SON GÜNCELLEME: 09/04/2016 |
Bilim,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: HAMMADDE VE ŞEKER FİYATLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 — Bu
Yönetmeliğin amacı, şeker hammaddesinin temini ve fiyatlandırılması ile şeker
fiyatının belirlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Bu Yönetmelik hükümleri 4634 sayılı Şeker Kanununa
göre şeker fabrikaları işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticileri
kapsar. Yasal Dayanak Madde 2 — Bu
Yönetmelik 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununun 5 inci ve 12 nci
maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar Madde 3 — Bu
Yönetmeliğin uygulanmasında; a) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını, b) Kurum: Şeker Kurumu’nu, c) Kurul: Şeker Kurulu’nu, d) Şeker: Beyaz şeker (standart, rafine küp ve
kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker
olarak sınıflandırılan, pancar ve kamıştan üretilen kristallendirilmiş
sakaroz ve nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz
şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda
çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin
şurubunu, e) Pazarlama yılı: 1 Eylül ile 31 Ağustos tarihleri
arasındaki dönemi, f) A kotası: Yurt içi talebe göre üretilen ve
pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarını, g) B kotası: A kotasının belli bir oranına tekabül
eden ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarını, h) C şekeri: A ve B kotaları dışında üretilen ve
yurt içinde pazarlanamayan şeker ile işlenmek üzere ihraç kaydıyla temin
edilen ham ve beyaz şekeri, ı) Şeker fabrikası: Şekeri girdi olarak kullanan
işletmeler hariç olmak üzere (d) bendinde tanımlanan ürünler ile
ham şekeri işleyerek şeker üreten işletmeyi, i) Münavebe: Şekerin hammaddesi olan bitkiler
ile diğer kültür bitkilerinin, aynı alanda belirli yıl aralıkları ile iklim
ve toprak şartları dikkate alınarak yetiştirilmesi veya üretilmesini, j) Şirket: Bir veya birden fazla sayıda şeker
fabrikasını bünyesinde bulunduran ve/veya işleten tüzel kişiliği, k) Hammadde: Şeker üretiminde kullanılan ana
girdiyi, l) İşlenmiş ürün: İşleme suretiyle şekeri girdi
olarak bünyesine alan mamul maddeyi, m) İmalatçı-İhracatçı: İşlenmiş ürünü üreten ve
ihraç eden firmayı, n) Sözleşme: Hammadde üretimi ve teslimi ile
ilgili usul ve esasların yer aldığı sözleşmeyi, o) Üretici Temsilcisi: Hammadde (pancar,
mısır) üreten üreticilerin üyesi bulunduğu mahalli kooperatifleri veya bu
kooperatiflerin oluşturduğu üst birliği, p) Polarizasyon: Şekerli ürünün polarize ışığın
düzlemini çevirmesi esas alınarak ve normal koşullarında (1013 mbar basınç,
20 OC, %50 bağıl nem) pirinç ağırlıkla tartılmış 26,000 gr saf sakarozun 20
OC’da damıtık su ile çözülerek 100 ml’ye tamamlanması ile elde edilen
çözeltinin 198Hg(civa) izotopu yeşil ışığı dalga boyunda (546.2271nm), 20 OC
ve 200.000 mm tüp boyundaki optik çevirmesi 100 kabul edilerek bulunan polar
şeker yüzdesini, r) Fire: Üreticilerden teslim alınan
pancardaki yaprak, toprak, çamur, kuyruk ve düzgün kesilmeyen baş kısmı vb.
yabancı maddelerin teslim alınan pancara göre yüzdesini, s) Üretici: Hammadde üretim faaliyetinde
bulunan kişiyi, ş) Üretici Grubu: Sözleşmenin bir
tarafını teşkil etmek üzere oluşturulan ve gerektiğinde birbirleriyle
sorumluluk yönünden bağlı olan birden fazla sayıdaki üreticileri, t) Pancar Ekim Alanı: Şirketlerin veya
fabrikaların şekerin hammaddesi olan pancarı, üreticilerle sözleşme yapmak
suretiyle temin edebileceği, şirketlerin mutabakatları da göz önüne alınarak
Kurulca sınırları kesin olarak belirlenen coğrafi alanı, u) Randıman: Üretilen şeker miktarının,
işlenen pancar miktarına göre yüzde oranını ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Hammadde Temini, Hammadde ve Şeker Fiyatları Hammadde Temini Madde 4 — Kurul
tarafından tespit edilerek şirketlere tahsis edilen şeker kotalarının
garantisi için gerekli hammaddenin temini amacıyla, şeker fabrikası işleten
gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler ve/veya temsilcileri arasında,
sözleşme düzenlenir. Kurul tarafından tespit edilerek şirketlere veya
fabrikalara tahsis edilen pancar şekeri kotalarının üretim/arz garantisi için
gerekli olan şeker pancarı, yine Kurulca belirlenen pancar ekim alanlarından,
üreticiler ve/veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında
sözleşme düzenlenmesi suretiyle temin edilir. Şirketler, kendilerine tahsis
edilen pancar şekeri kotalarını karşılamak üzere sözleşme yapmadan önce;
üreticiler ile bu üreticilere tahsis edilecek A ve B kotası şeker pancarı
kota miktarının tespitine ilişkin esasları ve uygulanacak münavebe dönem ve
esaslarını Kuruma bildirirler. Sözleşmede; hammadde fiyatları ve
miktarı, üretim şartları, münavebe, tohum, ekim ve mücadele, teslim ve alım
şartları, fire tespiti, hammadde taşımaları, tarımsal destekler, yan ürünler,
bedel ödemeleri, teknik ve cezai şartlar ile anlaşmazlıkların çözümüne
ilişkin hususlar yer alır. Sözleşmede, tespit edilen fiyat veya avans fiyat ile
her üreticinin üreteceği net A ve B kotası hammadde miktarı yer alır.
Sözleşme ile belirlenen kota miktarlarının yalnızca alıcıya satılabileceği ve
alıcının sözleşmeye uygun olarak satın alma zorunluluğu kayıt altına alınır.
Sözleşmelerde; Kurulca şirketlere tahsis edilen A ve B şeker kota miktarları
esas alınmak suretiyle tespit edilen üretici ve/veya üretici gruplarının A ve
B pancar kota miktarları yer alır. A ve B kotaları dışında şeker hammaddesi olarak üretilen
ve teslim edilen pancar ise C pancarı olarak kabul edilir. C şekeri karşılığı
pancarın alınıp alınmaması, şeker üreten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici
ve/veya üretici temsilcilerinin mutabakatına bağlıdır. Şirketler veya
fabrikalar, A ve B kotası pancar dışındaki C pancarını Kurul kararı ile
belirlenen kendi ekim alanları veya kendi alanlarından yeterli hammadde
bulamadığı takdirde münavebe esasları dâhilinde kendi ekim alanları dışından
kurumun denetiminde üreticilerle sözleşme yaparak temin edebilirler. A ve B
kotası pancar üretimi için yapılacak sözleşmeler için bu Yönetmelik gereği
yer alması gereken sözleşme unsurları, C pancarı temin etmek için düzenlenen
sözleşmelerde de bulunmak zorundadır. Şeker tanımına girmeyen ve şeker içermeyen nihai
ürünlerin üretimi için temin edilecek pancar; şirketlerin veya fabrikaların
Kurul Kararı ile belirlenmiş ekim alanlarından karşılanmak ve sözleşmede
fiyat ve net miktar belirtilmek koşuluyla ürettirilebilir. Bu amaçla
ürettirilecek pancar, C pancarı kapsamı dışındadır. Bu şekilde sözleşmeye
bağlanacak hammadde miktarı ve fiyatı Kuruma ekim başlamadan önce bildirilir. Sözleşmede, üretimin yapılacağı yer ile alıcı
tarafından belirlenecek kalite normları yer alır. Şeker pancarı üretiminde
uygulanacak münavebe planı dikkate alınarak, münavebe sahası dışında üretilen
pancarların satın alınmayacağı, teslim edilecek ürünün sözleşmede yer alan
normlar dışında; ticari değerini etkileyecek şekilde hatalı, hileli, bozuk,
çürük, hastalıklı ve başka ürünlerle karışık olamayacağı belirtilir. Şirketler veya fabrikalar, sözleşme akdeden her bir
üreticinin ekim yaptıkları alanları ölçmek suretiyle kayıt altına alırlar.
Şirketler veya fabrikalar, üreticilerin, sözleşmede yazılı olan A ve B kotası
pancar miktarını üretecek büyüklükteki alanın; şirket veya fabrika tarafından
kabul edilen ortalama dekara pancar verimini esas almak suretiyle, kendi
pancar ekim alanı ve münavebe sınırları içerisinde ekilip ekilmediğini tespit
etmekle yükümlüdürler. Pancar ekim alanı ve münavebe sınırları içerisinde
ekilmediğinin ve/veya noksan ekim yapıldığının tespiti halinde, üreticinin A
ve B pancar kotası, şirket veya fabrika tarafından kabul edilen ortalama
dekara pancar verimi üzerinden en geç Temmuz ayı sonuna kadar şirketçe pancar
ekim alanı ve münavebe sınırları içerisindeki ekim miktarına uygun olarak
yeniden düzenlenir. Ekimde kullanılacak tohum çeşidinin tespiti, temini ve
üreticilere teslimi şirketlere veya fabrikalara aittir. Şirket tarafından
gerekli görülmesi halinde bu işlev üretici temsilcilerine devredilebilir.
Tohumun fiyatlandırılması ile ekimin yapılma şekli ve mücadele ile ilgili
esaslar belirlenerek sözleşmede belirtilir. Şirketler veya fabrikalar bu
hususlara sözleşmelerde yer verirler. Ayrıca, şirketler,
üretimin yapılacağı alana ilişkin il, ilçe, belde/köy, ada, parsel ve tarla
büyüklüğü gibi bilgileri ilgili pancar üreticilerinden temin ederler. Hammaddenin teslim alınacağı alım merkezi, alımların
başlama ve bitiş tarihleri ile ilgili esaslara sözleşmede yer verilir. Alım
merkezine kadar olan hammadde taşıma ücretinin taraflardan hangisine ait
olduğu ve ne şekilde tespit edileceği hükme bağlanır. Mücbir sebepler ve
uygulama esasları belirlenir. Mücbir sebepler dışında üretilmesi taahhüt
edilen A ve B kotası hammadde miktarından noksan hammadde teslim edilmesi
halinde uygulanacak müeyyideler açıklığa kavuşturulur. Üreticilerce alım
merkezinde teslim edilen hammaddedeki firenin tespitine ilişkin usul ve
esaslar ile, fire tespiti sırasında üreticileri temsilen gözlemci
bulundurulmasına olanak sağlayacak hükümlere yer verilir. Üreticinin, teslim ettiği pancarın tartım sonucu ile
fire ve/veya polar şeker oranına itiraz etmesi durumunda ikinci bir tartım
işlemi ile fire ve/veya polar şeker analizi yapılır. Çiftçilere yapılan
pancar bedeli ödemeleri hesaplamalarında son tartım işlemi ile fire ve/veya
polar şeker analiz sonuçları esas alınır. Sözleşmede bunlara ilişkin
hükümlere yer verilir. Sözleşmede, ayni ve nakdi desteklerin miktarı, zaman
ve şekli belirtilir. Üreticilerin talebi halinde yan ürünlerin dağıtımına
ilişkin esaslara yer verilir. Hammadde bedel ödemelerinin şekil ve zamanı,
gecikmesi halinde şirket tarafından üstlenilecek yükümlülükler hükme
bağlanır. Sözleşme eki olarak bir "Teknik Şartlar"
kitapçığı hazırlanır. Bu kitapçıkta; tarla hazırlığı, gübreleme, ekim, bakım,
sulama, bitki sağlığı, hasat vb. gibi konulara yer verilir. Sözleşmeye uyulmaması halindeki cezai şartlar ile
taraflar arasındaki anlaşmazlıkların ve davaların çözümü için hangi
mahkemelerin yetkili olduğu belirtilir. Şirketlerin sözleşme yapmaksızın veya ekim alanı
dışından Kurumun denetimi ve izni olmaksızın, pancar temin ettiklerinin
tespiti hallerinde, bu pancar C pancarı, bu pancardan üretilen şeker miktarı,
A kotası üretim miktarı tamamlansın veya tamamlanmasın C şekeri olarak
kayıtlara alınır. C şekeri olarak kayıtlara alınan bu miktar, A kotası fiili
üretiminden düşürülür. Şirketler veya fabrikalar, şeker üretimi için kendi
ekim alanlarında yeterli hammadde bulamadıkları takdirde münavebe esasları
dahilinde kendi ekim alanları dışından da Kurumun izni ve denetiminde
üreticilerle sözleşme yaparak pancar temin edebilirler. Şirketlerin ekim
alanı devri, yeni ekim alanı tahsisi ve ekim alanı dışı pancar temin etme
talepleri Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde
değerlendirilir. Şirketlerin, Kurulca kendileri için belirlenen pancar ekim
alanları dışından pancar temin ettiklerinin tespiti halinde; tespiti yapılan
pancar C pancarı, C pancarı karşılığı oluşan veya oluşacak şeker ise
kendilerine tahsis edilen A kotası şeker üretim miktarı tamamlansın veya
tamamlanmasın, C şekeri olarak değerlendirilir. Şirketlerin, Kurulca
kendileri için belirlenen pancar ekim alanları dışından pancar temin
etmelerinin tespiti durumunda; tespit edilen pancarın C şekeri olarak
karşılığı şeker miktarı; pancar ekim alanı dışından temin edilen işlenen
pancar miktarı ile hesaplamanın yapıldığı tarihte, kampanya bitmiş ise ilgili
kampanya dönemine ait, kampanya bitmemiş ise kampanya başından hesaplama
tarihine kadar olan döneme ait şirket veya fabrika randımanı ile çarpılması
suretiyle bulunur. Pancar ekim alanı dışından temin edilen işlenen pancar
miktarı ise; tespitin yapıldığı pazarlama yılı kampanya döneminde
gerçekleşen, kampanya bitmemiş ise bir önceki kampanya ortalaması şirket
bedeli ödenen-işlenen (%) farkının, şirketin pancar ekim alanı dışından temin
edilen bedeli ödenen pancar miktarı ile çarpımı neticesinde oluşan fire miktarının,
şirketin pancar ekim alanı dışından temin edilen bedeli ödenen pancar
miktarından çıkarılması sureti ile bulunur. Kurul tarafından gerekli
görülmesi halinde, dünya borsa fiyatları, iç fiyatlar, arz talep dengesi, spekülatifetkiler
ve diğer ilgili hususlar dikkate alınarak ihracata yönelik olarak A kotasının
belirli bir oranında olmak üzere şirketlerin C şekeri üretimini sağlamak için
sözleşmeli olarak C pancarı üretimine yönelik tedbirler alınabilir.
Şirketler, C pancarı ve/veya B kotası pancarı temin etmesine karşın, C şekeri
veya B kotası şeker üretmediği durumlarda, temin edilen bu pancarlardan fiili
olarak, üretilen şeker kotası türünün hammadde fiyatı ile teslim edilen
pancarın fiyatı arasındaki farkı üreticiye öder. Kurulun izniyle, bir başka şirketin ekim alanından
pancar temin edecek olan şirketler pancar taahhüt alımlarını ve
tesellümlerini, sahasından pancar temin edeceği şirketin ilgili yıl için
uyguladığı münavebe planına uygun olarak gerçekleştirir. Başka şirketler
tarafından sahasında pancar ekimi yapılan şirketler, ekim yapılacak söz konusu alanlarda
son dört yılda sözleşme yapılan üreticiler ile bu üreticilerin pancar ekimi
yaptıkları alanlara ilişkin ada/parsel numarası, münavebe planı ve sözleşme
miktar bilgilerini ilgili şirketle paylaşır. Her iki şirketçe söz konusu
münavebe planı üzerinde sağlanacak mutabakatın akabinde üreticilerle
sözleşmeler düzenlenir. Düzenlenen sözleşmelere ilişkin üretici ve ekim
yapılan alanlara ilişkin bilgiler, ekim yaptıran şirket tarafından, Kurumla
ve sahasında pancar ekimi yaptığı şirketle paylaşılır. Kurul izniyle
sahasında başka şirketler tarafından pancar ekimi yapılan şirket, paylaşılan
bu bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek tespit ettiği uygunsuzlukları Kuruma
iletir. Hammadde Fiyatının Tespiti Madde 5 — Şeker pancarı fiyatları veya avans fiyat her yıl, şeker fabrikası işleten
gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve/veya üretici temsilcileri arasında,
pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda; yıllık
enflasyon oranı, üretici maliyetlerindeki artış, dünya pancar fiyatları ve
alternatif ürün paritesi dikkate alınarak en geç Kasım ayı sonuna kadar
varılacak mutabakatla belirlenir. Avans fiyat belirlenmesi durumunda kesin
fiyat, izleyen yılın en geç Ekim ayında aynı usulle belirlenir. Pancar
fiyatları veya avans fiyat sözleşmede yer alır. A ve B kotası şeker pancarı alım fiyatı, %16 polar
şeker ihtiva eden 1 kg. firesi düşürülmüş pancarın fiyatı olarak ayrı ayrı
belirlenir. Polar şeker varlığı %16’nın üstünde ve altında oluşacak her bir
polarizasyon derecesi fazlalığı veya eksikliği için kaliteye göre verilecek
fiyat şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler ve/veya
üretici temsilcileri arasında varılacak mutabakata göre tespit edilir. B kotası şeker pancarı alım fiyatı, bölgesel
özelliklere göre A kotası şeker pancarı alım fiyatının %10-30 eksiği olarak
belirlenir. Bedele esas polarizasyon değerinin tespiti için
numune alma ve analiz esnasında üreticileri temsilen gözlemci
bulundurabilmesine olanak sağlayacak hüküm ve esaslar Sözleşmede yer alır. Şirketlerin kendi ekim alanları içindeki C şekeri
karşılığı C pancarı fiyatları ise, dünya borsa fiyatları da göz önünde
bulundurularak her yıl Aralık ayı sonuna kadar, fabrika işleten gerçek ve
tüzel kişiler tarafından üretici gözlemcisi gözetiminde belirlenir. Pazarlama yılı içinde 4634 sayılı Şeker Kanununun 4
üncü maddesi gereğince zorunlu hallerde B kotasından A kotasına şeker
transferi yapılması halinde, transfer edilen şekere karşılık olan B kotası
pancarının fiyatı A kotası pancarı fiyatı olarak kabul edilir ve oluşan fark
pazarlama yılı içinde bütün üreticilerin A kotası fiyatları esas alınarak
kendilerine ödenir. Pancar dışındaki diğer hammaddeler öncelikle
üreticilerle şirketler arasında akdedilecek sözleşmeye göre temin edilir.
Sözleşmeli üretimde, hammadde yetiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar ayrıca
belirlenir. Sözleşme ile temini ön görülen hammadde miktarı yetersiz kaldığı
takdirde, ihtiyacın öncelikle iç piyasadan temini yoluna gidilir. Pancar
dışındaki hammaddelerin iç veya dış piyasa temin şekli ve fiyatları Kuruma,
her ayın ilk gününü takip eden 15 iş günü içinde şirketlerce Kurumca
talep edilen usul ve şekilde bildirilir. Yerli hammaddenin yeterli
olmadığı durumlarda, A kotası şeker üretimi için hammadde temininde izlenecek
yol Kurul tarafından belirlenir. Kurul onayı dışında ithalat yoluyla temin
edilen pancar dışı hammaddelerden elde edilen şekerler C şekeri sayılır. Ancak
pancar dışı hammadde temin ve sarfında “Eşdeğer Eşya” kullanımına ilişkin
uygulamalar gümrük mevzuatı çerçevesinde değerlendirilir. Hammadde fiyatı konusunda üretici temsilcileri ile
şirket arasında mutabakata varılamaması halinde, taraflardan herhangi birinin
talebi üzerine Kurul tarafından hakem heyeti teşekkül ettirilebilir. Şeker Fiyatları Madde 6 — Şeker
satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından
serbestçe belirlenir. Fiyatların belirlenmesinde maliyetler, dünya borsa
fiyatları, iç fiyatlar, arz talep dengesi, spekülatif etkiler ve diğer ilgili
hususlar dikkate alınır. C şekerini pazarlayan gerçek ve tüzel kişiler
İhracat Rejimi çerçevesinde aldıkları lisans/izin v.s. belgelerin onaylı
suretini Kuruma ibraz ederler. Şirketler, fabrikalarda üretilerek A kotası
kapsamında yurtiçinde satılan ve C şekerinden yapılacak şeker ihracını ve
yurt içinde mamul, imalatçı/ihracatçılarına yapılan teslimleri ve stoklarını
her ay sonu Kuruma talep edilen usul ve şekilde olarak
bildirir. Şirketler, her aya ait şeker türlerine göre
ağırlıklı satış fiyatı ortalamalarını izleyen ayın ilk beş günü içinde Kuruma bildirir. Şeker İhracat ve İthalatı Madde 7 — Dünya
borsa fiyatları, iç fiyatlar, arz talep dengesi, spekülatif etkiler ile diğer
ilgili hususlar dikkate alınarak şeker ticaretinde yapılması istenen düzenlemeler
konusunda Kurul, Ekonomi Bakanlığına görüş bildirir. İmalatçı-ihracatçıların dahilde işleme rejimi
ve/veya benzer uygulamalar çerçevesinde hammadde veya yardımcı madde olarak
kullandıkları yabancı menşeli şeker, C şekeri kapsamında olup, doğrudan veya
işlenmiş ürün olarak yurt içinde pazarlanamaz. Bu kapsamda ithal edilecek
şeker için Kurul, Ekonomi Bakanlığına görüş bildirir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sorumluluk ve Denetim Sorumluluk Madde 8 — Kurum,
Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirirken, gerekli gördüğü her
türlü bilgiyi, kamu kurum ve kuruluşları ile piyasada mal veya hizmet üreten,
pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişilerle, bunların her türlü
birliklerinden isteyebilir. Şirketler, Kurum kararlarına ve Yönetmeliklere aynen
uymak zorundadır. Kampanya süresi, üretim, satış ve stok faaliyetleri ile
Kanun çerçevesinde Kurum tarafından istenen diğer bilgileri istenen formatta
aylık dönemler halinde Kurum’a bildirmek zorundadır. Denetim Madde 9 — Kurum,
şirket ve bünyesindeki fabrikalarda görevleri ile ilgili konularda araştırma
ve denetimde bulunabilir. Kurum, şirket ve bünyesindeki fabrikalar nezdinde;
hammadde üretimi, temini, fiyatlandırma, fire tespiti, bedel ödemeleri ve
bedel ödemelerine esas parametrelere ilişkin hususlarda denetim ve gözlemde
bulunabilir. Bu iş ve işlemlerle ilgili olarak teknolojik imkanlardan
yararlanabilir. Bu amaçlarla gerektiğinde şirketler ile ilgili kurum, kuruluş
ve kişilerden yararlanabilir. Geçici Madde 1— Mülga Geçici Madde 2 – Şeker Kurulunun şirketler veya fabrikalar nezdinde pancar ekim
alanlarını belirleyen ve düzenleme altına alan Kararlarının bu Yönetmeliğe
aykırı olmayan hükümleri yürürlüğünü muhafaza eder. Pancar temin edilecek
alanlara ilişkin bilgiler Geçici Madde 3 – 4 üncü maddenin altıncı fıkrasının son cümlesine göre
şirketlerin, pancar üreticilerinden temin edecekleri bilgilerden ada ve
parsel numaralarının temin edilememesi durumunda, bu bilgilerin yerine
2018/2019 pazarlama yılına kadar üreticilerden ilgili ekim alanlarına ilişkin
münavebe hudut ve kroki bilgileri temin edilir. Yürürlük Madde 10 — Bu
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme Madde 11 — Bu
Yönetmelik hükümlerini Şeker Kurumu Başkanı yürütür.
Resmî Gazete Sayı : 24799 |