Ek-1 Gürcistan Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanan Tarife Kontenjanları Listesi
|
||||||
Tarife Kontenjanı Kod No |
G.T.İ.P. |
Madde İsmi |
Tarife Kontenjanı Dönemi |
Tahsisat Yapılacak Firma Türü |
Tahsisat Yöntemi |
Tahsisat Önceliği Bulunan Kurum ve Kuruluşlar |
GÜR01 |
0302.42.00.00.00 |
Hamsi balıkları (Engraulis spp.) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
0303.59.10.00.00 |
Hamsi balıkları (Engraulis spp.) |
|||||
GÜR02 |
04.05 |
Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR03 |
0407.00 |
Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları (kabuklu, taze, dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş) [Yalnız bıldırcın yumurtaları] |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR04 |
0409.00 |
Tabii bal |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR05 |
06.03 |
Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten kesme çiçekler ve çiçek tomurcukları (taze, kurutulmuş, boyanmış, ağartılmış, emprenye edilmiş veya başka şekilde hazırlanmış) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR06 |
Fasıl 7 (0702.00.00.00.00 hariç) |
Yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR07 |
Domates (taze veya soğutulmuş) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
|
GÜR08 |
08.05 (0805.50 hariç) |
Turunçgiller (taze veya kurutulmuş) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR09 |
08.07 |
Kavunlar (karpuzlar dahil) ve papaya (taze) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR10 |
0808.10 |
Elma |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR11 |
0808.30 |
Armut |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
0808.40.00.00.00 |
Ayva |
|||||
GÜR12 |
08.09 |
Kayısı, kiraz, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği (taze) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR13 |
Fasıl 11 (1101.00, 11.02, 11.08 hariç) |
Değirmencilik ürünleri; malt; nişasta; inülin; buğday gluteni |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR14 |
12.02 |
Yer fıstığı (kavrulmamış veya başka şekilde pişirilmemiş, kabuklu veya kırılmış olsun olmasın) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR15 |
17.04 |
Kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR16 |
18.06 |
Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR17 |
Fasıl 19 (1903.00.00.00.00 hariç) |
Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları; pastacılık ürünleri |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR18 |
20.01 |
Sebzeler, meyvalar, sert kabuklu meyvalar ve yenilen diğer bitki parçaları (sirke veya asetik asitle hazırlanmış veya konserve edilmiş) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR19 |
20.05 |
Diğer sebzeler (sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış veya konserve edilmiş, dondurulmamış) (20.06 pozisyonundaki ürünler hariç ) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR20 (1) |
20.07 (2007.99.97.00.13, 2007.99.97.00.14, 2007.99.97.00.16, 2007.99.97.00.17, 2007.99.97.00.18 hariç) |
Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyva veya sert kabuklu meyva püresi, meyva veya sert kabuklu meyva pastları (pişirilerek hazırlanmış) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR21 (2) |
20.07 (2007.99.97.00.13, 2007.99.97.00.14, 2007.99.97.00.16, 2007.99.97.00.17, 2007.99.97.00.18 hariç) |
Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyva veya sert kabuklu meyva püresi, meyva veya sert kabuklu meyva pastları (pişirilerek hazırlanmış) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR22 |
20.09 |
Meyva suları (üzüm şırası dahil) ve sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR23 |
21.02 |
Mayalar (canlı veya cansız); cansız diğer tek hücreli mikro organizmalar (30.02 pozisyonunda yer alan aşılar hariç); hazırlanmış kabartma tozları |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR24 |
22.04 |
Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil); üzüm şırası (20.09 pozisyonunda yer alanlar hariç) |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR25 |
2301.20.00.00.11 |
Balık unu [Yalnız hamsi unu] |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
GÜR26 |
1208.90 |
Diğerleri |
01.01-31.12 |
|
BSGTY |
|
(1) : 4/11/2008 tarihli ve 2008/14356 sayılı
Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, İthalat Rejimi Kararında “DÜ” için geçerli
olan gümrük vergisi 0 (sıfır) olarak ve varsa ek mali yükümlülükler 0 (sıfır)
olarak uygulanır. (2) 4/11/2008 tarihli ve 2008/14356 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, İthalat Rejimi Kararında “DÜ” için geçerli olan gümrük vergisinin %50'si ile varsa ek mali yükümlülüklerin %50'si uygulanır.
|
Ek-2
Talep Toplama Yöntemine Göre Dağıtımı Yapılacak Başvurularda İbrazı Gereken Belgeler
A- Tüm başvurular için ibrazı gereken belgeler: 1- “İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat: 2017/3)” kapsamında yetkilendirilmiş kişi tarafından imzalanmış bir örneği Ek-3’te yer alan “Başvuru Formu” (Bakanlık e-imza uygulamaları altyapısında yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle KEP adresi üzerinden başvurulması halinde Bakanlığa sunulacak noter onaylı imza sirkülerinde belirtilen firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalanmış olması gerekmektedir).
B- Sanayici vasfı ile müracaat edecekler için ibrazı gereken ek belgeler:
1- Tarife kontenjanı talebi yapılan maddeyle ilgili üretim ve/veya tüketim rakamlarını ayrıntılı olarak içeren geçerli kapasite raporunun bir sureti.
Bir örneği Ek-4’te yer alan ve firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler ve yeminli mali müşavir tarafından imzalanmış olan Faaliyet Formu.
Ek-3 TARIM ÜRÜNLERİ İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMU ÖRNEĞİ
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI (İthalat Genel Müdürlüğü) 2180 Cad. No: 63 06520 Söğütözü /ANKARA
Gürcistan Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ çerçevesinde ithalatını gerçekleştirmek istediğimiz aşağıda belirtilen eşyaya ilişkin olarak firmamız adına İthal Lisansı düzenlenmesini talep etmekteyiz. İşbu başvuruda yer alan bilgilerin doğru olduğunu ve doğru olmaması halinde hukuken sorumlu olduğumuzu, İthalat Genel Müdürlüğü yetkililerince firmamızda yerinde doğrulanabileceğini, İthal Lisansını devretmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.
Bilgileri ve gereği arz olunur. Firma Yetkilisinin Adı Soyadı
Açıklamalar: (1) Firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan unvanı tam olarak yazılacak. (2) Sadece firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan resmi tebligat adresi yazılacak. (3) İş bu Tebliğin 9 uncu maddesinde belirtildiği üzere firmaya ait doğru ve geçerli bir e-posta adresinin bildirilmesi gerekmektedir. (4) Başvurulan Tarife Kontenjanı Kod No’sunda birden fazla GTİP için talepte bulunulacaksa her birinin GTİP ve madde ismi ayrı ayrı belirtilecektir. Ölçü biriminin, tahsis talebinde bulunulan tarife kontenjanının açıldığı ölçü birimi ile aynı birim cinsinden yazılması gerekmektedir.
Ek-4 Faaliyet Formu Örneği Tarih: ..../..../........
Aşağıda unvanı ve sicil numaraları belirtilen firmanın başvurusu üzerine, firmanın muhasebe kayıtlarının ve ilgili diğer belgelerin tetkiki sonucunda firmanın faaliyetlerine ilişkin aşağıda yer alan bilgilere ulaşılmış olup, söz konusu bilgilerin doğru olduğunu ve bilgilerin doğru olmaması halinde doğacak hukuki sorumluluktan müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğumuzu kabul ve taahhüt ederiz.
Firma Yetkilisi/Yetkilileri YMM Adı Soyadı Adı Soyadı, Unvan Mühür İmza ve Kaşe(1) İmza ve Kaşe
Açıklamalar: (1) Firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilciler tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. (2) Firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’nde veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde yer alan unvanının ve adresinin tam olarak yazılması gerekmektedir. (3) 1. Yıl, başvurunun yapıldığı yıldan 2 yıl önceki yıl (örneğin; 2018 yılında başvuru yapılmışsa “1.Yıl” 2016 yılıdır) anlamındadır. (4) 2. Yıl: başvurunun yapıldığı yıldan 1 yıl önceki yıl (örneğin; 2018 yılında başvuru yapılmışsa “2.Yıl” 2017 yılıdır) anlamındadır. (5) Üretim miktarına sadece tarife kontenjanı konusu maddede firmanın gerçekleştirdiği üretim miktarı, tüketim miktarına ise sadece tarife kontenjanına konu madde bir başka malın üretiminde hammadde olarak kullanılıyor ise doğrudan üretimde ham madde olarak kullanılan miktarı yazılacaktır. Üretim ve tüketim miktarlarının belirlenmesinde bu Tebliğin “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesi hükümlerine uyulması şarttır. Kapasite, üretim ve tüketim miktarlarının ölçü biriminin tahsis talebinde bulunulan tarife kontenjanının açıldığı ölçü birimi ile aynı birim cinsinden yazılması şarttır.
|