BÖLÜM II

 

BİTKİSEL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 7

 

YENİLEN SEBZELER ve BAZI KÖK ve YUMRULAR

 

Genel Açıklamalar

Filizler (sebze filizleri ve diğer filizler) insan tüketimine uygun, ham veya pişirilmiş filizlenmiş tohumlardır. Filizlenme nemlendirme yoluyla ( su miktarındaki artış tohumları harekete geçirir) yeni bir bitki büyüyene ve yapraklarının gelişmesine kadar tohumların gelişmesidir.

Genellikle insan tüketimine uygun filizler üç şekilde olabilir:

1.Tohum yapraklarıyla birlikte gelişen bir bitki (kotledonlar, embiriyonik ilk yapraklar), tohum ve köklerin kalanları;

2.Filizlenen hububat taneli bir bitki (örneğin filizlenmiş arpa, diğer bir deyişle yeşil malt, 1107 10 11 ila 1107 10 99 alt pozisyonu Açıklama Notlarına bakınız), ham olarak salatalarda veya ileri bir işlemden sonra bira veya viski yapımı için kullanılabilir. 

3.Sadece tohum yapraklarından oluşan tohum ve köklerin kalıntılarını ve yetişkin yaprakları (gerçek yapraklar, embriyon sonrası aşamada oluşan) olmayan bebek bitkiler. Bu tip filizler çoğunlukla küçük kutularda büyütmeye yardımcı bir maddeyle sunulurlar.

Filizleri sınıflandırırken aşağıdaki kurallar uygulanır:

- 7 .Fasıldaki Sebzelerin filizleri, gıda, ekim amaçlı olsun taze sebzeler bu fasılda yer aldığından 7. Fasılda kendilerine uygun pozisyonlarda taze sebze olarak sınıflandırılırlar. (0602 pozisyonundaki tekrar ekilebilen sebze tohumları hariç) (Armonize Sistem Açıklama Notları 7. Fasıl Genel, onuncu paragrafa bakınız) 

- Fasulye filizi üretimi için kullanılan fasulyeler 0713 pozisyonunda kuru baklagil olarak sınıflandırılırlar (AS 0713.31 alt pozisyonu açıklama notlarına bakınız). Fakat bunlardan filizlenen fasulye filizleri ve diğer kuru baklagillerin filizleri taze baklagil olarak 0708 pozisyonunda sınıflandırılırlar.

- Sadece tohum formunda olmasına rağmen bazı bitkiler (örneğin 9 ve 12. Fasıldakiler)  filizlendikten sonra sebze olarak tüketime uygun hale geldiklerinden ve 9 ve 12. Fasıldaki eşyanın özelliklerini yitirdiklerinden 7. Fasılda sınıflandırılmalıdırlar. (Bakınız AS 0709 pozisyonu açıklama notları, ilk paragraf, (14), bambu ve soya fasulyesi filizleri)  

- 10. Fasıldaki (1001, 1002, 1003, 1004, 1006 ve 1008 pozisyonları) hububatın tanelerinden yapılan filizler, örneğin filizlenmiş arpa, 1107 10 alt pozisyonunda sınıflandırılır (filizlenmiş arpa 10. Fasıldan hariç bırakılmıştır, AS Açıklama Notları 1003 pozisyonu hariç bırakılan (a)). Bu alt pozisyon filizlenmiş hububatları en özel tanımlayan pozisyondur ve kurutulmuş filizli hububatlarla (malt) sınırlı değildir. Yeşil malt 1107 10 11 ila 1107 10 99 (Bu alt pozisyonlara ait KN açıklama notlarının ilk paragrafına bakınız) alt pozisyonlarında sınıflandırılır ve henüz kurutulmamış ve filizlenmeye başlamış tane olarak karakterize edilir.

- Tatlı mısır filizleri (Zea mays var. Saccharata) 7. Faslın 2 Nolu Notu ve 10. Faslın 2 Nolu Notu uyarınca 0709 pozisyonunda (0709 99 60 KN pozisyonunda) sınıflandırılır. 

 

Sebze Filizleri ve KN kodlarının listesi aşağıdadır:

KN Pozisyonları                   Tanım (Latin ismi)

0703 10 19                              Soğan (Allium cepa)

0703 20 00                             Sarımsak (Allium sativum)

0703 90 00                             Pırasa (Allium porrum)

0704 90 90                             Brokoli (Brassica oleracea var. italica)

0704 90 90                                            Roket  (Eruca sativa; syn. E. vesicaria ssp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.)

0706 90 90                             Pancar (Beta vulgaris ssp. vulgaris)

0706 90 90                             Turp (Raphanus sativus)

0708 10 00                             Bezelye (Pisum sativum)

0708 20 00                             Azuki Fasulyesi (Phaseolus angularis)

0708 20 00                             Mung Fasulyesi (Vigna radiata)

0708 20 00                             Pirinç fasulyesi (Phaseolus pubescens)

0708 90 00                             Nohut (Cicer arietinum)

0708 90 00                             Ejderin dişi (Lotus maritimus)

0708 90 00                             Mercimek (Lens culinaris)

0708 90 00                             Güvercin bezelye (Cajanus cajan)

0709 99 50                             Rezene (Foeniculum vulgare var. azoricum)

0709 99 60                             Tatlı Mısır (Zea mays var. saccharata)

0709 99 90                             Fesleğen (Ocimum spp.)

0709 99 90                                            Siyah hardal (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.) Prantl.)

0709 99 90                             Mavi dev çördükotu (Agastache foeniculum)

0709 99 90                             Hodan (Borago officinalis)

0709 99 90                             Çin maunu (Toona sinensis)

0709 99 90                             Deniz börülcesi (Salicornia europaea)

0709 99 90                             Kişniş (Coriandrum sativum)

0709 99 90                             Tere (Lepidium sativum)

0709 99 90                             Çemen (Trigonella foenum-graecum)

0709 99 90                             Yeşil shiso veya pembe shiso (Perilla frutescens)

0709 99 90                             Ayçiçeği (Helianthus annuus)

0709 99 90                             Beyaz hardal (Sinapis alba)

1107 10 19                             Buğday yeşil malt (Triticum aestivum)

1107 10 99                             Arpa yeşil malt (Hordeum vulgare)

1107 10 99                             Darı yeşil malt (Panicum miliaceum)

1107 10 99                             Yulaf yeşil malt (Avena sativa)

1107 10 99                             Pirinç yeşil malt (Oryza sativa)

1107 10 99                             Çavdar yeşil malt (Secale cereale)

1214 90 90                             Alfalfa (Medicago sativa)

 

 

0701                       Patates (taze veya soğutulmuş)

0701 90 50             Taze (1 Ocak’tan 30 Haziran’a kadar)

Taze patatesler, açık renkleriyle (genellikle beyaz veya pembe) ve muhkem olmayan ve sıyırmak suretiyle kolaylıkla soyulabilen ince kabuklarıyla ayırt edilirler. Ayrıca hiçbir filizlenme belirtisi göstermezler.

0703                                       Soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler (taze veya soğutulmuş)

0703 10 11             Soğanlar ve şalotlar

ila

0703 10 90

Bu alt pozisyonlar soğan (Allium cepa) ve şallotların (Allium ascalonicum) tüm cinslerini kapsar.

0703 10 11             Arpacık soğanı

Bu alt pozisyon başka yere dikilmek için tohumdan yetiştirilmiş, bir yaşında soğan nüvelerini kapsar. Çapları genellikle 1 ila 2 cm.dir

0703 20 00             Sarımsaklar

Bu alt pozisyon insanların yemesine elverişli tüm sarımsak (Allium sativum) cinslerini kapsar.

Ayrı dişleri olmayan tek bir baştan oluşan, yaklaşık 25-50 mm çapında olan ve ticari hayatta “tek sarımsak”, sedef sarımsak”, “tek diş sarımsak” veya “tek baş sarımsak” (veya benzeri ticari adlar), olarak tarif edilen sarımsak da bu alt pozisyon kapsamındadır. Bu alt pozisyon, yaklaşık 60 mm veya daha fazla çapında tek baştan oluşan(diğer bir deyişle, çok dişli sarımsaktan bariz bir şekilde daha büyük ve daha ağır), 0703 90 00 alt pozisyonunda yer alan, “iri yuvarlak başlı sarımsak” veya “fil sarımsak” denilenleri (Allium ampeloprasum) kapsamaz. Allium sativum, ve Allium ampeloprasum türleri kendi gen havuzları bakımından da farklılık gösterirler.

0703 90 00             Pırasa ve diğer soğanımsı sebzeler

Bu alt pozisyona, genel olarak yenilen pırasalar (Allium porrum), Gal soğanı veya taş pırasa (Allium fistulosum) ve Frenk soğanı (Allium schoenoprasum) dahildir.

0704                                       Lahanalar, karnıbaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar (taze veya soğutulmuş)

0704 10 00             Karnabaharlar ve başlı broccoli

0704 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (1)’e bakınız.

0704 90 10             Beyaz lahana ve kırmızı lahana

Bu altpozisyon yuvarlak lahana (Brassica oleracea L.var. capitata L.f.var. alba D.C. subvar. conica ve subvar. piramidalis), kırmızı lahana [Brassica oleracea L.var. capitata L.f. rubra (L.) Thell] dahil, beyaz lahanaları kapsar.

0704 90 90             Diğerleri

Bu alt pozisyona, Savoy lahanası (Brassica olearacea L. var. bullata D.C. ve var. sabauda L.), Çin lahanası (örneğin, Brassica sinensis ve Brassica pekinensis), alabaş ve şalgam-köklü lahana (Brassica oleracea var. gongylodes) ve filizlenmiş brokoli veya calabres [Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L.) Alef var. italica Plenck] dahildir.

Bununla birlikte, aşağıdakiler bu alt pozisyona dahil değildir;

a)        Brassica cinsinin yenilen kökleri; [0706 pozisyonunda yer alan şalgamlar ve 1214 pozisyonunda yer alan sarı şalgamlar veya İsveç şalgamları (Brassica napus var. napobrassica)]

b)       1214 pozisyonunda yer alan, kırmızı veya beyaz sakızkabağı sapı kıvırcık lahanası gibi hayvan yemi olan türden kıvırcık lahana (Brassica oleracea var. medullosa) ve sığır lahanası (Brassica oleracea var. viridis)

0706                                       Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı (salsifis), kök kerevizi, turplar ve benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş)

0706 10 00             Havuçlar ve şalgamlar

Bu alt pozisyon sadece, insanların yemesine elverişli şalgam ve havuç (kırmızı veya pembe) çeşitlerini kapsar. Genelde beyaz veya açık sarı renkte olan, hayvanlara yem olarak verilen türden havuçlar ve şalgamlar (Brassica campestris var.rapa) ve sarı şalgamlar veya İsveç şalgamları (Brassica napus var. napobrassica), 1214 90 10 alt pozisyonunda yer alır.

0706 90 90             Diğerleri

Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.   Kırmızı pancar; (Beta vulgaris var. conditiva)

2.   Teke sakalı (Trapogan porrifolius) ve scorzonera (Scorzonera hispanica)

1.     Her çeşit turp: beyaz, siyah, pembe...vb.; (Raphanus sativus var. sativus ve niger especially)

2.     Şalgam köklü maydanoz (Petroselinum crispum var. tuberosum) ve köklü frenk maydanozu (Chaerophyllum bulbosum)

5.   Yabani havuçlar; (Pastinaca sativa)

6.   İnce ve uzun köksaplar şeklinde, sarımtrak beyaz renkte ve genelde, birkaç boğumlu serçe parmak büyüklüğünde Japon enginarları ve chonogi (Stachys affinis veya Stachys sieboldii)

Bununla birlikte; Kudüs yerelması, tatlı patatesler, taro ve Hint yerelması  gibi yüksek nişasta veya inulin muhtevalı yenilen kökler ve yumru kökler 0714 pozisyonunda yer alır.

0707 00                  Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş)

0707 00 90             Kornişonlar

Bu alt pozisyonda yer alan kornişonlar, bir çeşit küçük hıyardır. (kilogram başına 85 veya daha fazla)

0708                       Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş)

0708 10 00             Bezelye (Pisum sativum)

Bu alt pozisyon hayvanlara yem olarak verilen türden bezelyeler dahil (Pisum sativum var. arverse), Pisum sativum türünden tüm bezelyeleri kapsar.

Bu alt pozisyon, 0708 20 00 alt pozisyonunda yer alan fasulyeler veya 0708 90 00 alt pozisyonunda yer alan Cicer cinsi nohutlar olan sığır nohutunu (siyah gözlü cinsi dahil) kapsamaz.

0708 90 00             Diğer baklagiller

Bu alt pozisyon, 0708 pozisyona ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (3), (4), (5) ve (6) nolu notlarında belirtilen ürünleri kapsar.

0709                       Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş)

0709 20 00             Kuşkonmazlar

Bu alt pozisyon sadece, genç kuşkonmaz filizlerini veya “ mızraklarını” kapsar (Asparagus officinalis).

0709 40 00             Yaprak kerevizleri (kök kerevizleri hariç)

Bu alt pozisyon “ Apium graveolens L., var. dulce (Mill.) Pers. “ (yivli, sırık veya kış yaprak kerevizi) ve “ Apium graveolens var. secalinium Alef. “ (yaprak kerevizi) cinsi yaprak kerevizlerini kapsar.

0709 59 10             Cüce kız mantarı (Chanterelles)

Bu alt pozisyon sadece, genelde yumurta sarısı renginde olan, Cantharellus cibarius Fries ve Cantharellus friesii Quélet cinsi cüce kız mantarlarını ve girol’leri (yumurta mantarı) kapsar. Yalancı cüce kız mantarı (Clitocybe aurantiaca) ve bereket boynuzu (craterellus cornucopicides) gibi, şarküteride bazen yer mantarlarının yerine kullanılan, yenilen benzeri türler 0709 59 90 pozisyonunda yer alır.

0709 59 30             Kuzu mantarları

Bu alt pozisyon, özellikle adi kuzu mantarları veya cep mantarları (Boletus edulis) ile Boletus cinsi kuzu veya boletus mantarlarını kapsar.

0709 60 10             Capsicum veya Pimenta cinsi meyvalar

ila

0709 60 99

0709 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (5)’ya bakınız.

0709 92 10

Ve

0709 92 90             Zeytinler

                Yağları çıkarılmakla beraber yağlı madde muhtevası  % 8’den fazla olan zeytinler bu alt pozisyonlarda sınıflandırılırlar.

 

0709 99 10             Salatalık sebzeler (marul (Lactuca sativa) ve hihdiba (Cichorium spp.) hariç)

                               Bu alt pozisyon, bahçe marulu (Lactuca sativa), hindiba ve Frenk salatası (Cichorium spp ) haricindeki tüm salata yapmaya mahsus bitkileri kapsar.

                               Aşağıdakiler bunlara dahildir;

1.        Kuzu marulu

2.        Kara hindiba çiçeği (Tarxacum officinale)

0709 99 20             Pazı ve yaban enginarı

Bu alt pozisyon, aynı zamanda beyaz pancar, ıspanak pancarı, gümüş pancar veya yaprak pancar ( Beta vulgaris subvar.cicla ) ve kengel (Cynara cardunculus) olarak adlandırılan pazıları kapsar.

0709 99 40             Kebere

Kebere, dikenli, yıllık çalıların açılmamış çiçek tomurcuklarıdır ( Capparis spinosa ).

0709 99 90             Diğerleri

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Bamya veya kadın parmağı (Hibiscus esculentus)

2.        Ravent

3.        Kuzu kulağı ( Rumex acetosa )

4.        Kaz ayağı ( Oxalis crenata )

5.        Yabani şeker havucu ( Sium sisarum )

6.        Çeşitli türlerdeki tereler: bahçe teresi ( Lepidium sativum ), su teresi (Nasturtium officinale ), kış teresi ( Barbarea verna ) latin çiçeği veya Hint teresi ( Tropaeolum majus ) vb.

7.        Semiz otu ( Portulaca oleracea )

8.        Maydanoz ve Frenk maydanozu ( 0706 90 90 alt pozisyonunda yer alan şalgam köklü maydanoz ve köklü Frenk maydanozu hariç )

9.        Tarhun ( Artemisia dracunculus ) ve kekik otu ( Satureja hortensis veya yaz kekik otu ve Satureja montana veya kış kekik otu )

10.     Kültür  veya tatlı mercanköşk ( Origanum majorana )

11.     “Muscari comosum” cinsinin Liliaceae ailesinin soğanları ( yaygın adları “lampasciolo” “yabani soğan” “lilas de terre” “tüylü sümbül” )

Ayrıca, aşağıda belirtilenleri de dikkate alınmalıdır;

(a) Yüksek oranda nişasta veya inilün içeren kök ve yumrular 0714 pozisyonunda yer almaktadır.

(b) Bazı bitkiler insan tüketimine uygun olmasına rağmen bu alt pozisyon haricinde kalırlar: bu durum özellikle aşağıdakilere uygulanır:

1.        kekik (0910 99 31 ila 0910 99 39 alt pozisyonları)

2.        Defne yaprakları (0910 99 50 alt pozisyonu)

3.        Yabani mercanköşk veya oregano ( Origanum vulgare), ada çayı (Salvia officcinalis) , fesleğen ( Ocimum basilicum ), nane ( tüm türleri ), güvercin otu ( Verbena spp. ), sedef otu (Ruta graveolens), çördük ( Hyssopus officinalis ) ve hodan ( Borago officinalis) (1211 pozisyonu )

 

0710                       Sebzeler (pişirilmemiş veya buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş) (dondurulmuş)

Dondurulmuş” ifadesi bu Fasla dair Armonize Sistem İzahnamesi üçüncü paragrafında tanımlandığı gibi, Avrupa Adalet Divanının 120/75 sayılı Dosyanın yargılanmasında belirlediği ölçütler ışığında da anlaşılacaktır. Kıyasen, Mahkemenin C-423/09 sayılı dosyanın yargılanmasında bu ölçütleri yorumunu takiben; dondurma işleminin, ürünün artık doğal halde olmaması sonucunu verecek şekilde esaslı ve geriye dönüşü mümkün olmayan değişiklikler yapması gerekmektedir.

 

Bu sebeple, ardından çözülmeye veya açılmaya başlasalar dahi, özellikle hücre yapıları, bu ürünlerin doğal halde olmamaları ile sonuçlanacak şekilde geriye dönüşü mümkün olmayan işlemlere tabi tutulduklarında ürünler “dondurulmuş”tur. 

 

0711                        Geçici olarak konserve edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler (örneğin; kükürt dioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde veya diğer koruyucu eriyikler içinde)

0711 20 10             Zeytinler

ve

0711 20 90

                               Bu alt pozisyonlar, normal olarak tuzlu suda salamura edilmiş, henüz acı tadını gidermek için bir işleme tabi tutulmamış zeytinleri kapsar.Tuzlu suda uzun bir süre basitçe ıslatma ile yenilebilir hale gelen  zeytinler bu alt pozisyonlar haricinde kalır ve 2005 70 00 alt pozisyonunda yer alır.

0711 40 00             Hıyarlar ve kornişonlar

                               Bulundukları halde tüketime uygun olmadıkları müddetçe taşıma ve depolama esnasında geçici olarak korunmalarını sağlayan,  muhtemelen ilave sirke ve asetik asitli salamura içeren geniş kaplara basitçe konulmuş salatalıklar ve acurlar bu pozisyona dahildir. Bu ürünler genelde ağırlık itibariyle en az %10 tuz içerir.

                               Nihai kullanımdan önce, 20. fasılda sınıflandırılabilmesi için bu ürünler genellikle aşağıda belirtilen şekillerde işleme tabi tutulurlar ;

-          kısmi olarak tuzunun giderilmesini müteakiben çeşni verme işlemi (genellikle sirke esaslı aromalar içeren sıvılarla )

-          ürünün daha küçük kaplara (konserve kutusu, şişe, cam kavanoz vb.) alınmasından sonra tuz ve sirkenin stabilize durumunu kuvvetlendirmek amacıyla pastörize etme işlemi

Bununla birlikte, salamurada muhafaza edilsin edilmesin, tam bir laktik fermantasyona tabi tutulmuş salatalıklar ve acurlar 20 inci Fasılda yer alır. Tam bir laktik fermantasyona tabi tutulan salatalık ve acurlar, enine kesildiklerinde etli kısımlarının camsı (saydam) görünüşleriyle ayırt edilebilirler.

0711 51 00             Aguricus cinsi mantarlar

Bu alt pozisyonda yer alan mantarlar, sirke veya asetik asit ilave edilmiş kuvvetli tuzlu su solüsyonlarında konserve edilmiş olabilir.

0711 90 70             Kebereler

                               Bu alt pozisyonda yer alan kebereler genellikle tuzlu suda salamura edilerek fıçılarda saklanmaktadır.

0712                        Kurutulmuş sebzeler (bütün halde, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış veya toz halinde, fakat başka şekilde hazırlanmamış)

                               Sebze olarak kullanılmayan, ancak parfümeride, eczacılıkta, böcek ve mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan kurutulmuş haldeki maddeler bu pozisyon kapsamında yer almazlar (1211 pozisyonu).

0712 90 30             Domates

                                               Domates tozunun sınıflandırılması ile ilgili olarak 2002 90 11 ila 2002 90 99 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız.

0712 90 90             Diğerleri

                               Tıbbi amaçlarla kullanılan kara hindiba bitkisinin ( Taraxacum offcinale ) kurutulmuş yaprakları ve kökleri, kurutulmuş kuzu kulağı ( Rumex acetosa ) ve kurutulmuş Latin çiçeği veya Hint teresi (Tropaelolum majus ) bu alt pozisyon haricinde kalır ( 1211 90 85 alt pozisyonu ).

0713                       Kuru baklagiller (kabuksuz) (taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış olsun olmasın)

                               Ekim amacıyla hazırlanmış bu pozisyonda yer alan ürünler, bitkilerin yetiştirilmesine mahsus ürünler olup, genellikle paketleme usulleri ( örneğin kullanım amaçlarının belirtildiği etiketler taşıyan torbalarda ) ve yüksek fiyatları  ile tanımlanabiliriler.

0713 10 10             Bezelye (Pisum sativum)

ve

0713 10 90

                               0708 10 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0713 20 00             Nohut (garbanzos)

                               Bu alt pozisyonda yer alan nohutlar, ister ekim yapmaya mahsus, insan tüketimine mahsus olsun, isterse hayvanları beslemeye mahsus olsun, Cicer cinsi ( esas olarak Cicer arietinum ) nohutlardır.

0713 31 00             Vigna munga (L.) Hepper veya Vigna radiata (L.) Wilczek türü fasulyeler

                               0713 31 Alt pozisyonuna ilişkin İzahnameye bakınız.

0713 32 00             Küçük kırmızı (Adzuki) fasulye (Phaseolus veya Vigna angularis)

                               Adzuki fasulyesi daima kuru halde pazarlanmaktadır. Adzuki bitkisi olgunluğa erişmeden önce fasulye taneleri yeşil renktedir ve yüksek oranda su içermektedir. Bitki olgunluğa eriştiği zaman fasulye taneleri kırmızı renge döner ve kurumaya başlar.

0713 35 00             Börülce (Vigna unguiculata)

                                               Bu alt pozisyon Vigna türü fasülye olarak kabul edilecek olan horsegram’ı (önceden Dolichos sinensiz spp, sesquipedalis olarak bilinen) kapsar. “Dolichos unguiculata” ve dolichos sinensis” tabirleri artık Vigna türü fasülyelerin eş anlamlıları olarak kullanılmamaktadır. Dolayısı ile, horsegram’ın doğru adlandırılması “Vigna unguiculata (L.) Walp. Spp. Sesquipedalis” şeklindedir.

0713 40 00             Mercimekler

                               Bu alt pozisyon, adi mercimeğin çok çeşitli cinslerini (Ervum lens veya Lens esculenta) ve fiğ mercimeği (lentil vetch) ve ervil (Ervum ervilia) gibi Ervum veya Lens cinsinin mercimeklerini kapsar.

0713 90 00             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, 0713 35 00 alt pozisyonunda yer alan (Hindistan‘a mahsus bir çeşit nohut olan (Dolichos sinensis spp. Sesquipedalis)) horsegram hariç olmak üzere, lablab (Dolichos lablab) gibi böğrülce familyasından böğrülce, pidgeon bezelyesi (Cajanus cajan), jack fasulyesi (Canavalia ensiformis), kadife (velvet) fasulyesi ( Mucuna utilis ) ve guar tohumları gibi dolichos cinsinin dolichos larını kapsar.

                               Vicia fabia ve acı bakla ( Lupinus ) tohumları bu alt pozisyon haricinde kalmaktadır ( 1209 29 45 ve 1209 29 50 alt pozisyonları ).

0714                        Manyok, ararot, salep, yer elması, tatlı patates ve yüksek oranda nişasta veya inülin içeren benzeri kök ve yumrular (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş) (dilimlere ayrılmış veya “pellet” şeklinde olsun olmasın), sagu özü

                               “Pellet şeklinde” ifadesi bu Bölümün 1 nolu Notunda tanımlanmıştır.

0714 10 91             Manyok

ve

0714 10 98

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        İki ana türü olan manyokun ( Manihot utilisssima ve Manihot aipi ) yumru şeklindeki kökleri; kökler tekerlek parmakları şeklindedir; hasat vaktinde ağırlıkları 500 gramdan 3 kilograma kadar değişebilir

2.        Manyok köklerinin parçalarının veya bu köklerin unları veya ezmelerinin aglomere edilmesinden elde edilen pelletler ( 0714 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ikinci paragrafa bakınız).

0714 20 10             Tatlı patates

ve

0714 20 90

Tatlı patates, yumru halinde olup, yumruların et kısımları türlerine göre değişen beyaz, sarı veya kırmızı renklerde ot cinsinden tırmanıcı bitkilerden (Ipomea batatas ) gelmektedir.

                              

0714 90 20             Ararot ve salep kökleri ve yüksek oranda nişasta veya inülin içeren ve benzeri kök ve yumrular

                               Aşağıdakiler bu alt pozisyona dahildir;

1.        Menşelerine bağlı olarak çeşitli sebze türlerine ait olan ararot kökleri; ararrot ( Maranta arundinacea ), Hint ararotu ( Maranta indica ), tacca (Tacca pinnatifida ), Queensland ararotu ( Canna edulis)

2.        Orchis cinsinin farklı bitki türlerinden elde edilen salep kökleri

3.        Yıldız çiçeği (dalya ) cansız kökleri ve çiçeklerin diğer cansız yumru kökleri

4.        Chufa bitkisinin kökleri (Cyperus esculentus), kaplan cevizi olarak da bilinir.

0714 90 90             Diğerleri

Bu alt pozisyon, yer elmasının çeşitli türlerini (örneğin; Helianthus tuberosus, Helianthus strumosus ve Helianthusdecapetalus) ve geniş çeşitlilikteki türlerin (Metroxylon, Rumphii, Raphia ruffia, Arenga vb.) bazı palmiyelerinin gövdelerinden elde edilen “sagu” olarak isimlendirilen nişastalı özlerini kapsar.