BÖLÜM I

 

CANLI HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER

YORUM KURALLARI

FASIL 4

 

SÜT ÜRÜNLERİ, KUŞ VE KÜMES HAYVANLARININ YUMURTALARI; TABİİ BAL, TARİFENİN BAŞKA YERİNDE BELİRTİLMEYEN VEYA YERALMAYAN YENİLEBİLİR HAYVANSAL MENŞELİ ÜRÜNLER

 

Genel Açıklamalar

Süt kazeinden elde edilen kazeinatlar, örneğin, emülsifiye edici (sodyum kazeinat) veya protein kaynağı (kalsiyum kazeinat)  olarak kullanılırlar. Kuru halde ağırlıkça %3’ten fazla kazeinat içeren ürünler, bu tür kazeinatların bu seviyede süt içinde doğal olarak ortaya çıkmamasından dolayı 0401 ila 0404 pozisyonları dışında kalır (özellikle 1901 pozisyonuna bakınız).

 

0401                       Süt ve krema (konsantre edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler)

Bu fasıla ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi Genel Açıklamaların ikinci paragrafında  belirtilenlerden başka hiçbir katkı maddesi içermeyen ürünler kadar, aşağıdaki belirtilenler bu pozisyona dahildir:

1.        İşlenmemiş tam kaymaklı süt ve kısmen ya da tamamen kaymağı alınmış 

      türden sütler

2.        Pastörize süt, yani ısı işlemi yoluyla mikrobik gelişimin kısmen önlenmesiyle iyileştirilen özelliklerini koruyan süt.

3.        Daha ileri bir sıcaklık işlemi yoluyla mikrobik gelişimin gerçekten önlendiği, daha uzun süre dayanan “ UHT “ süt de dahil, sterilize edilmiş süt.

4.        Isı işlemi ile bağlantılı olarak yüksek basınç altında mekanik işlemle doğal emülsiyon yağ zerreciklerinin, kaymağın oluşmasını kısmen önleyen, daha küçük boyutlardaki kümelere parçalandığı homojenize süt.

5.        Proteinleri işlemek için pepsin eklenerek iyileştirilen sindirimi kolay süt gibi peptonize süt.

6.        Yağlı emülsiyonlu zerreciklerin yavaş aglomerasyonuyla, durgun sütün üst kısmında doğal olarak oluşan yağlı tabaka olan kaymak. Elle alınsa da veya bir kaymak ayırıcıda sütü santrifüj edilerek çıkartılsa da, kaymak, sütü oluşturan diğer maddelere ek olarak, oldukça yüksek bir miktarda yağ içerir (genelde, ağırlığının % 10’undan fazla). Bazı santrifüj işlemleri, ağırlığının % 50’sinden fazla miktarda yağ içeren kaymak üretir.

Kaymak, bu pozisyon kapsamında, yağ muhteva oranı ne olursa olsun, tamamiyle:

(a)     Sütün üzerindeki kaymağın alınması;

(b)     Santrifüj işlemi

yoluyla elde edildiği sürece “ konsantre edilmemiş “ olarak anılmaktadır.

Bununla birlikte, ısı işlemi süresince suyun buharlaşması gibi farklı yollarla elde edilen “ konsantre edilmiş “ kaymak, 0402 pozisyonunda yer alır.

0402                       Süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker yada diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler):

Bu pozisyon, tabii süt bileşenleri oranına zarar gelmemek koşulu ile, mikrop arındırıcılar ilave edilmiş süt tozu bu pozisyonda yer alır. (aksi halde 0404 pozisyonu)

Kuru halde ağırlıkça %3’ten fazla soya lesitini (emuldifiye edici) içeren ürünler bu pozisyon dışında kalır.

0404 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi hariç bırakılanlar (d) bendine bakınız.

0403                       Yayık altı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın veya aroma veya ilave meyve, sert kabuklu meyve veya kakao içersin içermesin)

Normalde kaşıkla yenilen hamur biçimindeki ürünler toz, granül veya diğer katı haldeki ürünler olarak sınıflandırılmazlar.

Bu pozisyonun uygulanmasında, “ yayık altı” tatlı (asidik hale gelmemiş) ve asitli hale gelmiş yayık altı sütün her ikisini de kapsar.

0403 10 11             Yoğurt

ila

 0403 10 99

Bu alt pozisyonlar yalnızca Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. özellikle bulgaricus alt türünün laktik fermantasyonuyla elde edilen ürünlere uygulanır.

Bu alt pozisyonlar, fermantasyon sonra, yoğurt kültürlerini hareketsiz hale getiren bir ısı işlemine tabi tutulmuş ürünlere uygulanmaz. (0403 90 alt pozisyonu)

0403 90 11             Diğerleri

ila

0403 90 99

0403 10 11 ila 0403 10 99 Alt pozisyonlarına ait Açıklama Notlarına bakınız.

Bu alt pozisyonlar, 0406 10 30 ila 0406 10 80  alt pozisyonlarına ilişkin Açıklama Notları üçüncü paragrafta belirtilen “cagliata” tipindeki ürünleri kapsamaz.

0404                       Peynir altı suyu ( konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içersin içermesin ); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan tabii süt bileşenlerinden ibaret olan ürünler ( ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin )

                               0402 pozisyonu Açıklama Notları ilk paragrafa bakınız.

                              

0404 90 21             Diğerleri

ila

0404 90 89

0402 Pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

Bu alt pozisyonlar, kaymağı alınmış sütten laktoz ve mineral tuzlarının kısmen çıkarılmasıyla elde edilen ve protein muhtevası kuru madde ağırlığı itibariyle % 85’e ulaşan veya daha az olan konsantre edilmiş süt proteinlerini içerir. Protein muhtevası, nitrojen miktarının 6,38 değişim faktörüne bölünmesiyle hesaplanır.

Konsantre edilmiş süt protein muhtevası, kuru madde ağırlığı itibariyle % 85’i aştığında ürün 3504 pozisyonunda sınıflandırılır. (35. fasıla ilişkin (1) nolu Ek Not’a bakınız.)

0405                       Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri

0405 10 11             Tereyağı

ila

0405 10 90

“Tereyağı” ifadesi, bu fasıla ilişkin 2(a) nolu notta ve 2 nolu alt pozisyon notunda  tanımlanmıştır.

0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (A)’ya bakınız.

Tereyağı, katı süt yağının içinde, suyun dağılma evresinde olduğu ve yağın orta derecede dağıldığı bir sıvı emülsiyondur.

Diğer taraftan, yağ oranının tereyağınınki ile eşit olabildiği bazı durumlarda kaymak (0401 ve 0402 pozisyonları), suyun orta derecede dağıldığı ve yağın dağılma aşamasında olduğu, sudaki yağ zerreciklerinin bir emülsiyonudur.

Yapıdaki bu farklılıktan dolayı, kaymağa uygun miktarda suyun eklenmesiyle bu işlemi yapan kişi, orijinal sütü hemen hemen yeniden oluşturabilir ama bu, tereyağıyla mümkün değildir.

0405 20 10             Sürülerek yenilen süt ürünleri

ila

0405 20 90

“ Sürülerek yenilen süt ürünleri “ tabiri, bu fasıla ilişkin 2 (b) nolu notta tanımlanmıştır.

0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (B)’ye bakınız.

0405 90 10             Diğerleri

ve

0405 90 90

Bu fasıla ilişkin 2 nolu altpozisyon notu  ve  0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C)’ye bakınız.

0406                       Peynir ve pıhtılaştırılmış süt

Tamamen veya kısmen diğer yağ çeşitlerinin  (örneğin, sebze) yerini tutan katı süt yağı ürünleri, bu pozisyonda yer alan peynir olarak değerlendirilmez (genellikle 2106 pozisyonu).

0406 10 30             Taze peynir ( olgunlaştırılmamış veya preslenmemiş ) (peynir altı

ila                           suyundan yapılmış peynirler dahil ) ve pıhtılaştırılmış ürünler dahil

0406 10 80

“Peyniraltı suyundan yapılmış peynirler” için 0406 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragrafa bakınız.

“Lor”“ veya “beyaz peynir”, serumun büyük kısmının çıkarıldığı (örneğin, çekme veya sıkma işlemi ile) kesilmiş sütten elde edilen üründür. Ağırlığının % 30’una kadar şeker ve meyve ilave edilmiş lorun (toz halinde olanlar hariç), lor karakterini koruduğu kabul edilir ve bu alt pozisyonlarda sınıflandırılır.

Bu alt pozisyonlar, serumun büyük bir kısmının çıkarılmış, peynir mayası, diğer enzimler veya asit işlemleriyle pıhtılaştırılmış, tam yağlı, kısmen veya tamamen yağı alınmış sütten elde edilen ürünler gibi “cagliata” cinsi ürünleri kapsar. Bu ürünler henüz plastik-lor halini almamış hamur biçiminde, yumuşak, topaklara ayrılması kolay halde, yoğun karakteristik kokusu ve ağırlık itibariyle %0.3’ü aşmayacak oranda sodyum klorür muhtevalı olarak sunulurlar. Bu ürünler esas olarak peynir elde etmek için daha ileri derecede işlem yapılmasına gerek olan “ara” ürünlerdir.

 

 

0406 20 00             Rendelenmiş veya toz haline getirilmiş her cins peynir

Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara dahildir;

1. Rendelenmiş peynirler genellikle çeşni olarak veya yiyecek işleme sanayiinde diğer amaçlar için kullanılır. Bunlar, çoğunlukla sert peynirlerden (örneğin, Grana, Parmigiano, Reggiano, Emmental, Reggianito, Sbrinz, Asiago, Pecorino...vb.) elde edilirler. Olası en uzun korumayı sağlamak amacıyla, bu peynirlerin suları kısmen alınmış olabilir.

Bu sınıflandırma, rendelendikten sonra aglomere edilen peynirleri de kapsar.

2. Toz haline getirilmiş peynirler genellikle yiyecek sanayiinde kullanılır. Bunlar, sıvılaştırılan ve sonra toz haline getirilen veya hamur haline getirilen ve kurutulup öğütülen her tür peynirden yapılmaktadırlar.

0406 30 10             Eritme peynirler (rendelenmemiş veya toz haline getirilmemiş)

ila

0406 30 90

0406 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk paragraf (3)’e bakınız.

0406 40 10             Mavi küflü peynirler ve Penicillium roqueforti ile elde edilmiş küf içeren diğer peynirler

ila

0406 40 90

AS İzahnamesi 0406 40 alt pozisyonuna bakınız.

Bu peynirlerin ana özelliği, peynirin bünyesinde, peynir kalıbındaki küf gelişiminden kaynaklanan düzensiz olarak renk oluşmasıdır.

0406 40 90             Diğerleri

Bu alt pozisyon, renksiz Penicillium roqueforti kullanımı ile elde edilen peynir kalıbında açıkça gözle görülebilen beyaz/ grimsi renklerdeki düzensiz renkleri olan peynirleri de kapsar.

0407                       Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları ( kabuklu, taze, dayanıklı hale getirilmiş veya pişirilmiş )

Bu pozisyon, kuluçka süreci başlamış olan yumurtaların yanısıra kabuklu bozuk yumurtaları da kapsar.

Koruma işlemleri, yumurtaların dışına yağla, mumla veya parafin mumu ile işlem yapılmasıyla, bir kireç veya silis (soda veya potas) solüsyonuna sokulmasıyla ve diğer yöntemlerle yapılabilir.

Kümes hayvanları 0105 pozisyonundaki kuşları ifade eder.

0407 11 00             Kuluçkalık yumurtalar

ila

0407 19 90

Bu alt pozisyonlar yalnızca yetkili otoriteler tarafından ortaya konan koşulları karşılayan kümes hayvanlarının yumurtalarını kapsar.

0408                       Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları (taze, kurutulmuş, buharla veya kaynar su ile pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer bir şekilde dayanıklılığı artırılmış)( ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler içersin içermesin )

0408 11 80             Diğerleri

Bu alt pozisyon, 0408 11 20 alt pozisyonunda yer alanların dışındaki, insanın tüketmesine elverişli olan ve elverişli olmayan yumurta sarılarını içerir.

Bu alt pozisyon, az miktarda kimyasalların eklenmesiyle korumalı hale getirilmiş olan ve kek, pasta, makarna türü ürünler ve benzer ürünlerin yapımında kullanılan kurutulmuş yumurta sarısını da içerir.

0408 19 81             Diğerleri

ve

0408 19 89

0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarının ilk cümlesi gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0408 91 80             Diğerleri

0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

0408 99 80             Diğerleri

0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.

Kabukları soyulmuş, taze olarak sunulabilen bütün haldeki yumurtalara ek olarak, bu alt pozisyon, örneğin, tuz veya kimyasal koruyucuların ilave edilmesiyle korumalı hale getirilmiş olan rafadan bütün halindeki yumurtalar ile dondurulmuş bütün yumurtaları kapsar. Bu alt pozisyon, aynı zamanda, buharda pişirilen veya suda kaynatılan yumurtaları ve kalıplanmış yumurtaları da (örneğin, yumurta sarıları ve birkaç yumurtanın beyazından meydana getirilen, silindir şeklinde “ uzun “ yumurtalar) kapsar.