SON GÜNCELLEME: 28/05/2011

BAKANLAR KURULU KARARI

 

Karar Sayısı : 2008/13482

             Ekli “Puro ve Sigarillo İthalatı, Fiyatının Belirlenmesi ve Yurt İçinde Pazarlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 20/3/2008 tarihli ve 641 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 31/3/2008 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

 

PURO VE SİGARİLLO İTHALATI, FİYATININ BELİRLENMESİ VE YURT İÇİNDE

PAZARLANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA KARAR

               

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

 

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Kararın amacı, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen marka bazında üretim miktarlarına ilişkin şartları yerine getirmeyenlerce yapılacak puro ve sigarillo ithalatı, ithal edilen puro ve sigarillolarınfiyatının belirlenmesi ve yurt içinde pazarlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Karar, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Kararda geçen;

a) Kurul: Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunu,

b) Kurum: Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu,

c) Tütün mamulleri: Tütün yaprağının tamamen ve/veya tütün bitkisi parçalarının tamamen veya kısmen hammadde olarak kullanılması ile üretilen; tüttürme, burna çekme, emme ya da çiğneme amaçlı tüm ürünleri,

ç) Standart: Üzerinde mutabakat sağlanmış olan, kabul edilmiş bir kuruluş tarafından onaylanan, mevcut şartlar altında en uygun seviyede bir düzen kurulmasını amaçlayan, ortak ve tekrar eden kullanımlar için puro ve sigarilloların özellikleri, işleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemleri hususlarından biri veya birkaçını belirten ve uyulması ihtiyari olan düzenlemeyi,

d) Girdi: Puro ve sigarilloların üretiminde kullanılan tütün yaprağı ve doğal ya da işlenmemiş haldeki tütün bitkisi parçaları hariç olmak üzere, puro ve sigarilloların üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan maddeler ile bitmiş üründe değişmiş şekilde de olsa yer alan her tür madde veya ögeyi,

e) Marka: Firmanın üretimini ve/veya ticaretini yaptığı tütün mamullerini diğer mamullerden ayırt etmeye yarayan ve ilgili kuruluşlarca tescil edilen işareti,

f) Puro: Parçalanmış veya yaprak halindeki puroluk ve kısmen sigaralık tütünlerin elde veya makineyle sarılması ile elde edilen 3 (üç) gram veya 3 (üç) gramın üzerinde ağırlığa sahip tütün mamulünü,

g) Sigarillo: Parçalanmış veya yaprak halindeki puroluk ve kısmen sigaralık tütünlerin elde veya makineyle sarılması ile elde edilen 3 (üç) gramın altında ağırlığa sahip tütün mamulünü,

ğ) Firma: Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesine sahip gerçek ve tüzel kişileri,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Puro ve Sigarillo İthalatına İlişkin Esaslar

 

 Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi

MADDE 4 – (1) Puro ve sigarillo ithalatı, belge içeriği ve şekli Kurum tarafından belirlenen Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılabilir.

 

Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi başvurusu

MADDE 5 - (1) Puro ve sigarillo ithal etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, yetki belgesi taleplerini aşağıdaki bilgi ve belgeleri içeren bir takım dosya halinde şahsen veya yetkili temsilcileri vasıtasıyla Kuruma intikal ettirirler.

a) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşmesi ve yetkili kişilere ait imza sirküleri.

b) Son altı ay içinde ticaret ve/veya sanayi odasından alınan faaliyet belgesi ile faaliyet özgeçmişini ve hedeflediği faaliyeti tanımlayan özel beyanı.

c) Gerçek kişiler için başvuru sahibinin, tüzel kişiler için yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile tüzel kişiyi temsile yetkili kişilerin TC kimlik numarası ile 4733 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırılıktan dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunmadığına dair beyan.

ç) Bin Türk Lirası başvuru bedelini Kuruma yatırdıklarına ilişkin belge.

(2) Firmalar tarafından, birinci fıkranın (a) ve (c) bentlerinde belirtilen hususlarla ilgili değişiklikler en geç otuz gün içinde Kuruma bildirilir.

 

Başvuruların incelenmesi, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması

MADDE 6 - (1) Başvuru dosyaları en geç otuz gün içinde incelenir. Başvuru sonrası yapılan incelemede eksiklik tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler bildirim tarihinden itibaren en geç doksan gün içinde tamamlanır. Eksik bulunan bilgi ve belgelerin süresi içinde tamamlanmaması veya talebin geri alınması halinde başvuru işleme konulmaz ve başvuru bedeli iade edilmez.

(2) Tamamlanmış müracaatlar, Kurum tarafından en geç altmış içinde karara bağlanır.

(3) Talebi uygun bulunanlara, 50.000 (ellibin) Türk Lirası uygunluk belgesi bedelinin Kurum hesabına yatırıldığının belgelenmesi kaydıyla Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi verilir. Başvuru esnasında alınmış olan başvuru bedeli bu bedelden mahsup edilir. Bu belgenin geçerlilik süresi bir yıldır.

(4) Firma tarafından 4.200 (dörtbinikiyüz) Türk Lirası uygunluk belgesi bedelinin ödendiğini gösteren belge ile birlikte talepte bulunulması halinde yetki belgesinin süresi yıllık olarak uzatılabilir.

(5) Firmanın uzatma başvurusu, yetki belgesinin geçerlilik süresi dolmadan en az otuz gün önce yapılmalıdır. Posta yoluyla yapılan başvurularda başvurunun Kuruma ulaşma tarihi esas alınır.

(6) Türkiye’de puro ve sigarillo üretim izni bulunan firmalardan fiili üretim yapanlara, talepleri halinde 5 inci maddede belirtilen belgeler istenmeden ve uygunluk belgesi bedeli alınmadan Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi verilebilir ve bu belge firmanın talebi halinde uygunluk belgesi bedeli alınmaksızın uzatılabilir.

(7) Üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen uygunluk belgesi bedelleri 2011 yılı için geçerli olup, müteakip her yıl için, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranını geçmemek üzere, Kurul kararıyla artırılmak suretiyle yeniden belirlenir.

 

Puro ve Sigarillo İthalatı ile Piyasaya Arz Uygunluk Belgeleri

MADDE 7 - (1) Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, her ithal partisi için ilgili gümrük idaresine ibraz edilmek üzere mamulat çeşidi ve miktar bazında belge içeriği ve şekli Kurum tarafından belirlenen Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesini Kurumdan almak zorundadır. Her ithal partisi için geçerli olmak üzere, ithal edilecek puro ve sigarillolarda, mamulat çeşit bazında 100 kilonun altındaki ithalat başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

(2) Kurumdan alınan Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi, ithalata ilişkin mevzuatta öngörülen diğer şartların yerine getirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

 (3) Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi verilen mamulat çeşidi için ithal edilen miktar ile sınırlı olmak üzere belge içeriği ve şekli Kurum tarafından belirlenen Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi verilir. 

 

Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi başvurusu

MADDE 8 - (1) Puro ve Sigarillo İthalatı Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarafından Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi almak için yapılan başvurularda, başvurunun inceleme ve değerlendirmeye alınabilmesi için puro ve sigarillonun üretimine başlanılmadan en az otuz gün önce üretim yeri ve zamanına ilişkin bilginin Kuruma sunulması gerekir. Ayrıca, ihracatçı ülkede çıkış işlemleri tamamlanmadan önce, aşağıdaki belge ve bilgiler Kuruma iletilir:

a) İthal edilecek puro ve sigarillolara ilişkin üretici firma bilgileri.

b) Üretimde uygulanan süreç ve üretim yöntemi hakkında detaylı açıklama.

c) Fiziksel ve kimyasal özellikleri.

ç) Belge içeriği ve şekli Kurumca belirlenen Tütün Kullanım oranları tablosu.

d) Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tabloları.

e) Ölçü bilgileri yer alacak şekilde birim paket ve grupman tasarımları, grupman olarak şeffaf ambalaj kullanılması halinde şeffaf ambalaj üzerindeki etiket tasarımı, ithal partisi mamulat çeşidinden birer adet birim paket ve grupman örnekleri.

f) Birim paketin; açma şeridi, iç ambalajı, içinde bulunan tütün mamulu üzerinde yer verilecek bilgiler ile grupman açma şeridine ilişkin bilgi.

g) İthal edilecek mamulat çeşidinin proforma faturası, gerekçeli piyasa satış fiyatı ile menşei, miktarı, gümrük tarife istatistik pozisyonu ve giriş yapacağı gümrük idaresine ilişkin bilgiler.

ğ) İthal edilecek mamulat çeşidinden uluslararası bir gözetim kuruluşunca veya Kurum uzmanı marifetiyle alınan numunelerin; bağımsız ve akredite bir laboratuvara veya Kurumca belirlenecek başka bir laboratuvara yaptırılan test ve analiz sonuçları.

h) Sağlık uyarıları uygulama planı.

ı) Üretim kodlama veya benzeri bir işaretleme bilgisi.

i) Marka Tescil Belgesi.

j) Markanın başka bir kişi veya firma adına kayıtlı olması halinde, marka tescil belgesiyle birlikte markanın kullanım hakkının devrine ilişkin lisans sözleşmesi.

k) Türkiye’de mamulat çeşit bazında üretilmekte olan puro ve sigarillo ithal edilmek istenmesi halinde, bu mamullerle ilgili Türkiye’deki üreticisinden alınmış izin belgesi.

(2) Firmaların, test ve numune amacıyla Kurumdan izin almak kaydıyla yapacakları puro ve sigarillo ithalatında, bu Kararın 7 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen miktar şartı ile bu maddede sayılan şartların varlığı aranmaz.

 

Başvuruların incelenmesi, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması

MADDE 9 - (1) Kuruma teslim edilen dosyaların incelenmesi, müracaat sırasına göre yapılır. Eksik bulunan dosyalar tamamlatıldıktan sonra işleme konulur.

(2) Tamamlanmış başvurular, Kurum tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde en geç altmış gün içinde karara bağlanır. Uygun bulunan talepler firmaya bildirilir. Firma, şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen Puro ve Sigarillo İthalatı Başvuru Formu ve ithal edilecek birim paket ve grupman örnekleri ile Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi talebinde bulunur. Uygun bulunan mamulat çeşidine ait örneklerin gümrük mahallinde yapılacak ekspertiz incelemesi neticesinde düzenlenecek ekspertiz raporu ile mutabık olması halinde en geç yedi gün içinde şekli ve içeriği Kurum tarafından belirlenen Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi verilir. Uygun bulunan talepler için miktar ve süre kapsamını aşmamak kaydıyla birden fazla Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesi verilebilir.

(3) Kurum, gerek duyulan hallerde ithal edilecek mamulat çeşidi ile ilgili olarak üretim aşamalarının takibi ve incelenmesi ile numune almak amacıyla üretim esnasında yurt dışında uzman görevlendirebilir.

(4) Kurum tarafından uygun bulunan taleplere ilişkin verilen iznin süresi bildirim tarihinden itibaren bir yıldır. Bu süre, firmanın başvurusu üzerine, geçerlilik süresi içinde üretimi yapılan ve üretim mahallinde depolanan puro ve sigarillo miktarı ile sınırlı olmak kaydıyla en fazla bir yıla kadar uzatılabilir.

(5) Kurum veya gümrük idaresi tarafından ithaline izin verilmeyen puro ve sigarillolar, ithalatçı tarafından mahrecine iade edilir veya üçüncü bir ülkeye gönderilir ya da gümrük idaresinin kabul etmesi koşuluyla, masrafları ithalatçı tarafından karşılanmak suretiyle yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde tasfiye edilmek üzere gümrüğe terk edilir.

 

Bandrol uygulaması

MADDE 10 - (1) İthal edilen puro ve sigarillolar, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi genel tebliğleri çerçevesinde tanımı yapılmış olan bandrolleri ihtiva edecek şekilde piyasaya arz edilir.

(2) İthal edilen puro ve sigarillolarda kullanılacak bandrol başına alınacak satış hizmet bedeli ithal edilen puro ve sigarillonun gümrükte yapılacak ekspertiz muayenesinden önce Kurum hesabına yatırılır. Satış hizmet bedelinin yatırılmasını müteakip ekspertiz işlemleri yapılır.

 

İthal edilen puro ve sigarilloların piyasaya arzı

MADDE 11 - (1) İthal edilen puro ve sigarillolar, Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesinde belirtilen bedelin üzerinde olmamak üzere, ilgili mevzuat hükümlerine göre piyasaya arz edilir.

(2) İthalatçıların, puro ve sigarilloların toptan ve perakende satışını da yapmak istemeleri halinde, yapılacak satışın niteliğine uygun olarak toptan ve/veya perakende satış belgesi almaları zorunludur.

(3) İthalatçılar, aylık ticari faaliyetini gösterir satış raporunu, Kurumun öngördüğü elektronik ortama işleyerek en geç takip eden ayın onbeşinci gününe kadar Kuruma intikal ettirirler.

(4) İthalatçı, ithal edilen puro ve sigarilloların satış ve dağıtımında kullanılacak fatura ve irsaliyelere kendisinin ve alıcının Kurum sicil numarasını kaydetmek zorundadır.

(5) Puro ve Sigarillo İthalatı Uygunluk Belgesinde belirtilen piyasa satış fiyatı, proforma faturada belirtilen birim bedeli üzerine eklenecek tüm vergi ve fonların toplamından daha az olamaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Etiketleme ve Denetim

 

Etiketleme

MADDE 12 - (1) İthal edilen puro ve sigarillolar Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olmalıdır.

(2) İthal edilecek puro ve sigarilloların birim paket ve grupman ambalajları üzerinde "TAPDK izniyle ithal edilmiştir." ibaresinin yazılması zorunludur.

 

Denetim

MADDE 13 - (1) Kurum, puro ve sigarillolara ilişkin her türlü piyasa gözetimi ve denetimini yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir. Piyasa gözetimi ve denetiminde nihai karar Kuruma aittir.

(2) Firmalar, Kurumca istenilecek her türlü bilgi ve belgeyi onbeş gün içinde vermek zorundadır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son  Hükümler

 

MADDE 14 - (1) Bu Kararda hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 15 - (1) Bu Karar  yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 16 - (1) Bu Karar hükümlerini Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

 

16 Nisan 2008 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 26849