GÜNCEL:
24/02/2017 |
Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ENZİMLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tüketici ve insan
sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve uygun
durumlarda çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak; işlem
yardımcıları olarak kullanılan enzimler de dâhil olmak üzere; a) İzin verilmiş gıda enzimlerinin yer
aldığı Listenin oluşturulmasına, b) Gıdalarda kullanılan gıda
enzimlerinin kullanım koşullarına, c) Bu şekilde satılan gıda
enzimlerinin etiketleme kurallarına, ilişkin usul ve esasların
belirlenmesidir. Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4 üncü maddede tanımı yapılan
gıda enzimlerini kapsar. (2) Bu Yönetmelik, gıda enzimlerinin
kullanımı ile ilgili özel hükümler saklı kalmak koşuluyla; a) Özel gıdalardaki gıda enzimlerini, b) Bu Yönetmeliğin kapsamı dışındaki
amaçlar için kullanılan gıda enzimlerini kapsar. (3) Bu Yönetmelik 30/6/2013 tarihli ve
28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
kapsamında yer alan gıda katkı maddeleri ile işlem yardımcılarının üretiminde
kullanılan gıda enzimlerini kapsamaz. (4) Bu Yönetmelik gıdaların üretiminde
geleneksel olarak kullanılan ve özellikle enzim üretimine yönelik olarak
kullanılmasa bile kendiliğinden enzim üretebilen mikrobiyal kültürleri
kapsamaz. Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı,
Gıda ve Yem Kanununun 23, 24 ve 26 ncı maddelerine dayanılarak
hazırlanmıştır. Tanımlar ve kısaltmalar MADDE 4 – (1) Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun
3 üncü maddesinde ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan tanımlara ilave olarak;
bu Yönetmelikte geçen; a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığını, b) Gıda enzimi: Bitkilerden,
hayvanlardan veya mikroorganizmalardan elde edilen veya özel bir biyokimyasal
reaksiyonu katalize edebilen bir veya birden fazla enzim içeren ve
mikroorganizmalardan elde edilen ürün ya da üretim, işleme, hazırlama,
muamele, ambalajlama, taşıma veya depolama gibi aşamaların herhangi birinde
teknolojik bir amaç doğrultusunda gıdaya eklenen, çeşitli mikroorganizmalar
kullanılarak fermantasyon işlemi ile elde edilmiş bir ürünü de içeren
ürünlerden elde edilen ürünü, c) Gıda enzim preparatı: Gıda
enzimlerinin depolama, satış, standardizasyon, seyreltme veya çözünmesini
kolaylaştırmak amacıyla, gıda katkı maddeleri ve/veya diğer gıda bileşenleri
gibi maddelerin içine ilave edildiği bir veya daha fazla gıda enziminden
oluşan formülasyonu, ç) IUBMB: Uluslararası Biyokimya ve
Moleküler Biyoloji Birliğini, d) Liste: Bakanlıkça oluşturulacak
gıda enzimleri listesini, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM İzin Verilen Gıda Enzimlerinin Listesi Gıda enzimlerinin listesi MADDE 5 – (1) Listenin oluşturulması ve güncellenmesi
işlemi Genel Müdürlükçe resen veya bir gıda işletmecisi veya ilgili gıda
işletmecilerini temsil eden bir kuruluş tarafından yapılan başvuru üzerine,
24/2/2017 tarihli ve 29989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri,
Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin Prosedürü
Hakkında Yönetmelikte belirtilen hükümler doğrultusunda yapılır. (2) Bir gıda enzimi, 6 ncı maddede
belirtilen koşullara uygun ise; Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri,
Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin Prosedürü
Hakkında Yönetmelik gereğince Listeye dâhil edilebilir. (3) 7 nci maddenin birinci fıkrasında
belirtilen özellikler ve kullanım koşullarını sağlamak koşuluyla sadece
Listede yer alan gıda enzimleri, piyasaya arz edilebilir ve gıdalarda
kullanılabilir. (4) Listede yer alacak gıda enzimleri,
olduğu haliyle piyasaya arz edilir ve bu Listede belirtilen koşullar altında
gıdalarda kullanılır. Gıda enzimlerinin Listeye dâhil
edilmesine ilişkin genel koşullar MADDE 6 – (1) Gıda enzimleri; a) Mevcut bilimsel kanıtlara dayalı
olarak enzimin önerilen kullanım miktarı tüketici sağlığı açısından
güvenilirlik riski doğurmuyorsa, b) Makul teknolojik bir ihtiyaç
nedeniyle kullanılıyorsa, c) Kullanılan bileşenlerin yapısı,
tazeliği, kalitesi, ürünün veya üretim sürecinin doğallığı veya ürünün besin
kalitesi de dâhil olmak üzere kullanımı tüketiciyi yanıltmıyorsa, ç) İlgili diğer mevzuat kurallarını
sağlıyorsa, Listede yer alabilir. Listenin içeriği MADDE 7 – (1) Listede yer alan gıda enzimlerine ilişkin
olarak aşağıdaki hususlara yer verilir: a) Gıda enziminin adı, b) Gıda enziminin kaynağı, saflık
kriterleri ve diğer gerekli bilgileri içeren spesifikasyonu, c) Gıda enziminin eklenebileceği
gıdalar, ç) Gıda enziminin hangi koşullar
altında kullanılabileceği (Gerekli hallerde, gıda enzimi için kullanım
miktarına ilişkin bir maksimum sayısal değer belirlenmez. Bu durumda, gıda
enzimi belirlenmemiş miktar (Quantum Satis ‒ QS) prensibine göre
kullanılır.), d) Gerekli görüldüğü durumlarda, gıda
enziminin doğrudan son tüketiciye satışında kısıtlamaların olup olmadığı, e) Gerekli görüldüğü durumlarda,
gıdanın fiziksel durumu veya tabi tutulduğu özel işlemler hakkında son
tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla üretiminde gıda enzimleri
kullanılan gıdanın etiketlenmesine ilişkin özel gereklilikler. Gıda/gıda enziminin
değerlendirilmesi MADDE 8 – (1) Bir gıda enziminin 4 üncü maddede ifade edilen
gıda enzimi tanımını karşılayıp karşılamadığına ve belirli bir gıdanın,
Listedeki gıda kategorisine ait olup olmadığına Bakanlıkça karar verilir. Gıda enzimi ve/veya gıda enzim
preparatının yasaklanması MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri ile uyumlu olmayan
gıda enzimi/gıda enzim preparatı veya bu gıda enzimini/gıda enzim preparatını
içeren herhangi bir gıda piyasaya arz edilemez. (2) Domuz kaynaklı bir gıda
enzimi/gıda enzim preparatı, gıdalarda kullanılamaz. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Etiketleme Son
tüketiciye sunulmayacak gıda enzimleri ve gıda enzim preparatlarının
etiketlenmesi MADDE 10 – (1) Tek başına veya birbirleriyle veya 26/1/2017
tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinde tanımlanan gıda bileşenleri ile
karışım halinde satılması halinde, son tüketiciye sunulmayacak gıda
enzimlerinin etiketinde, 11 inci maddede yer alan bilgiler kolayca
görülebilir, açıkça okunabilir ve silinmez bir şekilde yer almak zorundadır. (2) 11 inci maddede yer alan bilgiler
Türkçe olmak zorundadır. Türkçe ile birlikte diğer yabancı resmî diller de
kullanılabilir. Son tüketiciye sunulmayacak gıda
enzimlerine ve gıda enzim preparatlarına yönelik genel etiketleme kuralları MADDE 11 – (1) Son tüketiciye sunulmayacak gıda enzimlerinin ve
gıda enzim preparatlarının tek başına veya birbirleriyle ve/veya diğer gıda
bileşenleriyle karışım halinde satılması halinde, ambalaj veya kaplarının
üzerinde aşağıdaki bilgiler yer alır: a) Her bir gıda enziminin Listede
geçen adı veya her bir gıda enziminin adını içeren bir satış tarifnamesi,
isminin bulunmadığı durumlarda, IUBMB terimler dizininde belirtilen kabul
görmüş ismi, b) “Gıdada kullanım içindir” veya
“Gıdada kullanımı sınırlıdır” ifadesi veya gıda enziminin ve gıda enzim
preparatlarının kullanımının amaçlandığı gıdayı belirten ifade, c) Gerekli olduğu durumlarda özel
depolama veya kullanım koşulları, ç) Parti işareti veya numarası, d) Kullanım talimatının eksikliğinde,
gıda enziminin uygun bir şekilde kullanımı mümkün olmayacaksa; gıda enziminin
kullanım talimatı, e) Üretici veya ambalaj yapan veya
ithalatçı veya dağıtıcı firmanın adı veya ticari unvanı ve adresi, f) Gıdada kullanım miktarı sınırlı
olan her bir enzim veya enzim grubunun gıdada bulunabilecek en yüksek
miktarını belirten bir ifade ve/veya alıcının bu Yönetmelik veya ilgili diğer
mevzuata uyabilmesini sağlayacak açık ve kolay anlaşılabilir uygun bir bilgi;
şayet aynı fonksiyonu gösteren enzim grubunun tek başına veya birlikte
kullanımında aynı kullanım limiti uygulanıyorsa, basit bir gösterimle
bileşimin yüzdeleri verilerek; sayısal olarak ya da belirlenmemiş miktar
(Quantum Satis-QS) prensibine göre kullanılması gereken limit, g) Net miktar, ğ) Gıda enziminin/enzimlerinin
aktivitesi, h) Tavsiye edilen tüketim tarihi veya
son tüketim tarihi, ı) Gerektiğinde Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan alerjen bileşenler
veya alerjen işlem yardımcılarına ilişkin bilgi. (2) Gıda enzimlerinin ve/veya gıda
enzim preparatlarının birbirleriyle ve/veya diğer gıda bileşenleri ile
karıştırılmış olarak birlikte satılmaları halinde, ambalaj veya kaplarının
üzerinde bütün bileşenlerin ağırlıkça yüzdeleri azalan sırada yazılır. (3) Gıda enzim preparatlarının
ambalajı veya kaplarının üzerinde bütün bileşenlerin ağırlıkça yüzdeleri
azalan sırada yazılır. (4) Bu maddenin birinci, ikinci ve
üçüncü fıkralarına istisna olarak; “Perakende satış için değildir” ifadesinin
son tüketiciye sunulmayacak gıda enzimlerinin kap veya ambalajında kolayca
görülebilen bir yerde bulunması şartıyla, bu maddenin birinci fıkrasının (d),
(e) ve (f) bentlerinde ve ikinci ve üçüncü fıkralarında istenilen bilgilerin
sadece sevkiyatla birlikte veya sevkiyat öncesindeki ilgili dokümanlarda yer
alması yeterlidir. (5) Bu maddenin birinci, ikinci ve
üçüncü fıkralarına istisna olarak; gıda enzimleri ve gıda enzim
preparatlarının tankerlerle temin edilmesi durumunda; istenilen tüm
bilgilerin, sadece sevkiyata eşlik eden ilgili dokümanlarda yer alması
yeterlidir. Son tüketiciye sunulacak gıda
enzimleri ve gıda enzim preparatlarının etiketlenmesi MADDE 12 – (1) Tek başlarına veya birbirleriyle ve/veya
diğer gıda bileşenleriyle karıştırılarak son tüketiciye sunulması amaçlanan
gıda enzimlerinin ve gıda enzim preparatlarının ambalajlarında, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere ilave olarak
aşağıdaki bilgiler de yer alır: a) Her bir gıda enziminin Listede
geçen adı veya her bir gıda enziminin adını içeren bir satış tarifnamesi,
isminin bulunmadığı durumlarda, IUBMB terimler dizininde belirtilen kabul
görmüş ismi, b) “Gıdada kullanım içindir” veya “Gıdada
kullanımı sınırlıdır” ifadesi veya gıda enziminin kullanımının amaçlandığı
gıdayı belirten ifade. (2) Birinci fıkrada yer alan bilgiler
için, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasındaki
hüküm uygulanır. Diğer etiketleme kuralları MADDE 13 – (1) 10 uncu, 11 inci ve 12 nci maddelere
istisna olarak, ağırlıklar ve ölçüler ile ilgili olan veya tehlikeli
maddelerin ve preparatların sunumu, sınıflandırılması, ambalajlanması ve
etiketlenmesi veya bu maddelerin ve preparatların taşınması için bu
Yönetmelik hükümleri ile birlikte yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri
uygulanır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler Bilgilendirme zorunluluğu MADDE 14 – (1) Bir gıda enziminin üreticisi, ithalatçısı
veya kullanıcısı, bu enzimin güvenilirlik değerlendirmelerini etkileyecek
yeni bilimsel veya teknik bir bilgiye ulaştığında, Bakanlığı derhal
bilgilendirmek zorundadır. (2) Bu Yönetmelik kapsamında
hâlihazırda izin verilen ve Bakanlığın yaptığı risk değerlendirmesinde
kullanılandan önemli ölçüde farklı başlangıç materyalleri kullanılarak veya
üretim yöntemlerinden yararlanılarak hazırlanan gıda enzimlerine yönelik
olarak, üretici, ithalatçı veya kullanıcı, gıda enzimini piyasaya arz etmeden
önce, değiştirilen üretim yöntemine veya Bakanlık tarafından sağlanacak
özelliklere ilişkin olarak gıda enziminin değerlendirilmesi için gerekli
verileri Bakanlığa sunar. (3) Bir gıda enziminin üreticisi,
ithalatçısı veya kullanıcısı, Bakanlığın talebi üzerine, o enzimin gerçek
kullanımı hakkında bilgi vermek zorundadır. İdari yaptırım MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine
göre yaptırımlar uygulanır. Avrupa Birliği mevzuatına uyum MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik, Gıda Enzimlerine İlişkin ve
83/417/AET sayılı Konsey Direktifini, (AT) 1493/1999 sayılı Konsey Tüzüğünü,
2000/13/AT sayılı Direktifi, 2001/112/AT sayılı Konsey Direktifini ve (AT)
258/97 sayılı Tüzüğü değiştiren 16 Aralık 2008 tarihli ve (AT) 1332/2008
sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği
mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır. Geçiş hükümleri GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci
fıkrasında bahsedilen izin prosedürü, Liste oluşturulduktan sonra bu Listede
yer almayan gıda enzimleri için yapılacak başvurulara uygulanır. (2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği
tarihten önce ithal edilen ve/veya üretilen ve/veya işlenen ve/veya piyasaya
arz edilen gıda enzimleri için, Liste oluşturuluncaya kadar bu Yönetmelik
hükümlerine uygunluk aranmaz. Ancak Liste oluşturulduktan sonra,
bu Listede yer almayan her gıda enzimi için Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri, Gıda Enzimleri ve Gıda Aroma Vericilerine İlişkin Ortak İzin
Prosedürü Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre izin alınması zorunludur. (3) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği
tarihten sonra ithal edilen ve/veya üretilen ve/veya işlenen ve/veya piyasaya
arz edilen gıda enzimleri için, Liste oluşturulana kadar 29/12/2011 tarihli ve
28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi ile 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine
Dair Yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılır. Yürürlük MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanı yürütür. 24 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29989 |