebilir hususlardır.

1302 11 00             Afyon

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A),(1)’e bakınız.

1302 12 00             Meyan kökünden elde edilenler

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A),(2)’ye bakınız

1302 19 70             Diğerleri

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A),(4) ila (20)’ye bakınız

1302 20 10             Pektik amddeler, pektinatlar ve pektatlar

ve

1302 20 90            

Bu alt pozisyonlar, 1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B) de belirtilen ürünleri kapsar.

1302 31 00             Agar-agar

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C),(1)’e bakınız

1302 32 10             Keçiboynuzundan, keçiboynuzu çekirdeklerinden ve siyam baklası

ve                            tohumlarından elde edilen yapışkan sıvılar ve kıvam verici maddeler

1302 32 90             (modifiye edilmiş olsun olmasın)

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C),(2)’ye bakınız.

                               Bu alt pozisyonlar, küçük halde, açık sarı, düzensiz şekilli flokan halindeki guar tohumu endospermi (‘guar split’) kapsamaz (1404 pozisyonu).

1302 39 00             Diğerleri

                               1302 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C), (3) ila (5)’de listelenen ürünlere ek olarak bu alt pozisyon ayrıca aşağıdakileri kapsar:

                               1.agar agar ile aynı yolla elde edilen ve aynı şekle konulan Danimarka kıyılarında toplanan deniz yosunu Furcellaria fastigiata’dan hazırlanan hülasa;

                               2. ayva çekirdeklerinden türetilen keçiboynuzu

                               3. İzlanda yosunundan türetilen keçiboynuzu

                4. kullanımda daimi etkinliği temin etmek için ilave edilen şeker ile (örneğin; sakroz, glikoz) standardize edilmiş olsa dahi carageenin ve kalsiyum, sodyum ve potasyumlu carrageenates. İlave edilen şekerin muhteviyatı genellikle % 25’i geçmez.