BÖLÜM II

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 12

 

YAĞLI TOHUM VE MEYVELER; MUHTELİF TANE, TOHUM VE MEYVELER; SANAYİİDE VE TIPTA KULLANILAN BİTKİLER; SAMAN VE KABA YEM

 

1201                       Soya fasulyesi ( kırılmış olsun olmasın )

Soya fasulyesinin (Glycine max’in tohumları) rengi kahverengi, yeşil ve siyah arasında  değişir. Hemen hemen hiç nişasta içermez, ama protein ve yağ bakımından zengindir. “Yeşil soya fasulyesi” veya “ yeşil fasulye” olarak pazarlanan bazı tohumların tarife sınıflandırmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bunlar genelde soya fasulyesi değil de 0713 pozisyonunda sınıflandırılan fasulyelerdir.

1202                       Yer  fıstığı ( kavrulmamış veya başka şekilde pişirilmemiş, kabuklu veya kırılmış olsun olmasın )

Arachis hypogaea tohumu olan yerfıstığı, yüksek seviyede yenilen yağ ihtiva eder.

1205                       Rep veya kolza tohumları (kırılmış olsun olmasın)

1205 10 10             Düşük erusik asitli rep veya kolza tohumları

ve

1205 10 90

Bu fasla ilişkin 1 nolu alt pozisyon notuna ve 1205 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

1206 00                  Ay çiçeği tohumu (kırılmış olsun olmasın)

1206 00 91             Kabuklu; gri beyaz çizgili kabuklu

Bu alt pozisyonda yer alan ayçiçeği tohumları, genellikle şekercilik ürünleri imalatına, kuş yemine veya hemen tüketmeye mahsustur. Genelde uzunlukları, 2 cm.ye kadar varan kabukların uzunluğunun sadece yarısı kadardır. Bu tohumların normalde, ağırlıklarının yaklaşık olarak % 30 ila % 35’i itibariyle bir yağ içeriği vardır.

1206 00 99             Diğerleri

Bu alt pozisyona, insanların yemesine elverişli yağ imaline mahsus ayçiçeği tohumları dahildir. Dağıtımları normalde, bir örnek siyah renkteki kabukları ile yapılır. Genelde, tohumların ve kabukların uzunlukları hemen hemen aynıdır. Bu tohumların normalde, ağırlıklarının yaklaşık olarak % 40 ila % 45’i itibariyle bir yağ içeriği vardır.

1207                       Diğer yağlı tohumlar ve meyveler ( kırılmış olsun olmasın )

1207 40 10             Susam tohumu

ve

1207 40 90

Bu alt pozisyonlar Sesamum indicum tohumlarını kapsar.

1207 50 10             Hardal tohumu

ve

1207 50 90

Hardal tohumları, örneğin, Sinapis alba, Brassica hirta, Brassica nigra ve Brassica juncea gibi çeşitli sebze türlerinden elde edilir.

1207 99 96             Diğerleri

1207 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinin ikinci paragrafında belirtilen yemiş ve tohumlar, bu pozisyonun bir önceki altpozisyonuna dahil olmadıkları takdirde, bu altpozisyonda yeralırlar.

Bu altpozisyona, mantarlaşmış dış tohum tabakası genetik olarak eksik olan, yeşil, yumuşak kabuklu helvacı kabağı tohumları da dahildir (Cucurbita pepo L. convar. citrullinia Greb. var. styriaca ve Cucurbita pepo L. var. oleifera Pietsch). Bu helvacı kabakları, sebze olarak kullanılmak üzere değil, yağları için yetiştirilir; sebze olmak üzere yetiştirilenlerin tohumları 1209 91 80 alt pozisyonunda yer alır.

Bu alt pozisyona, kavrulmuş helvacı kabağı tohumları dahil değildir. (2008 19 veya 2008 97 alt pozisyonu)

1208                       Yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları ( hardal unu hariç )

Bu fasıla ilişkin 2 nolu Not’a bakınız.

1209                       Ekim amacıyla kullanılan tohum, meyve ve sporlar

1209 10 00             Şeker pancarı tohumları

Bu alt pozisyon, sadece, şeker pancarı tohumlarını ( Beta vulgaris var.altissima) kapsar.

En yaygın olarak kil esaslı bir kaplama ile sarılmış olsun olmasın, genetik işlemlerle veya glomerulaların  segmentasyonu (segmente edilmiş veya ön-inceltilmiş olarak adlandırılan tohumlar) ile elde edilen monogerm tohumları olarak adlandırılan tohumları da kapsar.

1209 29 60             Hayvan yemi olarak kullanılan pancar tohumu (Beta vulgaris var. Alba)

En yaygın olarak kil esaslı bir kaplama ile sarılmış olsun olmasın, genetik işlemlerle veya glomerulaların  segmentasyonu (segmente edilmiş veya ön-inceltilmiş olarak adlandırılan tohumlar) ile elde edilen monogerm tohumları olarak adlandırılan tohumları da kapsar.

1209 30 00             Genellikle çiçekleri için yetiştirilen otsu bitkilerin tohumları

Bu altpozisyona, münhasıran veya genelde çiçekleri (çelikleme, dekorasyon... vb. için çiçekler) için yetiştirilen otlu bitkilerin tohumları dahildir. Bu türlerin tohumları, destekleyici bir ortamda, örneğin, selüloz koruyucuda veya kesekte sunulabilirler. Bu altpozisyona, ıtırşahi tohumları (Lathyrus odoratus) dahildir.

1209 91 80             Diğerleri

Bu alt pozisyon ekim amacıyla kullanıldığında bal kabağı tohumlarını da içerir.

1207 99 96 ve 1212 99 95 alt pozisyonu Açıklama Notlarına bakınız.

1209 99 10             Orman ağaçlarının tohumları

Bu altpozisyon, ithalatçı ülkede süs amaçlı fundalık ağaçların üretimine mahsus olsalar bile, orman ağaçlarının tanelerini ve diğer tohumlarını kapsar.

Bu altpozisyon anlamında, “ ağaçlar” tabirinden, gövdeleri ve dalları odunsu bir yoğunlukta olan tüm ağaçlar, fundalıklar ve fundalık benzeri ağaçlar anlaşılır.

Bu altpozisyon, ekim için kullanılan türden olan aşağıdaki ağaçların tüm tohumlarını ve yemişlerini kapsar:

1.       Kereste imali amacının yanı sıra toprağın erazyona karşı korunması veya toprağın tutulması maksadıyla toprağın ağaçlandırılmasına mahsus egzotik türlerin yanısıra Avrupa ağaçları;

2.       Süs amaçlı veya parklara, halka açık veya özel bahçelere güzel bir görünüm kazandırmak için veya halka açık meydanların, caddelerin, yolların, kanalların... vb.nin yanlarına dikilmek için kullanılan ağaçlar.

İkinci grupta yer alan ve büyük kısmı ilk gruptaki ağaçlarla aynı türden olan ağaçlara, yalnızca şekilleri veya yapraklarının rengi (örneğin, kavak, akçaağaç, kozalaklı ağaçlar... vb.nin bazı türleri) için değil; aynı zamanda çiçekleri (örneğin, mimoza, ılgın, manolya, leylak, sarısalkım, Japon kirazı, erguvan, güller) veya yemişlerinin parlak rengi (örneğin, kiraz taflanı, kotoneaster, kuş alıcı veya “ ateşli çalı”) için de kullanılan ağaçlar dahildir.

Bununla birlikte, ekim için kullanılmaya mahsus olsalar bile, aşağıdaki tohumlar ve yemişler, bu alt pozisyona dahil değildir:

(a)     8. fasılda yer alan meyveler ve sert kabuklu meyveler; (özellikle fındıklar, örneğin, kestaneler, cevizler, fındıklar, pecan -güney Amerikaya mahsus cevize benzer ağaç-, bademler... vb.)

(b)     9. fasılda yer alan tohumlar ve meyveler; (örneğin, ardıç tohumları)

(c)     1201 ila 1207 pozisyonlarında yer alan yağlı tohumlar ve yağlı sert  kabuklu meyveler (örneğin, kayın palamutları, palm çekirdekleri)

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahil değildir:

(a)     Demirhindi ağacı tohumları (1209 99 99 alt pozisyonu) ve

(b)     Meşe palamutları ve at kestaneleri (2308 00 40 alt pozisyonu)

1210                       Şerbetçi otu kozalakları (taze veya kurutulmuş, dane, toz veya pellet şekline getirilmiş olsun olmasın); lüpülin

1210 20 10             Lüpülin ile zenginleştirilmiş şerbetçi otu kozalakları (dane, toz veya pellet ekline getirilmiş) lüpülin

Bu altpozisyon, lüpüline ilaveten, şerbetçi otu kozalaklarının, yapraklarının, saplarının, pullarının ve ana saplarının mekanik bir yolla temizlenmesinden sonra ezilmesiyle elde edilen, yüksek lüpülin muhtevalı ürünleri kapsar.

1211                       Bitki ve bitki kısımları ( tohum ve meyveler dahil) (öncelikle parfümeride, eczacılıkta, böcek veya mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan cinsten olanlar) ( taze veya kurutulmuş, kesilmiş, ezilmiş veya toz haline getirilmiş olsun olmasın)

1211 20 00             Sinseng kökü

Bu alt pozisyon, sinseng köklerini (Panax quinquefolium ve Panax ginseng) kapsar. Kökler, üst kısımdaki üçüncü bölümü yuvarlak hale gelmiş dairevi buruşuklukları olan, mil şeklinde silindirsel yapıdadır; genelde birkaç kola ayrılmış haldedirler. Dış kısmın rengi, sarımsı beyazdan kahverengi-sarıya doğru değişmekte ve iç kısmı beyaz ve unludur (veya suda kaynatıldığında boynuza benzer). Bu altpozisyon ezilmiş veya öğütülmüş sinseng köklerini de kapsar.

1211 90 30             Tonka fasulyesi

Bu altpozisyon Dipteryx odorata (Leguminosae familyası) tohumlarını kapsar. Tonga veya tonka fasulyesi ve coumaru olarak da adlandırılırlar. Kumarin ihtiva ederler ve parfümeri sanayiinde ve diyet içecekleri esanslarının imalatında kullanılırlar.

1211 90 86             Diğerleri

1211 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahname Notları’nın onbirinci paragrafında belirtilen bitkiler, bitki parçaları, tohumlar ve meyveler ile aşağıdakiler, bu pozisyonun bir önceki alt pozisyonuna dahil olmadıklarında, bu alt pozisyonda yer alırlar:

1.       İnorganik veya organik maddelerle (yalnızca katkı maddeleri olarak kullanılan) karıştırılmış olsun olmasın, kendir otu bitkisinin parçaları;

2.       Ağaç çiçek açtıktan hemen sonra yere düşen ve özellikle, uçucu yağlarının (küçük tanelerinin) çıkarılması amacıyla kuru şekilde toplanan, ham ve yenilemeyen portakallar olan orange pea’ler veya orangette’ler;

3.       Kurutulmuş karahindiba yaprakları (Taraxacum officinale);

4.       Kurutulmuş kuzukulağı (Rumex acetosa);

5.    Frenk teresi veya Hint teresi (Tropaeolum majus).

Bu alt pozisyona, algler (1212 pozisyonu) veya helvacı kabağı tohumları (1207 veya 1209 pozisyonu) dahil değildir.

1212                       Keçiboynuzu, deniz otları ve diğer algler, şeker pancarı ve şeker kamışı (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş, öğütülmüş olsun olmasın); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen ve yer almayan insanların yemesine elverişli cinsten meyve çekirdekleri ve çekirdek içleri ve diğer bitkisel ürünler (Cichorium intybus sativum cinsi kavrulmuş hindiba kökleri dahil)

1212 21 00

Ve

1212 29 00             Deniz otları ve diğer algler

.                              1212 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem  İzahnamesi (A)’ye bakınız

1212 91 20             Şeker pancarı

 ve

1212 91 80

Bu altpozisyonlar, yalnızca, kuru ürün üzerinden hesaplandığında ağırlık itibariyle, genelde % 60’ı geçen oranda şeker muhtevası olan, şekerleri alınmamış pancarlara uygulanır. Kısmen veya tamamen şekerleri alınmışlar ise 2303 20 10 veya 2303 20 90 alt pozisyonlarında yer alırlar.

1212 92 00             Keçiboynuzu (Carob)

                               Armonize Sistem İzahnamesi 1212 Pozisyonu, (C), birinci ve ikinci paragraflara bakınız.

1212 99 41             Keçiboynuzu Tohumları

ve           

1212 99 49

                               Armonize Sistem İzahnamesi 1212 Pozisyonu, (C), üçüncü paragraflara bakınız.

1212 99 95             Diğerleri

Bu altpozisyon, 1212 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (D)’nin üçüncü, dördüncü ve beşinci paragraflarında belirtilen ürünlere ek olarak aşağıda belirtilenleri de kapsar:

1.       Bütün halinde, öğütülmüş veya toz haline getirilmiş konjak veya konnyaku yumru kökleri;

2.       “Polen tozu” (arılar tarafından toplanan polenlerden oluşan ve nektar, bal ve arı tükrüğüyle aglomere edilen küçük topaklar)

Balkabağı tohumları (1207 veya 1209 pozisyonları), Avrupa Adalet Divanının C-229/06 sayılı Dosyasının yargılanmasında koymuş olduğu hükümleri uyarınca 1212 pozisyonunda sınıflandırılacak olan kabuklu balkabağı tohumları hariç, bu alt pozisyona dahil değildir.

 

1214                       İsveç şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, üçgül, evliya otu, yemlik lahana, acı bakla, fiğ ve benzeri hayvan yemleri (pellet şeklinde olsun olmasın)

                              

1214 90 10             Hayvan pancarı, İsveç şalgamı ve diğer kök yemler

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir:

1.       Hayvan pancarları (veya yemlik pancar) (Beta vulgaris var. alba)

2.       İsveç şalgamı veya rutabaga’lar; (Brassica napus var. napobrassica)

3.       Diğer kök yemler, örneğin, hayvan yemi olan şalgamlar ve hayvan yemi olan havuçlar.

Yabani havuçlar (Pastinaca sativa), sebze olarak 7. fasılda sınıflandırılırken  (taze veya dondurulmuş ise 0706 pozisyonu), yerelmasının farklı türleri ve çeşitleri (örneğin, Helianthus tuberosus) 0714 pozisyonunda sınıflandırılırlar.