CANLI
HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER |
ETLER VE YENİLEN SAKATAT Genel
Açıklamalar 1.
Örneğin; hayvan yiyeceği imali için tasarlanmış olsa
bile, insan tüketimine uygun olan et ve sakatat bu fasılda sınıflandırılır. 2.
Bu faslın amaçları açısından, “et” ve “sakatat”
ifadelerinin kapsamı, bu fasla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel
Açıklamalarda tanımlanmıştır. 3.
Bu fasılda yer alan et ve sakatatın oluşabilecek farklı
hallerine (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş,
kurutulmuş, tütsülenmiş ) ilişkin yol gösterici ilkeler bu fasla ilişkin
Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalarda verilmiştir. Derin dondurulmuş
etler ile kısmen veya tamamen dondurulmuş etler, dondurulmuş et olarak aynı şekilde
sınıflandırılacaktır. “ Dondurulmuş” ifadesi sadece taze halde iken
dondurulmuş etleri değil, aynı zamanda asıl ve devamlı korunması esas olarak
dondurma işlemine bağlı olan, ilk olarak hafifçe kurutulmuş ve daha sonra
dondurulmuş etleri de kapsar. 4.
Bu fasılda yer
alan etler ve sakatat ile 16 ncı fasılda yer alanlar arasındaki farklılıklara
ilişkin yol gösterici ilkeler bu faslın Genel Açıklamalar bölümünde
verilmiştir. Bununla beraber, bu fasıl, işlenmemiş, kıyma haline getirilmiş
veya ince bir şekilde kıyılmış ancak daha ileri derecede hazırlanmamış,
taşımayı veya tutmayı kolaylaştırmak için plastik malzemelerle paket yapılmış
( sosis şeklinde olsa bile ) sakatatı kapsar. 5.
Kemikli ve kemiksiz parçaların arasındaki ayrımda
kıkırdaklar ve veterler kemik olarak değerlendirilmez. İlave Not 1.A (d) ve 1.A(e) Bu faslın 1.A
(d) ve 1.A(e) Ek Notları anlamında(Bu faslın 1.C Ek Notu ile bağlantılı
olarak okunmalı) en az ve en çok kaburga koşulunun sağlanıp sağlanmadığını
belirlerken; yalnızca, omurgaya doğrudan
bitişik tüm veya parça kaburgalar hesaba katılmalıdır. Bu açıklamaya göre; aşağıdaki diyagram, bu Faslın 1.C Ek Notu ile
bağlantılı olarak yorumlandığında, 1.A (d) ve 1.A (e) Ek Notlarına uygun bir
büyükbaş ön çeyreği örneğini göstermektedir.
İlave Not 2 C Bu faslın 2 (C) Nolu Ek Notunun amaçları
açısından, çenenin ve gerdanın ayrı
ayrı, çene ile gerdanın birlikte kesimlerine ilişkin iki farklı kesim
teknikleri için aşağıdaki şekillere bakınız. Göz hizasına
kadar kafaya paralel, sonrasında kafanın önüne doğru eğimli kesim Ek Not 6 (a) Tuz, bu Ek Not anlamında baharat olarak
kabul edilmez. Aynı zamanda, bu faslın 7
nolu Ek Notuna bakınız. 0201 Büyükbaş
hayvanların eti ( taze veya soğutulmuş) Bu
pozisyon, sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş
etlerini kapsar. Ön
çeyrekler ve arka çeyreklerin tanımları anlamında aşağıda belirtilen
mülahazalar uygulanacaktır; 1.
Gerdan
ve boyundan; yedi kervikal yarım omurlu boyunun kaslı kısmı anlaşılır. 2.
Kol
kısmından; scapulum, humerus, radius ve cabitus kemiklerinden oluşan ve kasla
örtülen ön bacak anlaşılır. 3.
Bonfile,
fileto ve bifteklik olarak kabul edilecektir; but, böğür kısmındaki
bifteklikleri içerebilir veya içermeyebilir. 0201 10 00 Karkas ve yarım karkas “Karkas”
ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın1 (A)
nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır. İlk sekiz veya dokuz sırt
omurga kemikleri sağ veya sol yarım karkaslar üzerinde kalmış olabilir. 0201 20 20 Çeyrek karkas ( eşit olarak
bölünmüş ) “Çeyrek
karkas” ifadesi bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (c)’de tarif edilmiştir. 0201 20 30 Karkasın ön çeyrekleri (
ayrılmamış veya ayrılmış ) “Karkasın
ayrılmamış ön çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu
faslın 1 (A) nolu Ek notu (d) ve (e)’de tarif edilmiştir. Bu Ek Notu müteakiben,
boyun ve kol kısımları olmayan, dörtten az kaburga kemiği dahil ilgili tüm
kemikli, veya örneğin Atlas kemiği çıkarılmış yarım karkasların ön kısımları
bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0201 20 90 alt pozisyonunda
sınıflandırılır. 0201 20 50 Karkasın arka çeyrekleri (
ayrılmamış veya ayrılmış ) “Karkasın
ayrılmamış arka çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu
faslın 1 (A) nolu Ek notu (f) ve (g)’de tarif edilmiştir. Bu Ek Notu
müteakiben, filetolar dahil but veya sağrı etleri olmayan, üçten az kaburga
kemiği dahil ilgili tüm kemikli yarım karkasların arka kısımları bu alt
pozisyon haricinde kalır ve 0201 20 90 alt pozisyonunda sınıflandırılır.
Bununla beraber, böbrek veya böbrek yağı olmayan arka çeyrekler kalın böğür
kısmı olsun olmasın çeyrek olarak sınıflandırılır. 0201 20 90 Diğerleri Bu
alt pozisyon, örneğin, kemikleri alınmamış ( kemikli ) kol, but ve sağrı
etlerini kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, eşit olarak bölünmüş çeyrek,
ön çeyrek veya arka çeyrek tanımlarına
uymayan, kemikli yarım karkasların ön ve arka parçalarını da kapsar. 0201 30 00 Kemiksiz Bu
alt pozisyon, sığırların, tüm kemikleri çıkarılmış, taze veya soğutulmuş,
parça halindeki tüm etlerini ( örneğin; kemiksiz filetolar ve böğür etleri
gibi ) kapsar. 0202 Sığır
eti (dondurulmuş) Bu
pozisyon, sadece, 0102 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş etlerini
kapsar. 0202 10 00 Karkas ve yarım karkas “Karkas”
ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın1 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de
tanımlanmıştır. 0202 20 10 Çeyrek karkas (eşit olarak
bölünmüş) “Çeyrek
karkas” ifadesi bu faslın 1 (A) nolu Ek notunun (c)’de tarif edilmiştir. 0202 20 30 Karkasın ön çeyrekleri
(ayrılmamış veya ayrılmış) “Karkasın
ayrılmamış ön çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış ön çeyrekleri” ifadeleri bu
faslın 1 (A) nolu Ek notu (d) ve (e)’de tarif edilmiştir. 0202 20 50 Karkasın arka çeyrekleri
(ayrılmamış veya ayrılmış) “Karkasın
ayrılmamış arka çeyrekleri” ve “karkasın ayrılmış arka çeyrekleri” ifadeleri
bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (f) ve (g)’de tarif edilmiştir. 0202 20 90 Diğerleri 0201
20 90 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0202 30 50 Karkasın ön çeyreklerinin döş ve
kaburga etleri “Karkasın ön çeyreklerinin döş ve kaburga
etleri” ifadeleri bu faslın 1 (A) nolu Ek notu (h)’de tarif edilmiştir. 0202 30 90 Diğerleri 0202
30 10 Alt pozisyonunda belirtilen dondurulmuş blok halindeki etler ile 0202
30 50 alt pozisyonunda yer alan parçalar hariç olmak üzere, bu alt pozisyon,
tamamen kemikleri çıkarılmış, dondurulmuş haldeki sığır etlerinin tüm
parçalarını kapsar. 0203 Domuz
eti (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) Bu
pozisyon, sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların etlerini kapsar. Avusturalya
yetkili makamları tarafından Avusturalya’da yaşayan yabani domuz etleri
olarak belgelenen domuz türü hayvanların etleri, evcil domuz etleri dışındaki
domuz etleri olarak kabul edilecektir. 0203 11 10 Taze veya soğutulmuş ila 0203 19 90 Bu
alt pozisyon, sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya
soğutulmuş etlerini kapsar. 0203 11 10 Evcil domuz eti “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu
faslın 2 (A) nolu Ek notu (a)’da tanımlanmıştır. 0203 12 11 But ve but parçaları “But” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek
notu (b)’de tanımlanmıştır. Bu alt pozisyon, arka butlarından
elde edilen kemikli incikleri kapsar. 0203 12 19 Kol ve kol parçaları “Kol” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek
notu (d)’de tanımlanmıştır. Bu
alt pozisyon, ön koldan elde edilen kemikli incikleri, az etli domuz
pirzolasını kapsar. 0203 19 11 Ön kısım ve bunların parçaları “Ön
kısım” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (c)’de tanımlanmıştır. Bu
alt pozisyon, ön koldan elde edilen kemikli incikleri, az etli domuz
pirzolasını veya kaburga etini kapsamaz (0203 12 19 alt pozisyonu ). 0203 19 13 Bel kısmı ve bunların parçaları “Bel kısmı” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu
Ek notu (e)’de tanımlanmıştır. Bu alt pozisyon bel kısmı kaburga
etlerini kapsar. 0203 19 15 Karın ve karın parçaları “Karın etleri” ve “karın parçaları”
ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (f)’de ve bu faslın 2 (B) nolu Ek notunda tanımlanmıştır. Karın
parçaları, deri ve deri altı yağlarını içermedikçe bu alt pozisyonda
sınıflandırılmaz. Bu
alt pozisyon, deri ve deri altı yağlarını içermeyen az etli domuz pirzolasını
kapsamaz (0203 19 59 alt pozisyonu). 0203 19 59 Diğerleri Bu alt pozisyon, deri ve deri altı
yağlarını içermeyen az etli domuz pirzolasını kapsar. 0203 19 90 Diğerleri Bu
alt pozisyon, sadece 0103 91 90 veya 0103 92 90 alt pozisyonlarında yer alan
hayvanların etlerini, özellikle, karkas, yarım karkas, but ve but parçaları,
kol ve kol parçaları hariç, yabani domuz etlerini kapsar. 0203 21 10 Dondurulmuş ila 0203 29 90 0203
11 10 ila 0203 19 90 Alt pozisyonlarına ve
bunların alt açılımlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli
değişiklikler yapılarak uygulanır. 0204 Koyun
ve keçi etleri ( taze, soğutulmuş veya dondurulmuş ) Bu
pozisyon, özellikle, ibeks keçisinin ( Orta Asya keçisi ) etlerinin yanı sıra
koyun türü hayvanların ( evcil veya yabani koyun ) etlerini, evcil olsun
olmasın 0104 pozisyonunda yer alan hayvanların taze, soğutulmuş veya
dondurulmuş etlerini kapsar. 0204 10 00 Kuzuların karkas ve yarım
karkasları ( taze veya soğutulmuş) “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu faslın
3 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır. Kuzu eti tanımı 0204 10 ve
0204 30 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem Açıklama Notlarında yer
almaktadır. 0204 21 00 Karkas ve yarım karkas “Karkas” ve “yarım karkas” ifadeleri, bu
faslın 3 (A) nolu Ek notu (a) ve (b)’de tanımlanmıştır. 0204 22 10 Kısa ön çeyrekler “Kısa
ön çeyrekler” ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (c) ve (d)’de
tanımlanmıştır. 0204 22 30 Fileto veya sağrı (tam veya
yarım) “Fileto veya sağrı (tam veya yarım)”
ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (e) ve (f)’de tanımlanmıştır. 0204 22 50 But veya yarım but “But”
ifadesi, bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (g) ve (h)’de tanımlanmıştır. 0204 30 00 Kuzu eti (karkas ve yarım karkas)
(dondurulmuş) 0204
10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0204 41 00 Diğer koyun etleri (dondurulmuş) ila 0204 43 90 0204
21 00, 0204 22 10, 0204 22 30 ve 0204 22 50 Alt pozisyonlarına ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak sırasıyla 0204 41 00, 0204
42 10, 0204 42 30 ve 0204 42 50 alt pozisyonlarına uygulanır. 0204 50 11 Keçi eti ila 0204 50 79 “Karkas ve yarım karkas” (0204 50 11 ve
0204 50 51 alt pozisyonları ), “kısa ön çeyrekler” ( 0204 50 13 ve 0204 50 53 alt pozisyonları
), fileto veya sağrı (tam veya yarım ) ( 0204 50 15 ve 0204 50 55 alt
pozisyonları) ve “butlar” (0204 50 19 ve
0204 50 59 alt pozisyonları ) ifadeleri bu faslın 3 (A) nolu Ek notu (a) ve
(b), (c) ve (d), (e) ve (f), (g) ve
(h)’de sırasıyla tanımlanmıştır. 0206 Sığır,
domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş) Bu pozisyon, 0101 ila 0104
pozisyonlarında yer alan hayvanların sakatatını kapsar. Eczacılık ürünlerinin
imalinde kullanılacak sakatat, yetkili makamlar tarafından ortaya konulan
koşulları karşılamadıkça, ilgili alt pozisyonlarda sınıflandırılmazlar. Daha
fazla bilgi 0206 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesinde
verilmiştir. 0206 10 10 Sığır sakatatı ( taze veya soğutulmuş ) ila 0206 10 98 Bu alt pozisyonlar sadece, 0102
pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar. 0206 10 95 Kalın ve ince etek Kalın ve ince etek diyaframın adaleli
kısmıdır. 0206 21 00 Sığır sakatatı ( dondurulmuş ) ila 0206 29 99 Bu alt pozisyonlar sadece, 0102
pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar. 0206 30 00 Domuz sakatatı (taze veya soğutulmuş) Bu alt pozisyon sadece, 0103 pozisyonunda
yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar. 0206
49 00 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarının ilk paragrafı gerekli
değişiklikler yapılarak uygulanır. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, ayak, kuyruk, karaciğer, böbrek, kalp, dil,
akciğer, yenilen deri, beyin ve cenin zarını da kapsar. 0206 41 00 ve 0206 49 00 Domuz sakatatı (dondurulmuş) Bu
alt pozisyon sadece, 0103 pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş
sakatatını kapsar. 0206 49 00 Diğerleri Bu alt pozisyon, yanak kısımları ve beyin olsun
olmasın baş ve yarım başları ve baş parçalarını ( bu fasla ilişkin 2 ( C)
nolu Ek notu) kapsar; baş parçaları söz konusu Ek notun üçüncü paragrafında
tanımlanmıştır. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, ayak, kuyruk, karaciğer, böbrek, kalp, dil,
akciğer, yenilen deri, beyin ve cenin zarını da kapsar. Bu alt pozisyon, yabani domuzun sakatatını kapsar. 0206 80 91 At, eşek, katır ve bardo sakatatı Bu alt pozisyon, sadece, 0101
pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar. 0206 80 99 Koyun ve keçi sakatatı Bu alt pozisyon, sadece, 0104
pozisyonunda yer alan hayvanların taze veya soğutulmuş sakatatını kapsar. 0206 90 91 At, eşek, katır ve bardo sakatatı Bu alt pozisyon, sadece, 0101
pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar. 0206 90 99 Koyun ve keçi sakatatı Bu alt pozisyon, sadece, 0104
pozisyonunda yer alan hayvanların dondurulmuş sakatatını kapsar. 0207 0105
Pozisyonuna giren kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı (taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş) 0207 11 10 Tüyleri yolunmuş, bağırsakları çıkartılmış, başlı ve
ayaklı% 83’lük denilen tavuklar Bu alt pozisyon, başlı ve ayaklı,
bağırsakları çıkarılmış, fakat diğer iç organları (özellikle ciğerleri,
karaciğerleri, taşlığı, yüreği ve yumurtalıkları ) yerlerinde duran, tüyleri
yolunmuş tavukları kapsar. 0207 11 30 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları
kesilmiş, fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %70’lik
denilen tavuklar Bu alt pozisyon, başları ve ayakları
kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş, içleri tamamen boşaltılmış, ancak
karaciğerleri, taşlığı ve yüreği iç
kısmına tekrar konulmuş, tüyleri yolunmuş olan kızarmalık tavukları kapsar. 0207 11 90 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları,
boynu, yüreği, karaciğeri ve taşlığı alınmış %65’lik denilen tavuklar, veya
diğer şekillerde sunulanlar Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş,
başları ve ayakları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartmalık
tavukları kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 11 10 ve 0207 11 30 alt
pozisyonlarında yer alan tavukların dışındaki şekillerde sunulan tavukları da
(örneğin; tüyleri yolunmamış, bağırsakları çıkarılmamış, ayakları ve
boyunları kesilmemiş tavukları ) kapsar. 0207 12 10 Parçalanmamış (dondurulmuş) ve 0207 12 90 0207 11 30 ve 0207 11 90 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları, gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 13 10 Kemiksiz Bu alt pozisyon, hangi karkastan elde
edildiği göz önüne alınmaksızın, kümes hayvanlarının kemiksiz etlerini
kapsar. 0207 13 20 Yarım veya çeyrekler “Yarım” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek
notunun (a) ve (b)’de tanımlanmıştır. “Çeyrek”
ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (c)’de tanımlanmıştır. Bu alt
pozisyon, kanatlı olarak göğsün bir yarısından oluşan ön çeyreklerin yanı
sıra, butun alt kısmı ( tibia ve fibula), but ( femur), sırtın arka kısmını
ve kuyruk sokumundan oluşan arka çeyrekleri kapsar. 0207 13 30 Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın ) “Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun
olmasın )” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun (a) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0207 13 40 Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları Bu faslın 4 (a) nolu Ek Notuna bakınız. Bu
alt pozisyon, boyun parçası, sırt ve olasılıkla kuyruk sokumundan oluşan
boyunlu sırt kısımlarını; sırt kısımları; boyunları; kuyruk sokumunu ( kuyruk
kısmı); kanat uçlarını kapsar. 0207 13 50 Göğüs ve göğüs parçaları “Göğüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (e)’de tanımlanmıştır. 0207 13 60 But ve but parçaları “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (f) bentlerinde tanımlanmıştır. Butun arka kısımdan kesilmesi, aşağıda
gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması
gerekir. 0207 13 91 Karaciğerler 0207 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi son paragrafa bakınız. 0207 13 99 Diğerleri Bu alt pozisyon, karaciğer hariç, özellikle yürek, ibik ve gerdanı kapsar. Bu
alt pozisyon, aynı zamanda, kümes hayvanlarının ayaklarını kapsar. 0207 14 10 Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş) ila 0207 14 99 0207 13 10 ila 0207 13 99 alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 24 10 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları
kesilmiş, fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %80’lik
denilen hindiler Bu alt pozisyon, başları ve ayakları
kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş, içleri tamamen boşaltılmış, ancak
boynu, karaciğeri, taşlığı ve yüreği
iç kısmına tekrar konulmuş, tüyleri yolunmuş hindileri kapsar. 0207 24 90 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları
kesilmiş, boyun, yürek, karaciğer ve taşlığı alınmış %73’lük denilen hindiler
veya diğer şekilde sunulanlar Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş,
başları, ayakları ve boyunları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış
kızartılmaya hazır haldeki hindileri kapsar.Bu alt pozisyon, aynı zamanda,
0207 24 10 ve 0207 24 90 alt pozisyonlarında yer alanların dışındaki
şekillerde sunulan hindileri de kapsar. 0207 25 10 Parçalanmamış (dondurulmuş) ve 0207 25 90 0207 24 10 ve 0207 24 90 alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 26 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 26 20 Yarım veya çeyrekler 0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 26 30 Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun olmasın ) “Bütün kanatlar ( kanat uçları olsun
olmasın )” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (a) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0207 26 40 Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları 0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 26 50 Göğüs ve göğüs parçaları “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (e)’de tanımlanmıştır. 0207 26 60 Butun alt kısmı ve parçaları “Butun alt kısımları” ifadesi bu faslın 4
nolu Ek notu (a) ve (g)’de tanımlanmıştır. Butun alt kısımlarının femurdan
kesilmesi, aşağıda gösterildiği şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi
arasından yapılması gerekir. 0207 26 70 Diğerleri “Parça” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (h)’de tanımlanmıştır. Femurdan (ticari olarak çoğu zaman uyluk
olarak bilinen ) veya sırt kısmından bütün haldeki butun kesilmesi 0207 13 60
alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarında yer alan çizimde gösterildiği
şekilde eklem yerinin belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir. Femurun
butun alt kısımlarından kesilmesi, 0207 26 60 alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notlarında yer alan çizimde gösterildiği şekilde eklem yerinin
belirlendiği iki çizgi arasından yapılması gerekir. 0207 26 91 Karaciğerler 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 26 99 Diğerleri 0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 27 10 Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş) ila 0207 27 99 0207 26 10 ila 0207 26 99 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 41 30 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş,
fakat boyun, yürek, karaciğer ve taşlıkları alınmamış %70’lik denilen
ördekler Bu
alt pozisyon, başları ve ayakları kesilmiş, fakat boyunları kesilmemiş,
içleri tamamen boşaltılmış, ancak, karaciğeri, taşlığı ve yüreği iç kısmına tekrar konulmuş, tüyleri
yolunmuş ördekleri kapsar. 0207 41 80 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş, ayak,
boyun, yürek, karaciğer ve taşlığı alınmış %63’lük denilen ördekler veya
diğer şekilde sunulanlar Bu alt pozisyon, tüyleri yolunmuş,
başları, ayakları ve boyunları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış
kızartılmaya hazır haldeki ördekleri kapsar.Bu alt pozisyon, aynı zamanda,
0207 41 20, 0207 41 30 ve 0207 41 80 alt pozisyonlarında yer alanların
dışındaki şekillerde sunulan ördekleri de kapsar. 0207 42 30 Tüyleri yolunmuş,içleri boşaltılmış, baş ve ayakları
kesilmiş, boynu, karaciğeri, yüreği ve taşlığı alınmamış % 70’lik denilen
ördekler 0207
41 30 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0207 42 80 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları
kesilmiş, boynu, karaciğeri, yüreği ve taşlığı alınmış % 63’lük denilen
ördekler ve diğer şekillerde sunulanlar 0207
41 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0207 43 00 Yağlı karaciğerler ( taze veya
soğutulmuş ) 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 44 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 44 21 Yarım veya çeyrekler 0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 44 31 Bütün kanatlar (kanat uçları
olsun olmasın) “Bütün
kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun
(a) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0207 44 41 Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları 0207 13 40 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 44 51 Göğüs ve göğüs parçaları “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (e)’de tanımlanmıştır. 0207 44 61 But ve but parçaları “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (f)’de tanımlanmıştır. 0207 44 71 Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları “Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları”
ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu (ij)’de tanımlanmıştır. 0207 44 91 Karaciğerler ( kaz ve ördeklerin yağlı karaciğerleri
hariç ) 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 44 99 Diğerleri 0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 45 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 45 21 Kemikli ila 0207 45 81 0207 13 20 ila 0207 13 60 ve 0207 44 71
Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 45 93 Karaciğerler ve 0207 45 95 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 45 99 Diğerleri 0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 51 90 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, yüreği
ve taşlığı alınmış veya alınmamış %75’lik denilen kazlar veya diğer şekilde
sunulanlar Bu
alt pozisyon, tüyleri yolunmuş, başları ve ayakları kesilmiş, içleri tamamen
boşaltılmış fakat taşlığı ve yüreği iç
kısmına tekrar konulmuş kazların yanı sıra, tüyleri yolunmuş, başları ve
ayakları kesilmiş ve içleri tamamen boşaltılmış kızartılmaya hazır haldeki
kazları da kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, 0207 51 10 ve 0207 51 90
alt pozisyonlarında yer alanların dışındaki şekillerde sunulan ( örneğin;
tüyleri yolunmuş, kanları akıtılmış, içleri boşaltılmamış, baş ve ayakları
kesilmiş) kazları da kapsar. 0207 52 90 Tüyleri yolunmuş, içleri boşaltılmış, baş ve ayakları kesilmiş, yüreği
ve taşlığı alınmış veya alınmamış %75’lik denilen kazlar veya diğer şekilde
sunulanlar 0207
51 90 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 53 00 Yağlı karaciğerler ( taze veya soğutulmuş ) 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son
paragrafa bakınız. 0207 54 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama
Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 54 21 Yarım veya çeyrekler 0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 54 31 Bütün kanatlar (kanat uçları
olsun olmasın) “Bütün
kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun
(a) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0207 54 41 Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları 0207
13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0207 54 51 Göğüs ve göğüs parçaları “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (e)’de tanımlanmıştır. 0207 54 61 But ve but parçaları “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (f)’de tanımlanmıştır. 0207 54 71 Kaz ve ördeğin “palto” denilen kısımları “Kaz
ve ördeğin “palto” denilen kısımları” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(ij)’de tanımlanmıştır. 0207 54 91 Karaciğerler ( kaz ve ördeklerin
yağlı karaciğerleri hariç ) 0207 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 54 99 Diğerleri 0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 55 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 55 21 İla 0207 55 81 Kemikli 0207 13 20 ila 0207 13 60 ve 0207 44 71
Alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0207 55 93 Ve 0207 55 95 Karaciğerler 0207
Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi, son paragrafa bakınız. 0207 55 99 Diğerleri 0207
13 99 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0207 60 10 Kemiksiz 0207 13 10 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 60 21 Yarım veya çeyrekler 0207 13 20 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0207 60 31 Bütün kanatlar (kanat uçları
olsun olmasın) “Bütün
kanatlar (kanat uçları olsun olmasın)” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notunun
(a) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0207 60 41 Sırt, boyun, boyunlu sırt, kanat ve kuyruk uçları 0207
13 40 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. 0207 60 51 Göğüs ve göğüs parçaları “Gögüs” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (e)’de tanımlanmıştır. 0207 60 61 But ve but parçaları “But” ifadesi bu faslın 4 nolu Ek notu
(a) ve (f)’de tanımlanmıştır. 0207 60 99 Diğerleri 0207 13 99 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0208 Diğer
etler ve yenilen sakatat (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) Bu
pozisyon, sadece, 0106 pozisyonunda yer alan hayvanların taze,
soğutulmuş veya dondurulmuş etlerini ve yenilen sakatını kapsar. 0208 10 10 Evcil tavşanların etleri ve
yenilen sakatatı Bu
alt pozisyon, 0106 14 10 alt pozisyonunda yer alan hayvanların etlerini
ve yenilen sakatını kapsar. 0208 90 10 Evcil güvercinlerin etleri ve
yenilen sakatatı Bu
alt pozisyon evcil güvercinlerin (bahçe güvercinleri, süs güvercinleri, posta
güvercinleri) etleri ve yenilen sakatatını kapsar. 0106 39 10 Alt pozisyonuna
ilişkin Açıklama Notlarında “evcil olmayan” olarak tanımlanan güvercinlerin
etleri ve yenilen sakatatı bu alt pozisyon haricinde kalır ve 0208 90 30 alt
pozisyonunda sınıflandırılır. 0208 90 30 Av hayvanlarına ait olanlar
(tavşanlar veya yabani tavşanlar hariç) Aşağıdaki etler ve yenilen sakatatlar bu alt pozisyona
dahildir; 1.
Kürklü
av hayvanlarının: Avrupa’da yaşayan açık sarı renkli geyik ( fallow deer),
erkek karaca, dağ keçisi (chamois) veya yabani keçisi ( Rupicapra rupicapra
), moose veya geyikler, keçi antilobu (goat antelope), antilop, ceylan, ayı
ve kanguru. 2.
Tüylü
av hayvanlarının: yabani güvercin, yabani kaz, yabani ördek, keklik,sülün,
çulluk, su çulluğu, orman tavuğu, kiraz kuşu ve devekuşu Genellikle
yakalanarak veya vurularak elde edilen bu hayvanların (( sülün, sarı geyik
(fallow deer ) devekuşu vb)) etleri ve yenilen sakatatı, bu tür hayvanlar
yetiştirilerek büyütülmüş olsalar bile av hayvanlarının etleri ve yenilen
sakatları olarak sınıflandırılır. Ren
geyiğinin etleri ve yenilen sakatatı bu alt pozisyon haricinde kalır ( 0208 90
60 alt pozisyonu ). Bununla beraber, ren geyiklerinin bazı türlerine (caribou
gibi) ait etler ve yenilen sakatatlar, bu tür etlerin ve yenilen sakatatın
elde edildiği ren geyiklerinin yabani olarak yaşadığı ve avlanma suretiyle
ele geçirildiği ispatlanmak şartıyla bu alt pozisyonda sınıflandırılır. Bu
alt pozisyon, yabani tavşanların (Oryctolagus cuniculus ) etlerini ve yenilen
sakatatlarını kapsamaz ( 0208 10 90 alt pozisyonu ). 0208 90 60 Ren geyiği eti 0208 90 30 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları, üçüncü paragrafa bakınız. 0209 Domuz
yağı (etli kısımları içerenler hariç) ve kümes hayvanlarının yağları
(eritilmemiş veya başka surette çıkarılmamış) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş) 0209 10 11 Domuzun deri altı yağı (lard ) ve 0209 10 19 “Domuzun deri altı yağı” ifadesi bu
faslın 2 (D) nolu Ek notunda tanımlanmıştır. 0209 10 90 Domuz yağı (0209 10 11 veya 0209 10 19 alt
pozisyonundakiler hariç) 0209 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, ikinci paragrafa bakınız. 0209 90 00 Diğerleri 0209 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi, üçüncü paragrafa bakınız. 0210 Et
ve yenilen sakatat ( tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya tütsülenmiş
); et veya sakatatın yenilen un ve ezmeleri 0209 pozisyonunda yer alan domuzun deri
altı yağı (lard ) ve diğer yağlar hariç olmak üzere, bu pozisyon, 0101 ila
0106 pozisyonlarında yer alan bütün hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş,
kurutulmuş veya tütsülenmiş etlerini ve sakatatını kapsar. “Kurutulmuş veya tütsülenmiş” ve
“tuzlanmış ve salamura edilmiş” ifadeleri için bu faslın 2 (E) nolu Ek notuna
ve bu faslın 7 nolu notuna bakınız. 0210 11 11 But, kol ve bunların parçaları
(kemikli) ila “Kemikli” teriminin anlamı için 0210 11 alt pozisyonu AS
Açıklama Notlarına bakınız. 0210 11 90 0210 11 11 Evcil domuz etleri ila 0210 11 39 “But” ve “kol” ifadeleri bu faslın 2 (A)
nolu Ek notu (b) ve (d)’de tanımlanmıştır. 0210 11 11 Tuzlanmış veya salamura edilmiş ve 0210 11 19 Bu alt pozisyon, tam olarak kuru tuzlama
veya salamura işlemleri ile bozulması önlenmiş evcil domuzların kemikli
butlarını, kollarını ve bunların parçalarını kapsar. Bununla birlikte, bu
etler, 0210 11 31 ve 0210 11 39 alt pozisyonlarının uygulanması açısından
kurutulmuş veya tütsülenmiş olarak kabul edilecek seviyede olmayacak şekilde
( bu faslın 2 (E) nolu Ek Notunda tanımlandığı şekilde), ileri bir işlem
olarak hafifçe kurutulmuş veya tütsülenmiş olabilir 0210 11 31 Kurutulmuş veya tütsülenmiş ve 0210 11 39 Bu alt pozisyon, kurutma veya tütsüleme
işlemi ile bozulması önlenmiş ( bu koruma işlemi metotları ile birlikte
önceden tuzlama veya salamura işlemlerine tabi tutulmuş olsa bile) evcil
domuzların kemikli butlarını, kollarını ve bunların parçalarını kapsar. Bu
durum özellikle, açık havada ( Parma veya Bayonne tipi domuz butları ) veya
tütsüleme işlemleri ile ( Ardennes tipi domuz butları) kısmi olarak suyunun
alınmasından önce tuzlama işlemine tabi tutulan butlar için söz konusudur. Kısman
suyu alınmış, ancak geçerli koruma işlemi dondurulma veya derin dondurulma
ile yapılan butlar, kollar ve bunların parçaları 0203 22 11 veya 0203 22 19
alt pozisyonlarında yer alır. 0210 12 11 Evcil domuzlara ait olanlar ve 0210 12 19 “Karın etleri” ve “parçalar” ifadeleri bu
faslın 2 (A) nolu Ek not (f)’de ve bu faslın 2 (B) nolu Ek notunda
tanımlanmıştır. 0210 12 11 Tuzlanmış veya salamura edilmiş 0210 11 11 ve 0210 11 19 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0210 12 19 Kurutulmuş veya tütsülenmiş 0210 11 31 ve 0210 11 39 Alt
pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak
uygulanır. 0210 19 10 Yarım karkas veya dörtte üç ön parça “Yarım karkas” ve “dörtte üç ön parça”
ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (g) ve (h)’de tanımlanmıştır. 0210 19 20 Dörtte üç arka parça veya orta kısımlar “Dörtte üç arka parça” ve “orta kısımlar”
ifadeleri bu faslın 2 (A) nolu Ek notu (ij) ve (k)’da tanımlanmıştır. 0210 19 30 Ön parçalar ve ön parçaların kısımları “Ön parçalar” ifadesi bu faslın 2 (A)
nolu Ek notu (c)’de tanımlanmıştır. 0210 19 40 Bel kısmı ve parçaları “Bel kısmı” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu
Ek notu (e)’de tanımlanmıştır. 0210 19 60 Ön kısmı ve parçaları “Ön kısım” ifadesi bu faslın 2 (A) nolu
Ek notu (c)’de tanımlanmıştır. 0210 20 10 Sığır etleri ve 0210 20 90 Bu alt pozisyonlar, 0102 pozisyonunda yer
alan hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya
tütsülenmiş etlerini kapsar. Sığırların sakatatı 0210 99 51 veya 0210 99 59
alt pozisyonlarda yer alır. 0210 99 10 At eti ( tuzlanmış, salamura edilmiş veya kurutulmuş ) Bu alt pozisyon, sadece, 0101 21 00 ila
0101 29 90 alt pozisyonlarında yer alan hayvanların tuzlanmış,
salamura edilmiş, veya kurutulmuş etlerini kapsar. Tütsülenmiş at eti 0210
9939 alt pozisyonunda yer alır.Atların sakatatı 0210 99 85 alt pozisyonunda
yer alır. 0210 99 21 Koyun ve keçi etleri ve 0210 99 29 Bu alt pozisyonlar, 0104 pozisyonunda yer
alan hayvanların tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş veya
tütsülenmiş etlerini kapsar. Bu türlerin sakatatı 0210 99 85 alt pozisyonunda
yer alır. 0210 99 31 Ren geyiği eti 0208 90 30 Alt pozisyonuna ilişkin
Açıklama Notları üçüncü paragrafa bakınız. 0210 99 49 Diğerleri Bu alt pozisyon, beyin, yanak veya diller
olsun olmasın evcil domuzların başlarını ve yarım başlarını kapsar ( bu
faslın 2 ( C) nolu Ek notuna bakınız ). Baş parçaları söz konusu Ek notun
üçüncü paragrafında tanımlanmıştır. Sakatat
tanımı için 0206 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız. 0210 99 90 Et veya sakatatın yenilen un ve ezmeleri Bu alt pozisyon, aynı zamanda, bu un ve
ezmelerin pelletlerini de kapsar. |