Güncel: 27/12/2019 |
Ek - 2
TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER
No |
GTİP |
Madde İsmi |
Ürün Adı |
Ürün
Özellikleri |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 |
1515.90.40.00.00 |
Teknik veya sınai
amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde
kullanılanlar hariç) (yalnız defne
yağı) |
Defne Yağı |
Defne Yağının
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi
Numune Alma Genel Esaslar Numune alınmasında aşağıdaki esaslara uyulmalıdır: - Numuneler mümkün olduğu hallerde kapalı yerlerde alınmalı ve numune
alan, numune alma süresince yağın arılığını bozacak her türlü kirlenmeye
karşı gerekli önlemleri almalıdır. - Numune alma aleti ve numunenin konacağı kaplar, sıcak sabunlu su
veya deterjanla yıkanmalı ve bu maddelerden eser kalmayıncaya kadar sıcak su
ile durulanıp kurutulmalıdır. Özellikle koku ve tadı önemli olan yağlardan
numune alınmasında, numune alma aleti ve numune kaplarının ayrıca buharla
temizlenmeleri salık verilir. 18 Litre ve 18 Litreden Daha Küçük Kapalı Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları
aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır. Numune, partiyi oluşturan birimlerden
Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan numunelerden 1000’er gramlık 4
takım birleşik (monte) numune oluşturulur. Alınan numunelerden iki takımı
açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara
gönderilir ya da ilgili
laboratuvara iletilmek üzere firmaya teslim edilir, bir takımı şahit numune olarak Grup
Başkanlığı’nda saklanır, bir takım numune ise firmaya teslim edilir. Denetimi yapılan defne yağı partisi
denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i emin olarak firmaya bırakılır. Numune Alma Çizelgesi
18 Litreden Daha Büyük Ambalajlardan Numune Alma Cinsi, parti numarası ve ambalajları
aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan defne yağları bir parti sayılır.
Numune alımında, her ambalajdan tek tek örnek alınır. Alınan bu örnekler bir
kapta paçal haline getirilir. Ayrılan
numunelerden 1000’er gramlık 4 takım birleşik (monte) numune oluşturulur.
Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek
üzere firmaya teslim edilir,
bir takımı şahit numune olarak Grup Başkanlığı’nda saklanır, bir takım numune
ise firmaya teslim edilir.
Denetimi yapılan defne yağı partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler
yed-i emin olarak firmaya bırakılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1515.90.60.00.00 |
Teknik veya sınai
amaçlarla kullanılanlar (insan gıdası olarak kullanılan ürünlerin imalinde
kullanılanlar hariç) (yalnız defne
yağı) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 |
0409.00.00.00.11 |
Petek bal |
Bal |
Numune Alma Grubu, tipi, parti numarası ve
ambalajları aynı olan ve bir seferde kontrole sunulan ballar bir parti
sayılır. 5 kg ve altındaki ambalajlarda tüketiciye sunulmak üzere hazırlanan
aynı cins süzme ve petekli ballar ambalajları farklı olsa da tek bir parti
sayılır. Partiyi oluşturan
birimlerden numune, Numune Alma Çizelgesi’ne göre ayrılır. Ayrılan petekli bal numunelerinden 1000’er
gramlık, süzme bal numunelerinden 500’er gramlık 4 takım numune oluşturulur.
Alınan numunelerden iki takımı açılmaksızın analiz ve şahit numunesi olarak analizin yapılacağı laboratuvara gönderilir ya da ilgili laboratuvara iletilmek
üzere firmaya teslim edilir,
bir takımı şahit numune olarak Grup Başkanlığı’nda saklanır, bir takım numune
ise firmaya teslim edilir.
Denetimi yapılan bal partisi denetim aşamasında mühürlenir ve ürünler yed-i
emin olarak firmaya bırakılır. Numune Alma Çizelgesi
İşaretleme Bal ambalajları
üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak
şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar
kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı belli olacak şekilde
kapatılmalıdır. -
- İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan
en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece
yurt dışındaki ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması
durumunda, ambalajlar üzerine “Türk Malı” ibaresinin yazılması), -
- Ürünün adı, -
- Grubu, -
- Tipi, -
- Parti, seri veya kod
numaralarından en az biri, -
- Net kütlesi (kg veya g olarak)
(çerçevenin muhafaza edildiği petek ballarda çerçeve ağırlığı hariç). Bu bilgiler Türkçe veya yabancı dillerde yazılabilir. 5 kg ve daha küçük ambalajlarda ürünün tipi ve parti numarası
aranmaz. Bu durumda, ürünün tipi ve parti numarası küçük ambalajların
paketlenmek üzere konulduğu büyük ambalajlar üzerine yazılır. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0409.00.00.00.12 |
Süzme bal |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
0709.92.10.00.00 |
Yağ üretiminde
kullanılmayan zeytinler (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim
tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
Sofralık Zeytin |
25 kg ve üzerindeki büyük ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinler
fermantasyonunu tamamlamış olmalıdır. TS/774 Sofralık Zeytin –Nisan 2003 (T1: Mart 2004 dahil)
Standardına göre alınan numunelerde; - Analizler brüt 25 kg.
ve üzerindeki ambalajlarda sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma,
çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Ekim - 29 Şubat
tarihleri arasında yapılmalı; - Luff metodu ile şeker analizinde
şeker miktarı % 1,5’tan küçük, - Ph
analizinde Ph’ı 5’ten küçük, - Oleurupein
miktarı maksimum 1 (absorbans) ve zeytin etindeki tuz miktarı en az % 4 olmalıdır. 0709.92.10.00.00,
0709.92.90.00.00, 0710.80.10.00.00, 0711.20.10.00.00, 0711.20.90.00.00 GTİP
leri kapsamı ürünlerde bu analizler; brüt 5 kg ve üzerindeki ambalajlarda
sadece bütün halde olan zeytinler için (kırma,
çizik, dolgulu ve ikiye bölünmüş vb. zeytinler hariç) 1 Eylül 1 Ekim
tarihleri arasında yapılmalı, 1 Ekim 29 Şubat tarihleri arasında ise 25 kg ve
üzeri ambalajlarda olanlar için devam etmelidir. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0709.92.90.00.00 |
Diğerleri (Zeytin)
(Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim
tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0710.80.10.00.00 |
Zeytinler (Yalnız
25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim
tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.10.00.00 |
Zeytinyağı imalinde
kullanılmayan zeytinler (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim
tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
0711.20.90.00.00 |
Diğerleri
(Zeytinler) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) / (1 Eylül - 1 Ekim
tarihleri arasında 5 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar dahil) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2001.90.65.00.19 |
Diğerleri (Siyah
zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.19 |
Diğerleri (Siyah
zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2004.90.30.00.29 |
Diğerleri (Yeşil
zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.19 |
Diğerleri (Siyah
zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2005.70.00.00.29 |
Diğerleri (Yeşil
zeytin) (Yalnız 25 kg ve üzeri ambalajlarda olanlar) |