SON GÜNCELLEME:
02/05/2018 |
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ DİSTİLE ALKOLLÜ İÇKİLER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2016/55) Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; distile alkollü
içkilerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,
üretilmesi, depolanması, taşınması, muhafaza edilmesi, piyasaya arzı ve
coğrafi işaretlerinin korunmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, distile alkollü içkilerin
tanımını ve özelliklerini kapsar. (2) Bu Tebliğ; a) Malttan üretilen biraları, b) Taze üzüm şarabını, c) Vermut ve bitkisel veya kokulu maddelerle aromalandırılmış
diğer taze üzüm şaraplarını, ç) Elma şarabı, armut şarabı gibi fermente edilmiş diğer
içkileri, fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içeceklerin karışımlarını ve
bunların dışında kalan fermente edilmiş içkilerin karışımlarını, d) Bu Tebliğde yer alan distile alkollü içkiler tanımına
girmeyen ve damıtma yoluyla elde edilen diğer alkollü içkileri, kapsamaz. Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ 29/12/2011 tarihli ve 28157
üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan; a) Alkol ilavesi: Bir distile alkollü içkiye tarımsal etil alkol
ve/veya tarımsal distilatın ilavesini, b) Aromalandırma: Distile alkollü içkilerin üretilmesinde,
29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda
Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan tad ve koku veren maddelerden bir veya
birkaçının kullanılmasını, c) Coğrafi işaret: Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer
özellikleri itibarıyla kökeninin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke
ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretleri, ç) Distile alkollü içki: İnsan tüketimi için hazırlanan, kendine
özgü duyusal özellikleri olan, yumurta likörü hariç alkol miktarı +20 ºC’de
hacmen en az %15 olan, aroma katılmış veya katılmamış doğal fermentasyon
ürünlerinin doğrudan distilasyonu ve/veya bitkisel maddelerin maserasyonu ile
ve/veya tarımsal etil alkol ve/veya tarımsal distilat ve/veya distilat
içkilerine Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan
Gıda Bileşenleri Yönetmeliği doğrultusunda aroma maddeleri, şeker veya diğer tatlandırıcı
ürünlerin ve/veya diğer tarımsal ürünlerin ve/veya gıda maddelerinin tarımsal
etil alkole ve/veya tarımsal distilat ve/veya distile alkollü içkilere
katılması veya bir distile alkollü içkinin bir veya birden fazla distile
alkollü içki ile, tarımsal etil alkol, tarımsal distilat veya distilat
içkileri ile bir veya birden fazla alkollü içki ile karıştırılması sonucu
üretilen içkiyi, d) Distile alkollü içki kategorisi: Aynı satış tanımına uyan
distile alkollü içkileri, e) Hacmen alkol miktarı: Söz konusu üründe +20 ºC’de var olan
saf alkol hacminin, aynı sıcaklık derecesinde toplam ürün hacmine oranının
yüzde olarak ifadesini, f) Harmanlama: Aynı kategoriye dâhil ve aralarında; hazırlama
metotları, distilasyon cihazları, olgunlaştırma ve eskitme süresi, üretimin
yapıldığı coğrafi bölge gibi faktörlerin biri veya birkaçından ötürü
kompozisyonlarındaki bazı küçük farklar ile ayırt edilebilen iki veya daha
fazla distile alkollü içkinin karıştırılmasını, g) Karıştırma: İki veya daha fazla farklı içkinin karıştırılması
ile yeni bir içki elde edilmesini, ğ) Maserasyon: Distile alkollü içki üretiminde kullanılacak
hammaddenin özelliğine göre hammaddenin aromatik özelliklerinin elde edilmesi
amacıyla tarımsal etil alkolde belirli bir süre bekletilmesini, h) Olgunlaştırma veya eskitme: Distile alkollü içkinin, daha
önce kendisinde bulunmayan duyusal özellikleri kazanması amacıyla, uygun
kaplarda belirli reaksiyonların doğal olarak oluşmasının sağlanmasını, ı) Renklendirme: Distile alkollü içkilerin üretilmesinde
30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan bir veya birden fazla
renklendirici maddenin kullanılmasını, i) Suma: Türkiye’de üretilen yaş ve/veya kuru üzüm meyvesinin,
hammadde olarak kullanılması ve üzümün tat ve kokusunu korumak amacıyla
ayrımsal distilasyonla hacmen alkol miktarı en fazla %94,5’e kadar olan ve
sadece Türkiye’de distile edilmesi ile elde edilen üzüm distilatını, j) Sunum: Reklam ve satış promosyonları dahil olmak üzere,
etiketleme ve ambalaj üzerinde, aynı zamanda konteynır, şişe ve kapak
üzerindeki resimlerde veya buna benzer şeylerde kullanılan terimleri, k) Tanımlama: Bir içeceğin etiketlemesi, sunumu ve ambalajında,
taşınmasına ilişkin belgelerin üzerinde, ticari belgelerin özellikle fatura
ve sevk irsaliyesinin üzerinde ve reklamında kullanılan terimleri, l) Tarımsal distilat: Tarımsal ürünlerin alkol fermentasyonundan
sonra distilasyonu yoluyla elde edilen, (m) bendinde tarif edilen etil alkol
özelliklerini taşımayan ve kullanılan hammaddenin koku ve tadını muhafaza
eden distilatı, m) Tarımsal etil alkol: Ek-2’de tanımlanan özellikleri taşıyan
ve tarımsal ürünlerin alkol fermentasyonundan sonra distile edilmesiyle elde
edilen distile alkollü içkiler hariç etil alkolü, n) Tatlandırma: Yarı beyaz şeker, beyaz şeker, rafine beyaz
şeker, dekstroz, fruktoz, glikoz şurubu, şeker çözeltisi, invert şeker
çözeltisi, invert şeker şurubu, rektifiye edilmiş konsantre üzüm şırası,
konsantre üzüm şırası, taze üzüm şırası, sakkarozun bazlar mineral asitler
veya diğer kimyasal katkı maddeleri olmaksızın kontrollü ısıtılmasından elde
edilen karamelize edilmiş şeker, bal, keçiboynuzu şurubu veya yukarıda
sayılanlarla aynı etkiyi yapacak diğer doğal karbonhidrat içeren maddelerin
bir veya birden fazlasının distile alkollü içkilerin üretilmesinde
kullanımını, o) Uçucu madde içeriği: Distile edilerek elde edilen alkollü
içkilerde, kullanılan hammaddenin distilasyonu veya yeniden distilasyonu
neticesi elde edilen etil alkol ve metanol dışındaki uçucu maddelerin
miktarını, ö) Üretim yeri: Distile alkollü içkinin, karakterini ve temel
tanımlayıcı özelliklerini aldığı ve son ürünün üretim sürecinin geçtiği yer
veya bölgenin adını, ifade eder. Distile alkollü içki kategorilerinin tanımları ve özellikleri MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamında bulunan distile
alkollü içkilerin tanımları ve özellikleri Ek-1’de verilmiştir. Satış tanımlarına ilişkin özel hükümler MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere ait
özel hükümler aşağıda verilmiştir: a) Bu Tebliğin Ek-1’indeki ürün tanımlarına uymayan ürünler, bu
kategori isimleriyle anılmazlar. Bu ürünler “distile alkollü içki” olarak
tanımlanır. b) Distile alkollü içkilerin bu Tebliğde yer alan tanımlar
kullanılarak insan tüketimine sunulabilmesi için tanım, sunum ve etiketleme
kurallarına uygun olması gerekir. c) Distile alkollü içkilerin üretilmesinde kullanılan su ilgili
mevzuatına uygun olur. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan su distile
edilebilir, demineralize edilebilir, değiştirilebilir ya da yumuşatılabilir.
Katılacak su ürünün doğasını değiştiremez. ç) Distile alkollü içkilerin üretilmesinde tarımsal etil alkol
dışında başka etil alkol kullanılamaz. d) Distile alkollü içkilerin üretilmesinde kullanılan
renklendirici, aroma veya izin verilen katkı maddelerinin çözünmesinde ve
seyreltilmesinde kullanılan etil alkol tarımsal etil alkol olmalıdır. e) Distile alkollü içkilerde kullanılacak tarımsal etil alkolün
özellikleri Ek-2’de tanımlanan özelliklere uygun olur. f) Tarımsal etil alkol ve tarımsal distilat, ürün tanımlarında
belirtilen hammaddelerden üretilir. g) Harmanlama sonucu elde edilen distile alkollü içki,
harmanlama yapılmadan önceki distile alkollü içkiler ile aynı kategoridedir. ğ) Distile alkollü içkiler sentetik kökenli veya tarımsal
kökenli olmayan alkol içeremez. h) Bu Tebliğin Ek-3’ünde yer alan adlandırmalar, ürünün
karakterinin ve nihai kalitesinin kazanıldığı üretim aşamasının, belirtilen
coğrafi alanda gerçekleştiğini gösteren işaretler olup bu adlandırmalar Türk
Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescil edilmeleri halinde
koruma altına alınır. Katkı maddeleri MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde kullanılacak katkı maddeleri, tatlandırıcılar ve renklendiriciler
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olur. Rakı ve geleneksel meyve likörlerinde renklendirici, tatlandırıcı
ve diğer katkı maddeleri kullanılamaz. Aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri MADDE 8 – (1) Distile alkollü içkilerin
üretilmesinde Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği
Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine uygun ve bu Tebliğde belirtilen ürün
sınıfına göre aroma maddeleri kullanılır. Rakıda ve geleneksel likörlerde
aroma maddeleri kullanılamaz. (2) Aşağıda yer alan likörlerin üretilmesinde bu Tebliğin 4 üncü
maddesinde tanımlanan tatlandırıcı preparatlar kullanılamaz: a) Meyve likörleri veya “Crèmes”; 1) Kuşüzümü, 2) Kiraz, 3) Ahududu, 4) Dut, 5) Yaban mersini, 6) Turunçgil, 7) Turuncu böğürtlen (Rubus chamaemorus L.), 8) Kutup böğürtleni (Rubus articus), 9) Kızılcık, 10) Kırmızı meyveli ayı üzümü (Vaccinium vitis-idaea), 11) Kır iğdesi, 12) Ananas. b) Bitki likörleri; 1) Nane, 2) Gentian, 3) Anason, 4) Alp pelini (genepi), 5) Yara otu (vulnerer). Enzimler MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde kullanılan enzimler 24/2/2017 tarihli ve 29989 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliğinde yer alan
hükümlere uygun olur. Bulaşanlar MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki bulaşanların miktarları 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar
Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Pestisit kalıntıları MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 25/11/2016 tarihli ve 29899 mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum
Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Veteriner ilaçları kalıntı limitleri MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlere hayvansal bir bileşen ilave edildiğinde veteriner ilaç kalıntı
düzeyi, 4/5/2012 tarihli ve 28282 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin
Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine uygun olur. Hijyen MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda
Hijyeni Yönetmeliği ile 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler
Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Ambalajlama MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve
Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. (2) Distile alkollü içkiler kurşun bazlı kapsül veya folyo ile
kaplanmış kapatma cihazları ile kapatılmış kaplarda satışa hazır olarak
tutulamaz veya piyasaya sunulamaz. Etiketleme MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin etiketlenmesinde 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliğinde yer alan genel kuralların yanı sıra aşağıdaki
kurallara da uyulur: a) Tarımsal etil alkolün üretildiği hammaddenin belirtilmesi
halinde, tarımsal etil alkol azalan oran sırası dikkate alınarak etiket
üzerinde yer almalıdır. b) Distile alkollü içki, harmanlama işlemine tabi tutulmuş ise
ürün adı “harman”, “harmanlama” veya “harmanlanmış” ifadeleri ile
desteklenebilir. c) Bu Tebliğde tanımlanmamış alkollü içkilerin sunumu ve
etiketlenmesinde, bu Tebliğ kapsamında yer alan kategori isimlerini ve
Ek-3’te yer alan coğrafi işaretleri işaret edecek şekilde “benzer”, “tip”,
“stil”, “gibi”, “orada üretildiği tarzda”, “patent” , “aroma” ve benzeri
herhangi bir ifade kullanılamaz. ç) Rom, viski, tahıl distilat içkisi, şarap distilatı, brendi,
üzüm cibresi distilat içkisi, meyve cibresi distilat içkisi, meyve distilat
içkisi, kuru üzüm distilat içkisi, elma şarabı distilat içkisi-armut şarabı
distilat içkisi, bal distilat içkisi, hefebrand, bierbrand ve topinambura
alkol ilave edilmişse herhangi bir şekilde sahip oldukları ürün adlarını
taşıyamazlar ve “distile alkollü içki” olarak adlandırılırlar. d) Maserasyon ve distilasyonla üretilen distile alkollü içkilerin
etiketlenmesi ve sunumunda, “maserasyon ve distilasyonla üretilmiştir”
ifadesine, “meyve alkola içkisi” ifadesi ile birlikte, aynı yazı
karakterinde, punto büyüklüğünde, renkte ve aynı görüş alanında yer verilir.
Ambalajın şişe olması durumunda bu ifade ön etikette yer alır. e) Böğürtlen (Rubus fruticosus auct. aggr.), çilek (Fragaria
spp.), yaban mersini (Vaccinium myrtillus L.), ahududu (Rubus idaeus L.),
kırmızı frenk üzümü (Ribes rubrum L.), beyaz frenk üzümü (Ribes niveum
Lindl.), frenk üzümü (Ribes nigrum L.), çakal eriği (Prunus spinosa L.), kuş
üvezi-yabani üvez (Sorbus aucuparia L.), bahçe üvezi (Sorbus domestica L.),
çoban püskülü (Ilex aquifolium and Ilex cassine L.), keklik üzümü (Sorbus
torminalis (L.) Crantz), mürver (Sambucus nigra L.), bektaşi üzümü (Ribes
uva-crispa L. syn. Ribes grossularia), kızılcık (Vaccinium L. subgenus
Oxycoccus), kırmızı meyveli ayı üzümü (Vaccinium vitis-idaea L.), yüksek mavi
yemiş (Vaccinium corymbosum L.), kır iğdesi (Hippophae rhamnoides L.),
kuşburnu (Rosa canina L.), turuncu böğürtlen (Rubus chamaemorus L.), karga
üzümü (Empetrum nigrum L.), kutup böğürtleni (Rubus arcticus L.), murt
(Myrtus communis L.), muz (Musa spp.), çarkıfelek meyvesi (Passiflora edulis
Sims), ambarella/altın elma/domuz eriği (Spondias dulcis Sol. ex Parkinson),
boz erik (Spondias mombin L.), ceviz (Juglans regia L.), fındık (Corylus
avellana L.), kestane (Castanea sativa L.), turunçgil (Citrus spp. L.),
dikenli incir (Opuntia ficus-indicae) gibi birden fazla meyvenin
fermentasyonu ve distilasyonu ile elde edilen ürünler “meyve brendisi” olarak
adlandırılır. Ürün ismi kullanılan meyvelerin azalan ağırlıkları göz önünde
bulundurularak her bir meyvenin adı ile desteklenebilir. f) Meyve likörlerinde “likör” ifadesinden önce meyve adı yer alır. g) Meyve cibresi distilat içkisinde satış tanımında meyve ismi
“cibre distilat içkisi” ifadesinin önünde yer alır. Cibrede birkaç farklı
meyve kullanılmış ise satış tanımında “meyve cibresi distilat içkisi”
kullanılır. ğ) Distile alkollü içkilerden rom, viski, tahıl distilat içkisi,
kanyak, üzüm cibresi distilat içkisi, kuru üzüm distilat içkisi, cider
distilat içkisi, cider brendi, perry distilat içkisi, meyve distilat içkisi
ve brendinin bu Tebliğde tanımlanan veya tanımlanmayan bir veya birden fazla distile
alkollü içki ile karıştırılması ve/veya bir ya da daha fazla tarımsal
distilatlarla karıştırılması durumunda; satış tanımı “Distile Alkollü İçki
Karışımı” ifadesine açıkça görülebilir bir şekilde, ürün ismi ile aynı yüzde,
etiketin göze çarpan bir bölümünde yer verilir. Herhangi bir karışım Ek-1’de
yer alan içki isimlerinden bir veya daha fazlasına uyuyorsa, bu karışımın
tanımlanması, sunumu ve etiketlenmesinde ve piyasaya sunulmasında bu bentte
belirtilen koşul aranmaz. Bu bentte bahsedilen ifadeler aynı karakterde ve
renkte olmalıdır, kullanılan punto büyüklüğü satış tanımında kullanılan punto
büyüklüğünün yarısından daha büyük olamaz. h) Distile alkollü içkinin içindeki alkol, sadece o distile
alkollü içkinin üretim sürecinde elde edilmemiş ise, söz konusu içki, Ek-1’de
yer alan içki isimleri ile birlikte bileşik isim olarak piyasaya sunulamaz.
AB üyesi ülkelerde üretilen likörlerin sunumunda sadece şu bileşik isimler
kullanılabilir: Kuru erik brendi, portakal brendi, kayısı brendi, kiraz
brendi, kuşüzümü romu olarak da adlandırılan solbaerrom. Bu bentte belirtilen
bileşik ifadeler etikette likör kelimesi ile aynı renkte, aynı puntoda ve tek
sırada olur. Alkol distile içkiden gelmiyorsa alkolün orijini etikette
bileşik ifade ve likör ifadesi ile aynı yüzde kullanılan tarımsal alkol türü
ile birlikte veya “……den yapılmıştır.” veya “……..kullanılmıştır” ifadesi ile
birlikte “tarımsal alkol” ifadesi yer alır. ı) Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ithal edilen ürünlerde,
kategorilerine göre Ek-3’te belirtilen isimler etikette ürün ismiyle birlikte
yer alabilir. i) Bir distile alkollü içkinin bu Tebliğde yer alan birden fazla
distile alkollü içki kategorisi tanımına karşılık gelmesi halinde o ürün bu
kategori isimlerinden bir veya birden fazlası altında satılabilir. j) Hiç bir ticaret markası, marka ismi veya ürünün içeriğini
yansıtmayan özel ad bir distile alkollü içkinin satış tanımının yerine
geçemez. k) Bu Tebliğde yer alan ürün kategorilerindeki isimler Türk Gıda
Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kurallarına
uygun olması koşuluyla ürün etiketinde içindekiler kısmında belirtilebilir. l) Üretiminde %100’lük alkol cinsinden 100 litre alkol için en
az 75 kg Türkiye’de üretilmiş meyve kullanılan, ürünün karakteristik tadı ve
rengi tamamen kullanılan meyveden gelen ve üretiminde yalnızca beyaz şeker
kullanılarak üretilen meyve likörlerinde “geleneksel likör” ifadesi meyve adı
ile birlikte kullanılabilir. m) Ek-1’de yer alan distile alkollü içki kategorileri ve Ek-3’te
yer alan distile alkollü içkilere ait coğrafi işaretler, distile alkollü
içkiler dışındaki herhangi bir içeceği tanımlamak ve sunmak için
kullanılamaz. n) Rakı etiketinde enerji ve besin öğelerinin varlığı veya
yokluğu belirtilemez. Beslenme ve sağlık beyanları MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin beslenme ve sağlık beyanları hususunda 26/1/2017 tarihli ve 29960
mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve
Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanır. Taşıma ve depolama MADDE 17 – (1) Bu Tebliğde yer alan ürünlerin
depolanması ve taşınmasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin gıdaların
taşınması ve depolanması ile ilgili hükümlerine uyulur. Numune alma ve analiz metotları MADDE 18 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerden, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik esaslarına göre numune
alınır. Numuneler, 21/3/2017 tarihli ve 30014 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği
(Tebliğ No: 2017/9)’nde yer alan kurallara göre analiz edilir. Avrupa Birliği mevzuatına uyum MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ, Distile Alkollü İçkilerin
Coğrafi İşaretlerinin Korunması, Etiketlenmesi, Sunumu, Tarifi ve Tanımına
İlişkin ve 1576/89/AET Sayılı Konsey Tüzüğünün Yürürlükten Kaldırılmasına
Dair 15 Ocak 2008 tarihli ve (AT) 110/2008 sayılı Avrupa Parlamentosu ve
Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde
hazırlanmıştır. İdari yaptırım MADDE 20 – (1) Bu Tebliğe aykırı davrananlar
hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım
uygulanır. Yürürlükten kaldırılan tebliğ MADDE 21 – (1) 16/3/2005 tarihli ve 25757 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği
(Tebliğ No: 2005/11) yürürlükten kaldırılmıştır. Uyum zorunluluğu GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayımından önce faaliyet
gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2017 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine
uymak zorundadır. (2) Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda
işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayana kadar 16/3/2005 tarihli
ve 25757 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü
İçkiler Tebliği (Tebliğ No: 2005/11) hükümlerine uyarlar. Yürürlük MADDE 22 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe
girer. Yürütme MADDE 23 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanı yürütür. 21 Mart 2017 SALI Resmî Gazete Sayı : 30014 |