BÖLÜM II

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 10

 

HUBUBAT

 

Genel Açıklamalar

Süsleme amaçları için beyazlatılmış, boyanmış, emprenye edilmiş veya diğer şekillerde işlem görmüş kurutulmuş hububat başakları (örneğin; mısır) 0604 90 99 alt pozisyonunda sınıflandırılmaktadır.

Danelerde koruma amaçlı olarak ön jelatinleme ve bazen de patlatmaya neden olabilen ısıl işleme tabi tutulsalar bile, hububatlar bu fasılda sınıflandırılırlar. Kısmi jelatinleme (ön jelatinleme) kurutma işleminde ortaya çıkar ve tanelerin sadece az bir miktarını etkiler. Nişastanın bu dönüşümü ısıl işlemin amacı değildir,  ancak bir yan etkidir. Bu ısıl işlem, 10. Fasıl 1(B) Notu anlamında,  “diğer şekilde işlenmiş” ifadesi olarak değerlendirilemez.

 

1001                       Buğday ve mahlut

1001 11 00

Ve

1001 19 00             Makarnalık buğday (durum buğdayı)

Bu faslın 1 nolu alt pozisyon notuna ve 1001 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (2)’ ye bakınız.

1001 91 20             Ekmeklik buğday ve mahlutun tohumlukları

Tohumluklar, seçilmiş olup, genellikle ambalajları (kullanım amaçları gösteren etiketli torbalar gibi) ve yüksek fiyatları ile ayırt edilebilir.

Bu tohumluklar ekimlerinin yapılmasından sonra kuşlardan veya zararlılardan korumak için işlem görmüş olabilirler.

1003                       Arpa

1003 10 00             Tohumluk olanlar

                               1001 91 20 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

1006                       Pirinç

                               Bu faslın 1 nolu Ek Notuna bakınız.

1008                       Kara buğday, darı (cin ve kum darı), kuş yemi; diğer hububat

1008 60 00             Buğday ve çavdar melezi

Buğday ve çavdar melezi, buğdayın çavdar ile çaprazlanması sonucunda elde edilen melez hububattır. Daneler, genellikle çavdar danelerinden ve buğday danelerinden daha büyük ve uzundur; danelerin dış kısımları buruşuktur.