|
|
Tarım ve Orman Bakanlığından: ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİ TESİSLERİNİN HAİZ OLMALARI GEREKEN TEKNİK ŞARTLAR, KURULMALARI, İŞLETİLMELERİ VE DENETLENMELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİN 21 İNCİ MADDESİNİN UYGULANMASINA DAİR
TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2024/49) MADDE 1- (1) 26/9/2002 tarihli
ve 24888 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz
Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları,
İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar
Hakkında Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereğince
2025 yılında, tesis kurma izni, üretim izni ve proje tadilat izni
bedelleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: a) Tesis kurma izni maktu
bedeli; bira için en az 102.154 TL (Yüzikibinyüzellidört Türk
Lirası); şarap ve aromatize şarap
için 20.000 litre/yıl veya daha az kapasitede en az 27.231 TL (Yirmiyedibinikiyüzotuzbir Türk Lirası) ve
20.000 litre/yıldan daha fazla kapasitede en az 68.094 TL (Altmışsekizbindoksandört Türk
Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap
kokteyli için en az 340.500 TL (Üçyüzkırkbinbeşyüz Türk
Lirası)dir. Tesis kurma izin bedeli, proje
kapasitesi üzerinden yıllık beher bin litre başına, bira
için 102,07 TL (Yüziki Türk Lirası yedi
kuruş); şarap ve aromatize şarap
için 170,15 TL (Yüzyetmiş Türk
Lirası onbeş kuruş); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap
kokteyli için 547,94 TL (Beşyüzkırkyedi Türk
Lirası doksandört kuruş); distile alkollü içkiler için 1.157,58 TL (Binyüzelliyedi Türk Lirası ellisekiz kuruş) olarak hesaplanır.
Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte biri, tesis kurma
izin belgesi verilirken bakiyesi tahsil edilir. b) Üretim izni
maktu bedeli; bira için en az 102.154 TL (Yüzikibinyüzellidört Türk
Lirası); şarap ve aromatize şarap
için 20.000 litre/yıl veya daha az kapasitede en az 27.231 TL (Yirmiyedibinikiyüzotuzbir Türk Lirası) ve
20.000 litre/yıldan daha fazla kapasitede en az 68.094 TL (Altmışsekizbindoksandört Türk
Lirası); aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap
kokteyli için en az 340.500 TL (Üçyüzkırkbinbeşyüz Türk
Lirası)dir. Üretim izin bedeli, kendi
projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanır. Proje
tadilatı izin bedeli ise; mevcut üretime aynı kategori içinde bir
alt kategori eklenmesinde ve kapasite artırımında,
yıllık bin litre üzerinden aromalı bira, yarı köpüren
şarap (2204.21. ve 2204.29.da yer alan), meyve
şarabı hariç tesis kurma izin bedelinin iki katı şeklinde
hesaplanıp izin verilmeden önce tahsil edilir. Bira tesislerinde;
aromalı bira üretimi için en az 204.310 TL (İkiyüzdörtbinüçyüzon Türk
Lirası), şarap tesislerinde; yarı köpüren şarap (2204.21. ve 2204.29.da yer alan), meyve
şarabı üretimi için ayrı ayrı en
az 340.500 TL (Üçyüzkırkbinbeşyüz Türk
Lirası) maktu olmak üzere, proje kapasitesi üzerinden yıllık
beher bin litre başına 547,94 TL (Beşyüzkırkyedi Türk
Lirası doksandört kuruş) proje
tadilat izni bedeli alınır. MADDE 2- (1) Bu Tebliğ 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütür.
30 Aralık 2024 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 32768 (2. Mükerrer) |