BÖLÜM I

 

CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 2

 

ETLER VE YENİLEN SAKATAT

 

Genel Açıklamalar                                                         

1.        Örneğin; hayvan yiyeceği imali için tasarlanmış olsa bile, insan tüketimine uygun olan et ve sakatat bu fasılda sınıflandırılır.

2.        Bu faslın amaçları açısından, “et” ve “sakatat” ifadelerinin kapsamı, bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalarda tanımlanmıştır.

3.        Bu fasılda yer alan et ve sakatatın oluşabilecek farklı hallerine (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş ) ilişkin yol gösterici ilkeler bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalarda verilmiştir. Derin dondurulmuş etler ile kısmen veya tamamen dondurulmuş etler, dondurulmuş et olarak aynı şekilde sınıflandırılacaktır. “ Dondurulmuş” ifadesi sadece taze halde iken dondurulmuş etleri değil, aynı zamanda asıl ve devamlı korunması esas olarak dondurma işlemine bağlı olan, ilk olarak hafifçe kurutulmuş ve daha sonra dondurulmuş etleri de kapsar.

4.         Bu fasılda yer alan etler ve sakatat ile 16 ncı fasılda yer alanlar arasındaki farklılıklara ilişkin yol gösterici ilkeler bu faslın Genel Açıklamalar bölümünde verilmiştir. Bununla beraber, bu fasıl, işlenmemiş, kıyma haline getirilmiş veya ince bir şekilde kıyılmış ancak daha ileri derecede hazırlanmamış, taşımayı veya tutmayı kolaylaştırmak için plastik malzemelerle paket yapılmış ( sosis şeklinde olsa bile ) sakatatı kapsar.

5.        Kemikli ve kemiksiz parçaların arasındaki ayrımda kıkırdaklar ve veterler kemik olarak değerlendirilmez.

 

İlave Not 1.A (d) ve 1.A(e)

Bu faslın 1.A (d) ve 1.A(e) Ek Notları anlamında(Bu faslın 1.C Ek Notu ile bağlantılı olarak okunmalı) en az ve en çok kaburga koşulunun sağlanıp sağlanmadığını belirlerken; yalnızca,  omurgaya doğrudan bitişik tüm veya parça kaburgalar hesaba katılmalıdır.

 

Bu açıklamaya göre; aşağıdaki diyagram, bu Faslın 1.C Ek Notu ile bağlantılı olarak yorumlandığında, 1.A (d) ve 1.A (e) Ek Notlarına uygun bir büyükbaş ön çeyreği örneğini göstermektedir. 

 


 

İlave Not 2 C

Bu faslın 2 (C) Nolu Ek Notunun amaçları açısından, çenenin ve  gerdanın ayrı ayrı, çene ile gerdanın birlikte kesimlerine ilişkin iki farklı kesim teknikleri için aşağıdaki şekillere bakınız.

 

2

 

 

 

Göz hizasına kadar kafaya paralel, sonrasında kafanın önüne doğru eğimli kesim

 

3

 

 

Ek Not  6 (a)

Tuz, bu Ek Not anlamında baharat olarak kabul edilmez.

Aynı zamanda, bu faslın 7 nolu Ek Notuna bakınız.

 

 

0201                       Büyükbaş hayvanların eti ( taze veya soğutulmuş)

Bu pozisyon, sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş etlerini kapsar.

Ön çeyrekler ve arka çeyreklerin tanımları anlamında aşağıda belirtilen mülahazalar uygulanacaktır;

1.        Gerdan ve boyundan; yedi kervikal yarım omurlu boyunun kaslı kısmı anlaşılır.

2.        Kol kısmından; scapulum, humerus, radius ve cabitus kemiklerinden oluşan ve kasla örtülen ön bacak  anlaşılır.

3.        Bonfile, fileto ve bifteklik olarak kabul edilecektir; but, böğür kısmındaki bifteklikleri içerebilir veya içermeyebilir.

0201 10 00             Karkas ve yarım karkas

“Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın1 (A)  nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır. İlk sekiz veya dokuz sırt omurga kemikleri sağ veya sol yarım karkaslar üzerinde kalmış olabilir.

0201 20 20             Çeyrek karkas ( eşit olarak bölünmüş )

“Çeyrek karkas” ifadesi bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (c)’de tarif edilmiştir.

0201 20 30             Karkasın ön çeyrekleri ( ayrılmamış veya ayrılmış )

“Karkasın ayrılmamış ön çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (d) ve (e)’de tarif edilmiştir. Bu Ek Notu müteakiben, boyun ve kol kısımları olmayan, dörtten az kaburga kemiği dahil ilgili tüm kemikli, veya örneğin Atlas kemiği çıkarılmış yarım karkasların ön kısımları bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0201 20 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır.

0201 20 50             Karkasın arka çeyrekleri ( ayrılmamış veya ayrılmış )

“Karkasın ayrılmamış arka çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (f) ve (g)’de tarif edilmiştir. Bu Ek Notu müteakiben, filetolar dahil but veya sağrı etleri olmayan, üçten az kaburga kemiği dahil ilgili tüm kemikli yarım karkasların arka kısımları bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0201 20 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır. Bununla beraber, böbrek veya böbrek yağı olmayan arka çeyrekler kalın böğür kısmı olsun olmasın çeyrek olarak sınıflandırılır.

0201 20 90             Diğerleri

Bu alt pozisyon, örneğin, kemikleri alınmamış ( kemikli ) kol, but ve sağrı etlerini kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, eşit olarak bölünmüş çeyrek, ön çeyrek veya arka çeyrek  tanımlarına uymayan, kemikli yarım karkasların ön ve arka parçalarını da kapsar.

0201 30 00             Kemiksiz

Bu alt pozisyon, sığırların, tüm kemikleri çıkarılmış, taze veya soğutulmuş, parça halindeki tüm etlerini ( örneğin; kemiksiz filetolar ve böğür etleri gibi ) kapsar.

0202                       Sığır eti (dondurulmuş)

Bu pozisyon, sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş etlerini kapsar.

0202 10 00             Karkas ve yarım karkas

“Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın1 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır.

0202 20 10             Çeyrek karkas (eşit olarak bölünmüş)

“Çeyrek karkas” ifadesi bu faslın 1 (A) nolu Ek notunun (c)’de tarif edilmiştir.

0202 20 30             Karkasın ön çeyrekleri (ayrılmamış veya ayrılmış)

“Karkasın ayrılmamış ön çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (d) ve (e)’de tarif edilmiştir.

0202 20 50             Karkasın arka çeyrekleri (ayrılmamış veya ayrılmış)

“Karkasın ayrılmamış arka çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış arka çeyrekleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (f) ve (g)’de tarif edilmiştir.

0202 20 90             Diğerleri

0201 20 90 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0202 30 50             Karkasın ön çeyreklerinin döş ve kaburga etleri

                “Karkasın ön çeyreklerinin döş ve kaburga etleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (h)’de tarif edilmiştir.

0202 30 90             Diğerleri

0202 30 10 Alt pozisyonunda belirtilen dondurulmuş blok halindeki etler ile 0202 30 50 alt pozisyonunda yer alan parçalar hariç olmak üzere, bu alt pozisyon, tamamen kemikleri çıkarılmış, dondurulmuş haldeki sığır etlerinin tüm parçalarını kapsar.

0203                       Domuz eti (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

Bu pozisyon, sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların etlerini kapsar.

Avusturalya yetkili makamları tarafından Avusturalya’da yaşayan yabani domuz etleri olarak belgelenen domuz türü hayvanların etleri, evcil domuz etleri dışındaki domuz etleri olarak kabul edilecektir.

0203 11 10             Taze veya soğutulmuş

ila

0203 19 90

Bu alt pozisyon, sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş etlerini kapsar.

0203 11 10             Evcil domuz eti

                “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (a)’da tanımlanmıştır.

0203 12 11             But ve but parçaları

                “But” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (b)’de tanımlanmıştır.

                               Bu alt pozisyon, arka butlarından elde edilen kemikli incikleri kapsar.

0203 12 19             Kol ve kol parçaları

                “Kol” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (d)’de tanımlanmıştır.

Bu alt pozisyon, ön koldan elde edilen kemikli incikleri, az etli domuz pirzolasını kapsar.

 

0203 19 11             Ön kısım ve bunların parçaları

“Ön kısım” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (c)’de tanımlanmıştır.

Bu alt pozisyon, ön koldan elde edilen kemikli incikleri, az etli domuz pirzolasını veya kaburga etini kapsamaz (0203 12 19 alt pozisyonu ).

0203 19 13             Bel kısmı ve bunların parçaları

                “Bel kısmı” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (e)’de tanımlanmıştır.

                               Bu alt pozisyon bel kısmı kaburga etlerini kapsar.

0203 19 15             Karın ve karın parçaları

                “Karın etleri” ve “karın parçaları” ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (f)’de ve bu faslın 2 (B) nolu Ek  

                notunda tanımlanmıştır.

Karın parçaları, deri ve deri altı yağlarını içermedikçe bu alt pozisyonda sınıflandırılmaz.

Bu alt pozisyon, deri ve deri altı yağlarını içermeyen az etli domuz pirzolasını kapsamaz (0203 19 59 alt pozisyonu).

0203 19 59             Diğerleri

                Bu alt pozisyon, deri ve deri altı yağlarını içermeyen az etli domuz pirzolasını kapsar.

0203 19 90             Diğerleri

Bu alt pozisyon, sadece 0103 91 90 veya 0103 92 90 alt pozisyonlarında yer alan hayvanların etlerini, özellikle, karkas, yarım karkas, but ve but parçaları, kol ve kol parçaları hariç, yabani domuz etlerini kapsar.

0203 21 10             Dondurulmuş

ila

0203 29 90

0203 11 10 ila 0203 19 90 Alt pozisyonlarına ve  bunların alt açılımlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0204                       Koyun ve keçi etleri ( taze, soğutulmuş veya dondurulmuş )

Bu pozisyon, özellikle, ibeks keçisinin ( Orta Asya keçisi ) etlerinin yanı sıra koyun türü hayvanların ( evcil veya yabani koyun ) etlerini, evcil olsun olmasın 0104 pozisyonunda yer alan hayvanların taze, soğutulmuş veya dondurulmuş etlerini kapsar.

0204 10 00             Kuzuların karkas ve yarım karkasları ( taze veya soğutulmuş)

                “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır.

Kuzu eti tanımı 0204 10 ve 0204 30 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem Açıklama Notlarında yer almaktadır.

0204 21 00             Karkas ve yarım karkas

                “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır.

0204 22 10             Kısa ön çeyrekler

“Kısa ön çeyrekler” ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (c) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0204 22 30             Fileto veya sağrı (tam veya yarım)

                “Fileto veya sağrı (tam veya yarım)” ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (e) ve (f)’de tanımlanmıştır.

0204 22 50             But veya yarım but

“But” ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (g) ve (h)’de tanımlanmıştır.

0204 30 00             Kuzu eti (karkas ve yarım karkas) (dondurulmuş)

0204 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0204 41 00             Diğer koyun etleri (dondurulmuş)

ila

0204 43 90

0204 21 00, 0204 22 10, 0204 22 30 ve 0204 22 50 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak sırasıyla 0204 41 00, 0204 42 10, 0204 42 30 ve 0204 42 50 alt pozisyonlarına uygulanır.

0204 50 11             Keçi eti

ila

0204 50 79

                “Karkas ve yarım karkas” (0204 50 11 ve 0204 50 51 alt pozisyonları ), “kısa ön çeyrekler” ( 0204 50 13 ve

                0204 50 53 alt pozisyonları ), fileto veya sağrı (tam veya yarım ) ( 0204 50 15 ve 0204 50 55 alt pozisyonları) 

                ve “butlar” (0204 50 19 ve 0204 50 59 alt pozisyonları ) ifadeleri bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (a) ve (b), (c)

                ve (d), (e) ve (f), (g) ve (h)’de sırasıyla tanımlanmıştır.

0206                       Sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

                               Bu pozisyon, 0101 ila 0104 pozisyonlarında yer alan hayvanların sakatatını kapsar. Eczacılık ürünlerinin imalinde kullanılacak sakatat, yetkili makamlar tarafından ortaya konulan koşulları karşılamadıkça, ilgili alt pozisyonlarda sınıflandırılmazlar.

                               Daha fazla bilgi 0206 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinde verilmiştir.

0206 10 10             Sığır sakatatı ( taze veya soğutulmuş )

ila

0206 10 98

                               Bu alt pozisyonlar sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar.

0206 10 95             Kalın ve ince etek

                               Kalın ve ince etek diyaframın adaleli kısmıdır.

0206 21 00             Sığır sakatatı ( dondurulmuş )

ila

0206 29 99

                               Bu alt pozisyonlar sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar.

0206 30 00             Domuz sakatatı (taze veya soğutulmuş)

                               Bu alt pozisyon sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar.

                               0206 49 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarının ilk paragrafı gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, ayak, kuyruk, karaciğer, böbrek, kalp, dil, akciğer, yenilen deri, beyin ve cenin zarını da kapsar.

0206 41 00

ve

0206 49 00             Domuz sakatatı (dondurulmuş)

Bu alt pozisyon sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar.

0206 49 00             Diğerleri

Bu alt pozisyon, yanak kısımları ve beyin olsun olmasın baş ve yarım başları ve baş parçalarını ( bu fasla ilişkin 2 ( C) nolu Ek notu) kapsar; baş parçaları söz konusu Ek notun üçüncü paragrafında tanımlanmıştır.

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, ayak, kuyruk, karaciğer, böbrek, kalp, dil, akciğer, yenilen deri, beyin ve cenin zarını da kapsar.

                               Bu alt pozisyon, yabani domuzun sakatatını kapsar.

0206 80 91             At, eşek, katır ve bardo sakatatı

                               Bu alt pozisyon, sadece, 0101 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar.

0206 80 99             Koyun ve keçi sakatatı

                               Bu alt pozisyon, sadece, 0104 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar.

0206 90 91             At, eşek, katır ve bardo sakatatı

                               Bu alt pozisyon, sadece, 0101 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar.

0206 90 99             Koyun ve keçi sakatatı

                               Bu alt pozisyon, sadece, 0104 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar.

0207                       0105 Pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

0207 11 10             Tüyleri yolunmuş, bağırsakları çıkartılmış, başlı ve ayaklı% 83’lük denilen tavuklar

                               Bu alt pozisyon, başlı ve ayaklı, bağırsakları çıkarılmış, fakat diğer iç organları (özellikle ciğerleri, karaciğerleri, taşlığı, yüreği ve yumurtalıkları ) yerlerinde duran, tüyleri yolunmuş tavukları kapsar.

0207 11 30             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %70’lik denilen tavuklar

                               Bu alt pozisyon, başları ve ayakları kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş, içleri tamamen boşaltılmış, ancak karaciğerleri, taşlığı ve yüreği  iç kısmına tekrar konulmuş, tüyleri yolunmuş olan kızarmalık tavukları kapsar.

0207 11 90             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları, boynu, yüreği, karaciğeri ve taşlığı alınmış %65’lik denilen tavuklar, veya diğer şekillerde sunulanlar

                               Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş, başları ve ayakları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartmalık tavukları kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 11 10 ve 0207 11 30 alt pozisyonlarında yer alan tavukların dışındaki şekillerde sunulan tavukları da (örneğin; tüyleri yolunmamış, bağırsakları çıkarılmamış, ayakları ve boyunları kesilmemiş tavukları ) kapsar.

0207 12 10             Parçalanmamış (dondurulmuş)

ve

0207 12 90

                               0207 11 30 ve 0207 11 90 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 13 10             Kemiksiz

                               Bu alt pozisyon, hangi karkastan elde edildiği göz önüne alınmaksızın, kümes hayvanlarının kemiksiz etlerini kapsar.

0207 13 20             Yarım veya çeyrekler

                               “Yarım” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (b)’de tanımlanmıştır.

                               “Çeyrek” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (c)’de tanımlanmıştır. Bu alt pozisyon, kanatlı olarak göğsün bir yarısından oluşan ön çeyreklerin yanı sıra, butun alt kısmı ( tibia ve fibula), but ( femur), sırtın arka kısmını ve kuyruk sokumundan oluşan arka çeyrekleri kapsar.

0207 13 30             Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın )

                               “Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın )” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0207 13 40             Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları

                               Bu faslın 4 (a) nolu Ek Notuna bakınız.

                               Bu alt pozisyon, boyun parçası, sırt ve olasılıkla kuyruk sokumundan oluşan boyunlu sırt kısımlarını; sırt kısımları; boyunları; kuyruk sokumunu ( kuyruk kısmı); kanat uçlarını kapsar.

0207 13 50             Göğüs ve göğüs parçaları

                              

                               “Göğüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (e)’de tanımlanmıştır.

0207 13 60             But ve but parçaları

                               “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (f) bentlerinde tanımlanmıştır.

                               Butun arka kısımdan kesilmesi, aşağıda gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir.

0207 13 91             Karaciğerler

                               0207 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi son paragrafa bakınız.

0207 13 99             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, karaciğer hariç,  özellikle yürek, ibik ve gerdanı kapsar.

                               Bu alt pozisyon, aynı zamanda, kümes hayvanlarının ayaklarını kapsar.

0207 14 10             Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş)

ila

0207 14 99

                               0207 13 10 ila 0207 13 99 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 24 10             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %80’lik denilen hindiler

                               Bu alt pozisyon, başları ve ayakları kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş, içleri tamamen boşaltılmış, ancak boynu, karaciğeri, taşlığı ve yüreği  iç kısmına tekrar konulmuş, tüyleri yolunmuş hindileri kapsar.

0207 24 90             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, boyun, yürek, karaciğer ve taşlığı alınmış %73’lük denilen hindiler veya diğer şekilde sunulanlar

                               Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş, başları, ayakları ve boyunları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartılmaya hazır haldeki hindileri kapsar.Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 24 10 ve 0207 24 90 alt pozisyonlarında yer alanların dışındaki şekillerde sunulan hindileri de kapsar.

0207 25 10             Parçalanmamış (dondurulmuş)

ve

0207 25 90

                               0207 24 10 ve 0207 24 90 alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 26 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 26 20             Yarım veya çeyrekler

                               0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 26 30             Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın )

                               “Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın )” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0207 26 40             Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları

                               0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 26 50             Göğüs ve göğüs parçaları

                               “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (e)’de tanımlanmıştır.

0207 26 60             Butun alt kısmı ve parçaları

                               “Butun alt kısımları” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (g)’de tanımlanmıştır.

                               Butun alt kısımlarının femurdan kesilmesi, aşağıda gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir.

 

0207 26 70             Diğerleri

                               “Parça” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (h)’de tanımlanmıştır.

                               Femurdan (ticari olarak çoğu zaman uyluk olarak bilinen ) veya sırt kısmından bütün haldeki butun kesilmesi 0207 13 60 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarında yer alan çizimde gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir.

                               Femurun butun alt kısımlarından kesilmesi, 0207 26 60 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarında yer alan çizimde gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir.

0207 26 91             Karaciğerler

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 26 99             Diğerleri

                               0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 27 10             Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş)

ila

0207 27 99

                               0207 26 10 ila 0207 26 99 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 41 30             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %70’lik denilen ördekler

Bu alt pozisyon, başları ve ayakları kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş, içleri tamamen boşaltılmış, ancak, karaciğeri, taşlığı ve yüreği  iç kısmına tekrar konulmuş, tüyleri yolunmuş ördekleri kapsar.

0207 41 80             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş, ayak, boyun, yürek, karaciğer ve taşlığı alınmış %63’lük denilen ördekler veya diğer şekilde sunulanlar

                               Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş, başları, ayakları ve boyunları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartılmaya hazır haldeki ördekleri kapsar.Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 41 20, 0207 41 30 ve 0207 41 80 alt pozisyonlarında yer alanların dışındaki şekillerde sunulan ördekleri de kapsar.

0207 42 30             Tüyleri yolunmuş,içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, boynu, karaciğeri, yüreği ve taşlığı alınmamış % 70’lik denilen ördekler

0207 41 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 42 80             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, boynu, karaciğeri, yüreği ve taşlığı alınmış % 63’lük denilen ördekler ve diğer şekillerde sunulanlar

0207 41 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 43 00             Yağlı karaciğerler ( taze veya soğutulmuş )

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 44 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 44 21             Yarım veya çeyrekler

                               0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 44 31             Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)

“Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0207 44 41             Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları

                               0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 44 51             Göğüs ve göğüs parçaları

                “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (e)’de tanımlanmıştır.

0207 44 61             But ve but parçaları

                “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (f)’de tanımlanmıştır.

0207 44 71             Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları

                               “Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (ij)’de tanımlanmıştır.

0207 44 91             Karaciğerler ( kaz ve ördeklerin yağlı karaciğerleri hariç )

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 44 99             Diğerleri

                               0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 45 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 45 21             Kemikli

ila

0207 45 81

                               0207 13 20 ila 0207 13 60 ve 0207 44 71 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 45 93             Karaciğerler

ve

0207 45 95

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 45 99             Diğerleri

                               0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 51 90             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, yüreği ve taşlığı alınmış veya alınmamış %75’lik denilen kazlar veya diğer şekilde sunulanlar

Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş, başları ve ayakları kesilmiş, içleri tamamen boşaltılmış fakat taşlığı ve yüreği  iç kısmına tekrar konulmuş kazların yanı sıra, tüyleri yolunmuş, başları ve ayakları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartılmaya hazır haldeki kazları da kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 51 10 ve 0207 51 90 alt pozisyonlarında yer alanların dışındaki şekillerde sunulan ( örneğin; tüyleri yolunmuş, kanları akıtılmış, içleri boşaltılmamış, baş ve ayakları kesilmiş) kazları da kapsar.

0207 52 90             Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, yüreği ve taşlığı alınmış veya alınmamış %75’lik denilen kazlar veya diğer şekilde sunulanlar

0207 51 90 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 53 00             Yağlı karaciğerler ( taze veya soğutulmuş )

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 54 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 54 21             Yarım veya çeyrekler

                               0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 54 31             Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)

“Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0207 54 41             Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları

0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 54 51             Göğüs ve göğüs parçaları

                “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (e)’de tanımlanmıştır.

0207 54 61             But ve but parçaları

                “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (f)’de tanımlanmıştır.

0207 54 71             Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları

“Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (ij)’de tanımlanmıştır.

0207 54 91             Karaciğerler ( kaz ve ördeklerin yağlı karaciğerleri hariç )

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 54 99             Diğerleri

                               0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 55 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 55 21

İla

0207 55 81             Kemikli

                               0207 13 20 ila 0207 13 60 ve 0207 44 71 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 55 93

Ve

0207 55 95             Karaciğerler

                               0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız.

0207 55 99             Diğerleri

0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 60 10             Kemiksiz

                               0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 60 21             Yarım veya çeyrekler

                               0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 60 31             Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)

“Bütün kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0207 60 41             Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları

0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0207 60 51             Göğüs ve göğüs parçaları

                “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (e)’de tanımlanmıştır.

0207 60 61             But ve but parçaları

                “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (f)’de tanımlanmıştır.

0207 60 99             Diğerleri

                               0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

 

 

 

0208                       Diğer etler ve yenilen sakatat (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)

Bu pozisyon, sadece, 0106 pozisyonunda yer alan hayvanların taze, soğutulmuş veya dondurulmuş etlerini ve yenilen sakatını kapsar.

0208 10 10             Evcil tavşanların etleri ve yenilen sakatatı

Bu alt pozisyon, 0106 14 10 alt pozisyonunda yer alan hayvanların etlerini ve yenilen sakatını kapsar.

0208 90 10             Evcil güvercinlerin etleri ve yenilen sakatatı

Bu alt pozisyon evcil güvercinlerin (bahçe güvercinleri, süs güvercinleri, posta güvercinleri) etleri ve yenilen sakatatını kapsar. 0106 39 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarında “evcil olmayan” olarak tanımlanan güvercinlerin etleri ve yenilen sakatatı bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0208 90 30 alt pozisyonunda sınıflandırılır.

0208 90 30             Av hayvanlarına ait olanlar (tavşanlar veya yabani tavşanlar hariç)

                               Aşağıdaki etler ve yenilen sakatatlar bu alt pozisyona dahildir;

1.        Kürklü av hayvanlarının: Avrupa’da yaşayan açık sarı renkli geyik ( fallow deer), erkek karaca, dağ keçisi (chamois) veya yabani keçisi ( Rupicapra rupicapra ), moose veya geyikler, keçi antilobu (goat antelope), antilop, ceylan, ayı ve kanguru.

2.        Tüylü av hayvanlarının: yabani güvercin, yabani kaz, yabani ördek, keklik,sülün, çulluk, su çulluğu, orman tavuğu, kiraz kuşu ve devekuşu

Genellikle yakalanarak veya vurularak elde edilen bu hayvanların (( sülün, sarı geyik (fallow deer ) devekuşu vb)) etleri ve yenilen sakatatı, bu tür hayvanlar yetiştirilerek büyütülmüş olsalar bile av hayvanlarının etleri ve yenilen sakatları olarak sınıflandırılır.

Ren geyiğinin etleri ve yenilen sakatatı bu alt pozisyon haricinde kalır ( 0208 90 60 alt pozisyonu ). Bununla beraber, ren geyiklerinin bazı türlerine (caribou gibi) ait etler ve yenilen sakatatlar, bu tür etlerin ve yenilen sakatatın elde edildiği ren geyiklerinin yabani olarak yaşadığı ve avlanma suretiyle ele geçirildiği ispatlanmak şartıyla bu alt pozisyonda sınıflandırılır.

Bu alt pozisyon, yabani tavşanların (Oryctolagus cuniculus ) etlerini ve yenilen sakatatlarını kapsamaz ( 0208 10 90 alt pozisyonu ).

0208 90 60             Ren geyiği eti

                               0208 90 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları, üçüncü paragrafa bakınız.

0209                       Domuz yağı (etli kısımları içerenler hariç) ve kümes hayvanlarının yağları (eritilmemiş veya başka surette çıkarılmamış) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş)

0209 10 11             Domuzun deri altı yağı (lard )

ve

0209 10 19

                               “Domuzun deri altı yağı” ifadesi bu faslın 2 (D) nolu Ek notunda tanımlanmıştır.

0209 10 90             Domuz yağı (0209 10 11 veya 0209 10 19 alt pozisyonundakiler hariç)

                               0209 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, ikinci paragrafa bakınız.

0209 90 00             Diğerleri

                               0209 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, üçüncü paragrafa bakınız.

0210                       Et ve yenilen sakatat ( tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş ); et veya sakatatın yenilen un ve ezmeleri

                               0209 pozisyonunda yer alan domuzun deri altı yağı (lard ) ve diğer yağlar hariç olmak üzere, bu pozisyon, 0101 ila 0106 pozisyonlarında yer alan bütün hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş etlerini ve sakatatını kapsar.

                               “Kurutulmuş veya tütsülenmiş” ve “tuzlanmış ve salamura edilmiş” ifadeleri için bu faslın 2 (E) nolu Ek notuna ve bu faslın 7 nolu notuna bakınız.

0210 11 11             But, kol ve bunların parçaları (kemikli)

ila                           “Kemikli” teriminin anlamı için 0210 11 alt pozisyonu AS Açıklama Notlarına bakınız.

0210 11 90

0210 11 11             Evcil domuz etleri

ila

0210 11 39

                               “But” ve “kol” ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (b) ve (d)’de tanımlanmıştır.

0210 11 11             Tuzlanmış veya salamura edilmiş

ve

0210 11 19

                               Bu alt pozisyon, tam olarak kuru tuzlama veya salamura işlemleri ile bozulması önlenmiş evcil domuzların kemikli butlarını, kollarını ve bunların parçalarını kapsar. Bununla birlikte, bu etler, 0210 11 31 ve 0210 11 39 alt pozisyonlarının uygulanması açısından kurutulmuş veya tütsülenmiş olarak kabul edilecek seviyede olmayacak şekilde ( bu faslın 2 (E) nolu Ek Notunda tanımlandığı şekilde), ileri bir işlem olarak hafifçe kurutulmuş veya tütsülenmiş olabilir

0210 11 31             Kurutulmuş veya tütsülenmiş

ve

0210 11 39

                               Bu alt pozisyon, kurutma veya tütsüleme işlemi ile bozulması önlenmiş ( bu koruma işlemi metotları ile birlikte önceden tuzlama veya salamura işlemlerine tabi tutulmuş olsa bile) evcil domuzların kemikli butlarını, kollarını ve bunların parçalarını kapsar. Bu durum özellikle, açık havada ( Parma veya Bayonne tipi domuz butları ) veya tütsüleme işlemleri ile ( Ardennes tipi domuz butları) kısmi olarak suyunun alınmasından önce tuzlama işlemine tabi tutulan butlar için söz konusudur.

                               Kısman suyu alınmış, ancak geçerli koruma işlemi dondurulma veya derin dondurulma ile yapılan butlar, kollar ve bunların parçaları 0203 22 11 veya 0203 22 19 alt pozisyonlarında yer alır.

0210 12 11             Evcil domuzlara ait olanlar

ve

0210 12 19

                               “Karın etleri” ve “parçalar” ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek not (f)’de ve bu faslın 2 (B) nolu Ek notunda tanımlanmıştır.

0210 12 11             Tuzlanmış veya salamura edilmiş

                               0210 11 11 ve 0210 11 19 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0210 12 19             Kurutulmuş veya tütsülenmiş

                               0210 11 31 ve 0210 11 39 Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0210 19 10             Yarım karkas veya dörtte üç ön parça

                               “Yarım karkas” ve “dörtte üç ön parça” ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (g) ve (h)’de tanımlanmıştır.

0210 19 20             Dörtte üç arka parça veya orta kısımlar

                               “Dörtte üç arka parça” ve “orta kısımlar” ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (ij) ve (k)’da tanımlanmıştır.

0210 19 30             Ön parçalar ve ön parçaların kısımları

                               “Ön parçalar” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (c)’de tanımlanmıştır.

0210 19 40             Bel kısmı ve parçaları

                               “Bel kısmı” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (e)’de tanımlanmıştır.

0210 19 60             Ön kısmı ve parçaları

                               “Ön kısım” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (c)’de tanımlanmıştır.

0210 20 10             Sığır etleri

ve

0210 20 90

                               Bu alt pozisyonlar, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş etlerini kapsar. Sığırların sakatatı 0210 99 51 veya 0210 99 59 alt pozisyonlarda yer alır.

0210 99 10             At eti ( tuzlanmış, salamura edilmiş veya kurutulmuş )

                               Bu alt pozisyon, sadece, 0101 21 00 ila 0101 29 90 alt pozisyonlarında yer alan hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, veya kurutulmuş etlerini kapsar. Tütsülenmiş at eti 0210 9939 alt pozisyonunda yer alır.Atların sakatatı 0210 99 85 alt pozisyonunda yer alır.

0210 99 21             Koyun ve keçi etleri

ve

0210 99 29

                               Bu alt pozisyonlar, 0104 pozisyonunda yer alan hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş etlerini kapsar. Bu türlerin sakatatı 0210 99 85 alt pozisyonunda yer alır.

0210 99 31             Ren geyiği eti

                               0208 90 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları üçüncü paragrafa bakınız.

0210 99 49             Diğerleri

                               Bu alt pozisyon, beyin, yanak veya diller olsun olmasın evcil domuzların başlarını ve yarım başlarını kapsar ( bu faslın 2 ( C) nolu Ek notuna bakınız ). Baş parçaları söz konusu Ek notun üçüncü paragrafında tanımlanmıştır.

                               Sakatat tanımı için 0206 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

0210 99 90             Et veya sakatatın yenilen un ve ezmeleri

Bu alt pozisyon, aynı zamanda, bu un ve ezmelerin pelletlerini de kapsar.