BÖLÜM IV
GIDA
SANAYİİ MÜSTAHZARLARI; MEŞRUBAT,
ALKOLLÜ İÇKİLER VE SİRKE; TÜTÜN
VEYA TÜTÜN YERİNE GEÇEN İŞLENMİŞ MADDELER Bölüm
Notu.
Bu bölümde "pellet" tabirinden, doğrudan doğruya sıkıştırma
suretiyle veya ağırlığının %3'ünü geçmeyecek oranda bir bağlayıcı ilavesiyle
küçük topaklar halinde bir araya getirilen ürünler anlaşılır. |
FASIL 23 GIDA SANAYİİNİN KALINTI VE
DÖKÜNTÜLERİ;
HAYVANLAR İÇİN HAZIRLANMIŞ KABA YEMLER
Fasıl Notu. 1.-
Bitkisel veya hayvansal maddelerin bitki
döküntüleri, bitki kalıntıları ve yan ürünler dışında, ana maddenin esas
özelliklerini kaybettirecek derecede bir işleme tabi tutulmasıyla elde
edilen, Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan hayvan gıdası
olarak kullanılmaya elverişli ürünler 23.09 pozisyonunda yer alırlar. o o o Altpozisyon
Notu 1.- 2306.41 alt pozisyonu
anlamında, “düşük erusik asitli rep veya kolza tohumları” ifadesinden 12 nci
Fasıl 1 no’lu alt pozisyonunda tanımlanan tohumlar anlaşılır. GENEL
AÇIKLAMALAR Bu Fasıl, hazır gıda sanayiinde kullanılan bitkisel maddelerden
arta kalan değişik kalıntı ve döküntüleri ve aynı zamanda hayvansal menşeli
bazı ürünleri kapsamaktadır. Bu ürünlerin bazıları insan tüketimi için uygun
olmasına rağmen esas kullanımları (tek başlarına veya diğer maddelerle
karıştırılarak) hayvan beslenmesidir. Bazıları ise (şarap tortusu, ham tartar
ve yağlı tohum küspeleri gibi) sanayide de kullanılmaktadır. Bu Fasıldaki "pelletler" tabirinden, ya doğrudan
doğruya sıkıştırma ile veya ağırlık olarak %3'den fazla olmamak şartı ile bir
bağlayıcı (melaslar, nişastalı maddeler, vb. gibi) ilavesi ile aglomere
edilen ürünler anlaşılmaktadır. 23.01 - ET,
SAKATAT, BALIK, KABUKLU DENİZ HAYVANLARI, YUMUŞAKÇALAR VEYA DİĞER SU
OMURGASIZLARININ İNSANLARIN YEMESİNE ELVERİŞLİ OLMAYAN UNLARI, KABA UNLARI VE
PELLETLERİ; KIKIRDAKLAR. 2301.10
- Et veya sakatatın unları, kaba
unları ve pelletleri; kıkırdaklar 2301.20
- Balık, kabuklu deniz hayvanı,
yumuşakça veya diğer su omurgasızlarının unları, kaba unları ve pelletleri Bu pozisyona aşağıdakiler
dahildir: (1)
Unlar ve kaba unlar. Bunlar, kemik, boynuz, kabuk, vb. gibi
uzuvlar hariç olmak üzere bütün
hayvanların (kümes hayvanları, memeli deniz hayvanları, balıklar veya kabuklu
hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su omurgasızları dahil) veya hayvansal
ürünlerin (et veya sakatat gibi) işlenmesi ile elde edilen ve insan gıdası
olarak kullanılmaya elverişli olmayan un ve kaba unlardır. Bu ürünler (esas
olarak mezbahalardan, balık ürünlerini işleyen fabrikalardan, konserve veya
paketleme sanayii, vb.den elde edilirler) genellikle buharda ısıtılır ve
prese edilmiş veya yağ ve iç yağı çözebilmek için çözücü bir madde ile işleme
tabi tutulurlar. Bu halde sonuç olarak elde edilen ürün, ısıtma süresince
kurutulur, sterilize edilir ve son olarak da öğütülür. Bu pozisyon, aynı zamanda
yukarıda belirtilen ürünlerin pellet haline getirilmiş olanlarını da kapsar
(Bu Fasılın Genel Açıklama Notu'na bakınız). Bu
pozisyondaki unlar, kaba unlar ve pelletler esas olarak hayvan beslenmesinde
kullanılır, fakat diğer amaçlarla da kullanılabilir (örneğin; gübre olarak). (2) Kıkırdaklar. Bunlar,
domuz yağının veya diğer hayvanların katı yağlarının eritilmesi veya
sızdırılması sonucunda arta kalan zarsı dokulardır. Bunlar, esas olarak
hayvan gıdası üretiminde (örneğin; köpek bisküvileri) kullanılır, fakat insan
gıdası olarak kullanılmaya elverişli olsalar dahi bu pozisyonda yer alırlar. 23.02 - HUBUBAT
VEYA BAKLAGİLLERİN ELENMESİ, ÖĞÜTÜLMESİ VEYA BAŞKA İŞLEMLERE TABİ TUTULMASI
SONUCU ELDE EDİLEN KEPEK, KAVUZ VE DİĞER KALINTILAR ("PELLET"
HALİNDE OLSUN OLMASIN). 2302.10 - Mısırdan elde
edilenler 2302.30 - Buğdaydan elde
edilenler 2302.40 - Diğer hububattan
elde edilenler 2302.50 - Baklagillerden
elde edilenler Bu pozisyona aşağıdakiler dahildir: (A)
Hububat tanelerinin öğütülmesi sonucu
elde edilen kepek, kavuz ve diğer kalıntılar. Bu kategori, kül ve
nişasta içerikleri bakımından 11. Fasılın 2 (A) not hükmündeki şartlara
uymayan ve esas itibariyle buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç, dane
darı veya kara buğdayın (Buckwheat) öğütülmesiyle elde edilen yan ürünleri
kapsamaktadır. Bunlar özellikle şunlardan ibarettir: (1)
Az
oranda yapışmış endosperm ile az bir miktarda un ihtiva eden hububat
tanesinin en dış tabakasından oluşan kepek. (2)
Un
üretimi sırasında hububatın öğütülmesinden bir yan ürün olarak elde edilen
kavuzlar (veya lifler). Bu ürün, kalburlama ve eleme olayından sonra arta
kalan kabukların daha ince kısımlarını ve az miktarda un içermektedir. (B)
Hububat danelerinin elenmesinden veya
diğer işlemlere tabi tutulmasından arta kalan benzeri
kalıntılar. Bunlar, değirmende öğütülmeden önce hububatın elenmesinden
ortaya çıkan kalıntılar olup esas olarak aşağıdakilerden oluşurlar: -
Esas
hububat tanesinin daha küçük, bozuk şekilde, kırılmış veya ufalanmış parçaları; -
Esas
hububat ile rastgele karışmış çeşitli bitkilerin tohumları; -
Yaprakların,
sapların, minerallerin, vb. parçaları. Bu
kategori şunları da kapsar: (1)
Yukarıdakilere çok benzer bileşimdeki
ürünlerin konulduğu siloların, gemilerin, vb. temizlenmesinden ortaya çıkan
artıklar. (2)
Pirinç
tanesinin beyazlatılması, parlatılması sırasında taneden ayrılan meyve kabuğu
(perikarp). (3)
Hububat
tanesinin dış kabuğunun soyulmasından, yuvarlatılmasından, tabakalar halinde
kesilmesinden, kabuğun soyulmasından, dilimlenmesinden veya çatlatılmasından
ortaya çıkan kalıntılar. (C) Baklagillerin öğütülmesinden veya diğer
işlemlere tabi tutulmasından oluşan kalıntılar veya benzeri artıklar. Bu
pozisyon, yukarıdaki ürünlerin pellet şeklinde olanlarını da kapsar (Bu
Fasılın Genel Açıklama Notu'na bakınız).
Bu pozisyon, kül ve nişasta içerikleri bakımından 11. Fasılın 2 (A)
Notunda belirtilen değirmencilik ürünlerine ilişkin şartlara uygun olmayan,
dış yapraklarıyla birlikte veya yaprakları olmaksızın bütün olarak öğütülmüş
mısır koçanlarını da kapsar.
Harmanın dövülmesinden elde edilen, hububatın dış kabukları 12.13 pozisyonunda yer alır. Bitkisel katı veya sıvı
yağların ekstraksiyonundan arta kalan küspe ve diğer katı artıkları bu
pozisyon haricindedir (23.04 ilâ 23.06
pozisyonları). 23.03 - NİŞASTACILIK
ARTIKLARI VE BENZERİ ARTIKLAR; ŞEKER PANCARININ ETLİ KISIMLARI, ŞEKER KAMIŞI
BAGASI VE ŞEKER SANAYİİNİN DİĞER ARTIKLARI, BİRACILIK VE DAMITIK İÇKİ
SANAYİİNİN POSA VE ARTIKLARI ("PELLET" HALİNDE OLSUN OLMASIN). 2303.10 - Nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar 2303.20 - Şeker pancarının etli kısımları, şeker kamışı bagası
ve şeker sanayinin diğer artıkları 2303.30
- Biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları Bu pozisyon, diğerleri meyanında, şunları kapsar: (A)
Nişasta imalinden arta kalan maddeler ve
benzeri artıklar.
Bunlar, özellikle mısır, pirinç, patates vb. den nişasta imalinden geriye
kalan artıklar olup büyük ölçüde lifli ve proteinli unsurlardan oluşmakta ve
genellikle pellet veya kaba un şeklinde bazen de küspe şeklinde
bulunmaktadır. Bunlar genellikle hayvan yemi veya gübre olarak kullanılmakta
ve bazıları ise (örneğin; mısırın ıslatılması ve demlendirilmesi suretiyle
yapılan likörlerin kalıntıları), bazı antibiyotiklerin üretimi için
kültürlerin üretiminde kullanılmaktadırlar. (B)
Şeker pancarı küspesi. Şeker pancarının, yapısında
bulundurduğu şeker ekstraksiyonundan sonra kalan artık olup, yaş veya kuru
olabilir ve her iki halde de bu pozisyonda yer alır. Fakat, hayvan gıdası
olarak hazırlanmak maksadıyla içine melas katılmış veya başka şekilde
hazırlanmış olduğu takdirde 23.09
pozisyonuna dahil olur. (C)
Şeker kamışı bagası. Şeker kamışının özsuyu çıkarıldıktan
sonra kalan lifli kısmı olup kâğıt imalinde ve hayvan gıdalarının
hazırlanmasında kullanılmaktadır. (D)
Şeker üretiminin diğer kalıntı ve
döküntüleri. Bunlar
arasında, tasfiye işleminden ortaya çıkan köpükler ile basınçlı süzgeçlerde
biriken kalıntılar sayılabilir. (E)
Biracılık ve damıtık içki sanayinin
posaları ve artıkları.
Bunlara özellikle aşağıdakiler dahildir: (1)
Hububat posaları
(arpa, çavdar, vb.). Bunlar, bira üretiminde damıtma havuzlarındaki
maltın şırası süzüldükten sonra kalan, etkisini yitirmiş malttan
oluşmaktadır. (2)
Malt filizleri. Çimlendirilmiş hububatın fırınlama
işlemi sırasında ayrılan filizleridir. (3)
Etkisini yitirmiş şerbetçi otu
döküntüleri. (4)
Posalar, tortular (alkollü içkilerin üretiminde
kullanılan hububat taneleri, tohumlar, patates vb. nin damıtılması sonucunda
arta kalan posalar). (5)
Pancar tortusu. (Pancar melasının damıtılmasından arta
kalan kalıntılar). (Bütün bu ürünler, kuru
veya yaş olarak sunulmuş olsalar da bu pozisyonda yer alırlar). Bu pozisyon, aynı zamanda yukarıdaki ürünlerin pellet şeklinde
olanlarını da kapsar (Bu Fasılın Genel Açıklama Notu'na bakınız). Aşağıda yazılı olanlar bu
pozisyona dahil değildir: (a)
Şekerin
ekstraksiyonundan veya rafine edilmesinden arta kalan melas (17.03 pozisyonu). (b)
Aktif
olmayan veya faaliyeti bitmiş, cansız mayalar (21.02 pozisyonu). (c)
Şeker
pancarı melası tortusunun yakılması ve yıkanması ile elde edilen ham potasyum
tuzları (26.21 pozisyonu). (d)
Şeker
kamışı bagası pulpu (47.06 pozisyonu). 23.04 - SOYA
FASULYESİ YAĞI EKSTRAKSİYONUNDAN (ÖZÜTLEME) ARTA KALAN KÜSPE VE DİĞER KATI
ARTIKLAR (ÖĞÜTÜLMÜŞ VEYA "PELLET" HALİNDE OLSUN OLMASIN). Bu pozisyon, soya fasulyesindeki yağın presleme ile veya bir
çözücü vasıtası ile ya da santrifüj yöntemiyle ekstraksiyonundan sonra arta
kalan yağlı küspe ve diğer katı
kalıntıları kapsar. Bu kalıntılar değerli hayvan gıdalarını oluştururlar.
Bu pozisyonda yer alan küspe ve kalıntılar, kalıp (kalın dilim),
kaba un veya pellet şeklinde olabilirler (Bu Fasılın Genel Açıklama Notuna
Bakınız). Bu pozisyon insan tüketimine uygun olan yapısı değişmemiş yağsız
soya fasulyesi ununu da içerir. Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir: (a)
Sıvı
yağ posaları (15.22 pozisyonu). (b)
Yağı
alınmış soya fasulyesi unundan bazı bileşenlerin elimine edilmesiyle elde
edilen (gıda müstahzarlarında katkı olarak kullanılır) protein konsantreleri
ve yapısı değiştirilmiş (textured) soya fasulyesi unu (21.06 pozisyonu). 23.05 - YER
FISTIĞI YAĞI EKSTRAKSİYONUNDAN (ÖZÜTLEME)
ARTA KALAN KÜSPE VE DİĞER KATI ARTIKLAR (ÖĞÜTÜLMÜŞ VEYA
"PELLET" HALİNDE OLSUN OLMASIN). 23.04
pozisyonunun Açıklama Notu, gerekli değişiklikler yapılmak kaydıyla bu
pozisyona da uygulanır. 23.06 - BİTKİSEL
KATI VEYA SIVI YAĞLARIN EKSTRAKSİYONUNDAN (ÖZÜTLEME) (23.04 VE 23.05
POZİSYONUNDAKİLER HARİÇ) ARTAKALAN KÜSPE VE DİĞER KATI ARTIKLAR (ÖĞÜTÜLMÜŞ
VEYA "PELLET" HALİNDE OLSUN OLMASIN) (+). 2306.10
- Pamuk tohumundan 2306.20 - Keten tohumundan 2306.30
- Ayçiçeği tohumundan - Rep veya kolza tohumundan 2306.41 -- Düşük erusik asit muhtevalı
rep veya kolza tohumundan 2306.49 -- Diğerleri 2306.50
- Hindistan cevizi veya kopradan 2306.60 - Palm cevizi veya
palm bademinden 2306.90
- Diğerleri Bu pozisyon, 23.04
veya 23.05 pozisyonlarında yer
alanlar hariç olmak üzere yağlı
tohumlardan, yağlı meyvelerden ve hububat tohumlarının rüşeyminden (germ)
çözücülerle veya prese edilmek suretiyle veya santrifüj vasıtasıyla yağ
üretilmesinden arta kalan yağlı küspe ve diğer katı artıkları kapsar. Bu pozisyon; pirinç kepeğinin yağı ayrıştırıldıktan sonra elde
edilen yağı alınmış kepeği de içerir.
Bu pozisyonda yer alan yağ küspeleri ve diğer katı artıkların bazıları
(keten tohumu, pamuk tohumu, susam, kopra, vb.) kıymetli hayvan yemini
oluşturmakta; bunlardan bazıları (örneğin; kastor) hayvan yemi olarak
kullanıma uygun olmayıp gübre olarak kullanılmaktadırlar. Diğer bir kısmı ise
(örneğin; acı badem ve hardal küspesi) uçucu yağların üretiminde
kullanılırlar.
Bu pozisyonda yer alan artıklar, kalın dilimler (kalıplar), kaba un
veya pellet şeklinde olabilirler (Bu Fasılın Genel Açıklama Notuna Bakınız).
Bu pozisyon, insan tüketimine uygun yapısı değişmemiş yağı alınmış
unları da kapsar. Bu pozisyon, sıvı yağ tortularını kapsamaz (15.22 pozisyonu). o o o Altpozisyon Açıklama Notu. 2306.41 Altpozisyonu
Düşük erusik asitli rep veya kolza tohumları” için, 12 nci Fasıl 1
nolu alt pozisyon notuna ve 12.05 pozisyonunun açıklama notuna bakınız. 23.07
- ŞARAP TORTUSU; HAM TARTAR. Şarap tortusu, şarabın fermentasyonu ve olgunlaşması sırasında kaplarda
biriken çamur kıvamında bir artıktan ibarettir. Bunun preslenerek filtreden
geçirilmesi ile katı haldeki şarap tortusu elde edilmektedir. Kurutulmuş
şarap tortusu toz, granül veya düzgün olmayan parçacıklar halinde
bulunmaktadır. Ham tartar,
üzüm şırasının fermente ettirildiği teknelerde veya şarabın korunduğu
fıçılarda ortaya çıkan katılaşmış bir madde olup, toz veya pullar veya düzgün
olmayan kristalimsi parçacıklar halindedir. Rengi gri ile koyu kırmızı
arasında değişir. Birinci yıkamadan sonra, elde edildiği şarabın türüne göre
grimtırak-sarı veya kırmızımtırak-esmer renkli kristaller halini alır. Bu
şekildeki yıkanmış ham tartar da bu pozisyona dahildir. Şarap tortusu ile ham
tartarın her ikisi de (yıkanmış ham tartar dahil), içinde oldukça yüksek
oranda kalsiyum tartarat bulunan ham potasyum hidrojen tartaratlar olup,
potasyum bitartarat (krem tartar) üretiminde kullanılır. Potasyum bitartarat
beyaz kristaller veya kristalize tozlar halinde, kokusuz ve asit tadında
olup, hava ile temasta bozulmaz. Şarap tortusu hayvan gıdalarının
hazırlanmasında, ham tartar ise boya sanayiinde mordan olarak
kullanılmaktadır.
Krem tartar (29.18 pozisyonu)
ve kalsiyum tartarat (duruma göre 29.18
veya 38.24 pozisyonu) bu pozisyon haricindedir. 23.08 - TARİFENİN
BAŞKA YERİNDE BELİRTİLMEYEN VEYA YER ALMAYAN VE HAYVAN GIDASI OLARAK KULLANILAN
NEVİDEN OLAN BİTKİSEL MADDELER VE BİTKİSEL DÖKÜNTÜ, ARTIK VE YAN ÜRÜNLER
("PELLET" HALİNDE OLSUN OLMASIN). Tarifenin başka bir yerinde daha özel olarak yer almamış olmak
ve hayvan gıdası olarak kullanılan türden olmak şartıyla, bu pozisyon, bitkisel ürünleri, bitkisel döküntü ve
artıklar ile bitkisel maddelerin bazı hülâsalarının eksrakte edilmesi
amacıyla yapılan endüstriyel işlemlerden arta kalan yan ürünleri kapsar. Bu pozisyon, diğerleri meyanında, şunları kapsar: (1)
Meşe
palamudu ve at kestanesi. (2)
Tanesi
çıkarıldıktan sonra arta kalan mısır koçanı; mısır sapları ve yaprakları. (3)
Pancar
veya havuç başları (toprak üstünde kalan kısımları). (4)
Sebze
kabukları (bezelye, bakla, vb. tohum zarfı). (5)
Meyve
artıkları (elma ve armut kabuk ve çekirdekleri vb.) ve meyve püre ve posası
(üzüm, elma, armut, turunçgiller vb. nin preslenmesinden elde edilen) Bunlar,
pektin çıkartılmasında kullanılsalar bile, bu pozisyonda yer alırlar. (6)
Hardal
tohumlarının ezilmesi sırasında ikincil ürün olarak elde edilen kalıntılar. (7)
Hububat
tanelerinden veya diğer bitkisel maddelerden kahve yerine kullanılan
ürünlerin (veya bunların hülâsalarının) hazırlanmasından sonra geriye kalan
artıklar. (8)
Bazen
"turunçgil meyvelerin melası" olarak bilinen, turunçgil meyveleri
suyunun imalâtı sırasında ortaya çıkan artık suların konsantre edilmesi
(yoğunlaştırılması) ile elde edilen yan ürünler. (9)
Hidrolize
olmuş öğütülmüş mısır koçanı olarak bilinen ve 2-furaldehit elde edilmesi
için mısır koçanının hidrolize edilmesinden arta kalan kalıntı ve döküntüler Bu pozisyonda yer alan ürünler, pellet şeklinde olabilirler (Bu
Fasılın Genel Açıklama Notuna Bakınız). 23.09 - HAYVAN GIDASI
OLARAK KULLANILAN MÜSTAHZARLAR. 2309.10 - Kedi veya köpek
maması (perakende satılacak hale getirilmiş) 2309.90 - Diğerleri Bu
pozisyon, tatlandırılmış hayvan yemlerini ve aşağıda belirtilen amaçlar için
tasarlanmış olup çeşitli besin maddelerinden oluşan ve hayvan beslemede
kullanılan maddeleri kapsar: (1)
Hayvanlara
rasyonel ve dengeli günlük bir diyet verilmesini sağlamak (Tam gıdalar); (2)
Tarımsal
ürün kökenli esas hayvan yemlerinin organik veya inorganik maddelerle
tamamlanması suretiyle uygun bir günlük diyetin sağlanması için (tamamlayıcı gıdalar); veya (3)
Tam
veya tamamlayıcı gıdaların yapımında kullanmak için. Bu pozisyon, bitkisel ve hayvansal maddelerin orijinal maddenin
esas özelliklerini kaybetme derecesine kadar işlenmesi sonucu elde edilen ve
hayvan beslemede kullanılan türden olan ürünleri içine alır. Örneğin;
bitkisel maddelerden elde edilen ürünlerin görmüş olduğu işlemler, orijinal
bitkisel maddenin tipik hücresel yapısını mikroskop altında tanınamaz hale
getirecek derecededir. (I)
TATLANDIRILMIŞ HAYVAN GIDALARI Tatlandırılmış hayvan
gıdaları, melasın veya benzeri tatlandırıcı maddelerin (genellikle ağırlık
olarak %10'dan fazla oranda) bir veya daha fazla besleyici maddelerle olan
karışımlarıdır. Bu karışım genellikle sığır, koyun, at veya domuz beslemede
kullanılır. Besleyici değeri olmasının
yanı sıra, melaslar yiyecek maddelerinin lezzetini arttırırlar ve böylece
saman, hububat yaprakları, keten tohumu küçük parçaları veya meyve posaları
gibi besleyici değeri düşük olan ve bu nedenle de hayvanların kabul etmede
isteksiz oldukları ürünlerin kullanımını yaygınlaştırırlar. Tatlandırılmış bu mamuller
kural olarak, doğrudan doğruya hayvanların beslenmesinde kullanılırlar.
Bununla beraber bunlardan bazıları, örneğin; buğday kepeği, palm çekirdeği
veya Hindistan cevizi küspesi gibi yüksek dereceli besleyici gıda melasları
ile karıştırılır ve tam hayvan
gıdası veya tamamlayıcı hayvan
gıdası yapımında kullanılırlar. (II)
DİĞER MÜSTAHZARLAR (A)
HAYVANIN İHTİYACI OLAN RASYONEL VE
DENGELİ GÜNLÜK BİR
DİYETİ GARANTİ EDEN TÜM BESİN UNSURLARINI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE DÜZENLENMİŞ
MÜSTAHZARLAR (TAM GIDALAR) Bu müstahzarların tipik özelliği, aşağıda belirtilen üç grup
besleyicileri içermiş olmalarıdır: (1)
"Enerji
veren besin maddeleri". Bunlar nişasta, şeker, selüloz ve yağ gibi
yüksek karbohidrat (yüksek kalori) içeren besleyicilerdir. Bu maddeler hayvan
organizması tarafından yakılması suretiyle hayvanın yaşaması için ve
besicilik amacının elde edilmesi için gerekli olan enerji ortaya çıkarılır.
Hububat, yarı şekerli mangold'lar, don yağı ve saman bu gruba örnek olarak
verilebilir. (2)
"Vücudu
onarıp güçlendirici", proteince zengin besin maddeleri veya mineraller.
Bunlar, enerji veren besleyici maddelerden farklı olarak hayvan organizması
tarafından "yakılmaz" lar, fakat hayvansal dokuların ve çeşitli
hayvansal ürünlerin (süt, yumurta, vb.) oluşumuna katkıda bulunurlar. Bunlar,
esas itibariyle proteinlerden veya minerallerden oluşurlar. Bu amaçla
kullanılan proteince zengin bu maddelere örnek olarak, bakliyat tohumları,
bira tortusu ve posası, yağlı tohum küspeleri ve süt mamulleri yan ürünleri
verilebilir. Mineral
maddeler esas itibariyle kemiklerin oluşumuna hizmet ederler. Kümes
hayvanlarında ise mineral maddeler yumurta kabuğunun oluşumunu sağlarlar. En
çok kullanılan mineral maddeler; kalsiyum, fosfor, klor, sodyum, potasyum,
demir, iyot ve benzerleridir. (3)
"Fonksiyonel
besin maddeleri". Bunlar karbonhidrat, protein ve minerallerin
asimilasyonunu yani özümsenmesini artıran maddelerdir. Bunlara, vitaminler,
iz elementler ve antibiyotikler dahildir. Bu besin maddelerinin noksan ve
yetersiz olması, genellikle hastalıklara neden olur. Yukarıda belirtilen üç grup besleyiciler hayvanların yiyecek
ihtiyaçlarının tamamını karşılarlar. Bunların karışımları ve oranları
yetiştirilen hayvanın durumuna bağlıdır. (B)
TARIMSAL OLARAK ÜRETİLEN YEMLERİ TAMAMLAYICI,
(DENGELEYİCİ) MÜSTAHZARLAR (TAMAMLAYICI HAYVAN GIDALARI) Tarımsal olarak üretilen
yemler, genellikle proteinler, mineraller veya vitaminler bakımından oldukça
zayıftır. Bunların eksikliklerini telafi etmeye yönelik müstahzarlar hayvan
için dengeli bir diyet sağlamayı amaçlar. Bu müstahzarlar, proteinler,
mineraller ve vitaminleri içerirler. Bunlar ayrıca, diğer gıda maddeleri
parçalarını, unsurlarını taşıyıcı olarak hizmet eden enerji sağlayıcı yemleri
(karbonhidratları) ilave olarak içinde bulundururlar. Her ne kadar, nitelik
olarak bu müstahzarlar yukarıdaki A) paragrafında anlatılan ürünler ile hemen
hemen aynı bileşime sahip iseler de, bunlar belirli bir tek besleyici
maddenin nispeten yüksek oranda bulunması ile farklılık göstermektedir. Aşağıdakiler bu gruba dahildir: (1)
Proteinler,
B vitamini, tuzlar, gibi suda eriyen unsurları içeren kalıntı suların
konsantre edilmesi ve dengeli hale getirilmesi suretiyle elde edilen ve balık
ve deniz memelilerinin kaba unu veya yağının üretiminde türetilen hamur
halinde veya kurutulmuş şekilde veya sıvı halde ya da yapışkan solüsyon
halinde balık veya deniz memelileri solüsyonları. (2)
Yoncadan
(lucerne) ısı uygulanması suretiyle elde edilen bütün halde yeşil konsantre
protein yaprağı ve protein konsantre yaprağın yeşil fraksiyonları. (C)
YUKARIDA (A) VE (B) BÖLÜMLERİNDE
BELİRTİLEN TAM HAYVAN GIDALARININ VEYA TAMAMLAYICI
HAYVAN GIDALARININ YAPIMINDA KULLANILAN
MÜSTAHZARLAR Bu müstahzarlar, ticarette "önceden karıştırılmış
(premixes)" olarak bilinirler. Genel bir şekilde ifade edilirse, bunlar
yapısı ve oranları hayvanın ihtiyacına göre değişen seri haldeki maddeleri
(bazen ilave maddeler şeklinde ifade edilir.) içeren bileşiklerin
bileşimidirler. Bu maddeler üç tipte bulunmaktadırlar: (1)
Hazmı
düzenleyici maddeler. Bunlar, genel olarak yemlerin hayvan için daha faydalı
olmasını ve sağlığının korunmasını sağlayan vitaminler veya provitaminler,
aminoasitler, antibiyotikler, koksidiostatlar (coccidiostats), iz elementler,
emülsifiye ediciler, aroma vericiler, iştah açıcılar, vb. dir. (2)
Hayvan
yemlerinin (özellikle yağlı bileşiklerin) uzun süre hayvan tarafından
tüketilinceye kadar dayanıklılığını sağlamak amacıyla tasarlanan
antioksidanlar ve stabilizatörler, vb. (3)
Taşıyıcı
olarak görev yapan ve bir yada daha fazla organik besleyici maddeden (manyok
köklerinden tapyoka çıkarılan bitki, soya unu veya kaba un, kalıntı pamuk
lifleri, maya, gıda sanayiinin çeşitli kalıntıları) veya anorganik maddeden
(magnezit, kireç, kaolin, tuz, fosfatlar gibi) oluşan ürünler. Yukarıda (1) nolu paragrafta tanımlanan maddelerin
konsantrasyonu ve taşıyıcının yapısı, müstahzarların ilave edildiği bileşik
yemlerdeki bu maddelerin özellikle homojen olarak dağılımını ve karışımını
mümkün kılmak için belirlenir. Hayvan gıdası olarak
kullanılmak şartıyla aşağıdakiler
de bu gruba dahildir: (a)
Birkaç
mineral maddeden oluşan müstahzarlar. (b)
Yukarıda
(1) nolu paragrafta belirtilen aktif bir madde ile bir taşıyıcıdan oluşan
müstahzarlar. Örneğin basit bir şekilde, fermantasyon fıçısının tüm
muhtevasının kurutulmasıyla elde edilmiş, imalat işlemi sonucu ortaya çıkan
antibiyotik ürünleri (esas olarak miselyum, besiyeri ve antibiyotik). Organik ve anorganik maddeler ilavesi ile
standardize edilmiş olsun olmasın sonuçta elde edilen kuru ürün genellikle %8
ile %16 arasında değişen oranda antibiyotik içerir ve özellikle
"premixes" denilen önceden karıştırılmış maddelerin esas maddesi
olarak kullanılır. Bununla birlikte, bu
grupta yer alan müstahzarlar, veterinerlikte kullanılan bazı müstahzarlarla
karıştırılmamalıdır. Veterinerlikte kullanılanlar, genellikle tıbbi
özellikleriyle tanınırlar ve aktif maddeler bakımından daha yüksek
konsantrasyona sahiptirler ve genellikle farklı şekillerde hazırlanırlar. * *
* Bu pozisyona aşağıdakiler de dahildir: (1)
Kedi,
köpek vb. için et, sakatat ve diğer katkı maddelerinin karışımından oluşan,
hava geçirmez kaplara konulmuş ve yaklaşık olarak bir öğün ihtiyacını
karşılayacak miktarda olan müstahzarlar. (2)
Köpekler
veya diğer hayvanlar için bisküviler. Bunlar, genellikle un nişasta veya
hububat ürünleri ile don yağları veya et ezmelerinin karıştırılmasından
yapılırlar. (3)
Kakao
içersin içermesin, sadece köpeklerin veya diğer hayvanların yemeleri için
hazırlanmış tatlı müstahzarlar (4)
Kuşlar
için (örneğin; Avustralya papağanları için esas yem veya tam yem olarak
kullanılan, darı, kuş yemi, kabuklu yulaf, keten tohumundan oluşan
müstahzarlar) veya balıklar için besleyici müstahzarlar. Bu pozisyonda yer alan
hayvan yemi olarak kullanılan müstahzarlar genellikle pellet şeklinde
hazırlanırlar (Bu Fasılın Genel Açıklama Notuna Bakınız). Aşağıda
yazılı olanlar bu pozisyon haricindedir: (a)
Tek
bir maddeden veya bir tek özel pozisyonda yer alan bir kaç maddenin
karışımından yapılmış olan ve ağırlık itibariyle %3'ü geçmeyen oranda bir
bağlayıcı madde (melaslar, nişastalı maddeler, vb.) ilave edilmiş pelletler (07.14, 12.14, 23.01 pozisyonları,
vb.). (b)
Hububat
tanelerinin basit karışımları (Fasıl
10), hububat unlarının veya bakliyat unlarının basit karışımları (Fasıl 11). (c)
Özellikle
yapısı, saflığı, bileşenlerinin oranı, üretim sırasında uyulan hijyenik
gereklilikler ile uygun olduğunda ambalaj üzerinde yer alan ibareler ve
kullanımına ilişkin diğer bilgiler bakımından dikkate alınan ve hem hayvan
beslemede hem de insan gıdası olarak kullanılabilen müstahzarlar (özellikle 19.01 pozisyonu ve 21.06
pozisyonu). (d)
23.08 pozisyonunda yer alan bitkisel döküntü, artık ve yan
ürünler. (e)
Vitaminler
(belirli bir kimyasal yapıda veya arakarışımlar halinde olsun olmasın, bir
çözücü içine konmuş veya antioksidanlar ya da kalıplaşmayı önleyici ajanlar
ilave edilerek veya bir substrat üzerine adsorbsiyonla ya da jelatin, mumlar,
katı yağlar vb. gibi bir koruyucu tabaka uygulanarak stabil hale getirilmiş
olsun olmasın) (bu katkı maddeleri, substratlar veya tabaka miktarının, muhafaza
veya taşıma için gerekli olandan fazla olmaması şartıyla ve bu katkı maddelerinin, substratların veya tabakanın,
vitaminlerin özelliklerini değiştirmemesi veya bunları genel kullanımdan çok
özel kullanım için daha uygun hale getirmemesi şartıyla) (29.36 Pozisyonu) (f)
29. Fasılda yer alan diğer ürünler. (g)
30.03
veya 30.04 pozisyonunda yer alan
ilaçlar. (h)
35.
Fasılda yer alan protein maddeleri. (ij) Hayvan gıdalarının
üretiminde istenmeyen mikroorganizmaları kontrol etmek amacıyla kullanılan
antimikrobiyal dezenfektan karakterindeki müstahzarlar (38.08 pozisyonu). (k) Antibiyotiklerin
üretimi işleminde filtrasyon ve ilk aşama ekstraksiyonu sırasında elde edilen
ve genellikle %70'i geçmeyen oranda antibiyotik içeren ara ürünler (38.24 pozisyonu). |