BİTKİSEL ÜRÜNLER |
YENİLEN SEBZELER ve BAZI
KÖK ve YUMRULAR Genel Açıklamalar Filizler
(sebze filizleri ve diğer filizler) insan tüketimine uygun, ham veya
pişirilmiş filizlenmiş tohumlardır. Filizlenme nemlendirme yoluyla ( su
miktarındaki artış tohumları harekete geçirir) yeni bir bitki büyüyene ve
yapraklarının gelişmesine kadar tohumların gelişmesidir. Genellikle insan tüketimine uygun filizler üç şekilde olabilir: 1.Tohum
yapraklarıyla birlikte gelişen bir bitki (kotledonlar, embiriyonik ilk
yapraklar), tohum ve köklerin kalanları; 2.Filizlenen
hububat taneli bir bitki (örneğin filizlenmiş arpa, diğer bir deyişle yeşil
malt, 1107 10 11 ila 1107 10 99 alt pozisyonu Açıklama Notlarına bakınız),
ham olarak salatalarda veya ileri bir işlemden sonra bira veya viski yapımı
için kullanılabilir. 3.Sadece
tohum yapraklarından oluşan tohum ve köklerin kalıntılarını ve yetişkin
yaprakları (gerçek yapraklar, embriyon sonrası aşamada oluşan) olmayan bebek
bitkiler. Bu tip filizler çoğunlukla küçük kutularda büyütmeye yardımcı bir
maddeyle sunulurlar. Filizleri sınıflandırırken aşağıdaki kurallar uygulanır: - 7 .Fasıldaki Sebzelerin filizleri, gıda, ekim amaçlı olsun
taze sebzeler bu fasılda yer aldığından 7. Fasılda kendilerine uygun
pozisyonlarda taze sebze olarak sınıflandırılırlar. (0602 pozisyonundaki
tekrar ekilebilen sebze tohumları hariç) (Armonize Sistem Açıklama Notları 7.
Fasıl Genel, onuncu paragrafa bakınız)
-
Fasulye filizi üretimi için kullanılan fasulyeler 0713 pozisyonunda kuru baklagil
olarak sınıflandırılırlar (AS 0713.31 alt pozisyonu açıklama notlarına
bakınız). Fakat bunlardan filizlenen fasulye filizleri ve diğer kuru
baklagillerin filizleri taze baklagil olarak 0708 pozisyonunda
sınıflandırılırlar. -
Sadece tohum formunda olmasına rağmen bazı bitkiler (örneğin 9 ve 12.
Fasıldakiler) filizlendikten sonra
sebze olarak tüketime uygun hale geldiklerinden ve 9 ve 12. Fasıldaki eşyanın
özelliklerini yitirdiklerinden 7. Fasılda sınıflandırılmalıdırlar. (Bakınız
AS 0709 pozisyonu açıklama notları, ilk paragraf, (14), bambu ve soya
fasulyesi filizleri) - 10.
Fasıldaki (1001, 1002, 1003, 1004, 1006 ve 1008 pozisyonları) hububatın
tanelerinden yapılan filizler, örneğin filizlenmiş arpa, 1107 10 alt
pozisyonunda sınıflandırılır (filizlenmiş arpa 10. Fasıldan hariç
bırakılmıştır, AS Açıklama Notları 1003 pozisyonu hariç bırakılan (a)). Bu
alt pozisyon filizlenmiş hububatları en özel tanımlayan pozisyondur ve
kurutulmuş filizli hububatlarla (malt) sınırlı değildir. Yeşil malt 1107 10 11
ila 1107 10 99 (Bu alt pozisyonlara ait KN açıklama notlarının ilk
paragrafına bakınız) alt pozisyonlarında sınıflandırılır ve henüz
kurutulmamış ve filizlenmeye başlamış tane olarak karakterize edilir. -
Tatlı mısır filizleri (Zea mays var. Saccharata) 7. Faslın 2 Nolu Notu ve 10.
Faslın 2 Nolu Notu uyarınca 0709 pozisyonunda (0709 99 60 KN pozisyonunda)
sınıflandırılır. Sebze Filizleri ve KN kodlarının listesi aşağıdadır: KN Pozisyonları Tanım
(Latin ismi) 0703
10 19 Soğan (Allium cepa) 0703 20 00 Sarımsak (Allium
sativum) 0703 90 00 Pırasa (Allium
porrum) 0704
90 90 Brokoli
(Brassica oleracea var. italica) 0704 90 90 Roket (Eruca sativa; syn. E. vesicaria ssp.
sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.) 0706
90 90 Pancar
(Beta vulgaris ssp. vulgaris) 0706 90 90 Turp (Raphanus
sativus) 0708
10 00 Bezelye
(Pisum sativum) 0708 20 00 Azuki Fasulyesi
(Phaseolus angularis) 0708 20 00 Mung Fasulyesi
(Vigna radiata) 0708 20 00 Pirinç fasulyesi
(Phaseolus pubescens) 0708 90 00 Nohut (Cicer
arietinum) 0708 90 00 Ejderin dişi
(Lotus maritimus) 0708 90 00 Mercimek (Lens
culinaris) 0708 90 00 Güvercin bezelye
(Cajanus cajan) 0709
99 50 Rezene
(Foeniculum vulgare var. azoricum) 0709 99 60 Tatlı Mısır (Zea
mays var. saccharata) 0709 99 90 Fesleğen (Ocimum
spp.) 0709 99 90 Siyah
hardal (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.)
Prantl.) 0709 99 90 Mavi dev çördükotu
(Agastache foeniculum) 0709 99 90 Hodan (Borago
officinalis) 0709 99 90 Çin maunu (Toona
sinensis) 0709 99 90 Deniz börülcesi
(Salicornia europaea) 0709 99
90 Kişniş
(Coriandrum sativum) 0709 99
90 Tere
(Lepidium sativum) 0709 99
90 Çemen
(Trigonella foenum-graecum) 0709 99
90 Yeşil
shiso veya pembe shiso (Perilla frutescens) 0709 99
90 Ayçiçeği
(Helianthus annuus) 0709 99
90 Beyaz
hardal (Sinapis alba) 1107
10 19 Buğday
yeşil malt (Triticum aestivum) 1107 10
99 Arpa
yeşil malt (Hordeum vulgare) 1107 10
99 Darı
yeşil malt (Panicum miliaceum) 1107 10
99 Yulaf
yeşil malt (Avena sativa) 1107 10
99 Pirinç
yeşil malt (Oryza sativa) 1107 10
99 Çavdar
yeşil malt (Secale cereale) 1214
90 90 Alfalfa
(Medicago sativa) 0701 Patates (taze veya
soğutulmuş) 0701 90 50 Taze (1 Ocak’tan 30 Haziran’a kadar) Taze patatesler, açık renkleriyle
(genellikle beyaz veya pembe) ve muhkem olmayan ve sıyırmak suretiyle
kolaylıkla soyulabilen ince kabuklarıyla ayırt edilirler. Ayrıca hiçbir
filizlenme belirtisi göstermezler. 0703 Soğanlar,
şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler (taze veya
soğutulmuş) 0703 10 11 Soğanlar ve şalotlar ila 0703 10 90 Bu alt pozisyonlar soğan (Allium cepa) ve şallotların (Allium ascalonicum) tüm cinslerini
kapsar. 0703 10 11 Arpacık soğanı Bu alt pozisyon başka yere
dikilmek için tohumdan yetiştirilmiş, bir yaşında soğan nüvelerini kapsar.
Çapları genellikle 1 ila 2 cm.dir 0703 20 00 Sarımsaklar Bu alt pozisyon insanların
yemesine elverişli tüm sarımsak (Allium
sativum) cinslerini kapsar. Ayrı dişleri olmayan tek
bir baştan oluşan, yaklaşık 25-50 mm çapında olan ve ticari hayatta “tek
sarımsak”, sedef sarımsak”, “tek diş sarımsak” veya “tek baş sarımsak” (veya
benzeri ticari adlar), olarak tarif edilen sarımsak da bu alt pozisyon
kapsamındadır. Bu alt pozisyon, yaklaşık 60 mm veya daha fazla çapında tek
baştan oluşan(diğer bir deyişle, çok dişli sarımsaktan bariz bir şekilde daha
büyük ve daha ağır), 0703 90 00 alt pozisyonunda yer alan, “iri yuvarlak
başlı sarımsak” veya “fil sarımsak” denilenleri (Allium ampeloprasum) kapsamaz. Allium sativum, ve Allium
ampeloprasum türleri kendi gen havuzları bakımından da farklılık
gösterirler. 0703 90 00 Pırasa ve diğer soğanımsı sebzeler Bu alt pozisyona, genel
olarak yenilen pırasalar (Allium porrum),
Gal soğanı veya taş pırasa (Allium fistulosum) ve Frenk soğanı (Allium schoenoprasum) dahildir. 0704 Lahanalar,
karnıbaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassicalar
(taze veya soğutulmuş) 0704 10 00 Karnabaharlar ve başlı broccoli 0704 pozisyonuna ilişkin
Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (1)’e bakınız. 0704 90 10 Beyaz lahana ve kırmızı lahana Bu altpozisyon yuvarlak lahana (Brassica oleracea L.var. capitata L.f.var.
alba D.C. subvar. conica ve subvar.
piramidalis), kırmızı lahana [Brassica oleracea L.var. capitata L.f.
rubra (L.) Thell] dahil, beyaz lahanaları kapsar. 0704 90 90 Diğerleri Bu alt pozisyona, Savoy
lahanası (Brassica olearacea L. var.
bullata D.C. ve var. sabauda L.),
Çin lahanası (örneğin, Brassica
sinensis ve Brassica pekinensis),
alabaş ve şalgam-köklü lahana (Brassica
oleracea var. gongylodes) ve
filizlenmiş brokoli veya calabres [Brassica
oleracea L. convar. Botrytis (L.) Alef var. italica Plenck] dahildir. Bununla
birlikte, aşağıdakiler bu alt pozisyona dahil değildir; a)
Brassica
cinsinin yenilen kökleri; [0706 pozisyonunda yer alan şalgamlar ve 1214
pozisyonunda yer alan sarı şalgamlar veya İsveç şalgamları (Brassica napus var. napobrassica)] b) 1214 pozisyonunda yer alan, kırmızı veya
beyaz sakızkabağı sapı kıvırcık lahanası gibi hayvan yemi olan türden
kıvırcık lahana (Brassica oleracea var.
medullosa) ve sığır lahanası (Brassica
oleracea var. viridis) 0706 Havuçlar,
şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı (salsifis), kök kerevizi, turplar ve
benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş) 0706 10 00 Havuçlar ve
şalgamlar Bu alt pozisyon sadece,
insanların yemesine elverişli şalgam ve havuç (kırmızı veya pembe)
çeşitlerini kapsar. Genelde beyaz veya açık sarı renkte olan, hayvanlara yem
olarak verilen türden havuçlar ve şalgamlar (Brassica campestris var.rapa) ve sarı şalgamlar veya İsveç
şalgamları (Brassica napus var.
napobrassica), 1214 90 10 alt pozisyonunda yer alır. 0706 90 90 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1. Kırmızı pancar; (Beta vulgaris var. conditiva) 2. Teke sakalı (Trapogan porrifolius) ve scorzonera (Scorzonera hispanica) 1. Her çeşit turp: beyaz, siyah,
pembe...vb.; (Raphanus sativus var.
sativus ve niger especially) 2. Şalgam köklü maydanoz (Petroselinum crispum var. tuberosum)
ve köklü frenk maydanozu (Chaerophyllum
bulbosum) 5.
Yabani havuçlar; (Pastinaca sativa) 6. İnce ve uzun
köksaplar şeklinde, sarımtrak beyaz renkte ve genelde, birkaç boğumlu serçe
parmak büyüklüğünde Japon enginarları ve chonogi (Stachys affinis veya
Stachys sieboldii) Bununla birlikte; Kudüs
yerelması, tatlı patatesler, taro ve Hint yerelması gibi yüksek nişasta veya inulin muhtevalı
yenilen kökler ve yumru kökler 0714 pozisyonunda yer alır. 0707
00 Hıyarlar ve
kornişonlar (taze veya soğutulmuş) 0707 00 90 Kornişonlar Bu alt pozisyonda yer alan
kornişonlar, bir çeşit küçük hıyardır. (kilogram başına 85 veya daha fazla) 0708 Baklagiller (kabuklu
veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş) 0708 10 00 Bezelye (Pisum sativum) Bu alt pozisyon hayvanlara
yem olarak verilen türden bezelyeler dahil (Pisum sativum var. arverse), Pisum
sativum türünden tüm bezelyeleri kapsar. Bu alt pozisyon, 0708 20 00
alt pozisyonunda yer alan fasulyeler veya 0708 90 00 alt pozisyonunda yer
alan Cicer cinsi nohutlar olan
sığır nohutunu (siyah gözlü cinsi dahil) kapsamaz. 0708 90 00 Diğer baklagiller Bu alt pozisyon, 0708
pozisyona ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk paragraf (3), (4), (5) ve
(6) nolu notlarında belirtilen ürünleri kapsar. 0709 Diğer sebzeler (taze
veya soğutulmuş) 0709 20 00 Kuşkonmazlar Bu alt pozisyon sadece,
genç kuşkonmaz filizlerini veya “ mızraklarını” kapsar (Asparagus officinalis). 0709 40 00 Yaprak kerevizleri (kök kerevizleri hariç) Bu alt pozisyon “ Apium graveolens L., var. dulce (Mill.)
Pers. “ (yivli, sırık veya kış yaprak kerevizi) ve “ Apium graveolens var. secalinium Alef. “ (yaprak kerevizi) cinsi
yaprak kerevizlerini kapsar. 0709 59 10 Cüce kız mantarı (Chanterelles) Bu alt pozisyon sadece,
genelde yumurta sarısı renginde olan, Cantharellus
cibarius Fries ve Cantharellus
friesii Quélet cinsi cüce kız mantarlarını ve girol’leri (yumurta
mantarı) kapsar. Yalancı cüce kız mantarı (Clitocybe aurantiaca) ve bereket boynuzu (craterellus cornucopicides) gibi, şarküteride bazen yer
mantarlarının yerine kullanılan, yenilen benzeri türler 0709 59 90
pozisyonunda yer alır. 0709 59 30 Kuzu
mantarları Bu alt pozisyon, özellikle adi kuzu mantarları veya cep
mantarları (Boletus edulis) ile Boletus cinsi kuzu veya boletus mantarlarını
kapsar. 0709 60 10 Capsicum
veya Pimenta cinsi meyvalar ila 0709 60 99 0709 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ilk
paragraf (5)’ya bakınız. 0709
92 10 Ve 0709
92 90 Zeytinler Yağları
çıkarılmakla beraber yağlı madde muhtevası
% 8’den fazla olan zeytinler bu alt pozisyonlarda sınıflandırılırlar. 0709 99 10 Salatalık sebzeler (marul (Lactuca sativa) ve hihdiba
(Cichorium spp.) hariç) Bu
alt pozisyon, bahçe marulu (Lactuca sativa), hindiba ve Frenk salatası
(Cichorium spp ) haricindeki tüm salata yapmaya mahsus bitkileri kapsar. Aşağıdakiler
bunlara dahildir; 1.
Kuzu marulu 2.
Kara hindiba çiçeği (Tarxacum officinale) 0709 99 20 Pazı
ve yaban enginarı Bu alt pozisyon, aynı zamanda beyaz pancar, ıspanak
pancarı, gümüş pancar veya yaprak pancar ( Beta vulgaris subvar.cicla ) ve
kengel (Cynara cardunculus) olarak adlandırılan pazıları kapsar. 0709 99 40 Kebere Kebere,
dikenli, yıllık çalıların açılmamış çiçek tomurcuklarıdır ( Capparis
spinosa ). 0709 99 90 Diğerleri Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1.
Bamya veya kadın parmağı (Hibiscus esculentus) 2.
Ravent 3.
Kuzu kulağı ( Rumex acetosa ) 4.
Kaz ayağı ( Oxalis crenata ) 5.
Yabani şeker havucu ( Sium sisarum ) 6.
Çeşitli türlerdeki tereler: bahçe teresi ( Lepidium sativum ),
su teresi (Nasturtium officinale ), kış teresi ( Barbarea verna ) latin
çiçeği veya Hint teresi ( Tropaeolum majus ) vb. 7.
Semiz otu ( Portulaca oleracea ) 8.
Maydanoz ve Frenk maydanozu ( 0706 90 90 alt pozisyonunda yer
alan şalgam köklü maydanoz ve köklü Frenk maydanozu hariç ) 9.
Tarhun ( Artemisia dracunculus ) ve kekik otu ( Satureja
hortensis veya yaz kekik otu ve Satureja montana veya kış kekik otu ) 10. Kültür veya tatlı mercanköşk ( Origanum majorana ) 11. “Muscari
comosum” cinsinin Liliaceae ailesinin soğanları ( yaygın adları “lampasciolo”
“yabani soğan” “lilas de terre” “tüylü sümbül” ) Ayrıca,
aşağıda belirtilenleri de dikkate alınmalıdır; (a)
Yüksek oranda nişasta veya inilün içeren kök ve yumrular 0714 pozisyonunda
yer almaktadır. (b)
Bazı bitkiler insan tüketimine uygun olmasına rağmen bu alt pozisyon
haricinde kalırlar: bu durum özellikle aşağıdakilere uygulanır: 1.
kekik (0910 99 31 ila 0910 99 39 alt pozisyonları) 2.
Defne yaprakları (0910 99 50 alt pozisyonu) 3.
Yabani mercanköşk veya oregano ( Origanum vulgare), ada çayı
(Salvia officcinalis) , fesleğen ( Ocimum basilicum ), nane ( tüm türleri ),
güvercin otu ( Verbena spp. ), sedef otu (Ruta graveolens), çördük ( Hyssopus
officinalis ) ve hodan ( Borago officinalis) (1211 pozisyonu ) 0710 Sebzeler (pişirilmemiş
veya buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş) (dondurulmuş) Dondurulmuş” ifadesi bu Fasla dair Armonize Sistem İzahnamesi
üçüncü paragrafında tanımlandığı gibi, Avrupa Adalet Divanının 120/75 sayılı
Dosyanın yargılanmasında belirlediği ölçütler ışığında da anlaşılacaktır.
Kıyasen, Mahkemenin C-423/09 sayılı dosyanın yargılanmasında bu ölçütleri
yorumunu takiben; dondurma işleminin, ürünün artık doğal halde olmaması
sonucunu verecek şekilde esaslı ve geriye dönüşü mümkün olmayan değişiklikler
yapması gerekmektedir. Bu sebeple, ardından çözülmeye veya açılmaya başlasalar dahi,
özellikle hücre yapıları, bu ürünlerin doğal halde olmamaları ile
sonuçlanacak şekilde geriye dönüşü mümkün olmayan işlemlere tabi
tutulduklarında ürünler “dondurulmuş”tur.
0711 Geçici olarak konserve
edilmiş fakat bu halleriyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler
(örneğin; kükürt dioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde
veya diğer koruyucu eriyikler içinde) 0711 20 10 Zeytinler ve 0711 20 90 Bu
alt pozisyonlar, normal olarak tuzlu suda salamura edilmiş, henüz acı tadını
gidermek için bir işleme tabi tutulmamış zeytinleri kapsar.Tuzlu suda uzun
bir süre basitçe ıslatma ile yenilebilir hale gelen zeytinler bu alt pozisyonlar haricinde
kalır ve 2005 70 00 alt pozisyonunda yer alır. 0711 40 00 Hıyarlar
ve kornişonlar Bulundukları
halde tüketime uygun olmadıkları müddetçe taşıma ve depolama esnasında geçici
olarak korunmalarını sağlayan,
muhtemelen ilave sirke ve asetik asitli salamura içeren geniş kaplara
basitçe konulmuş salatalıklar ve acurlar bu pozisyona dahildir. Bu ürünler
genelde ağırlık itibariyle en az %10 tuz içerir. Nihai
kullanımdan önce, 20. fasılda sınıflandırılabilmesi için bu ürünler
genellikle aşağıda belirtilen şekillerde işleme tabi tutulurlar ; -
kısmi olarak tuzunun giderilmesini müteakiben çeşni verme işlemi
(genellikle sirke esaslı aromalar içeren sıvılarla ) -
ürünün daha küçük kaplara (konserve kutusu, şişe, cam kavanoz
vb.) alınmasından sonra tuz ve sirkenin stabilize durumunu kuvvetlendirmek
amacıyla pastörize etme işlemi Bununla
birlikte, salamurada muhafaza edilsin edilmesin, tam bir laktik fermantasyona
tabi tutulmuş salatalıklar ve acurlar 20 inci Fasılda yer alır. Tam bir
laktik fermantasyona tabi tutulan salatalık ve acurlar, enine kesildiklerinde
etli kısımlarının camsı (saydam) görünüşleriyle ayırt edilebilirler. 0711 51 00 Aguricus
cinsi mantarlar Bu alt pozisyonda yer alan mantarlar, sirke veya asetik
asit ilave edilmiş kuvvetli tuzlu su solüsyonlarında konserve edilmiş
olabilir. 0711
90 70 Kebereler Bu
alt pozisyonda yer alan kebereler genellikle tuzlu suda salamura edilerek
fıçılarda saklanmaktadır. 0712 Kurutulmuş sebzeler
(bütün halde, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış veya toz halinde, fakat başka
şekilde hazırlanmamış) Sebze olarak kullanılmayan, ancak parfümeride,
eczacılıkta, böcek ve mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan kurutulmuş
haldeki maddeler bu pozisyon kapsamında yer almazlar (1211 pozisyonu). 0712 90 30 Domates Domates
tozunun sınıflandırılması ile ilgili olarak 2002 90 11 ila 2002 90 99 alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notlarına bakınız. 0712 90 90 Diğerleri Tıbbi
amaçlarla kullanılan kara hindiba bitkisinin ( Taraxacum offcinale )
kurutulmuş yaprakları ve kökleri, kurutulmuş kuzu kulağı ( Rumex acetosa ) ve
kurutulmuş Latin çiçeği veya Hint teresi (Tropaelolum majus ) bu alt pozisyon
haricinde kalır ( 1211 90 85 alt pozisyonu ). 0713 Kuru baklagiller
(kabuksuz) (taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış olsun olmasın) Ekim
amacıyla hazırlanmış bu pozisyonda yer alan ürünler, bitkilerin
yetiştirilmesine mahsus ürünler olup, genellikle paketleme usulleri ( örneğin
kullanım amaçlarının belirtildiği etiketler taşıyan torbalarda ) ve yüksek
fiyatları ile tanımlanabiliriler. 0713 10 10 Bezelye
(Pisum sativum) ve 0713 10 90 0708
10 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0713 20 00 Nohut (garbanzos) Bu
alt pozisyonda yer alan nohutlar, ister ekim yapmaya mahsus, insan tüketimine
mahsus olsun, isterse hayvanları beslemeye mahsus olsun, Cicer cinsi ( esas
olarak Cicer arietinum ) nohutlardır. 0713 31 00 Vigna
munga (L.) Hepper veya Vigna radiata (L.) Wilczek türü fasulyeler 0713
31 Alt pozisyonuna ilişkin İzahnameye bakınız. 0713 32 00 Küçük kırmızı (Adzuki) fasulye (Phaseolus veya Vigna
angularis) Adzuki
fasulyesi daima kuru halde pazarlanmaktadır. Adzuki bitkisi olgunluğa
erişmeden önce fasulye taneleri yeşil renktedir ve yüksek oranda su
içermektedir. Bitki olgunluğa eriştiği zaman fasulye taneleri kırmızı renge
döner ve kurumaya başlar. 0713
35 00 Börülce (Vigna
unguiculata) Bu
alt pozisyon Vigna türü fasülye olarak kabul edilecek olan horsegram’ı
(önceden Dolichos sinensiz spp, sesquipedalis olarak bilinen) kapsar.
“Dolichos unguiculata” ve dolichos sinensis” tabirleri artık Vigna türü
fasülyelerin eş anlamlıları olarak kullanılmamaktadır. Dolayısı ile,
horsegram’ın doğru adlandırılması “Vigna unguiculata (L.) Walp. Spp.
Sesquipedalis” şeklindedir. 0713 40 00 Mercimekler Bu
alt pozisyon, adi mercimeğin çok çeşitli cinslerini (Ervum lens veya Lens
esculenta) ve fiğ mercimeği (lentil
vetch) ve ervil (Ervum
ervilia) gibi Ervum veya Lens cinsinin mercimeklerini kapsar. 0713 90 00 Diğerleri Bu alt pozisyon, 0713 35 00 alt pozisyonunda yer
alan (Hindistan‘a mahsus bir çeşit nohut olan (Dolichos sinensis spp.
Sesquipedalis)) horsegram hariç
olmak üzere, lablab (Dolichos lablab) gibi böğrülce familyasından
böğrülce, pidgeon bezelyesi (Cajanus cajan), jack fasulyesi
(Canavalia ensiformis), kadife (velvet)
fasulyesi ( Mucuna utilis ) ve guar
tohumları gibi dolichos cinsinin
dolichos larını kapsar. Vicia
fabia ve acı bakla ( Lupinus ) tohumları bu alt pozisyon haricinde
kalmaktadır ( 1209 29 45 ve 1209 29 50 alt pozisyonları ). 0714 Manyok, ararot, salep,
yer elması, tatlı patates ve yüksek oranda nişasta veya inülin içeren benzeri
kök ve yumrular (taze, soğutulmuş, dondurulmuş veya kurutulmuş) (dilimlere
ayrılmış veya “pellet” şeklinde olsun olmasın), sagu özü “Pellet
şeklinde” ifadesi bu Bölümün 1 nolu Notunda tanımlanmıştır. 0714 10 91 Manyok ve 0714 10 98 Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1.
İki ana türü olan manyokun ( Manihot utilisssima ve Manihot aipi
) yumru şeklindeki kökleri; kökler tekerlek parmakları şeklindedir; hasat
vaktinde ağırlıkları 500 gramdan 3 kilograma kadar değişebilir 2.
Manyok köklerinin parçalarının veya bu köklerin unları veya
ezmelerinin aglomere edilmesinden elde edilen pelletler ( 0714 pozisyonuna
ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ikinci paragrafa bakınız). 0714 20 10 Tatlı
patates ve 0714 20 90 Tatlı patates, yumru halinde olup, yumruların et kısımları
türlerine göre değişen beyaz, sarı veya kırmızı renklerde ot cinsinden
tırmanıcı bitkilerden (Ipomea batatas ) gelmektedir. 0714 90 20 Ararot ve salep kökleri ve yüksek
oranda nişasta veya inülin içeren ve benzeri kök ve yumrular Aşağıdakiler
bu alt pozisyona dahildir; 1.
Menşelerine bağlı olarak çeşitli sebze türlerine ait olan ararot
kökleri; ararrot ( Maranta arundinacea ), Hint ararotu ( Maranta indica ),
tacca (Tacca pinnatifida ), Queensland ararotu ( Canna edulis) 2.
Orchis cinsinin farklı bitki türlerinden elde edilen salep kökleri 3.
Yıldız çiçeği (dalya ) cansız kökleri ve çiçeklerin diğer cansız
yumru kökleri 4.
Chufa bitkisinin kökleri (Cyperus esculentus), kaplan cevizi
olarak da bilinir. 0714 90 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, yer elmasının çeşitli türlerini (örneğin;
Helianthus tuberosus, Helianthus strumosus ve Helianthusdecapetalus) ve geniş
çeşitlilikteki türlerin (Metroxylon, Rumphii, Raphia ruffia, Arenga vb.) bazı
palmiyelerinin gövdelerinden elde edilen “sagu” olarak isimlendirilen
nişastalı özlerini kapsar. |