SON GÜNCELLEME: 01/09/2016 |
||||||||||||||||||||||||||||
Tütün ve
Alkol Piyasası Düzenleme
Kurumundan: MAKARONLARIN TEKNİK DÜZENLEMELERE
UYGUNLUKLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KURUL KARARI Karar
No : 8164 Karar
Tarihi : 27/8/2014 Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu,
piyasaya arz edilecek makaronların; Makaron Üretimi ve
Ticaretineİlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca teknik
düzenlemelere uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi gereğince
istenilen fiziksel özelliklerinin aşağıdaki şekilde belirlenmesini
ve bu Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasını karar altına almıştır. Teknik
düzenlemelere uygunluğun belirlenmesi MADDE
1 – (1) Mamulat çeşidinin
teknik düzenlemelere uygunluğu mamulat çeşidi
için beyan edilen; a)
Girdilerin, b)
Filtrelerin, c)
Piyasaya arz ambalajının, bu Kararda ve Makaron Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında
Yönetmelikte yer alan düzenlemelere uygunluğunun incelenmesi suretiyle
belirlenir. Girdiler MADDE
2 – (1) Makaronlara ait Girdi Bildirim ve
Toksikolojik Veri Tabloları Tütün
ve Alkol Piyasası Düzenleme
Kurumu internet sitesinde yayımlanmış açıklama
kılavuzu ve tablolarına uygun düzenlenmelidir. Bu tablolarda, mamulatçeşidinde
kullanılan girdilerin isimleri Türkçe olarak yazılmalı varsa Latince isimleri parantez
içinde belirtilmelidir. (2)
Makaronların uç kağıdında, şekerler
ve/veya tatlandırıcıların kullanılması yasaktır. (3)
Makaronun üzerinde yer alması gereken marka veya mamulat çeşidine özgü ve mamulat çeşidinin diğerlerinden farklılığını ortaya koyan çizgi, şekil, figür, logo ve işaretler veya herhangi bir yasal
işaret/uyarı için kullanılanlar
ile sigara kağıdını, filtresini ve/veya uç kağıdını beyazlaştırmak ve/veya uç kağıdında mantar deseni yapmak için
kullanılanlar hariç olmak üzere makaron üretiminde renklendirici
kullanılması yasaktır. (4)
Bilimsel Komisyon incelemesinden geçmemiş bir
girdi kullanılmak istendiğinin tespit edilmesi halinde, Tütün ve Alkol
Piyasası Düzenleme Kurumunca
başvuruya ait Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tabloları Bilimsel Komisyona iletilir;
Bilimsel Komisyonca hazırlanan değerlendirme raporu da dikkate alınarak
başvuru karara bağlanır. (5) Türkiye’de üretilerek veya ithal
edilerek piyasaya arz edilen makaronların üretiminde; sigara kağıdında, kenar
ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte,
filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında, uç kağıdı
ve uç kağıdı mürekkebi ile yapıştırıcılarında ve/veya üründe herhangi bir
şekilde aşağıda listelenen girdiler kullanılamaz.
Filtreler MADDE
3 – (1) Makaron filtrelerinde, filtreleme
işlevi için selüloz asetat (tow) dışında herhangi bir madde kullanılamaz. (2) Makaronların
filtresindeki filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında, ve/veya diğer kısımlarında
tatlandırıcı, tütün ve/veya nikotin kullanılamaz, filtre içine kapsül
yerleştirilemez. Piyasaya
arz ambalajı MADDE
4 – (1) Makaronların birim paketleri üzerinde sağlık uyarılarının
bulunması zorunludur.
Makaronların birim paketleri üzerinde
bulunması zorunlu sağlık
uyarıları; Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik ÜretimŞekline, Etiketlenmesine ve
Denetlenmesine İlişkin Usul ve
Esaslar Hakkında Yönetmelikte tütün mamulleri birim paketleri için belirlenen
usul ve esaslar çerçevesinde
uygulanır. (2)
Makaronların birim paketlerinin görünebilir dış ambalajı, açma şeridi, iç ambalajı ile makaronlar üzerinde; buürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri,
tehlikeleri veya emisyonları ile
ilgili yanıltıcı ve eksik bilgi
verilemez; mamulün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden, tüketimini özendiren, teşvik eden veya
tüketiciyi yanıltan ya daürünü cazip
kılan metin, isim, marka, ibare, mecaz, resim, figür, işaret veya renkler ve
renk kombinasyonları kullanılamaz. (3) 12/11/2012 tarihli ve 7055 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararında tütün ürünleri için belirlenen usul ve
esaslar makaronlar için de geçerlidir. Fiziksel özellikler MADDE
5 – (1) Makaronlar için istenilen fiziksel özellikler: “Makaron boyu (mm), uç kağıdı boyu (mm), Filtre boyu (mm), makaron çevresi (mm) ve makaron ağırlığı (mg)” dır. İhraç amaçlı ürünler MADDE
6 – (1) Türkiye’de ihraç amacıyla üretilen makaronlar bu Karar
kapsamında değerlendirilmez. Başvuru
ile Piyasaya Arz GEÇİCİ
MADDE 1- (1) Bu Karar’ın 2’nci maddesinin beşinci fıkrasında
yer alan kullanımı yasaklı girdileri içeren makaronların bu fıkraya uygun
hale getirilebilmesi için Kuruma başvurulur. Başvuru yapılmaması halinde,
başvurusu yapılmamış makaronların Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi 31/12/2016
tarihi itibariyle iptal edilmiş sayılır. (2) Bu Karar’ın 2’nci maddesinin
beşinci fıkrasında yer alan kullanımı yasaklı girdileri içeren makaronlar
31/12/2016 tarihine kadar piyasada bulunabilir. Belirlenen tarihten sonra
piyasada bulundurulamaz. Yürürlük MADDE
7 – (1) Bu Karar 26/9/2014 tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE
8 – (1) Bu Karar hükümlerini Tütün ve Alkol
Piyasası Düzenleme Kurumu
Başkanı yürütür. 6 Eylül 2014
CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29111 |