SON GÜNCELLEME: 01/09/2016

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan:

MAKARONLARIN TEKNİK DÜZENLEMELERE UYGUNLUKLARININ

BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KURUL KARARI

 

Karar No            : 8164

Karar Tarihi      : 27/8/2014

 

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, piyasaya arz edilecek makaronların; Makaron Üretimi ve Ticaretineİlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca teknik düzenlemelere uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi gereğince istenilen fiziksel özelliklerinin aşağıdaki şekilde belirlenmesini ve bu Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasını karar altına almıştır.

 

Teknik düzenlemelere uygunluğun belirlenmesi

MADDE 1  (1) Mamulat çeşidinin teknik düzenlemelere uygunluğu mamulat çeşidi için beyan edilen;

a) Girdilerin,

b) Filtrelerin,

c) Piyasaya arz ambalajının,

bu Kararda ve Makaron Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yer alan düzenlemelere uygunluğunun incelenmesi suretiyle belirlenir.

 

Girdiler

MADDE 2  (1) Makaronlara ait Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tabloları Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu internet sitesinde yayımlanmış açıklama kılavuzu ve tablolarına uygun düzenlenmelidir. Bu tablolarda, mamulatçeşidinde kullanılan girdilerin isimleri Türkçe olarak yazılmalı varsa Latince isimleri parantez içinde belirtilmelidir.

(2) Makaronların uç kağıdında, şekerler ve/veya tatlandırıcıların kullanılması yasaktır.

(3) Makaronun üzerinde yer alması gereken marka veya mamulat çeşidine özgü ve mamulat çeşidinin diğerlerinden farklılığını ortaya koyan çizgi, şekil, figür, logo ve işaretler veya herhangi bir yasal işaret/uyarı için kullanılanlar ile sigara kağıdını, filtresini ve/veya uç kağıdını beyazlaştırmak ve/veya uç kağıdında mantar deseni yapmak için kullanılanlar hariç olmak üzere makaron üretiminde renklendirici kullanılması yasaktır.

(4) Bilimsel Komisyon incelemesinden geçmemiş bir girdi kullanılmak istendiğinin tespit edilmesi halinde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunca başvuruya ait Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tabloları Bilimsel Komisyona iletilir; Bilimsel Komisyonca hazırlanan değerlendirme raporu da dikkate alınarak başvuru karara bağlanır.

(5) Türkiye’de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen makaronların üretiminde; sigara kağıdında, kenar ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte, filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında, uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi ile yapıştırıcılarında ve/veya üründe herhangi bir şekilde aşağıda listelenen girdiler kullanılamaz.

Sıra No

Girdi Adı

Girdi Kayıt No

1

Benzen

CAS No: 71-43-2

EC No: 200-753-7

2

Metilen klorür

CAS No: 75-09-2

EC No: 200-838-9

3

Tetra kloro etilen

CAS No: 127-18-4

EC No: 204-825-9

4

Glioksal

CAS No: 107-22-2

EC No: 203-474-9

5

Mineral yağ

CAS No: 64742-13-8

EC No: 265-113-1

6

Hidrojenle muamele edilmiş hafif, ağır naftenik

CAS No: 64742-52-5,

CAS No: 64742-53-6

EC No: 265-155-0

 

Filtreler

MADDE 3  (1) Makaron filtrelerinde, filtreleme işlevi için selüloz asetat (tow) dışında herhangi bir madde kullanılamaz.

(2) Makaronların filtresindeki filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında, ve/veya diğer kısımlarında tatlandırıcı, tütün ve/veya nikotin kullanılamaz, filtre içine kapsül yerleştirilemez.

 

Piyasaya arz ambalajı

MADDE 4  (1) Makaronların birim paketleri üzerinde sağlık uyarılarının bulunması zorunludur. Makaronların birim paketleri üzerinde bulunması zorunlu sağlık uyarıları; Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik ÜretimŞekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte tütün mamulleri birim paketleri için belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde uygulanır.

(2) Makaronların birim paketlerinin görünebilir dış ambalajı, açma şeridi, iç ambalajı ile makaronlar üzerinde; buürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonları ile ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi verilemez; mamulün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden, tüketimini özendiren, teşvik eden veya tüketiciyi yanıltan ya daürünü cazip kılan metin, isim, marka, ibare, mecaz, resim, figür, işaret veya renkler ve renk kombinasyonları kullanılamaz.

(3) 12/11/2012 tarihli ve 7055 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararında tütün ürünleri için belirlenen usul ve esaslar makaronlar için de geçerlidir.

 

Fiziksel özellikler

MADDE 5  (1) Makaronlar için istenilen fiziksel özellikler: “Makaron boyu (mm), uç kağıdı boyu (mm), Filtre boyu (mm), makaron çevresi (mm) ve makaron ağırlığı (mg)” dır.

 

İhraç amaçlı ürünler

MADDE 6  (1) Türkiye’de ihraç amacıyla üretilen makaronlar bu Karar kapsamında değerlendirilmez.

 

Başvuru ile Piyasaya Arz

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Karar’ın 2’nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan kullanımı yasaklı girdileri içeren makaronların bu fıkraya uygun hale getirilebilmesi için Kuruma başvurulur. Başvuru yapılmaması halinde, başvurusu yapılmamış makaronların Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi 31/12/2016 tarihi itibariyle iptal edilmiş sayılır.

(2) Bu Karar’ın 2’nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan kullanımı yasaklı girdileri içeren makaronlar 31/12/2016 tarihine kadar piyasada bulunabilir. Belirlenen tarihten sonra piyasada bulundurulamaz.

 

Yürürlük

MADDE 7  (1) Bu Karar 26/9/2014 tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 8  (1) Bu Karar hükümlerini Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

 

6 Eylül 2014  CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 29111