CANLI
HAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER |
SÜT
ÜRÜNLERİ, KUŞ VE KÜMES HAYVANLARININ YUMURTALARI; TABİİ BAL, TARİFENİN BAŞKA
YERİNDE BELİRTİLMEYEN VEYA YERALMAYAN YENİLEBİLİR HAYVANSAL MENŞELİ ÜRÜNLER Genel Açıklamalar Süt
kazeinden elde edilen kazeinatlar, örneğin, emülsifiye edici (sodyum
kazeinat) veya protein kaynağı (kalsiyum kazeinat) olarak kullanılırlar. Kuru halde ağırlıkça
%3’ten fazla kazeinat içeren ürünler, bu tür kazeinatların bu seviyede süt
içinde doğal olarak ortaya çıkmamasından dolayı 0401 ila 0404 pozisyonları
dışında kalır (özellikle 1901 pozisyonuna bakınız). 0401 Süt ve krema (konsantre
edilmemiş, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içermeyenler) Bu fasıla ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi Genel Açıklamaların ikinci paragrafında belirtilenlerden başka hiçbir katkı maddesi
içermeyen ürünler kadar, aşağıdaki belirtilenler bu pozisyona dahildir: 1.
İşlenmemiş tam kaymaklı süt ve kısmen ya da tamamen kaymağı
alınmış türden sütler 2.
Pastörize süt, yani ısı işlemi yoluyla mikrobik gelişimin kısmen
önlenmesiyle iyileştirilen özelliklerini koruyan süt. 3.
Daha ileri bir sıcaklık işlemi yoluyla mikrobik gelişimin
gerçekten önlendiği, daha uzun süre dayanan “ UHT “ süt de dahil, sterilize
edilmiş süt. 4.
Isı işlemi ile bağlantılı olarak yüksek basınç altında mekanik
işlemle doğal emülsiyon yağ zerreciklerinin, kaymağın oluşmasını kısmen
önleyen, daha küçük boyutlardaki kümelere parçalandığı homojenize süt. 5.
Proteinleri işlemek için pepsin
eklenerek iyileştirilen sindirimi kolay süt gibi peptonize süt. 6.
Yağlı emülsiyonlu zerreciklerin yavaş aglomerasyonuyla, durgun
sütün üst kısmında doğal olarak oluşan yağlı tabaka olan kaymak. Elle alınsa
da veya bir kaymak ayırıcıda sütü santrifüj edilerek çıkartılsa da, kaymak,
sütü oluşturan diğer maddelere ek olarak, oldukça yüksek bir miktarda yağ
içerir (genelde, ağırlığının % 10’undan fazla). Bazı santrifüj işlemleri,
ağırlığının % 50’sinden fazla miktarda yağ içeren kaymak üretir. Kaymak, bu pozisyon kapsamında, yağ muhteva oranı ne olursa
olsun, tamamiyle: (a) Sütün
üzerindeki kaymağın alınması; (b) Santrifüj
işlemi yoluyla elde edildiği sürece “ konsantre
edilmemiş “ olarak anılmaktadır. Bununla birlikte, ısı işlemi süresince suyun buharlaşması gibi
farklı yollarla elde edilen “ konsantre edilmiş “ kaymak, 0402 pozisyonunda
yer alır. 0402 Süt ve krema (konsantre
edilmiş veya ilave şeker yada diğer tatlandırıcı maddeleri içerenler): Bu pozisyon, tabii süt bileşenleri oranına zarar gelmemek koşulu
ile, mikrop arındırıcılar ilave edilmiş süt tozu bu pozisyonda yer alır.
(aksi halde 0404 pozisyonu) Kuru halde ağırlıkça %3’ten fazla soya lesitini (emuldifiye
edici) içeren ürünler bu pozisyon dışında kalır. 0404 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi hariç
bırakılanlar (d) bendine bakınız. 0403 Yayık altı,
pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya
asitliği artırılmış süt ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker veya
diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın veya aroma veya ilave meyve,
sert kabuklu meyve veya kakao içersin içermesin) Normalde kaşıkla yenilen hamur
biçimindeki ürünler toz, granül veya diğer katı haldeki ürünler olarak
sınıflandırılmazlar. Bu pozisyonun uygulanmasında, “ yayık
altı” tatlı (asidik hale gelmemiş) ve asitli hale gelmiş yayık altı sütün her
ikisini de kapsar. 0403 10 11 Yoğurt ila 0403 10 99 Bu alt pozisyonlar yalnızca Streptococcus
thermophilus ve Lactobacillus
delbrueckii subsp. özellikle bulgaricus
alt türünün laktik fermantasyonuyla elde edilen ürünlere uygulanır. Bu alt pozisyonlar, fermantasyon sonra, yoğurt kültürlerini
hareketsiz hale getiren bir ısı işlemine tabi tutulmuş ürünlere uygulanmaz.
(0403 90 alt pozisyonu) 0403 90 11 Diğerleri ila 0403 90 99 0403 10 11 ila 0403 10 99 Alt
pozisyonlarına ait Açıklama Notlarına bakınız. Bu alt pozisyonlar, 0406 10 30 ila
0406 10 80 alt pozisyonlarına ilişkin
Açıklama Notları üçüncü paragrafta belirtilen “cagliata” tipindeki ürünleri
kapsamaz. 0404 Peynir altı suyu (
konsantre edilmiş olsun olmasın veya ilave şeker veya diğer tatlandırıcı
maddeler içersin içermesin ); tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer
almayan tabii süt bileşenlerinden ibaret olan ürünler ( ilave şeker veya
diğer tatlandırıcı maddeleri içersin içermesin ) 0402 pozisyonu Açıklama Notları ilk paragrafa
bakınız. 0404 90 21 Diğerleri ila 0404 90 89 0402 Pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli değişiklikler
yapılarak uygulanır. Bu alt pozisyonlar, kaymağı alınmış sütten laktoz ve mineral
tuzlarının kısmen çıkarılmasıyla elde edilen ve protein muhtevası kuru madde
ağırlığı itibariyle % 85’e ulaşan veya daha az olan konsantre edilmiş süt
proteinlerini içerir. Protein muhtevası, nitrojen miktarının 6,38 değişim
faktörüne bölünmesiyle hesaplanır. Konsantre edilmiş süt protein muhtevası, kuru madde ağırlığı
itibariyle % 85’i aştığında ürün 3504 pozisyonunda sınıflandırılır. (35.
fasıla ilişkin (1) nolu Ek Not’a bakınız.) 0405 Sütten elde edilen
tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar; sürülerek yenilen süt ürünleri 0405 10 11 Tereyağı ila 0405 10 90 “Tereyağı” ifadesi, bu fasıla ilişkin 2(a) nolu notta ve 2 nolu
alt pozisyon notunda tanımlanmıştır. 0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi (A)’ya bakınız. Tereyağı, katı süt yağının içinde, suyun dağılma evresinde
olduğu ve yağın orta derecede dağıldığı bir sıvı emülsiyondur. Diğer taraftan, yağ oranının tereyağınınki ile eşit olabildiği
bazı durumlarda kaymak (0401 ve 0402 pozisyonları), suyun orta derecede
dağıldığı ve yağın dağılma aşamasında olduğu, sudaki yağ zerreciklerinin bir
emülsiyonudur. Yapıdaki bu farklılıktan dolayı, kaymağa uygun miktarda suyun
eklenmesiyle bu işlemi yapan kişi, orijinal sütü hemen hemen yeniden
oluşturabilir ama bu, tereyağıyla mümkün değildir. 0405 20 10 Sürülerek yenilen süt ürünleri ila 0405 20 90 “ Sürülerek yenilen süt ürünleri “ tabiri, bu fasıla ilişkin 2
(b) nolu notta tanımlanmıştır. 0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem
İzahnamesi (B)’ye bakınız. 0405 90 10 Diğerleri ve 0405 90 90 Bu fasıla ilişkin 2 nolu altpozisyon notu ve
0405 Pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi (C)’ye bakınız. 0406 Peynir ve
pıhtılaştırılmış süt Tamamen veya kısmen diğer yağ çeşitlerinin (örneğin, sebze) yerini tutan katı süt yağı
ürünleri, bu pozisyonda yer alan peynir olarak değerlendirilmez (genellikle
2106 pozisyonu). 0406 10 30 Taze peynir ( olgunlaştırılmamış veya preslenmemiş )
(peynir altı ila suyundan
yapılmış peynirler dahil ) ve pıhtılaştırılmış ürünler dahil 0406 10 80 “Peyniraltı suyundan yapılmış peynirler” için 0406 pozisyonuna
ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ikinci paragrafa bakınız. “Lor”“ veya “beyaz peynir”, serumun büyük kısmının çıkarıldığı
(örneğin, çekme veya sıkma işlemi ile) kesilmiş sütten elde edilen üründür.
Ağırlığının % 30’una kadar şeker ve meyve ilave edilmiş lorun (toz halinde
olanlar hariç), lor karakterini koruduğu kabul edilir ve bu alt pozisyonlarda
sınıflandırılır. Bu alt pozisyonlar, serumun büyük bir kısmının çıkarılmış,
peynir mayası, diğer enzimler veya asit işlemleriyle pıhtılaştırılmış, tam
yağlı, kısmen veya tamamen yağı alınmış sütten elde edilen ürünler gibi
“cagliata” cinsi ürünleri kapsar. Bu ürünler henüz plastik-lor halini almamış
hamur biçiminde, yumuşak, topaklara ayrılması kolay halde, yoğun
karakteristik kokusu ve ağırlık itibariyle %0.3’ü aşmayacak oranda sodyum
klorür muhtevalı olarak sunulurlar. Bu ürünler esas olarak peynir elde etmek
için daha ileri derecede işlem yapılmasına gerek olan “ara” ürünlerdir. 0406 20 00 Rendelenmiş veya toz haline getirilmiş her cins peynir Aşağıdakiler bu alt pozisyonlara dahildir; 1. Rendelenmiş peynirler genellikle çeşni olarak veya yiyecek
işleme sanayiinde diğer amaçlar için kullanılır. Bunlar, çoğunlukla sert
peynirlerden (örneğin, Grana, Parmigiano, Reggiano, Emmental, Reggianito,
Sbrinz, Asiago, Pecorino...vb.) elde edilirler. Olası en uzun korumayı sağlamak
amacıyla, bu peynirlerin suları kısmen alınmış olabilir. Bu sınıflandırma, rendelendikten sonra aglomere edilen
peynirleri de kapsar. 2. Toz haline getirilmiş peynirler genellikle yiyecek sanayiinde
kullanılır. Bunlar, sıvılaştırılan ve sonra toz haline getirilen veya hamur
haline getirilen ve kurutulup öğütülen her tür peynirden yapılmaktadırlar. 0406 30 10 Eritme peynirler (rendelenmemiş veya toz haline
getirilmemiş) ila 0406 30 90 0406 pozisyonuna ilişkin Armonize Sistem İzahnamesi ilk paragraf
(3)’e bakınız. 0406 40 10 Mavi küflü peynirler ve Penicillium roqueforti ile
elde edilmiş küf içeren diğer peynirler ila 0406 40 90 AS İzahnamesi 0406 40 alt pozisyonuna bakınız. Bu peynirlerin ana özelliği, peynirin bünyesinde, peynir
kalıbındaki küf gelişiminden kaynaklanan düzensiz olarak renk oluşmasıdır. 0406 40 90 Diğerleri Bu alt pozisyon, renksiz Penicillium
roqueforti kullanımı ile elde edilen peynir kalıbında açıkça gözle
görülebilen beyaz/ grimsi renklerdeki düzensiz renkleri olan peynirleri de kapsar. 0407
Kuş ve kümes
hayvanlarının yumurtaları ( kabuklu, taze, dayanıklı hale getirilmiş veya
pişirilmiş ) Bu pozisyon, kuluçka süreci başlamış
olan yumurtaların yanısıra kabuklu bozuk yumurtaları da kapsar. Koruma işlemleri, yumurtaların dışına
yağla, mumla veya parafin mumu ile işlem yapılmasıyla, bir kireç veya silis
(soda veya potas) solüsyonuna sokulmasıyla ve diğer yöntemlerle yapılabilir. Kümes hayvanları 0105 pozisyonundaki
kuşları ifade eder. 0407 11 00 Kuluçkalık yumurtalar ila 0407 19 90 Bu alt pozisyonlar yalnızca yetkili otoriteler tarafından ortaya
konan koşulları karşılayan kümes hayvanlarının yumurtalarını kapsar. 0408 Kuş ve kümes
hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları (taze, kurutulmuş,
buharla veya kaynar su ile pişirilmiş, kalıplanmış, dondurulmuş veya diğer
bir şekilde dayanıklılığı artırılmış)( ilave şeker veya diğer tatlandırıcı
maddeler içersin içermesin ) 0408 11 80 Diğerleri Bu alt pozisyon, 0408 11 20 alt pozisyonunda yer alanların
dışındaki, insanın tüketmesine elverişli olan ve elverişli olmayan yumurta
sarılarını içerir. Bu alt pozisyon, az miktarda kimyasalların eklenmesiyle korumalı
hale getirilmiş olan ve kek, pasta, makarna türü ürünler ve benzer ürünlerin
yapımında kullanılan kurutulmuş yumurta sarısını da içerir. 0408 19 81 Diğerleri ve 0408 19 89 0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notlarının ilk
cümlesi gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır. 0408 91 80 Diğerleri 0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli
değişiklikler yapılarak uygulanır. 0408 99 80 Diğerleri 0408 11 80 Alt pozisyonuna ilişkin Açıklama Notları gerekli
değişiklikler yapılarak uygulanır. Kabukları soyulmuş, taze olarak sunulabilen bütün haldeki
yumurtalara ek olarak, bu alt pozisyon, örneğin, tuz veya kimyasal
koruyucuların ilave edilmesiyle korumalı hale getirilmiş olan rafadan bütün
halindeki yumurtalar ile dondurulmuş bütün yumurtaları kapsar. Bu alt
pozisyon, aynı zamanda, buharda pişirilen veya suda kaynatılan yumurtaları ve
kalıplanmış yumurtaları da (örneğin, yumurta sarıları ve birkaç yumurtanın
beyazından meydana getirilen, silindir şeklinde “ uzun “ yumurtalar) kapsar. |