BİTKİSEL ÜRÜNLER |
KAHVE, ÇAY, PARAGUAY ÇAYI VE
BAHARAT Genel
Açıklamalar
Birlikte
karıştırılmış baharatlar ile başka maddeler ilave edilmiş bu karışımların
sınıflandırılması bu faslın 1 nolu Notu ile belirlenmektedir. Bu Nota göre,
baharatın asli özelliklerine sahip olmayan, diğer maddeler ihtiva eden
baharat karışımları bu fasıl haricinde kalmaktadır. Bunlar lezzet verici veya
çeşni verici karışımları teşkil edenler 2103
pozisyonunda yer alır. Başka fasıllarda yer alan ( 7, 11, 12. fasıllar vb.
gibi) baharat veya bitki veya bitki parçaları, tohumlar, meyveler veya sert
kabuklu meyveler (bütün, dilimlenmiş, ezilmiş veya toz haline getirilmiş )
den oluşan, içeceklerin lezzetlendirilmesinde doğrudan kullanılan karışımlar
ile içeceklerin imalinde kullanılan hülasaların hazırlanmasında kullanılan
karışımlar söz konusu olduğunda, bu fasla ilişkin Armonize Sistem Açıklama
Notları Genel Açıklamaların altıncı ve yedinci paragraflarına bakınız. Hasat işlemi ve
akabinde yapılan işlemler esnasında ( ayıklama veya kurutulma gibi ) veya
depolama işlemleri veya taşıma işlemleri esnasında kaçınılmaz bir şekilde
ortaya çıkan baharat döküntü ve kalıntıları, tanımlanabilir bir şekilde (
örneğin; homojen terkipleri nedeniyle ) özel olarak ezme işlemine tabi
tutulmuş ürünler hariç, “ ezilmemiş veya öğütülmemiş” olarak
sınıflandırılırlar. Bu faslın
çeşitli pozisyonlarında geçen “ezilmiş veya öğütülmüş” ifadesi parçalar
halinde doğranmış ürünleri kapsamaz. 0901 Kahve (
kavrulmuş veya kafeini alınmış olsun
olmasın ); kahve kabuk ve kapçıkları; içinde herhangi bir oranda kahve
bulunan kahve yerine kullanılan maddeler 0901 11 00 Kahve ( kavrulmamış ) ve 0901 12 00 Bu alt pozisyon, insan tüketimi dışında kullanımlar için
hazırlanmış olsa bile (örneğin; kafein hülasası), kafeini alınmış olsun
olmasın ( ayıklama, eleme vb. ayrıştırılmış kırıklar veya daneler dahil ) tüm
hallerdeki kavrulmamış kahveyi kapsar. 0901 11 00 Kafeini alınmamış Bu
alt pozisyon, kafeinin çıkarılması için herhangi bir işleme tabi tutulmamış olma
koşulu ile kavrulmamış kahveyi kapsar. 0901 12 00 Kafeini
alınmış Bu
alt pozisyon, kafeinin çıkartılması işlemine tabi tutulmuş kavrulmamış
kahveyi kapsar. Bu tür işleme tabi tutulmuş kahvelerin kafein muhtevası genellikle kuru madde
üzerinden hesaplandığında, ağırlık itibariyle % 0,2’den fazla değildir. 0901 21 00 Kahve ( kavrulmuş ) ve 0901 22 00 Bu
alt pozisyonlar, 0901 11 00 ve 0901 12 00 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama
Notlarında belirtilen, öğütülmüş, konsantre edilmiş veya temizlenmiş olsun
olmasın, kavrulmuş kahveyi kapsar. 0901 21 00 Kafeini alınmamış 0901
11 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0901 22 00 Kafeini
alınmış 0901
12 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0901 90 10 Kahve
kabuk ve kapçıkları Kahve
kabukları, normal olarak iki adet olan daneden olan meyvenin etrafında,
daneleri bağlayan kabuklardır. Kapçıklar,
kavrulma esnasında çıkan, her danenin etrafını saran iç veya parşömen zardır. 0901 90 90 Kahve
içeren veya kahve yerine kullanılan maddeler Bu
alt pozisyon, 0901 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk
paragraf (5)’de belirtilen ürünleri kapsar. Bu karışımlar öğütülmüş,
öğütülmemiş veya hatta ufaltılmış olabilir. 0904 Piper
cinsi biber; Capsicum ve Pimenta cinsi biberler ( kurutulmuş, ezilmiş veya
öğütülmüş ) 0904 11 00 Ezilmemiş
veya öğütülmemiş Bu
alt pozisyon, 0904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (1)’de
belirtilen ürünleri kapsar. Şunu da belirtmek gerekir ki, ezilmiş tane
biberler ile biber parçaları, özel öğütme veya ezilme işlemleri sonucu ortaya
çıkmadığı açıkça belli olmak koşulu ile bu alt pozisyonda sınıflandırılır.Bu
durum, aynı zamanda, saf halde olmayan biberlerden oluşan döküntü veya
kalıntılara da uygulanır. Bu
alt pozisyon, az miktarda sitrik asit katılmış salamura veya sirke
solüsyonundaki yeşil biber danelerini de kapsar. 0904 21 10 Capsicum
ve Pimenta cinsi biberler ila 0904 22 00 Bu
alt pozisyon, 0904 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (2)’de
belirtilen kurutulmuş, ezilmiş veya öğütülmüş ürünleri kapsar. 0904 21 10 Tatlı
biberler (Capsicum
anuum) Bu
alt pozisyondaki biberler (Capsicum
anuum) görece daha geniş yapılıdır ve tatlı bir çeşniye sahiptirler
(yakıcı bir tat olmaksızın). Değişik renkli olabilirler. Bu alt pozisyon
sadece bütün veya parçalara ayrılmış ancak dövülmemiş ve öğütülmemiş kuru
biberleri kapsar 0906 Tarçın veya tarçın
ağacının çiçekleri 0906 11 00 Ezilmemiş
veya öğütülmemiş ve 0906 19 00 Bu alt
pozisyonlarda yer alanlara aşağıdakiler örnek verilebilir; 1.
Tarçın kabuğunun şeritlerinden veya iç taraflarından
birbirlerine sarılmış içi boş saplardan ( quill) oluşan ve uzunlukları 110
cm.ye kadar varabilen tarçın çubukları 2.
tarçın çubuklarının belirli boylarda ( örneğin; 5 ila 10 cm )
kesilmiş parçaları 3.
Çeşitli boylarda ve genişliklerde parçalar halindeki kabuklar,
örneğin içi boş saplar –quill ( tarçın çubuklarının standart boylarda
kesilmesi sonucu ortaya çıkan parçalar ve döküntüler ), tüylü parçalar ve
yonga halindeki parçalar ( özellikle tarçın esansının imalinde kullanılan ve
tarçın ağacının kabuklarının soyulması esnasında elde edilen tarçın
kabuklarının küçük parçaları ) 0906 11 00 Tarçın
(Cinnamomum zeylanicum Blume) 0906 11 Pozisyonu Armonize Sistem İzahnamesine
bakınız. 0907
Karanfil ( bütün halindeki
meyve, tane ve sapları ) Bu
pozisyon, aynı zamanda, ezilmiş veya öğütülmüş karanfili de kapsar. 0908 Küçük Hindistan cevizi,
küçük Hindistan cevizi kabuğu ve kakule 0908 11 00 Ezilmemiş
ve öğütülmemiş 0908
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi paragraf (a)’ ya bakınız. Bu
alt pozisyon küçük Hindistan cevizinin ağacının ( Myristica fragans )
tohumları olan küçük Hindistan cevizini kapsar. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, çoğunlukla haşerelerden koruyucu olarak limon
suyu ile işlem görmüş,uçucu yağların veya rezinoitlerin sınai imalatlarına
mahsus bütün halindeki küçük Hindistan cevizlerini ve “döküntü”, “BWP
(kırılmış, kurtlu, çürümüş) veya “hasarlı” ibareleri ile pazarlanan ve
hasat esnasında kırılmış veya pörsümüş düşük kalitedeki küçük Hindistan
cevizlerini de kapsar. 0908 21 00 Ve 0908 22 00 Küçük
Hindistan cevizi kabuğu 0908
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, paragraf (b)’ ye bakınız. 0908 31 00 Ve 0908 32 00 Kakule 0908
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, paragraf (c), (1) ila (4)’e
bakınız. 0909 Anason, Çin anasonu,
rezene, kişniş, kimyon veya Karaman kimyonu tohumları; ardıç meyveleri 0909 21 00 Ve 0909 22 00 Kişniş
tohumları 0909
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, birinci ve üçüncü paragraflara
bakınız. Kişniş
tohumları, açık sarımsı-kahverengi renkte yuvarlaktırlar. Bunlar şekerimsi
tatta ve hafif keskin kokuludurlar. 0909 31 00 Ve 0909 32 00 Kimyon
tohumları 0909
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi,, birinci ve üçüncü paragraflara
bakınız. Kimyon
tohumları yumurta biçiminde ve serttirler. 0909 61 00 Ve 0909 62 00 Anason,
Çin Anasonu, Karaman kimyonu tohumları; Rezene tohumları; Ardıç meyveleri 0909
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız. Karaman
kimyon tohumları yumurta biçiminde, uzunlamasına ve serttirler. 0910 Zencefil, safran,
zerdeçal (curcuma), kekik, defne yaprakları, köri ve diğer baharat 0910 11 00 Ve 0910 12 00 Zencefil 0910
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, paragraf (a)’ya bakınız. Bu
alt pozisyon, taze, kurutulmuş veya ezilmiş halde sunulabilen zencefil
rizomlarını ( kök gövde ) (Amomum zingiber L.) kapsar. Bu alt pozisyon “gri
zencefil” (“kara” zencefil olarak bilinen) (sıyrılmamış) ile “ beyaz”
zencefili ( sıyrılmış ) kapsar. 0910 20 10 Safran ve 0910 20 90 0910
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, (b)’ye bakınız. 0910 30 00 Zerdeçal
( curcuma ) 0910
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, (c)’ye bakınız. Yumurta şeklinde veya silindir şeklindeki uzun zerdeçal
yumru köklerin üzerinde büyüyen kısımlardan elde edilirken, büyük ve yuvarlak
şekildeki ticari yuvarlak zerdeçal esas yumru köklerden elde edilmektedir. 0910 91 05 Bu
faslın 1(b) No’lu notunda atıf yapılan karışımlar ila 0910 91 90 0910 Pozisyonu Armonize Sistem İzahnamesi (e)ve
(g)’ye bakınız. 0910 91 05 Köri Toz
halindeki köri , 0910 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi,
(e)’de tanımlanmıştır. İçerisine çok az miktardaki diğer maddelerin ilavesi
(tuz, hardal tohumları, baklagil unları) bu karışımların sınıflandırmasını
etkilemez. 0910 99 31 Kekik ila 0910 99 39 Bu alt pozisyon, kurtulmuş olsun olmasın kekiğin birçok türünü (
Thymus vulgaris, Thymus zygis,
Thymus serpyllum veya yabani kekik )
kapsar. 0910 99 31 Yaban
kekiği ( Thymus serpyllum ) Bu
alt pozisyon, sadece, Thymus serpyllum
türü kekikleri kapsar. 0910 99 33 Diğerleri Bu alt pozisyon, Thymus vulgaris ve Thymus zygis’in
kopartılmış ve kurutulmuş yaprak ve çiçeklerini kapsar. 0910 99 50 Defne
yaprakları Bu alt pozisyon, kurutulmuş olsun olmasın, defne ağacının
( Laurus nobilis) yapraklarını kapsar. 0910 99 91 Diğer ve 0910 99 99 Bu
alt pozisyonlara dereotu tohumu (Anethum graveolens), Xylopia
aethiopica’nın meyvelerinden elde edilen Kani ve “ kara biber” dahildir. Bununla
birlikte, yaygın olarak baharat olarak kullanılmasına rağmen, aşağıdakiler bu
alt pozisyonda sınıflandırılmazlar; (a) Hardal
tohumları ( 1207 pozisyonu ) (b) Tüm
şekillerdeki havlıcan rizomları (yumru kökleri ) ( 1211 pozisyonu ) (c) “Yoz
safran” veya “”aspur-yalancı safran” olarak isimlendirilen, gerçek safrandan
daha kırmızı renkte, aspur veya zaffre( Carthamus tinctorius, Carthamus
oxyacantha, Carthamus palaestinus) çiçeklerini içeren ürünler (1404 pozisyonu
) Tam anlamıyla baharat olduğu söylenmeyen bir çok çeşni verici
bitkiler de bu faslın dışında kalır ve özellikle 7 ve 12 nci fasıllarda
sınıflandırılır ( bu fasıllara ilişkin Açıklama Notlarına bakınız). |