XI. BÖLÜM NOTU

 

DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELER VE BUNLARDAN MAMUL EŞYA

 

 

Genel Açıklamalar

 

1. Açıklama Notlarında (bu Bölüme ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamaların son paragrafına bakınız) belirtildiği gibi XI. Bölüm iki kısma ayrılmaktadır;

 

(a)    İlk kısımda (50 ila 55 nci fasıllar) dokumaya elverişli maddelerden mamul ürünler, yapıldıkları dokumaya elverişli maddelere göre gruplandırılmıştır,  dokumaya elverişli maddelerin karışımını içeren ürünlerin sınıflandırılması bu Bölümün 2 nolu Notuna göre yapılmaktadır.

 

(b)   İkinci kısımda (56 ila 63 ncü fasıllar) 5809 00 00 ve 59.02 pozisyonları hariç, ne fasıl seviyesinde ne de pozisyon seviyesinde eşyanın yapıldığı dokumaya elverişli maddeye göre bir ayrım yoktur. Bununla beraber 56 ila 63 ncü fasıllarda bir çok pozisyonda, eşyanın yapıldığı dokumaya elverişli madde esas alınarak alt ayrımlar yapılmıştır. Bu gibi durumlarda, bu alt pozisyonlardaki sınıflandırmaların bu Bölümün 2 no.lu alt pozisyon notundaki hükümlere göre yapılması gerekir.

 

2. Bu Bölümün 2 no.lu alt pozisyon notu, 56 ila 63 ncü fasılların pozisyonlarında yer alan iki veya daha fazla dokumaya elverişli maddeler içeren tekstil ürünlerinin sınıflandırılmasının belirlenmesine ilişkin kuralları ortaya koymaktadır. Bu ürünler, ağırlık itibariyle üstün gelen dokumaya elverişli maddeye göre uygun olduğu durumda bu Bölümün 2 no.lu alt pozisyon Notu ( B)' ye göre uygun alt pozisyonlarda sınıflandırılacaktır.

 

Bununla beraber, bu kuralların uygulanmasında bu Bölümün 2(B) no.lu alt pozisyon Notu (a ) ila ( c)’deki kuralların göz önüne alınması gerekmektedir.

 

3. Bu Bölümün 2 no.lu notunun yorumlanmasına ilişkin açıklamalar Armonize Sistem İzahnamesinde yer almaktadır. (örneğin; bu Bölüme ilişkin AS İzahnamesi Genel Açıklamalar (I)/(A)’ya bakınız).

 

2 no.lu Notun uygulanmasında aşağıda belirtilenler hesaba katılmayacaktır:

 

(a)    Bitirilmiş ürünün asli kısmı olmamak koşuluyla kumaş kenarlarında yer alan iplikler (şemsiyeler veya şallarda kullanılan bazı mensucatların kenarları gibi)

 

(b)   Mensucatın nereden kesileceğini gösteren mensucatta yer alan ayırma iplikleri

 

(c)    Mensucatın uçlarındaki iplikler (bu ipliklerin yapıldığı dokumaya elverişli madde mensucatın yapıldığı dokumaya elverişli maddelerden farklı ise)

 

4.  İplikler söz konusu olduğunda “beyazlatılmamış”, “beyazlatılmış”, “renklendirilmiş” ifadelerinin anlamları ile mensucat söz konusu olduğunda “beyazlatılmamış”, “beyazlatılmış”, “boyanmış”, “farklı renklerdeki ipliklerden”, “baskılı” ifadelerinin anlamları için AS İzahnamesınde bu Bölümün 1(a) ila 1(h) no.lu Alt Pozisyon Notlarına bakınız.

 

5. Dokuma çeşitlerinin tanımı için bu Bölüme ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamalar (I)/(C)’ ye bakınız.

 

 

 

FASIL 54

 

SENTETİK VE SUNİ FLAMENTLER;

ŞERİTLER VE BENZERİ SENTETİK VE

SUNİ DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELER

 

 

Genel Açıklamalar

 

“Yüksek mukavemetli iplik” ifadesinin tanımı için bu Bölümün 6 no.lu Notuna bakınız.

 

Elastomerik iplik” bu Bölümün 13 no.lu Notunda tanımlanmıştır.

 

5401                           Sentetik ve suni flamentlerden dikiş ipliği (perakende olarak satılacak hale getirilmiş olsun olmasın)

 

5401 10 12      Kor (core) iplik

ve

5401 10 14      Bu alt pozisyonlarda yer alan kor (core) ipliği, birkaç ipliğin bir arada bükülmesi ile oluşan dikiş ipliğidir; her bir iplik tabi, sentetik veya suni devamsız liflerle kaplanmış sentetik filamentlerden oluşmaktadır.

 

                        Kullanım alanları göz önüne alındığında, bu iplikler “sağlam” kor (gövdeli) bükülmüş ipliklerdir (elastik olmayan gövdeli iplikler gibi).

 

                        Bu iplikler, karışım halinde oldukları için, filament bileşimi ağırlık itibariyle üstün olduğunda sadece bu alt pozisyonda sınıflandırılır (bu Bölümün 2 Nolu Not hükmüne bakınız). Bunlar genellikle kor (gövdeli) iplikler halindedir.

 

                        Diğer taraftan, bu alt pozisyonlar, korları ( gövdeleri) ağırlık muhtevası genellikle % 20’yi geçmeyen elastomerik iplikli olan “yumuşak” kor (gövdeli) iplikleri kapsamaz (bu Bölümün 2 Nolu Not hükmüne göre sınıflandırma yapılacaktır).

 

                        Ayrıca, bu alt pozisyonlar, elastomerik bir gövde (kor) üzerine spiral şeklinde hazır iplikler sarılması suretiyle oluşan ürünleri kapsamaz (5606 00 91 alt pozisyonu).

 

5401 10 16      Tekstüre iplik

                        5402 31 ila 5402 39 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

 

5402                Sentetik filament iplikleri (dikiş ipliği hariç) (perakende olarak satılacak hale getirilmemiş) (67 desiteksten az olan sentetik monofilamentler dahil)

 

5402 31 00      Tekstüre iplik

ila

5402 39 00     5402 31 ila 5402 39 alt pozisyonlarına ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

 

5402 46 00      Diğerleri, poliesterlerden olanlar (kısmen çekimli)

            5402 46 alt pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

 

5404                Sentetik monofilamentler (67 desiteks veya daha fazla olup, enine kesiti 1 mm.yi geçmeyenler); şerit ve benzerleri (suni saman gibi) (görünen genişliği 5 mm.yi geçmeyen dokumaya elverişli sentetik maddelerden)

                       Bu pozisyonda yer alan monofilament ve diğer ürünlerin tanımı için 54.04 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesine bakınız.

 

5404 11 00      Monofilamentler

ila

5404 19 00      Fırça yapımında kullanılmak üzere uygun boylarda kesilmiş, kusurlu uçlara sahip sentetik monofilamentler de bu alt pozisyonlarda sınıflandırılır.

 

                        Bu alt pozisyonlarda yer alan sentetik monofilamentlerin birleştirilmek veya birlikte bükülmek suretiyle, çok katlı bükülü veya katlı bükülü (cable) iplikler haline getirilmiş olanları bu alt pozisyonlarda sınıflandırılmazlar, bunlar duruma göre 54.01, 54.02, 54.06 veya 54.07 pozisyonlarından uygun olanında sınıflandırılırlar. Bununla beraber, bu alt pozisyonlarda yer alan tek katlı monofilamentler, enine kesit ölçüleri ne olursa olsun, asla, 56.07 pozisyonunda yer alan sicim, kordon, ip ve halatlar olarak nitelendirilmezler.

 

                        Aşağıdaki tablo, sentetik monofilamentlerin, şerit ve benzerlerinin enine kesit ölçülerine göre sınıflandırılmasını göstermektedir:

 

En geniş enine kesit ölçüsü ikinci sütunda belirtilen ölçülerde olan sentetik monofilamentler

-1 mm.yi

geçmeyenler ve ölçülü olanlar

- 67 desiteksten az olanlar

54.02 pozisyonu

 

 

 

- 67 desiteksten az olmayanlar

5404 11 00,

5404 12 00

veya

5404 19 00

alt pozisyonları

 

-1 mm.yi

geçenler (aşağıda

belirtilen yassı

 ürünler hariç)

 

39.16 pozisyonu

Görünen genişliği (katlanmış veya

yassılaştırılmış halde) üçüncü sütunda belirtilen sentetik şeritler ve benzerleri (yassılaştırılmış tüpler ile ikiye katlanmış şeritler dahil)

 

-5 mm.yi geçmeyenler

5404 90 10 veya

5404 90 90

alt pozisyonları

 

 

-5 mm.yi geçenler

genellikle

39.20 pozisyonu

Gerçek genişliği 5 mm. den fazla olan, ancak hafifçe katlandıktan sonra sıkıştırılması nedeniyle görünen genişliği 5 mm.yi

geçmeyen sentetik şeritler

 

 

5404 90 10 veya

5404 90 90

alt pozisyonları

 

5404 90 10      Polipropilenden

                        3920 20 80 alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır, ancak bu alt pozisyonda yer alan dekoratif şeritlerin görünen genişliği 5.mm'yi geçmemektedir.

 

5405 00 00                 Suni monofilamentler (67 desiteks veya daha fazla olup, enine kesiti 1 mm.yi geçmeyenler); şerit ve benzerleri (suni saman gibi) (görünen genişliği 5 mm.yi geçmeyen dokumaya elverişli suni maddelerden)

                        54.04 pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

 

5408                Suni filament ipliklerinden dokunmuş mensucat (54.05 pozisyonundaki maddelerden elde edilen dokunmuş mensucat dahil)

 

5408 22 10      Genişliği 135 cm.yi geçen fakat 155 cm.yi geçmeyen, bez ayağı, dimi, kırık dimi veya saten dokunmuş olanlar

                        Bez ayağı”, “dimi”, “kırık dimi”  ifadelerinin tanımları için bu Bölümün Armonize Sistem Genel Açıklamalar I /(C) kısmını takip eden Alt Pozisyon Açıklama Notlarına bakınız.

 

                        Saten (atlas) dokuma ile geçiş noktaları, birbirlerine değmemesi için dağınık halde oluşturulmaktadır. Bu durum yumuşak ve parlak bir yüzey ortaya çıkarmaktadır. Saten dokuma en az 5 'li dimi den oluşur.

 

                        Bu  dokuma örneği aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:

 

 

                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      

          Saten dokuma