×
Aboneliğiniz yok mu?

Gümrük.com.tr Aboneliğinin Getirdiği Ayrıcalıklar İçin

Abone Girişi

Rejim Arama

ÖTV

-

Kdv

%20

VNZ.

%0

TPS-OIC

%5,5

BAE

%0

D.Ü.

%5,5

AB, EFTA, ARN, BB ve KİBK, B-HER, FAS, F.ADA, FLS, GÜR, G.KOR, İSR, K.DAĞ, KSV, K.MAK, MLZ, MSR, MOR, MLD, SRB, SNG, ŞİL, TUN.

%0

GTS ÜLKELERİ
E.A.G.Ü

%0

Ö.T.D.Ü.

%0

G.Y.Ü.

%2

ÖLÇÜ BİRİMİ

-

474 K.V.H.

50

İTHALAT SONUÇLARI

2905.19.00.90.14

- Kararın 2 nci maddesinin 1 inci fıkrası gereği G.V. %0
- "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar"lar ile ihdas edilen ilave gümrük vergileri, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti menşeli eşya için tatbik edilmez. (Bakınız: İthalat Rejimi Kararına Ek Karar (Karar Sayısı: 2841))

- Malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 (sıfır) olarak tespit edilmiştir. (Bakınız: Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintileri Hakkında Karar (Karar Sayısı : 2015/7511))

- 2 Sayılı Tabloda GTİP'leri belirtilen eşya hariç olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri menşeli olanların ithalatında gümrük vergisi sıfır olarak uygulanır.

- Nihai kullanım mevzuatı kapsamında ithal edilen eşyaya uygulanan gümrük vergisi oranları, eşyanın bu Karara istinaden aynı kapsamda ithal edilmesi halinde aynı oranda uygulanır. (Bakınız: İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7543))

* Sadece eşya tanımı sütununda özellikleri belirtilen ürünler için vergi oranı %0'dır.
** : Sütunda yer alan tarihler, karşılarında yer alan eşyaya ilişkin askıya alma/indirimli vergi uygulamasının devamına yönelik incelemelerin neticelendirileceği tarihi belirtmektedir. Listedeki ürünlerin kendi ülkesinde üretiliyor olması gerekçesiyle AB üyesi ülkeler ya da Türkiye tarafından yapılacak itirazların AB Komisyonunca uygun bulunması halinde, gözden geçirme tarihine bakılmaksızın, söz konusu ürünler listeden çıkartılabilmektedir.
Askıya alma/indirimli vergi uygulamasının devamına dair taleplerin en geç  gözden geçirme tarihinden önceki 1 Mart'a kadar Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat:2024/18)'de yer alan "Temdit talebi başvuru dilekçesi", "Temdit talep formu", "Application Form Prolongation" doldurularak Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerekmektedir. (Bakınız: V Sayılı Liste)

En Az Gelişmiş Ülkeler (E.A.G.Ü.):  Afganistan, Angola, Bangladeş, Burkina Faso, Burundi, Benin, Butan, Çad, Etiyopya, Kongo Demokratik Cum., Orta Afrika Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Gambiya, Gine, Ekvatoryal Gine, Gine-Bissau, Güney Sudan, Haiti, Kamboçya, Kiribati, Komor, Laos, Madagaskar, Mali, Burma/Myanmar, Malavi, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Nepal, Nijer, Ruanda, Solomon Adaları, Sudan, Sierra Leone, Senegal, Somali, Sao Tome ve Principe, Togo, Timor-Leste, Tuvalu, Tanzanya, Uganda, Vanuatu, Yemen (Bakınız: En Az Gelişmiş Ülkeler Ürün Grubu Listesi EK:4)

- Gelişme Yolundaki Ülkeler (G.Y.Ü.): BOLİVYA, CAPE VERDE, COOK ADALARI, FİLİPİNLER, KENYA, KIRGIZİSTAN, KONGO, MİKRONEZYA, NİJERYA, NAURU, NİUE, ÖZBEKİSTAN, PAKİSTAN, SAMOA, SRİ LANKA, TACİKİSTAN, TONGA (Bakınız: Gelişme Yolundaki Ülkeler Ürün Grubu Listesi EK:2)

Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ön bildirim yapılması gerekir.

- Uygunluk Yazısı düzenlenmesi için ithalattan önce Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan Ek-8 deki Kontrol Belgesi aranır.

- Ek-2'de yer almayan ürünün mevzuatına uygun olması halinde Ek-9’da yer alan Uygunluk Yazısı ithalatçıya iletilir.

(a) 19, 21 ve 22 nci fasıllarda yer alan ve Sağlık Bakanlığının kontrolüne tabi özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar için bu tebliğ kapsamında ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına başvuru yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
(b) İthalat Tebliği kapsamı ürünlerden Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin ithalinde, diğer ilgili mevzuat saklı kalmak kaydıyla, adı geçen Tebliğ uyarınca düzenlenen İzin Belgesi gümrük idarelerine ayrıca ibraz edilir.
- Muafiyetler ve kapsam dışı için Tebliğin 10 uncu maddesine (Bakınız: Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5))

- Serbest dolaşıma giriş ve dahilde işleme rejimi kapsamında denizyolu konteyner taşımacılığı ile Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yerli üretimde girdi olarak kullanılabilecek eşyaya uygulanır. 

- Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine gelişinden önce ilgili rejime giriş işlemlerine başlanabilmesine izin verilebilmesi için başvuru sahibinin Md. 4 deki koşulları sağlamış olması gereklidir.

- Başvurular, başvuru sahibinin ticaret sicili kaydı uyarınca bağlı bulunduğu ile en yakın Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne yapılır. (Bakınız: Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No: 01))

- AB ülkeleri üzerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak "Diğer Ülkeler" (DÜ) gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" (GYÜ) arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.

- Tahsil edilecek ek mali yükümlülük, 3350 sayılı İthalat Rejimi Kararının eki II sayılı listede yer alan gümrük vergisi oranları dikkate alınarak tahsil edilir. (Bakınız: 2018/11799 Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük)

- AB ülkeleri üzerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak "Diğer Ülkeler" (DÜ) gümrük vergisi ile "Gelişme Yolundaki Ülkeler" (GYÜ) arasındaki fark kadar ek mali yükümlülük tahsil edilir.

- Tahsil edilecek ek mali yükümlülük, 3350 sayılı İthalat Rejimi Kararının eki II sayılı listede yer alan gümrük vergisi oranları dikkate alınarak tahsil edilir. (Bakınız: 2018/11799 Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük)

- AB ülkeleri üzerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilmesi halinde telafi edici vergi olarak "Gelişme Yolundaki Ülkeler" (GYÜ) gümrük vergisi oranında ek mali yükümlülük tahsil edilir.

- Tahsil edilecek ek mali yükümlülük, 3350 sayılı İthalat Rejimi Kararının eki II sayılı listede yer alan gümrük vergisi oranları dikkate alınarak tahsil edilir. (Bakınız: 2018/11799 Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük)

- Laboratuvar tahliline tabi tutulacak eşya kapsamındadır.
- Belge kontrolü yapılacak beyanname içeriği eşya laboratuvar tahliline gönderilmez (GY 196 Md. 2 nci fıkra (a) bendi). (Bakınız: Gümrük Yönetmeliği EK-23)

Antrepoda 90 güne kadar %0,2

Antrepoda 90 günden sonraki her gün için %0,002
- Tabiatları gereği antrepolarda ve antrepolar arası taşımalarda fire veren eşyanın yukarıdaki oranlarda olduğunun anlaşılması halinde, eksiklik veya fazlalık takibatı yapılmayarak işlemler varış gümrük idaresince tespit edilen miktar üzerinden sonuçlandırılır. Eksiklik veya fazlalık takibatı gerektiren durumlar belirtilen oranları aşan kısmı için uygulanır (GY Md.239 ila 241). (Bakınız: Gümrük Yönetmeliği Ek-11 Bazı maddelerin Fire Oranlarına İlişkin Liste)

İHRACAT SONUÇLARI

2905.19.00.90.14

- AB’ye ihracat yapan firmalarımızın öncelikle REACH Tüzüğü Aday Listesi’nde yer alan toplam 191 maddenin kullanım alanlarını dikkate alarak bu maddeleri tek başına, bir karışım (müstahzar) ya da bir eşya içerisinde ihraç etmeleri durumunda Ek- 2’de belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

- Ahşaptan imal edilmiş ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yönelik olarak; ihracatta kullanılacak palet, sandık, kasa, kutu, istif tahtası, kablo makarası ve bobin makarası gibi ahşap ambalaj malzemelerine ısıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmasına ilişkin esaslar, işletmelerin ve ahşap ambalaj malzemelerinin denetimleri, izin belgesi ve ISPM 15 işaretleme izni verilmesi, ahşap ambalaj malzemesi tedarikçileri ve kullanıcılarının sorumlulukları.

- Yönetmelik kapsamı dışında olanlar:
a) 6 mm veya daha az kalınlıktaki ahşaptan yapılan ahşap ambalaj malzemesi,
b) Kontrplak, yonga levha, yönlendirilmiş lif levha veya kaplama tahta gibi; yapıştırıcı, ısı veya basınç ya da bunların kombinasyonu ile oluşturulan, tamamen işlenmiş ahşap ile yapılmış ahşap ambalaj malzemesi,
c) Üretim esnasında ısıtılan şarap ve ispirto fıçısı,
ç) İşlenmiş ve/veya zararlıdan ari hale getirilerek üretilmiş; şarap, puro ve diğer malların hediye kutuları,
d) Talaş, ahşap yongası ve ahşap yünü,
e) Yük araçlarına veya konteynerlere kalıcı olarak bağlı ahşap bileşenleri. (Bakınız: Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik)