BİTKİSEL ÜRÜNLER |
YAĞLI TOHUM VE MEYVELER;
MUHTELİF TANE, TOHUM VE MEYVELER; SANAYİİDE VE TIPTA KULLANILAN BİTKİLER;
SAMAN VE KABA YEM 1201 Soya fasulyesi (
kırılmış olsun olmasın ) Soya fasulyesinin (Glycine max’in tohumları) rengi kahverengi,
yeşil ve siyah arasında değişir. Hemen
hemen hiç nişasta içermez, ama protein ve yağ bakımından zengindir. “Yeşil
soya fasulyesi” veya “ yeşil fasulye” olarak pazarlanan bazı tohumların
tarife sınıflandırmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bunlar genelde soya
fasulyesi değil de 0713
pozisyonunda sınıflandırılan fasulyelerdir. 1202 Yer fıstığı ( kavrulmamış veya başka şekilde
pişirilmemiş, kabuklu veya kırılmış olsun olmasın ) Arachis hypogaea tohumu olan yerfıstığı, yüksek seviyede yenilen yağ ihtiva
eder. 1205 Rep veya kolza
tohumları (kırılmış olsun olmasın) 1205 10 10 Düşük
erusik asitli rep veya kolza tohumları ve 1205 10 90 Bu fasla ilişkin 1 nolu alt
pozisyon notuna ve 1205 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine
bakınız. 1206
00 Ay çiçeği tohumu
(kırılmış olsun olmasın) 1206 00 91 Kabuklu; gri beyaz çizgili kabuklu Bu alt pozisyonda yer alan
ayçiçeği tohumları, genellikle şekercilik ürünleri imalatına, kuş yemine veya
hemen tüketmeye mahsustur. Genelde uzunlukları, 2 cm.ye kadar varan
kabukların uzunluğunun sadece yarısı kadardır. Bu tohumların normalde,
ağırlıklarının yaklaşık olarak % 30 ila % 35’i itibariyle bir yağ içeriği
vardır. 1206 00 99 Diğerleri Bu alt pozisyona,
insanların yemesine elverişli yağ imaline mahsus ayçiçeği tohumları dahildir.
Dağıtımları normalde, bir örnek siyah renkteki kabukları ile yapılır.
Genelde, tohumların ve kabukların uzunlukları hemen hemen aynıdır. Bu
tohumların normalde, ağırlıklarının yaklaşık olarak % 40 ila % 45’i
itibariyle bir yağ içeriği vardır. 1207 Diğer yağlı tohumlar ve
meyveler ( kırılmış olsun olmasın ) 1207 40 10 Susam tohumu ve 1207 40 90 Bu alt
pozisyonlar Sesamum indicum
tohumlarını kapsar. 1207 50 10 Hardal tohumu ve 1207 50 90 Hardal tohumları, örneğin, Sinapis alba, Brassica hirta, Brassica
nigra ve Brassica juncea gibi
çeşitli sebze türlerinden elde edilir. 1207 99 96 Diğerleri 1207 pozisyonuna ilişkin
Armonize Sistem İzahnamesinin ikinci paragrafında belirtilen yemiş ve
tohumlar, bu pozisyonun bir önceki altpozisyonuna dahil olmadıkları takdirde,
bu altpozisyonda yeralırlar. Bu altpozisyona,
mantarlaşmış dış tohum tabakası genetik olarak eksik olan, yeşil, yumuşak
kabuklu helvacı kabağı tohumları da dahildir (Cucurbita pepo L. convar. citrullinia Greb. var. styriaca ve Cucurbita pepo L. var. oleifera Pietsch).
Bu helvacı kabakları, sebze olarak kullanılmak üzere değil, yağları için
yetiştirilir; sebze olmak üzere yetiştirilenlerin tohumları 1209 91 80 alt
pozisyonunda yer alır. Bu alt pozisyona, kavrulmuş
helvacı kabağı tohumları dahil değildir. (2008 19 veya 2008 97 alt pozisyonu) 1208 Yağlı tohum ve
meyvelerin un ve kaba unları ( hardal unu hariç ) Bu
fasıla ilişkin 2 nolu Not’a bakınız. 1209 Ekim amacıyla
kullanılan tohum, meyve ve sporlar 1209 10 00 Şeker pancarı tohumları Bu alt pozisyon, sadece,
şeker pancarı tohumlarını ( Beta vulgaris var.altissima) kapsar. En yaygın olarak kil esaslı
bir kaplama ile sarılmış olsun olmasın, genetik işlemlerle veya
glomerulaların segmentasyonu (segmente
edilmiş veya ön-inceltilmiş olarak adlandırılan tohumlar) ile elde edilen
monogerm tohumları olarak adlandırılan tohumları da kapsar. 1209 29 60 Hayvan yemi olarak kullanılan pancar tohumu (Beta
vulgaris var. Alba) En yaygın olarak kil esaslı bir kaplama
ile sarılmış olsun olmasın, genetik işlemlerle veya glomerulaların segmentasyonu (segmente edilmiş veya
ön-inceltilmiş olarak adlandırılan tohumlar) ile elde edilen monogerm
tohumları olarak adlandırılan tohumları da kapsar. 1209 30 00 Genellikle çiçekleri için yetiştirilen otsu bitkilerin
tohumları Bu altpozisyona, münhasıran
veya genelde çiçekleri (çelikleme, dekorasyon... vb. için çiçekler) için
yetiştirilen otlu bitkilerin tohumları dahildir. Bu türlerin tohumları,
destekleyici bir ortamda, örneğin, selüloz koruyucuda veya kesekte
sunulabilirler. Bu altpozisyona, ıtırşahi tohumları (Lathyrus odoratus) dahildir. 1209 91 80 Diğerleri Bu
alt pozisyon ekim amacıyla kullanıldığında bal kabağı tohumlarını da içerir. 1207
99 96 ve 1212 99 95 alt pozisyonu Açıklama Notlarına bakınız. 1209 99 10 Orman ağaçlarının tohumları Bu altpozisyon, ithalatçı
ülkede süs amaçlı fundalık ağaçların üretimine mahsus olsalar bile, orman
ağaçlarının tanelerini ve diğer tohumlarını kapsar. Bu altpozisyon anlamında, “
ağaçlar” tabirinden, gövdeleri ve dalları odunsu bir yoğunlukta olan tüm
ağaçlar, fundalıklar ve fundalık benzeri ağaçlar anlaşılır. Bu altpozisyon, ekim için
kullanılan türden olan aşağıdaki ağaçların tüm tohumlarını ve yemişlerini
kapsar: 1.
Kereste imali amacının yanı sıra toprağın erazyona karşı korunması veya
toprağın tutulması maksadıyla toprağın ağaçlandırılmasına mahsus egzotik
türlerin yanısıra Avrupa ağaçları; 2.
Süs amaçlı veya parklara, halka açık veya özel bahçelere güzel bir görünüm
kazandırmak için veya halka açık meydanların, caddelerin, yolların,
kanalların... vb.nin yanlarına dikilmek için kullanılan ağaçlar. İkinci grupta yer alan ve
büyük kısmı ilk gruptaki ağaçlarla aynı türden olan ağaçlara, yalnızca
şekilleri veya yapraklarının rengi (örneğin, kavak, akçaağaç, kozalaklı
ağaçlar... vb.nin bazı türleri) için değil; aynı zamanda çiçekleri (örneğin,
mimoza, ılgın, manolya, leylak, sarısalkım, Japon kirazı, erguvan, güller)
veya yemişlerinin parlak rengi (örneğin, kiraz taflanı, kotoneaster, kuş
alıcı veya “ ateşli çalı”) için de kullanılan ağaçlar dahildir. Bununla birlikte, ekim için
kullanılmaya mahsus olsalar bile, aşağıdaki tohumlar ve yemişler, bu alt
pozisyona dahil değildir: (a)
8. fasılda yer alan meyveler ve sert kabuklu meyveler; (özellikle fındıklar,
örneğin, kestaneler, cevizler, fındıklar, pecan -güney Amerikaya mahsus
cevize benzer ağaç-, bademler... vb.) (b)
9. fasılda yer alan tohumlar ve meyveler; (örneğin, ardıç tohumları) (c)
1201 ila 1207 pozisyonlarında yer alan yağlı tohumlar ve yağlı sert kabuklu meyveler (örneğin, kayın
palamutları, palm çekirdekleri) Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahil değildir: (a)
Demirhindi ağacı tohumları (1209 99 99 alt pozisyonu) ve (b)
Meşe palamutları ve at kestaneleri (2308 00 40 alt pozisyonu) 1210 Şerbetçi otu
kozalakları (taze veya kurutulmuş, dane, toz veya pellet şekline getirilmiş
olsun olmasın); lüpülin 1210 20 10 Lüpülin ile zenginleştirilmiş şerbetçi otu kozalakları
(dane, toz veya pellet ekline getirilmiş) lüpülin Bu
altpozisyon, lüpüline ilaveten, şerbetçi otu kozalaklarının, yapraklarının,
saplarının, pullarının ve ana saplarının mekanik bir yolla temizlenmesinden
sonra ezilmesiyle elde edilen, yüksek lüpülin muhtevalı ürünleri kapsar. 1211 Bitki ve bitki
kısımları ( tohum ve meyveler dahil) (öncelikle parfümeride, eczacılıkta,
böcek veya mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan cinsten olanlar)
( taze veya kurutulmuş, kesilmiş, ezilmiş veya toz haline getirilmiş olsun
olmasın) 1211 20 00 Sinseng kökü Bu alt pozisyon, sinseng
köklerini (Panax quinquefolium ve Panax ginseng) kapsar. Kökler, üst
kısımdaki üçüncü bölümü yuvarlak hale gelmiş dairevi buruşuklukları olan, mil
şeklinde silindirsel yapıdadır; genelde birkaç kola ayrılmış haldedirler. Dış
kısmın rengi, sarımsı beyazdan kahverengi-sarıya doğru değişmekte ve iç kısmı
beyaz ve unludur (veya suda kaynatıldığında boynuza benzer). Bu altpozisyon
ezilmiş veya öğütülmüş sinseng köklerini de kapsar. 1211 90 30 Tonka fasulyesi Bu altpozisyon Dipteryx odorata (Leguminosae familyası) tohumlarını kapsar. Tonga veya tonka
fasulyesi ve coumaru olarak da adlandırılırlar. Kumarin ihtiva ederler ve
parfümeri sanayiinde ve diyet içecekleri esanslarının imalatında
kullanılırlar. 1211 90 86 Diğerleri 1211 pozisyonuna ilişkin
Armonize Sistem İzahname Notları’nın onbirinci paragrafında belirtilen
bitkiler, bitki parçaları, tohumlar ve meyveler ile aşağıdakiler, bu
pozisyonun bir önceki alt pozisyonuna dahil olmadıklarında, bu alt pozisyonda
yer alırlar: 1.
İnorganik veya organik maddelerle (yalnızca katkı maddeleri olarak
kullanılan) karıştırılmış olsun olmasın, kendir otu bitkisinin parçaları; 2.
Ağaç çiçek açtıktan hemen sonra yere düşen ve özellikle, uçucu yağlarının
(küçük tanelerinin) çıkarılması amacıyla kuru şekilde toplanan, ham ve
yenilemeyen portakallar olan orange
pea’ler veya orangette’ler; 3.
Kurutulmuş karahindiba yaprakları (Taraxacum
officinale); 4.
Kurutulmuş kuzukulağı (Rumex acetosa); 5. Frenk teresi veya Hint teresi (Tropaeolum majus). Bu alt pozisyona, algler
(1212 pozisyonu) veya helvacı kabağı tohumları (1207 veya 1209 pozisyonu)
dahil değildir. 1212 Keçiboynuzu, deniz
otları ve diğer algler, şeker pancarı ve şeker kamışı (taze, soğutulmuş,
dondurulmuş veya kurutulmuş, öğütülmüş olsun olmasın); tarifenin başka
yerinde belirtilmeyen ve yer almayan insanların yemesine elverişli cinsten
meyve çekirdekleri ve çekirdek içleri ve diğer bitkisel ürünler (Cichorium
intybus sativum cinsi kavrulmuş hindiba kökleri dahil) 1212 21 00 Ve 1212 29 00 Deniz otları ve diğer algler . 1212
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi (A)’ye bakınız 1212 91 20 Şeker pancarı ve
1212 91 80 Bu altpozisyonlar,
yalnızca, kuru ürün üzerinden hesaplandığında ağırlık itibariyle, genelde %
60’ı geçen oranda şeker muhtevası olan, şekerleri alınmamış pancarlara
uygulanır. Kısmen veya tamamen şekerleri alınmışlar ise 2303 20 10 veya 2303
20 90 alt pozisyonlarında yer alırlar. 1212 92 00 Keçiboynuzu (Carob) Armonize Sistem İzahnamesi 1212
Pozisyonu, (C), birinci ve ikinci paragraflara bakınız. 1212 99 41 Keçiboynuzu Tohumları ve 1212 99 49 Armonize Sistem İzahnamesi 1212
Pozisyonu, (C), üçüncü paragraflara bakınız. 1212 99 95 Diğerleri Bu altpozisyon, 1212
pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (D)’nin üçüncü, dördüncü ve
beşinci paragraflarında belirtilen ürünlere ek olarak aşağıda belirtilenleri
de kapsar: 1.
Bütün halinde, öğütülmüş veya toz haline getirilmiş konjak veya konnyaku yumru
kökleri; 2.
“Polen tozu” (arılar tarafından toplanan polenlerden oluşan ve nektar, bal ve
arı tükrüğüyle aglomere edilen küçük topaklar) Balkabağı tohumları (1207
veya 1209 pozisyonları), Avrupa Adalet Divanının C-229/06 sayılı Dosyasının yargılanmasında
koymuş olduğu hükümleri uyarınca 1212 pozisyonunda sınıflandırılacak olan
kabuklu balkabağı tohumları hariç, bu alt pozisyona dahil değildir. 1214 İsveç şalgamı, hayvan
pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, üçgül, evliya otu, yemlik lahana, acı
bakla, fiğ ve benzeri hayvan yemleri (pellet şeklinde olsun olmasın) 1214 90 10 Hayvan pancarı, İsveç şalgamı ve diğer kök yemler Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir: 1.
Hayvan pancarları (veya yemlik pancar) (Beta
vulgaris var. alba) 2.
İsveç şalgamı veya rutabaga’lar; (Brassica
napus var. napobrassica) 3.
Diğer kök yemler, örneğin, hayvan yemi olan şalgamlar ve hayvan yemi olan
havuçlar. Yabani havuçlar (Pastinaca
sativa), sebze olarak 7. fasılda sınıflandırılırken (taze veya dondurulmuş ise 0706 pozisyonu),
yerelmasının farklı türleri ve çeşitleri (örneğin, Helianthus tuberosus) 0714 pozisyonunda sınıflandırılırlar. |